Klein tuinhuisje kopen? Bekijk de Top 7 mini tuinhuisjes

Ben je op zoek naar een tuinhuisje in een klein formaat? Dan helpen we je in dit artikel op weg! Of je nu een kleine tuin hebt, of aan een klein tuinhuis genoeg opslagruimte hebt.

Het kleine tuinhuis kan om meerdere redenen praktisch zijn. 

In dit artikel kom je te weten welke kleine tuinhuisjes de beste zijn. Ook geven we je de definitie en voordelen van een klein tuinhuisje.

Daarna geven we 2 aandachtspunten. En kom je te weten welke alternatieven geschikt kunnen zijn. 

Top 7 mini tuinhuisjes & kleine blokhutten

Wil je een klein tuinhuisje van goede kwaliteit? Dan hoef je niet verder te zoeken. De beste tuinhuizen die klein zijn, hebben wij namelijk geselecteerd. Ze zijn er in verschillende formaten

1: Beste tuinhuis klein – Keter Manor 46 (130x192x198 cm)

De beste optie als je een klein tuinhuisje zoekt, is de Keter Manor 46. Het tuinhuis is functioneel én is een sfeervolle toevoeging aan de tuin. Het heeft een grijze kleur en is gemaakt van kunststof

De Keter tuinhuizen staan bekend om de stevige kwaliteit. En ook deze Keter Manor is daar een goed voorbeeld van. Het kleine tuinhuis is weerbestendig en hoef je niet te onderhouden. Wel zo praktisch, een onderhoudsvrij tuinhuis

Ventilatie is ook aanwezig. En de ramen aan de zijkant geven optimaal lichtinval in het huisje. 
2: Klein tuinhuisje kunststof – Keter Manor Pent 64 (183,5x111x200,5 cm)

Nog zo’n mooi en compact Keter tuinhuis, is de Pent 64. Dit is een klein schuurtje met een enkele deur en een raam. Het kunststof tuinhuis is goed geventileerd en een geïsoleerd tuinhuis. Dat geeft het een optimaal klimaat om spullen op te slaan. 

Onderhoud is bij dit mini tuinhuis niet nodig. Het is al weerbestendig en het kan niet rotten, roesten of schimmelen. Het tuinhuis heeft een lessenaarsdak. Bij dit daktype stroomt het water goed weg en blijft het binnen goed droog. 

De deur kun je makkelijk afsluiten met een slot. Dat slot is niet bij het tuinhuis inbegrepen. 
3: Goed klein tuinhuisje – Weka Zweeds GR 1 (208 x 200 x 220 cm)

Een erg mooi mini tuinhuisje is deze van Weka. Dit kleine schuurtje is gemaakt van hout en dat geeft het een klassieke uitstraling. Het is ook verkrijgbaar in een rood met witte kleur. 

Het tuinhuis is gemaakt van hoogwaardig vurenhout. Voor de tuinhuizen van Weka wordt alleen met het beste hout gewerkt. Dat maakt de tuinhuisjes stabiel en duurzaam. Verder heeft dit kleine schuurtje een zadeldak, een zijraam en een enkele deur
4: Klein tuinhuisje hout – Karibu Wandlitz Tuinhuis (241 x 235 x 230 cm) 

De Karibu Wandlitz is een erg goed voorbeeld van een mooie en praktische mini schuur. Dit is een klein tuinhuis van hout, dat gemaakt is van Noord’s sparrenhout. Dat hout is van goede kwaliteit. 

Het houten tuinhuisje heeft een schuin aflopend lessenaarsdak. Daarnaast zitten er 2 openslaande deuren met ramen in het huisje. Binnen heb je daardoor mooi lichtinval. De constructie van deze kleine blokhut is erg stevig en eenvoudig in elkaar te zetten
5: Kleine tuinschuur – Biohort Europa 2 (156 x 172 x 196 cm)

Een mini tuinhuisje van Biohort mag ook niet in de top 7 ontbreken. Van dit merk kun je tuinhuizen in allerlei maten vinden. Ook voor de kleinere formaten heb je nog genoeg keuze.

Het Biohort tuinhuis is gemaakt van staal en heeft 2 deuren die naar buiten geopend kunnen worden. 

In het huisje zit al een opbergsysteem geïntegreerd. Dit maakt het opslaan van tuinspullen nog makkelijker. Het stalen tuinhuis is stormvast en heeft weinig onderhoud nodig.

De deuren kun je afsluiten met het cilinderslot. De kleine tuinschuur heeft een moderne zwarte kleur en een zadeldak. 
6: Tuinhuis kleine tuin – Weka tuinhuis 367 GR1 (106,6 x 109,6 x 200,5 cm)

Als het gaat om een kleine blokhut, dan is de 367 GR1 van Weka wat je zoekt. Dit tuinhuis is bijzonder klein. Het heeft een lessenaarsdak en een enkele deur die je af kunt sluiten.

Deze variant heeft een mooie rode kleur. Maar ook in het antraciet en grijs is dit mini tuinhuis verkrijgbaar. 

Dit is een klein tuinhuisje van hout. Het gaat in dit geval om vurenhout dat is behandeld. De behandeling maakt het hout extra geschikt voor buiten. Je kunt het zonder zorgen buiten laten staan. Het is bestand tegen weersinvloeden
7: Klein tuinhuisje met overkapping – Karibu Woodfeeling Schwandorf (504 x 238 x 218 cm)

Ben je op zoek naar een mooi klein tuinhuisje met overkapping? Dan is de Karibu Woodfeeling Schwandorf ideaal. Je beschikt hierbij niet alleen over een klein tuinhuisje met plat dak. Dat huisje wordt namelijk gecombineerd met een aangebouwd dak van 280 centimeter

De kleine tuinschuur gebruik je als opslagruimte. En onder de overkapping kun je heerlijk overdekt buiten zitten. Erg handig op de dagen met wat minder goed weer. 

Dit kleine tuinhuis is gemaakt van Noord’s sparrenhout. De vloer is geïmpregneerd. Daarnaast zorgen de ramen voor mooi lichtinval in het tuinhuis. De montage is erg eenvoudig
Hoe groot is een klein tuinhuis?

Een klein tuinhuisje is een tuinhuis met compact formaat. Een tuinhuis is klein, als het kleiner is dan 3×3 meter. Dat is namelijk de gemiddelde maat van tuinhuis. Gemiddeld zie je dat de afmetingen kleine tuinhuizen rond de 2×2 meter zitten, of zelfs nog kleiner zijn. 

Het formaat van een tuinhuis begint ongeveer bij een lengte van 100 cm. De minimale diepte bij een tuinhuis is zo’n 85 cm. Dat zijn vaak tuinhuisjes die gebruikt worden als schuur

Waarom een klein tuinhuisje?

Een tuinhuis in een klein formaat heeft diverse voordelen. Het is natuurlijk het geschikte tuinhuis als je een kleine tuin hebt. Bij beperkte ruimte kan het kleine tuinhuis alsnog ruimte bieden om spullen op te slaan. Of om een kleine werkruimte in te installeren. 

Daarnaast is een mini schuur een goede optie als je het tuinhuis niet teveel wilt laten opvallen. Een klein tuinhuis domineert in mindere mate de looks van een tuin dan een groot tuinhuis. Dat is fijn als je het tuinhuis met name functioneel wilt gaan gebruiken. 

Het is ook mogelijk om van het kleine tuinhuis juist een eyecatcher te maken in de tuin. Ze zijn er in mooie vormgevingen. Een kleine blokhut kan daarmee knus en gezellig ogen in de tuin. 

Klein tuinhuisje kopen? 2 aandachtspunten:

Een klein tuinhuis is een aardige investering. Daarom wil je wel het juiste tuinhuis kopen. Dat doe je door goed op de hoogte te zijn. We vertellen je daarom meer over de eigenschappen van een klein tuinhuisje. Zo kom je te weten wat je precies zoekt. 

1: Kies de juiste dak soort

Een klein tuinhuisje kan verschillende soorten daken hebben. Een erg gebruikelijke optie is het tuinhuis met een plat dak. Ook een tuinhuis met een puntdak is een optie of met een lessenaarsdak.

Welk daktype geschikt is voor jouw tuin, hangt af van jouw smaak en beschikbare ruimte. 

Een klein tuinhuis met een plat dak heeft een moderne uitstraling. Het dak neemt daarnaast relatief weinig ruimte in beslag. Bij een klein tuinhuis kan dat goed van pas komen. Ook behoud je daardoor het uitzicht. 

Een puntdak heeft als voordeel dat water beter wegstroomt. Dat is bij een lessenaarsdak ook het geval. Dit is namelijk een soort plat dak met grote hellingshoek. 

2: Bepaal welke diepte en breedte je zoekt 

Erg belangrijk bij een klein tuinhuisje is natuurlijk het formaat. De breedte en diepte moeten klein genoeg zijn voor jouw tuin, balkon of dakterras. De breedte en diepte bepalen eveneens het oppervlakte van het tuinhuis. 

Een belangrijk detail is het verschil tussen de binnen- en buitenafmetingen. Bij de productomschrijving kun je deze 2 soorten afmetingen tegen komen. Als je een specifieke ruimte beschikbaar hebt, kijk dan of de buitenmaten daar klein genoeg voor zijn. 

Bij de binnenmaten moet je namelijk nog een en ander optellen. Daar komt bijvoorbeeld de wanddikte en het dakoverstek nog bij. Ga dus af op de maten inclusief dit overstek. 

3: Vergeet niet te letten op de hoogte van het kleine tuinhuis

Het gaat echter niet alleen om de breedte en de diepte. Ook de hoogte is bij een klein tuinhuis relevant. Daarbij is het natuurlijk de vraag hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

Wellicht is de hoogte die je vrij hebt beperkt. Meet dat eerst goed en kijk bij het product dat je wilt kopen naar de buitenmaten. 

Voor de hoogte is het ook belangrijk of je in het kleine tuinhuis wilt kunnen staan. En als je het tuinhuis voor opslag gaat gebruiken – hoe hoog de spullen dan zijn die je erin op wilt bergen

Gemiddeld is de hoogte van een klein tuinhuis rond de 210 centimeter. Dat is vrij compact. En toch nog handig in gebruik. Zelf kun je zo namelijk nog in het tuinhuisje staan. 

Alternatieven voor klein tuinhuis

Als een mini tuinhuisje toch niets voor je is, zijn er gelukkig meerdere alternatieven. Wat ook weinig ruimte in beslag neemt, is het open tuinhuis. Dit is een tuinhuis dat je niet volledig af kunt sluiten. Ideaal als je beschut en overdekt in de tuin wilt kunnen zitten. 

Voor kleine tuinen kan een tijdelijke oplossing ook een alternatief zijn. Denk hierbij aan een overkapping of huisje dat je kunt verplaatsen. Zoals een partytent.

Of soms ook een paviljoen. Dit zijn compacte oplossingen om overdekt in de tuin te zitten. En ze hoeven niet altijd vast in de tuin geplaatst te worden. 

Nog veel meer producten zijn handig voor in een kleine tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zwembad voor een kleine tuin? En heb je kinderen? Dan kan een speeltoestel of schommel voor een kleine tuin erg leuk zijn. 

En heb je toch genoeg ruimte in de tuin? Dan is een tuinhuis van een gemiddeld of groot formaat ook een alternatief. Dat is een tuinhuis van 3 x 3 meter. Of een groot tuinhuis met afmetingen boven de 3 x 3 meter.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste mini tuinhuisjes geselecteerd?

Voor het samenstellen van de top 7 werd er allereerst gelet op het formaat van de tuinhuizen. Enkel kleine tuinhuisjes mochten in de top 7 voorkomen. Vervolgens zijn er veel mini tuinhuisjes met elkaar vergeleken. Alleen de tuinhuisjes met beste prijs- en kwaliteitverhouding kwamen in het toplijstje te staan. 

Wanneer is een tuinhuis klein?

Onder een klein tuinhuis verstaan we een tuinhuis dat kleiner is dan 3 x 3 meter. 


Meer tuinhuisjes: