Kogelbarbecue kopen? Bekijk de top 7 ronde barbecues

Ben je op zoek naar een kogelbarbecue? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Te beginnen bij een overzicht van de beste kogelbarbecues.

Daarnaast geven we je de voordelen van een kogelbarbecue. En ontdek je waar je op moet letten.

Lees snel verder!

De beste kogel BBQ’s

Wil je een goede kogelbarbecue kopen? Dan hoef je niet eindeloos te zoeken. Om jou op weg te helpen hebben we namelijk de beste kogel bbq’s geselecteerd.

De volgende 7 soorten zijn van goede kwaliteit:

1: Beste kogelbarbecue – Weber Master Touch

Op de eerste plaats staat de Master Touch barbecue van Weber. Als merk staat Weber bekend om de goede barbecues. In het assortiment vind je veel kogel bbq’s. De kogel barbecues zijn van goede kwaliteit. 

De Master Touch is geschikt voor het barbecueën met 12 personen. De diameter van het kookoppervlak is dan ook 57 centimeter. De barbecue heeft 2 wielen waarmee je de barbecue makkelijk kunt verplaatsen. 

Het rooster is uitneembaar, en dat geldt ook voor de asopvangschaal. Dat geeft gebruiksgemak. Daarnaast kun je de barbecue aanvullen met veel soorten accessoires. 
2: Beste ronde BBQ – Weber Compact Kettle

Ook de Compact Kettle van Weber is een fijne kogel bbq. De kogel bbq is wat compacter dan gemiddeld. Het grillrooster heeft een diameter van 47 centimeter.

Dat is geschikt voor 8 personen. De houtskoolbarbecue heeft wielen om hem makkelijk te verplaatsen. 

Je kunt bij de Weber Compact Kettle zowel direct als indirect grillen. Er zijn veel mogelijke accessoires om de mooiste barbecue creaties op tafel te zetten. 

Onderin zit een open asopvangschaal. Die is uitneembaar. Als je het rooster opent valt al het as erin en maak je de barbecue eenvoudig schoon. 
3: Kogelbarbecue tafelmodel – BBQ kogel tafel

Ga je liever voor een ronde barbecue in tafelmodel? Dan is de kogelbarbecue er ook in een kleiner formaat. Kijk maar eens naar de ronde bbq. 

De diameter van de barbecue is 31 centimeter. Het compacte formaat zet je makkelijk op tafel. De korte poten houden hem hoog genoeg boven de tafel. Daarnaast maakt het kleine formaat de bbq geschikt om mee te nemen.

Na gebruik kun je de barbecue uit elkaar halen. Dat verkleint het formaat en maakt opbergen nog makkelijker. 
4: Barbecue rond – Napoleon Grills Pro

Als het om ronde barbecues gaat, is Napoleon ook een goed merk. De Napoleon Grills Pro is daar een goed voorbeeld van. De barbecue is met 4 poten erg stabiel. En voor het verplaatsen komen de 2 wielen erg goed van pas. 

De grill heeft een diameter van 57 centimeter. Dat maakt het een geschikte barbecue voor 12 personen. In de deksel zit een temperatuurmeter. Daardoor houd je de temperatuur goed in de gaten. 

Onder de barbecue vind je een gesloten asopvangbak. De bak kun je demonteren. Ook zijn er gereedschapshaken, waar je jouw tools aan op kunt hangen. 
5: Goede ronde barbecue – Weber B Kettle barbecue

Nog zo’n goede ronde bbq van Weber, is de Kettle Bar B. De diameter is 57 centimeter. Al kun je de barbecue in meerdere maten bestellen. 

De deksel is voorzien van een goede handgreep. De handgreep is verstevigd met glasvezel. Dat maakt hem hittebestendig en bestand tegen weersinvloeden. De temperatuur kun je regelen met de ventilatieroosters

De barbecue heeft een open asopvangschaal. En staat op 3 stevige poten, waarvan 2 wielen zijn. 
6: Ronde BBQ houtskool – AG Store Barbecue

Ook aan de ronde bbq van AG Store kun je veel plezier beleven. De diameter van de grill is 46 centimeter. Dat is geschikt voor zo’n 7-8 personen

De AG Store barbecue werkt op houtskool en briketten. Net als de meeste kogel bbq’s. Dat geeft een unieke smaak aan het eten. Onder de barbecue zit een asschaal. Daar valt het as op. De schaal is makkelijk uitneembaar en kun je daarmee goed reinigen. 

De barbecue heeft een vrij licht gewicht. De AG Store barbecue weegt 6,5 kg. In combinatie met de wielen maakt dat het verplaatsen van de bbq heel makkelijk. 
7: Barbecue rond gas – Accente Outdoor BBQ

Ga je liever voor een kogel bbq die op gas werkt? Kijk dan eens naar deze bbq van Accente. De barbecue heeft een diameter van 45 centimeter.

Het is een barbecue die je makkelijk schoonmaakt. De belangrijkste onderdelen hiervoor zijn namelijk uitneembaar. Bij de barbecue krijg je een gasslang. Met de draaiknop aan de voorkant stel je de gewenste temperatuur in. 

Een groot pluspunt is dat de barbecue ook geschikt is voor in de winter. Een fijne barbecue dus, die je het hele jaar door kunt gebruiken. 
Waarom een kogelbarbecue?

Een ronde barbecue heeft veel voordelen.

We zetten de voordelen van een kogelbarbecue voor je op een rij:

  • Groot grill oppervlakte

De ronde vorm geeft de barbecue een relatief groot grilloppervlak. Dat maakt de barbecue ook meteen geschikt voor grote groepen. De exacte grootte lees je af aan de diameter. 

  • Temperatuur regeling

Bij de kogelbarbecue is het eenvoudig om de temperatuur te regelen. Daar is de deksel erg handig voor. Je sluit de deksel om het idee van een warme oven te realiseren.

Binnen blijft het dan goed warm. En voor een wat koudere temperatuur haal je de deksel er even af. De BBQ met deksel zorgt ook voor een verminderde rook ontwikkeling. 

  • Veilig

De kogelbarbecue is erg veilig. Dat zie je bijvoorbeeld bij het doven van de barbecue. Daarvoor hoef je alleen maar de deksel op de bbq te zetten. Het rooster draai je dicht en het vuur zal doven. Zo heb je zelf niet direct contact met de warmtebron van de bbq. 

  • Kan opvouwbaar zijn

Van de kogelbarbecue zijn er varianten die je op kunt vouwen. Dat is erg efficiënt bij beperkte ruimte. De poten kunnen dan in elkaar worden geklapt. Daardoor neem je de barbecue ook weer makkelijker mee. Een opvouwbare BBQ is dus zeker iets om af te wegen. 

  • Veel maten beschikbaar

De kogel bbq is er in veel verschillende maten. Ze zijn er in tafelmodel, maar ook als grote bbq. Daardoor kun je altijd de kogel bbq vinden die bij jouw wensen past. 

Kogel BBQ kopen? Hier let je op:

Wil je een kogel bbq aanschaffen? Dan heb je veel keuze. Wil je niet verdwalen in alle mogelijkheden? Dan is het goed op precies te weten wat je zoekt.

Kijk daarbij goed naar de volgende eigenschappen. Die kunnen doorslaggevend zijn bij het maken van de juiste keuze. 

Oppervlakte grill

Erg belangrijk is allereerst het formaat. Bij de ronde bbq wordt dat aangeduid in diameters. Het gaat dan om de doorsnede van de grill in centimeters. Hoe groter de grill, hoe meer mensen tegelijk kunnen barbecueën. 

In de meeste gevallen ligt de diameter tussen de 30 en 70 centimeter. Daarbij is een diameter van 30 centimeter geschikt voor ongeveer 4 personen.

Ga je naar een diameter van 45 centimeter? Dan kun je met zijn 8en barbecueën. En voor 12 personen is juist de 60 centimeter geschikt. 

Wielen

Als je de kogel bbq makkelijk wilt kunnen verplaatsen, is het slim om te letten op de wielen. Die zijn niet altijd aanwezig. Met 2 wielen kun je de bbq kantelen en wegrollen. Kijk dus goed of deze aanwezig zijn. 

Type asopvangbak

Bij de kogel bbq kan het type asopvangbak verschillen. Grofweg zie je hierbij 2 soorten. Een open of gesloten asopvangbak. 

De eerste optie is een open asopvangbak. Dit wordt ook wel de asopvangschaal genoemd. Onder de kogel van de bbq kun je het rooster openen.

Dan valt het as op de daarvoor bestemde schaal onder de bbq. De schaal is volledig open. Dat kan onhandig zijn als het waait. Dan kan het as alle kanten op waaien. 

In dat geval is een gesloten asopvangbak handiger. Het as valt dan in een dichte bak onder de bbq. En kan daardoor niet wegwaaien. 

Daarnaast kun je er nog op letten of de asopvangbak uitneembaar is. Meestal is dit het geval. Het maakt het schoonmaken van de ronde bbq makkelijker. 

Gebruiksgemak

Er zijn nog wat eigenschappen om bij de ronde barbecue op te letten. Extra gebruiksvriendelijk is bijvoorbeeld een temperatuurmeter.

Daarop zie je precies hoe warm de kogel bbq is. Als er ventilatieroosters aanwezig zijn, kun je daarmee goed de temperatuur reguleren. 

Daarnaast zijn de ventilatieroosters prettig als je de bbq wilt doven. Je draait de roosters dicht en daardoor komt er geen zuurstof bij het vuur. Het vuur zal op deze manier automatisch doven. 

Nog een handige eigenschap kan een rooster zijn die je kunt openen. Bij sommige ronde bbq’s heeft de grill een klepje. Door dat klepje kun je extra houtskool toevoegen. Ook kun je nog denken aan speciale haken of bergruimte voor de barbecue tools. 

Merk

De kogelbarbecues zijn er van veel verschillende barbecue merken. De meest bekende A merken zijn Weber en Napoleon. Er zijn regelmatig BBQ aanbiedingen bij Weber.

Voor de kogel bbq wordt vaak een bbq van Weber aangeraden. Weber heeft veel ervaring met het maken van barbecues. Al jaren zijn de barbecues van het merk erg geliefd. De barbecues zijn er voor de plezierige en zorgeloze barbecue ervaring. 

Nog een bekend merk voor de kogel bbq is Napoleon. De bbq’s van Napoleon zijn van erg goede kwaliteit. De barbecues staan bekend om innovatieve features. En een strak ontwerp. Ze bieden mooie extra functies voor de complete barbecue ervaring. 

Prijs

Een kogel- of ronde barbecue hoeft niet veel te kosten. Als je het vergelijkt met andere soorten barbecues, is de kogelbarbecue relatief goedkoop. 

In het toplijstje kost de goedkoopste kogel bbq ongeveer €35,-. Dat is een kogel bbq tafelmodel. Voor een groter formaat betaal je meer geld. Gemiddeld betaal je voor een kogel bbq zo’n €150,-

Wil je de barbecue goedkoop aanschaffen? Houd dan relevante barbecue aanbiedingen in de gaten. Ook bij winkels als de Lidl kun je regelmatig een kogel bbq voor een mooie prijs vinden. 

Alternatieven voor een kogel BBQ

Wil je toch niet de kogel bbq kopen? Dan zijn er gelukkig nog veel andere soorten om uit te kiezen. 

Een andere vorm van een ronde barbecue is bijvoorbeeld de kamado bbq. Dit wordt ook wel de ei bbq of egg genoemd. Vaak is dit een barbecue van keramiek, werkend op houtskool. Het is een barbecue waar het eten op een lekker manier gaar in wordt. 

Daarnaast zou je ook juist kunnen gaan voor een kleine bbq. Dit type bbq is erg geschikt als je weinig ruimte hebt. En toch van de bbq wilt kunnen genieten. De tuin of balkon bbq is wegens het compacte formaat ook makkelijk op te bergen. 

Een andere variant is de draagbare bbq. Dit is een barbecue die je makkelijk meeneemt. Of dat nu naar een dagje strand, een dagje varen of op vakantie is.

Hiervoor kan ook de skottelbraai erg geschikt zijn. Dit is een soort kookstel met bbq dat op gas werkt. En dat je makkelijk in elkaar zet.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste kogelbarbecues geselecteerd?

Voor het selecteren van de beste kogel bbq’s zijn veel kogelbarbecues vergeleken. Alleen de beste soorten werden daarbij geselecteerd. De kogel bbq’s uit het toplijstje zijn van optimale kwaliteit, voor een goede prijs. 

Werkt een kogel barbecue op gas, houtskool of elektriciteit?

In de meeste gevallen werkt een kogel bbq op houtskool. Er zijn uitzonderingen. Zo kan de kogel bbq soms ook op gas worden aangesloten. 

Wat kost een kogel barbecue gemiddeld?

Gemiddeld betaal je voor een kogelbarbecue €150,-. Een groter formaat of een bbq van een bekend merk is vaak duurder. En wil je een goedkope kogelbarbecue aanschaffen? Kijk dan naar barbecue aanbiedingen. Of houd acties bij de Lidl in de gaten.


Meer BBQ’s: