Lichtgewicht elektrische fiets kopen? Bekijk de Top 7!

Wil je graag een elektrische fiets aanschaffen, maar vind je deze te zwaar? Dan is een lichtgewicht e-bike de perfecte oplossing.

Een lichte elektrische fiets is namelijk een stuk gebruiksvriendelijker dan een normale e-bike.

Om je op weg te helpen hebben we onderzoek voor je gedaan. In dit artikel kun je de 7 best geteste lichtgewicht e-bikes vinden.

We bespreken ook de voor- en nadelen alsmede de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan.

Dit zijn de 7 beste lichtgewicht e-bikes

We hebben tijdens ons onderzoek meerdere e-bikes aan de test onderworpen. In onze top 7 vind je de best geteste lichtgewicht elektrische fietsen. Al deze lichte e-bikes wegen minder dan 20 kilogram.

 1. Beste lichtgewicht elektrische fiets voor dames – Watt Boston E-Bike Dames (19 kg)
 2. De lichtste elektrische fiets voor heren – Watt Boston E-Bike (17,5 kg)
 3. Beste lichte e-bike met lage instap – Ecobike Elektrische Fiets Lage Instap (20 kg)
 4. Lichtste e-bike vouwfiets – Windgoo B20 Elektrische Vouwfiets (17,5 kg)
 5. Best geteste lichtgewicht elektrische racefiets – Ecobike Elektrische Racefiets (16 kg)
 6. Meest lichte elektrische fiets voor camper – e-4motion Maxi De Luxe Elektrische Vouwfiets (20,5 kg)
 7. De lichtste e-bike – Merida Espeeder 400 EQ (15,47 kg)

Wat is een lichtgewicht elektrische fiets?

Een lichtgewicht e-bike is een elektrische fiets die 20 kilogram of minder weegt. Een lichte elektrische fiets is ontworpen om makkelijker te kunnen gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan sneller fietsen. Omdat je minder gewicht voort moet trekken kun je meer snelheid behalen. Dankzij het lichte gewicht is ook het optillen en opbergen van een lichte e-bike een stuk eenvoudiger.

Het grootste verschil tussen een normale elektrische fiets en een lichte e-bike is het gewicht. Een normale e-bike weegt gemiddeld 25 kilo en kan wel oplopen tot 30 kilogram. Dit is een stuk meer gewicht om vooruit te trappen of om op te tillen.

De meeste normale elektrische fietsen zijn gemaakt van staal of aluminium. Een lichtgewicht e-bike is vaak gemaakt van carbon, wat lichter is dan deze twee materiaalsoorten.

Wat kost een lichtgewicht e-bike?

Lichte e-bikes zijn vaak gemaakt van carbon. Deze materiaalsoort is een stuk duurder dan bijvoorbeeld staal of aluminium. Om deze reden liggen de kosten van een lichtgewicht e-bike vaak wat hoger.

Je kunt echter al een goedkope lichte e-bike kopen rond de 500 euro. Dit zijn dan meestal elektrische vouwfietsen die licht van gewicht zijn.

Gemiddeld ben je voor een lichtgewicht elektrische fiets zo’n 1000 euro kwijt. Deze prijs kan voor duurdere varianten met meer eigenschappen oplopen tot 3000 tot 5000 euro.

Waarom licht elektrisch fietsen?

De grootste reden om gebruik te maken van een lichtgewicht e bike is het gebruiksgemak. Buiten het feit dat je al elektrisch fietst, is het lichte gewicht een extra voordeel. Hierdoor heb je minder gewicht om voort te trekken en het maakt je e-bike wendbaarder.

Daarnaast is het fietsen op een lichte elektrische fiets gezond en beter voor het milieu dan een auto. Je blijft namelijk in beweging, zonder dat je jezelf te veel in hoeft te spannen.

Verschil tussen normale en lichte e-bike

Een lichtgewicht e bike lijkt niet zo veel te verschillen ten opzichte van een normale elektrische fiets. Dit klopt in zekere zin ook wel, echter zijn er toch een aantal verschillen. We lichten de grootste verschillen hieronder voor je uit.

Het eerste grote verschil is het gewicht. Door de elektronische ondersteuning in een e-bike wordt er meer gewicht aan de fiets toegevoegd. Dit kan het sturen, verplaatsen of het op- en afstappen lastiger maken.

Bij een lichtgewicht elektrische fiets worden de kilo’s van de elektronische ondersteuning gecompenseerd. Hoe? Door het materiaalgebruik van het frame en het type versnelling.

De meeste lichte e bikes zijn gemaakt van carbon, wat een stuk lichter is dan staal of aluminium. Het type versnelling maakt ook verschil in gewicht. Bij een lichte e-bike wordt vaak gekozen voor een derailleurversnelling.

Voordelen van een lichtgewicht e-bike

Zoals je kunt voorstellen heeft een lichte elektrische fiets een hoop voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen dan ook voor je opgesomd.

👍 Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk;
 • Licht van gewicht;
 • Soepeler sturen;
 • Wendbaarder;
 • Makkelijker op te tillen;
 • Makkelijker te verplaatsen;
 • Vergt minder kracht van de motor;
 • Vergroot actieradius en levensduur van de accu;
 • Minder gewicht voort te trappen;
 • Snellere acceleratie;
 • Meer snelheid.

Nadelen van een lichte elektrische fiets

Zijn er buiten al deze voordelen eigenlijk ook nadelen aan een lichte e-bike? Het antwoord is ja, die zijn er zeker. De belangrijkste nadelen aan een lichtgewicht elektrische fiets vind je hieronder.

👎 Nadelen:

 • Duurder;
 • Naafversnelling is onderhoudsvriendelijker;
 • Minder stevig;
 • Minder stabiel;
 • Minder maximaal belastbaar gewicht.

Lichtgewicht e-bike kopen? Hier moet je op letten

Bij het kopen van een lichte elektrische fiets moet je op een aantal punten letten. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen miskoop doet. De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een lichtgewicht e-bike vind je hieronder.

Prijs

Voordat je begint met het enthousiast bekijken van meerdere lichte e bikes is je budget een belangrijk aandachtspunt. Lichtgewicht elektrische fietsen zijn namelijk best prijzig. Beslis van tevoren wat je budget is, zodat je gericht kunt zoeken naar een lichte e-bike die bij je past.

Gewicht

Een gemiddelde elektrische fiets weegt zo’n 25 kilogram, waar een lichte e-bike minder dan 20 kilogram weegt. Controleer dus het gewicht van de elektrische fiets. Zo weet je zeker dat deze licht van gewicht is.

Materiaal

De meeste lichte e-bikes zijn gemaakt van carbon. Dit materiaal is lichter dan aluminium of staal bijvoorbeeld. Als een elektrische fiets niet gemaakt is van carbon, check dan goed het gewicht van de e-bike.

Instap

Er bestaan lichte elektrische fietsen met lage instap en hoge instap. Een lage instap maakt het opstappen op je e-bike een stuk makkelijker. Mocht dit geen probleem voor je zijn, kun je ook kiezen voor een e-bike met hogere instap.

Hier koop je een goede lichtgewicht elektrische fiets

Ben je er klaar voor om een elektrische lichtgewicht fiets te kopen? We hebben hieronder een lijst van aanbieders opgesomd waarbij je terecht kunt. Deze winkels bieden een ruim assortiment aan lichte elektrische fietsen.


Meer e-bikes: