Lichtgewicht buggy kopen? Dit is de Top 10 & Koopgids

Een lichtgewicht buggy is onwijs praktisch. De buggy’s zijn makkelijk te bedienen en eenvoudig te verplaatsen. In dit artikel vertellen we je alles over de lichte buggy. 

Eerst geven we je de top 10 beste lichtgewicht buggy’s. Vervolgens gaan we in op de voordelen van een lichte buggy en zoomen we in op de soorten.

Vervolgens ontdek je waar je op moet letten en welke accessoires handig zijn. 

Top 10 van de beste lichtgewicht buggy’s

De volgende 10 lichte buggy’s kwamen het best uit onze test: 

  1. Maxi-Cosi Diza Buggy (4,6 kg)
  2. Deryan Luxe Rolo (6 kg)
  3. Moby-System LENA (6 kg)
  4. Xadventure Buggy Brava (6,5 kg)
  5. Cabino Buggy (6 kg)
  6. Cabino Buggy Compact (5,8 kg)
  7. Lionelo Buggy Julie One Premium (6,65 kg)
  8. Xadventure Buggy Brava Roze (6,5 kg)
  9. Prénatal Compact Buggy (6 kg)
  10. Bebeconfort Peps Buggy (4,86 kg)

Waarom een lichte buggy?

Een buggy van licht gewicht, is extra praktisch. In meerdere situaties komt het lichte gewicht goed van pas. Bij het voortduwen van de buggy hoef je bijvoorbeeld minder kracht te zetten. Maar dat is nog niet het enige. 

Ook als je de buggy gaat vervoeren of verplaatsen is het lichte gewicht handig. Als je de buggy de auto in- of de trap op moet tillen bijvoorbeeld. Dat vervoeren kost minder moeite. En wil je de buggy inklappen of opvouwen? Dan gaat dat ook makkelijker bij minder gewicht. 

Wat weegt een lichtgewicht buggy?

Is de buggy lichtgewicht? Dan spreken we van een buggy met een gewicht van 4 tot 7 kg. Dat is een relatief licht gewicht. Gemiddeld wegen de buggy’s namelijk 8 kg. 

Soorten buggys lichtgewicht 

Buggy’s zijn er in meerdere varianten. Een buggy voor op reis heeft andere eigenschappen dan een lichtgewicht buggy voor op de fiets. Ook de wandelwagen is een soort buggy. We lopen de 3 soorten langs. 

Een reisbuggy is ervoor gemaakt om te vervoeren. De buggy voor op reis is compact en licht van gewicht. De buggy voor op reis is vaak inklapbaar.

Na het inklappen krijg je een klein formaat die je makkelijk meeneemt. Of je de buggy nu met het vliegtuig mee wilt nemen, of in de auto. Dit is een echte handige buggy voor onderweg. 

Een lichtgewicht buggy voor op de fiets is eveneens licht en klein. De buggy is gemakkelijk met de fiets te vervoeren. Dat kun je met of zonder buggydrager doen. De paraplu buggy is daar bijvoorbeeld erg geschikt voor. Die klap je, zodat de buggy een paraplu formaat heeft. 

Ook de lichtgewicht wandelwagen kan als een soort buggy worden gezien. Het verschil tussen een wandelwagen en buggy, zit hem in het formaat en gewicht. Wandelwagens zijn zwaarder en robuuster. Wandelwagens zijn groter en steviger en kunnen niet altijd worden opgevouwen

Lichtgewicht buggy kopen: Hier let je op

Wil je lichte buggy kopen? Dan heb je veel keuze. Als je weet op welke eigenschappen je kunt letten, maak je je zoektocht makkelijker. Je kunt dan filteren op je wensen. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje. 

Opvouwbaar

Een opvouwbare buggy is erg praktisch. Veel opvouwbare buggy’s hebben onderling ook weer verschillen. Is de kinderwagen klein opvouwbaar? En is de kinderwagen makkelijk inklapbaar?

Na het inklappen kan de buggy verschillende formaten krijgen. De paraplu buggy wordt bijvoorbeeld klein en langwerpig. En andere buggy’s krijgen na het inklappen de vorm van een tas. Of een vorm die vergelijkbaar is met een ingeklapte stoel

De vorm die de buggy krijgt, hangt af van de manier waarop hij wordt opgevouwen. Een kinderwagen is compact opvouwbaar in de lengte of in de breedte. De manier van inklappen verschilt per fabrikant. Bij de ene buggy werkt het inklappen met een hendel, en de ander klap je in met de voet

Is de kinderwagen makkelijk inklapbaar, dan kun je hem in één handomdraai opvouwen. Soms heb je daar zelfs maar één hand voor nodig. 

Geschikte leeftijd 

De buggys zijn er voor verschillende leeftijden. Een buggy voor peuters kan geschikt zijn voor kids van 2, 3 of 4 jaar oud. Kinderen ouder dan 4 jaar worden meestal niet meer in de buggy vervoerd. 

Kijk goed naar de leeftijd waarvoor de lichtgewicht buggy geschikt is. Dan past de buggy qua formaat goed bij de lengte van jouw kind. Ook op het gebied van veiligheid maak je dan de beste keuze. Hoewel het draagvermogen voor de veiligheid ook een belangrijke richtlijn is. 

Draagvermogen

Het draagvermogen is het maximale gewicht waarmee de buggy belast kan worden. Voor de veiligheid is dat van belang. Plaats niet meer gewicht op de buggy, dan mogelijk is. Het draagvermogen kan 10 kg zijn, maar ook 20 kg. Dat is een flink verschil. 

Aantal kids

Het aantal zitjes in de buggy kan variëren. Er zijn buggy’s waar je 1 peuter in kunt vervoeren, maar je hebt ook een buggy voor 2 kinderen. Dat wordt ook wel de de tweeling buggy of de duo buggy genoemd. 

Nog meer kinderen in de buggy vervoeren kan ook. Zo zijn er buggys voor 3 kinderen, 4 kinderen en zelfs voor 6 kinderen. Hoe meer kinderzitjes er in de buggy zijn gemaakt, hoe zwaarder de buggy vaak is. 

Meerdere standen

Het zitje van de buggy kan verstelbaar zijn. Dat is handig, aangezien je de maten af kunt stellen op de houding van je peuter. Daardoor krijg je een ergonomisch comfortabele zithouding. 

Daarnaast is het bij de buggy mogelijk om het zitje om te bouwen naar een lichtgewicht buggy met ligstand. Het voetvlak wordt dan verlengd en de zit wordt gekanteld. Daardoor kan jouw kleine een dutje doen. 

Veiligheid

Veiligheid staat ook bij de lichtgewicht buggy voorop. Je wilt jouw kleine immers zonder zorgen kunnen vervoeren. Verschillende eigenschappen van de lichte buggy dragen bij aan de veiligheid. 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je kleine goed vast zit. Een stevig gordelsysteem helpt daarbij. Erg stevig zijn de 3 of 5 puntsgordels. Die gordels worden op een extra veilige manier bevestigd. Zo kan je kindje niet uit de buggy vallen. 

Wat daarnaast kan helpen is een beugel. Die beugel zit rond het zitje en is vaak afneembaar. Je kleine kan zich eraan vasthouden. En daarnaast biedt het een extra bescherming. 

Voor extra veiligheid kun je ook denken aan goede remmen. Of een vergrendelsysteem voor het parkeren van de buggy. Met bijvoorbeeld een voetpedaal zet je de achterwielen van de lichtgewicht buggy vast. 

Wielen

Een buggy of lichtgewicht kinderwagen kan 3 of 4 wielen hebben. De kinderwagen met 3 wielen is beter wendbaar. Scherpe bochten zijn voor de buggy geen probleem. Het voordeel van de lichtgewicht buggy met 4 wielen, is de stabiliteit

Je kunt dus letten op het aantal wielen, maar ook op de breedte en het materiaal. Brede banden geven je meer grip. Bij onverharde wegen is dat prettig. Kijk daarnaast waar de wielen van gemaakt zijn. Dat kunnen banden met lucht zijn of met schuim

Ga je voor een band met lucht? Dan heb je wat extra vering en daardoor meer comfort. Wel moet je ze regelmatig oppompen en kunnen de lucht banden lek gaan. Dat is bij schuim niet het geval. 

Zwenkwielen

De buggy kan ook zwenkwielen hebben. Zwenkwielen kunnen makkelijk alle kanten op bewegen. De wielen zwenken 360 graden om hun as. Zwenkwielen maken de buggy wendbaar. Je kunt snel een scherpe bocht maken. 

Het aantal zwenkwielen dat de buggy heeft, kan verschillen. Wil je een erg wendbare buggy? Ga dan voor een buggy met alleen maar zwenkwielen. 

Beschermkap

Wil je je kleine beschermen tegen de zon of de regen? Dan is een buggy met beschermkap een goede optie. Felle zon of regen is immers niet prettig voor jouw peuter. De kap kun je zelf in- en uitklappen op het moment dat je hem nodig hebt.  

Handige accessoires bij de lichtgewicht buggy

De lichtgewicht buggy kun je aanvullen met tal van accessoires. Als er neerslag gaat vallen kan een regenhoes erg praktisch zijn. Die hoes bevestig je om de buggy heen. Daarmee bescherm je de buggy en zit je kleine droog. 

Andere handige accessoires kunnen een bekerhouder of opbergtas zijn. Aan de achterkant van de buggy kan ook een meerijdplankje worden bevestigd. Dat plankje is handig voor een tweede kind. Die kan achter de buggy gaan staan of zitten. 
Veelgestelde vragen

Hoe is de top 10 van de beste lichtgewicht buggy’s samengesteld?

Bij het samenstellen van de top 10 zijn veel buggy’s getest en vergeleken. Niet alleen het gewicht werd beoordeeld, maar ook de prijs kwaliteit verhouding. Daarnaast zijn ervaringen van gebruikers meegenomen en is er gekeken naar specificaties.  

Hoeveel weegt een lichtgewicht buggy?

Met een lichtgewicht buggy wordt een buggy van 4 tot 7 kg bedoeld. 


Meer buggy’s: