Lamellen overkapping: Mogelijkheden, Voordelen & Kosten

Een lamellen overkapping in je tuin is sfeervol en praktisch. Jij bepaalt hoeveel zon er wanneer wordt doorgelaten en op welke momenten je liever in de schaduw zit.

De lamellen open je elektrisch of handmatig met een zwengel en hebt altijd een heerlijke plek om buiten te zitten.

Een lamellen overkapping schaf je niet zomaar aan. Dit zijn permanente bouwwerken die jouw tuin voorgoed veranderen.

Het is belangrijk om hier even bij stil te staan en de juiste keuze te maken. Daarom vind je hier alle informatie die je nodig hebt als je een overkapping met lamellen wilt kopen.

Wat is een overkapping met lamellen?

Een overkapping met lamellendak bestaat uit een frame en een overkapping. In het dak zijn lamellen verwerkt, die je kunt kantelen. Dit kan je vergelijken met de lamellen die voor je horizontale ramen hangen, alleen dan in het plafond.

Door de lamellen te kantelen zet je ze open of sluit je ze. Bij sommige lamellen daken kan je de latten ook uitschuiven in inschuiven.

Je kiest voor volledig open dak, een gesloten dak of gedeeltelijk gesloten. Lamellen zijn dus ideale zonwering voor je overkapping.

De voordelen van lamellen terrasoverkapping

Deze lamellen overkappingen brengen grote voordelen met zich mee. Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan een lamellen overkapping.

Voordat je beslist of een overkapping met lamellendak bij jouw ideeën past, is het altijd goed om alle kanten van het verhaal te bekijken.

Wij hebben deze lijstjes met voor- en nadelen alvast voor je samengesteld.

👍 Voordelen lamellen overkapping:

 • Jij bepaalt hoeveel licht, zon en regen wordt doorgelaten. Het is mogelijk om in de schaduw te zitten en toch van de zon te genieten.
 • Lamellen overkappingen kunnen gewoon buiten blijven staan, ongeacht het weer.
 • Een lamellen overkapping is volledig waterdicht indien gesloten.
 • Je kunt je lamellen overkapping laten uitbreiden met allerlei extra’s, zoals elektrische bediening, verlichting en verwarming.

👎 Nadelen lamellen overkapping:

 • Lamellen overkappingen zijn duurder dan de meeste andere terrasoverkappingen.
 • Ze zijn voornamelijk in de moderne stijl te krijgen.
 • Lichtverlies blijft, ook als je de lamellen volledig opent.

Welke soorten lamellen terrasoverkappingen zijn er?

Je hebt besloten dat je een lamellen overkapping wilt laten plaatsen. Je gaat je oriënteren en komt er achter dat de keuze groot is en dat je een aantal mogelijkheden hebt om uit te kiezen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de meeste lamellen daken gemakkelijk in 1 of meer van de volgende categorieën kunnen worden onderverdeeld.

1. Prefab of maatwerk?

Denk eerst na over of je een lamellen overkapping op maat wilt laten maken of dat je kiest voor een prefab model. Een lamellen overkapping op maat wordt specifiek voor jou en jouw tuin gemaakt. Dat is duurder, maar je krijgt wat je wilt.

Een prefab lamellen overkapping is vooraf al ontworpen. Jij heeft aan welke afmetingen je nodig hebt en welke extra’s je wilt toevoegen en ze komen hem kant-en-klaar afleveren en monteren.

Dit is goedkoper, sneller, maar je hebt ook aanzienlijk minder inspraak in het design.

2. Open of gesloten lamellen overkapping aan de zijkant?

Je kunt kiezen voor een open lamellen overkapping of voor enkele gesloten wanden. Zo kan je hem open houden of gedeeltelijk afsluiten.

Een lamellen overkappingen met zijkant zijn duurder, maar beschermt je beter tegen de wind en andere weersomstandigheden.

Tegelijkertijd verlies je natuurlijk ook een gedeelte van je uitzicht als je voor 1 of meerdere gesloten wanden kiest. Vraag jezelf af wat jij belangrijker vindt.

Zijkanten kunnen worden afgesloten met windvaste screens, bijvoorbeeld, met schuifpanelen of met nog meer lamellen.

3. Hout, aluminium of polycarbonaat?

Een laatste manier om lamellen overkappingen onder te verdelen is door middel van materiaal. Je hebt dan de keuze uit lamellen van hout, aluminium of kunststof (polycarbonaat). De keuze heeft invloed op de prijs en op het uiterlijk.

 • Kunststof is meestal het goedkoopste. Het is ook onderhoudsarm en duurzaam. Het nadeel is dat je regendruppels er vrij duidelijk op hoort.
 • Hout is een sfeervolle keuze. Het is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Hout heeft wel wat meer onderhoud nodig, dus vraag hiernaar als je deze optie overweegt.
 • Ook aluminium heeft weinig onderhoud nodig. Het heeft een moderne en strakke uitstraling. Aluminium is meestal ook vrij prijzig.

Wat zijn de kosten van een lamellen overkapping?

De prijs van je lamellen overkapping wordt bepaald door het materiaal, de afmetingen en de extra’s waarvoor je kiest.

Het is logisch dat een lamellen overkapping met zijkanten duurder is dan een open model, bijvoorbeeld. Daarbij zijn er lamellen overkappingen die je elektrisch bedient, en deze zijn uiteraard duurder dan de handmatige opties.

Het goede nieuws is dat je een nieuwe lamellen overkapping vrij goedkoop al kunt vinden. De prijzen beginnen bij ongeveer €3500 voor een simpele lamellen overkapping van 3 x 5 meter. Hoe meer je hieraan toevoegt, hoe hoger de prijs.

De meest luxe lamellen overkappingen zijn waterdicht, elektrisch, hebben verlichting, zijn uitschuifbaar en zelfs voorzien van verwarming of stopcontacten.

De prijs voor deze modellen loopt snel op tot meer dan €40.000. Daar zit dan alles bij inbegrepen, dus plaatsing en materialen.

Tip: ben je handig en wil je geld besparen? Schaf dan een lamellen overkapping voor de zelfbouw aan. Je zet deze in elkaar met de instructies die je van de leverancier krijgt. Je hebt dan een schitterende lamellen overkapping voor een lagere prijs.

Voor wie is een lamellen overkapping geschikt?

Een lamellen overkapping hoeft niet duur te zijn. Dat maakt ze geschikt voor een groot aantal personen, met uiteenlopende budgetten. Maar om een lamellen overkapping aan huis of bij huis te plaatsen, heb je meer nodig dan geld alleen.

Wanneer is het een goed idee om te investeren in een lamellen overkapping?

Deze situaties lenen zich er uitstekend voor:

 • Je hebt een mooie grote tuin, of een groot balkon, en wilt een gezellige plek creëren om te zitten en tot rust te komen.
 • Je zoekt een stijlvolle overkapping voor bij je zwembad, waar je in de schaduw kunt zitten op de momenten dat je niet in het water bent.
 • Je wilt een lamellen overkapping aan huis plaatsen en de zon niet alleen buiten te weren, maar ook binnen.

Waarop moet je letten als je een lamellen overkapping gaat kopen?

Je weet nu al veel meer over lamellen overkappingen en alles wat er nodig is om deze te plaatsen. Het is tijd om naar de winkel te gaan. Let op deze aandachtspunten en je komt met de ideale lamellen overkapping thuis.

1. Denk na over deze prijsbepalende keuzes

Er zijn een aantal keuzes die de prijs van jouw lamellen overkapping beïnvloeden. Dit is belangrijk, want door deze keuzes slim te maken, betaal je nooit te veel.

Dit zijn de belangrijkste factoren die invloed hebben op jouw uiteindelijke kosten. Sommige hiervan hebben we al besproken en andere bespreken we beneden.

 • Prefab of maatwerk?
 • Het materiaal
 • De extra opties
 • De afmetingen
 • De bedieningswijze

2. Kies je voor elektrisch of handmatig?

Elektrische bediening op je lamellen overkapping is erg handig. Maar, je betaalt er ook meer voor. Bovendien moet je dan zorgen dat je overkapping van elektriciteit wordt voorzien en dat betekent vaak dat je kabels moet trekken.

Een elektrische bediening heeft ook als nadeel dat het gevoeliger is voor defecten. Hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe gemakkelijker er iets kapot gaat.

Ook al is een elektrische bediening echt handig en luxe, er zijn situaties waarin je beter voor handmatig kiest.

3. De extra opties op je lamellen overkapping

Het is mogelijk om voor een hele simpele lamellen overkapping te kiezen. En zoals je boven hebt gezien, kan je deze al vrij goedkoop krijgen.

Deze standaard modellen zijn vervolgens uit te breiden met allerlei extra opties. De zijwanden zijn hier een voorbeeld van, en ook een elektrische bediening.

Welke extra’s zijn er nog meer?

 • Verlichting: als je toch al een kabel naar je lamellen overkapping legt, dan kan je er direct ook verlichting in plaatsen. Dit kan overigens ook met zonnepanelen.
 • Verwarming: een paar elektrische kacheltjes zijn heerlijk als je ’s avonds als het kouder wordt nog steeds comfortabel buiten wilt kunnen zitten.
 • Stopcontacten: een stopcontact is handig als je een radio aan wilt sluiten, of je telefoon op wilt kunnen laden. Dit is geen probleem als je toch al een kabel trekt voor je bediening, verlichting en verwarming.
 • Een uitschuifbaar dak: er zijn lamellen overkappingen waarbij niet alleen de lamellen opengezet kunnen worden, maar ook het hele dak. Dat geeft je nog meer vrijheid met betrekking tot wat je wel en niet wilt doorlaten.

3 tips om geld te besparen op je lamellen overkapping

Een nieuwe lamellen overkapping is niet goedkoop. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen. Gebruik de onderste 3 tips en haal de prijs voor jouw lamellen overkapping naar beneden.

 • Ga naar een lamellen overkapping outlet en investeer in een showroommodel. Deze zijn een stuk goedkoper, maar wel als nieuw.
 • Je kunt je lamellen overkapping ook in Duitsland aanschaffen. Daar zijn de prijzen vaak lager dan in Nederland. Kies voor een verkoper net over de grens en je hoeft niet ver te rijden.
 • Plaats je lamellen overkapping tegen een schutting of aan de gevel van je woning. Je bespaart dan op wanden en/of 2 dragers en dat haalt de prijs naar beneden.

Waar koop ik de beste lamellen overkapping?

Lamellen overkappingen zijn te koop bij allerlei winkels. Ga naar een verkoper die zich in overkappingen specialiseert of naar een bouwmarkt, zoals Praxis en Hornbach.

We raden wel aan om de lamellen overkappingen eerst zelf te bekijken en te spreken met een medewerker in de winkel over de mogelijkheden. Met de informatie uit dit artikel ga je goed voorbereid de gesprekken in.
Veelgestelde vragen

Kan ik een lamellen overkapping zelf maken?

Een gewone overkapping kan je zelf maken, maar een lamellen overkapping is een stuk lastiger. Het lamellen dak is niet gemakkelijk in elkaar te zetten, laat staan de bediening die erbij hoort. Wat je kunt doen is een lamellen overkapping bouwpakket bestellen en deze vervolgens zelf in elkaar zetten. Eventueel voeg je er enkele van je eigen extra’s aan toe, zodat je een unieke lamellen overkapping krijgt in jouw stijl.

Wat is beter, een lamellen overkapping met elektrische of een handmatige bediening?

Een elektrische bediening op je lamellen overkapping is gebruiksvriendelijker. Het is ook duurder en gevoeliger voor defecten dan een handmatige bediening. Je moet nadenken over hoe je de elektriciteit naar je lamellen overkapping krijgt. Een handmatige bediening is minder gemakkelijk en wat zwaarder. Het is goedkoper, gaat minder snel stuk en je hoeft geen kabel naar je overkapping te leggen. Jij bepaalt uiteindelijk wat voor jou het beste past.


Meer overkappingen: