Kinderhelm voor op de scooter: Top 5 & Koopgids

Kinderen mogen mee achter op de scooter, maar ze moeten dan wel een speciale kinderhelm geschikt voor scooters dragen.

Net als voor de bestuurders, zijn hier ook bepaalde regels aan verbonden. Gelukkig is het niet lastig om een goedgekeurde scooterhelm voor je kind te vinden.

Wij hebben in ieder geval alvast een top 5 met de beste kinderhelmen voor op de scooter opgesteld. Deze zijn allemaal van hoge kwaliteit en goedgekeurd.

Na een uitgebreide review per scooterhelm voor kinderen sluiten we af met een complete koopgids.

 1. VINZ Cabot Kinderhelm (ECE 22.05, integraalhelm)
 2. LS2 FF353 Rapid Mini motorhelm (ECE 22.05, integraalhelm)
 3. Vito Moda kinderhelm (ECE 22.06, jethelm)
 4. BHR 806 Kids (ECE 22.06, jethelm)
 5. MT kinderhelm (ECE 22.05, integraalhelm)

Dit zijn de 5 beste scooterhelmen voor kinderen

Het is goed om deze beste scooterhelmen voor kinderen wat beter te bekijken. Zo zie je of het een geschikte keuze is voor jouw kleine bijrijder.

1. VINZ Cabot Kinderhelm

VINZ-Cabot-goedkope-Kinderhelm

Deze kinderhelm voor op de scooter van Vinz wordt geleverd in 3 maten en verscheidene kleuren. Het is een integraalhelm, dus hij is volledig gesloten voor extra veiligheid. Het keurmerk is ECE 22.05, dus hij is goedgekeurd voor gebruik op de Nederlandse wegen.

Hij heeft een anti-kras vizier, een goed ventilatiesysteem en de oorpads zijn uitneembaar en wasbaar. Je krijgt er ook een helmzak bij.

👍 Voordelen:

 • Integraalhelm in 3 kindermaten.
 • Inclusief anti-kras vizier.
 • ECE 22.05 keuring.
 • Wasbare oorpads.
 • Gewicht: 1,25 kilo.

👎 Nadelen:

 • Iets te zwaar voor de kleinste kinderen?
2. LS2 FF353 Rapid Mini motorhelm

Ook deze kinderhelm voor op de scooter wordt gemaakt in 3 verschillende maten. Je hebt de keuze uit meerdere uitvoeringen. Het is een volledig gesloten integraalhelm met een helder anti-kras vizier. Deze is verwijderbaar.

Ook de ventilatie is gecertificeerd, voor meer comfort. Je verwijdert de binnenvoering gemakkelijk om hem te wassen. Je kunt er ook een universele scooterhelm Bluetooth headset in plaatsen, zodat jullie kunnen communiceren tijdens het rijden.

👍 Voordelen:

 • Integraalhelm in 3 kindermaten.
 • Inclusief anti-kras vizier.
 • ECE 22.05 keuring.
 • Binnenvoering is wasbaar.
 • Ruimte voor Bluetooth headset.

👎 Nadelen:

 • Aan de dure kant.
 • Exclusief helmzak.
3. Vito Moda kinderhelm

Deze Vito Moda kinderhelm voor op de scooter heeft het laatste ECE 22.06 keurmerk. Het is een jethelm, dus de kin en mond van de helm zijn open. Er zijn 3 kindermaten beschikbaar. Omdat hij mooi klein is, past hij ook prima in je buddy-zit.

De oorpads zijn verwijderbaar en wasbaar en hij heeft ook een helder vizier. De helmzak is inbegrepen.

👍 Voordelen:

 • Jethelm in 3 kindermaten.
 • Inclusief helder vizier.
 • ECE 22.06 keuring.
 • Oorpads zijn verwijderbaar en wasbaar.
 • Geleverd met helmzak.

👎 Nadelen:

 • Een jethelm is open aan de onderkant, wat meer blootstelling betekent.
4. BHR 806 Kids

Deze mooie jethelm voor kinderen van BHR is geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek van 52 centimeter (andere maten ook beschikbaar). Hij is 22.06 gekeurd en heeft een antiallergische voering.

De scooterhelm voor je kind heeft ook een vizier dat gemakkelijk kan worden geopend. De voering is antiallergisch, uitneembaar en wasbaar. Ook is hij lichtgewicht (830 gram), wat hem ideaal maakt voor de kleinere kindernek.

👍 Voordelen:

 • Jethelm in verschillende kindermaten.
 • Opklapbaar anti-kras vizier.
 • ECE 22.06 keuring.
 • Antiallergische voering is verwijderbaar en wasbaar.
 • Lichtgewicht: 830 gram.

👎 Nadelen:

 • Open helm.
 • Exclusief helmzak.
5. MT kinderhelm

De laatste kinderhelm voor op de scooter die we hier bespreken wordt gemaakt door MT Helmets. Het is een integraalhelm met de ECE 22.05 goedkeuring. Deze heeft maat 51, maar andere maten zijn ook beschikbaar.

De binnenkant is uitneembaar en kan worden gewassen. Deze integraalhelm voor kinderen heeft ook een helder vizier dat open en dicht kan. Er is aan goede ventilatie gedacht. Je krijgt er geen helmzak bij.

👍 Voordelen:

 • Integraalhelm maat 51 (andere maten beschikbaar).
 • Inclusief helder vizier.
 • ECE 22.05 goedkeuring.
 • Goede ventilatie.
 • Uitwasbare binnenvoering.

👎 Nadelen:

 • Helmzak niet inbegrepen.
Wat zijn de regels voor kinderhelmen voor op de scooter?

Ook al mogen kinderen mee op de scooter, er zijn wel enkele regels aan verbonden. Dit heeft uiteraard te maken met veiligheid.

Wat betreft de helm, moeten kinderen die achterop de scooter rijden altijd een ECE-gekeurde helm dragen. Deze moet goed passen, zodat veiligheid is gegarandeerd.

Een scooterhelm voor heren is dus niet geschikt. Alle kinderhelmen voor op de scooter uit onze top 5 hebben dit keurmerk.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat kinderen jonger dan 8 jaar altijd een veilige zitplaats moeten hebben. Dat betekent een plek met steun aan de voeten, handen en rug. Kinderen die niet zelfstandig kunnen zitten neem je uiteraard niet mee op de scooter.

Let op: deze regels gelden ook voor kinderen die achterop een snorfiets rijden. Alleen mogen ze dan ook een goedgekeurde speed pedelec-helm dragen.

Een scooterhelm voor je kind kopen: Aandachtspunten

Is het tijd om naar de winkel te gaan en een scooterhelm voor je kind te kopen? Let dan goed op deze aandachtspunten en stel veiligheid en comfort voorop.

1. Kies altijd een ECE-gekeurde helm

In Nederland is iedereen verplicht om een scooterhelm te dragen. Dat geldt voor bestuurders en passagiers. Deze helm moet een ECE 22.05 of 22.06 keuring hebben gekregen.

Als je dit keurmerk ziet weet je dus zeker dat de kinderhelm voor op de scooter veilig en van hoge kwaliteit is.

Dit keurmerk is bijzonder handig, omdat je dan niet zelf meer op zoek moet gaan naar bewijs van kwaliteit en veiligheid. Koop je een scooterhelm voor je kind van 3 jaar, zorg dan altijd dat deze 1 van deze keurmerken heeft.

2. Ook de juiste maat is belangrijk

De kinderhelm voor gebruik op de scooter moet ook goed passen. Alleen dan kan hij het kinderhoofdje het allerbest beschermen indien nodig.

De maat wordt gegeven in hoofdomtrek. De meest gangbare opties zijn 47 – 48 centimeter, 49 – 50 centimeter en 51 – 52 centimeter.

Heeft je kindje een grotere hoofdomtrek? Dan vind je grotere maten (vanaf 52) tussen de scooterhelmen voor volwassenen.

Een scooterhelm voor dames wordt vaak al gemaakt vanaf een hoofdomtrek van 52 centimeter. Kinderen vanaf 5 jaar hebben daar regelmatig al de juiste maat voor.

Het beste meet je de hoofdomtrek van je kindje zelf op. Dat doe je op het breedste gedeelte van het hoofd, een paar centimeter boven de wenkbrauwen. Vervolgens kies je een scooterhelm voor je kind die bij die afmetingen past.

3. Welke soort kinderhelm voor op de scooter ga je kopen?

De meest gangbare scooterhelmen voor kinderen die verkocht worden zijn integraalhelmen en jethelmen. Kom je boven de maat 52, dan zijn de opties groter.

We bespreken deze 2 gangbare scooterhelm voor kinderen hier in het kort. De keuze tussen deze 2 is aan jou.

 • Een integraalhelm is een gesloten helm. Hij bedekt het hele hoofd, behalve het gat om door te kijken. Dit zijn zwaardere en duurdere helmen, maar ze zijn wel het meest veilig. Vaak hebben ze een vizier dat open kan.
 • Een jethelm is een open scooterhelm voor je kind. Deze houdt het gezicht vrij. Dat is een fijner gevoel, maar ook iets minder veilig. Jethelmen zijn lichter en goedkoper en hebben vaak ook een vizier.

4. Het gewicht van de scooterhelm voor je kind

Een kindje van 10 jaar heeft een sterkere nek dan een kindje van 6 jaar. Toch zijn alle kindernekjes minder sterk dan de nekken van volwassenen.

Heeft jouw kindje een grotere hoofdomtrek en ga je zoeken tussen de scooterhelmen voor volwassenen? Kies dan altijd een zo licht mogelijke scooterhelm voor je kind, want deze kan daar anders last van gaan krijgen.

Helaas wordt het gewicht van de kinderhelm scooter niet altijd aangegeven in de specificaties.

Ben je onzeker, dan is het altijd beter om even naar de winkel te gaan of op te bellen en te vragen naar het gewicht. Er zijn namelijk al kinderhelmen voor op de scooter met een gewicht van minder dan 1 kilo.

Let op: integraalhelmen zijn altijd zwaarder dan jethelmen, omdat een jethelm open is en dus uit minder materiaal bestaat.

5. Wat is nog meer belangrijk?

Naast deze aandachtspunten die we al behandeld hebben, zijn er nog enkele andere zaken om rekening mee te houden als je een kinderhelm voor op de scooter gaat kopen.

 • De sluiting: het is handig als de scooterhelm voor je kind een snelsluiting heeft. Het belangrijkste aan de sluiting is echter dat je kindje deze niet zelf kan openen tijdens het rijden.
 • De voering: een goede voering verbetert het draagcomfort. Soms is deze antiallergisch gemaakt, wat voor kindjes fijn is. Een uitneembare voering die je kunt wassen is ideaal.
 • De ventilatie: het is belangrijk dat de kinderhelm voor op de scooter goed ventileert. Dat maakt hem een stuk comfortabeler om te dragen.

Waar koop ik een goede scooterhelm voor mijn kind?

Is dit de eerste keer dat je een kinderhelm voor op de scooter gaat kopen? Dan is het een goed idee om naar de winkel te gaan met je kindje. Je ziet dan beter het verschil tussen de verschillende soorten helmen, het gewicht en ook de maten.

Weet je al exact wat je nodig hebt en heb je geen hulp nodig bij het kiezen? Koop de scooterhelm voor je kind dan online. Daar zijn mooie aanbiedingen te vinden en ook een heel groot aanbod.

Nu je dit artikel gelezen hebt, kies je de beste scooterhelm voor jouw kind vast gemakkelijk uit.
Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer mag een kind met scooterhelm mee achterop?

Er zijn geen officiële regels voor, maar neem je kindje in ieder geval niet mee op de scooter als deze niet zelfstandig kan zitten. Daarna is het vooral kleine tochtjes in een veilig zitje met ondersteuning en met een scooterhelm voor je kind. Kinderen vanaf 8 jaar mogen zelfstandig achterop de scooter zitten. Met helm uiteraard.

Hoeveel kost een kinderhelm voor op de scooter?

De prijzen voor scooterhelmen voor kinderen beginnen bij ongeveer €48. Dit zijn de ECE-gekeurde kinderhelmen die verplicht zijn in Nederland. De prijzen lopen op tot ongeveer €100 voor een scooterhelm voor je kind.