Vraag je je af wanneer je de kinderwagen moet ombouwen? Dan lees je daar in dit artikel meer over.
We vertellen je alles over het ombouwen van de kinderwagen. Wat bijvoorbeeld de achterliggende reden is. En op welk moment je de kinderwagen het best kunt opbouwen.
Waarom een kinderwagen ombouwen?
De kinderwagen is verstelbaar in verschillende standen. Die standen variëren van een liggende- naar een zittende houding. Niet alle standen zijn echter voor alle leeftijden geschikt.
Wil je jouw kleine vanaf de geboorte vervoeren? Dan gebruik je daarvoor een kinderwagen met ligstand. Vaak is dat een combi kinderwagen, waarbij jouw kleine altijd kan blijven liggen.
Voor oudere kinderen is die lighouding echter niet geschikt. Een zithouding is op dat moment beter. Kinderen zitten dan beter rechtop en kunnen goed om zich heen kijken. Dan wordt het dus tijd om de kinderwagen om te bouwen.
Wanneer een wandelwagen ombouwen?
Bouw de kinderwagen om vanaf het moment dat jouw kleine daar aan toe is. Motorisch gezien moet jouw kind best rechtop kunnen zitten. Daar is balans en kracht voor nodig. Zowel in de romp als in de nekspieren.
Tijdens het rijden schud de wandelwagen best wel heen en weer. Je maakt immers bochten en het wegdek is nooit volledig vlak. Er zijn altijd wel wat hobbels. Dat moet jouw kleine op kunnen vangen.
Als jouw kleine nog niet oud genoeg is, kan je kind onderuit zakken of scheef gaan zitten. Dat is niet goed voor de houding. Pas als jouw kind rechtop kan blijven zitten, ondanks het geschud, is hij/zij klaar voor de omgebouwde kinderwagen.
Je weet ook dat het tijd is om de kinderwagen om te bouwen, als jouw kleine over de rand kan kijken. Kan hij/zij haar hoofdje optillen of zelfs op zijn/haar knieën zitten? Dan wordt een kinderwagen met reiswieg gevaarlijk. Een geschikt moment om de wagen om te bouwen.
Bij welke leeftijd moet je de kinderwagen ombouwen?
Je bouwt de kinderwagen om op het moment dat jouw kleine zelf wat beter rechtop kan zitten. De leeftijd waarop dit kan, verschilt per kind. Vaak is een kind vanaf 6 á 10 maanden klaar voor een omgebouwde kinderwagen.
Dat zie je ook terug bij de leeftijdsklassen van de kinderwagen of buggy. Daar staat meestal dat de kinderwagens zonder ligstand geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 maanden. Dit is echter een richtlijn. Probeer dit voor jouw eigen kind zelf in te schatten.
Hoe lang mag jouw kind in de kinderwagen?
Het is niet goed voor jouw kindje om lang in de kinderwagen of autostoel te zitten. Daar is het lichaam van jouw kleine nog niet voor gemaakt. Er wordt daarom een maximale reisduur aangeraden.
Als jouw kindje nog jong is, is dat maximaal 30 minuten. Dit is vooral bedoeld voor het autostoeltje. Daarin zit jouw baby namelijk nog enigszins rechtop. In de kinderwagen kun je jouw kleine langer vervoeren, mits hier een liggende positie kan worden aangenomen.
Heb je een kind dat al wat ouder is? Die je al rechtop kunt vervoeren? Dan wordt het aangeraden om niet langer dan 2 uur met de buggy of kinderwagen op pad te gaan.
Wat als jouw kleine niet meer in de reiswieg past?
Kan jouw kleine nog niet rechtop zitten? En past hij/zij niet meer in de reiswieg? Dan heb je 2 opties. Je kunt kiezen voor een nieuwe reiswieg van groter formaat. Of voor het ombouwen van de kinderwagen.
Als je de overstap wilt maken naar een omgebouwde kinderwagen, kies er dan een met ligstand. Kijk of je het zitje nog steeds in een liggende positie kunt verstellen. Dat is het beste voor jouw kleine als hij/zij nog niet rechtop kan zitten.
Veelgestelde vragen
Je wisselt op van reiswieg naar wandelwagen, zodra jouw kleine enigszins rechtop kan zitten. De spieren in de nek en de romp moeten daarvoor krachtig genoeg zijn. Alleen dan kan jouw kleine zichzelf in balans houden en de schokken van het rijden opvangen. Kan jouw kleine dit nog niet? Dan zit hij/zij al snel scheef of onderuit gezakt. Dat is niet goed voor de houding van jouw kindje.
Er is een verschil tussen een kinderwagen en een combi kinderwagen. Met een combi of 3-in-1 kinderwagen, heb je ook meteen een reiswieg en autostoeltje. De producten zijn op elkaar afgestemd. Op het onderstel kun je de reiswieg of autostoel bevestigen. Een normale wandelwagen is alleen geschikt voor de ligpositie. Je kunt de kinderwagenbak dan niet ombouwen tot een autostoel of reiswieg.
Misschien ook interessant: