Lichtgewicht fiets kopen? De Top 7 beste lichte fietsen!

Ben je graag op de fiets te vinden, maar is het gewicht van je fiets een probleem? Dan is een lichtgewicht fiets de beste oplossing voor je.

Met een lichte fiets ervaar je bijvoorbeeld minder last met trappen en op- en afstappen.

Om de beste lichte fiets te vinden hebben we het uitzoekwerk al voor je gedaan. Tijdens onze test hebben we een groot aantal lichte fietsen getest.

De 7 beste lichtgewicht fietsen hebben we in een toplijst verwerkt.

Verderop in het artikel vind je onder andere meer informatie over lichtgewicht fietsen. Maar ook wat de voor- en nadelen ervan zijn. Benieuwd geworden? Lees snel verder!

Dit zijn de 7 beste lichtgewicht fietsen

We hebben tijdens ons onderzoek meerdere lichte fietsen getest. Uit deze test zijn onderstaande 7 lichte fietsen als beste naar voren gekomen.

 1. De beste lichtgewicht stadsfiets – Elops 900 Stadsfiets (14,3 kg)
 2. De best geteste lichtgewicht damesfiets – Capri Gracia Damesfiets (13,5 kg)
 3. Beste lichtgewicht fiets voor heren – Riverside 500 Hybride Herenfiets (14,1 kg)
 4. De beste lichtgewicht sportfiets voor dames – Van Rysel EDR AF 105 Racefiets (14,5 kg)
 5. Beste lichte stadsfiets voor dames – Elops 100 Fiets (15,3 kg)
 6. Meest geschikte lichte fiets met versnellingen – MBM Life Urban Style Fiets (11,5 kg)
 7. Beste lichtgewicht elektrische vouwfiets – Windgoo B-20 Elektrische vouwfiets (17,5 kg)

Wanneer spreken we van een lichtgewicht fiets?

Een normale fiets weegt tussen de 18 en 21 kilogram. We spreken van een lichtgewicht fiets als deze minder dan 18 kilogram weegt.

Dit ligt iets anders bij elektrische fietsen. Een e-bike weegt, inclusief accu, gemiddeld tussen de 20 en 25 kilogram. Een lichtgewicht elektrische fiets weegt minder dan 20 kilogram.

Afhankelijk van het type fiets en de gebruikte materialen kunnen we een fiets lichtgewicht noemen. De meeste lichtgewicht fietsen zijn gemaakt van carbon, dit is het lichtste materiaal.

Er zijn echter ook lichte fietsen van titanium of aluminium, echter zijn deze over het algemeen zwaarder dan carbon.

Voor wie is een lichte fiets geschikt?

Een lichte fiets is geschikt voor iedere type fietser. Maar als we een keuze moeten maken is een lichte fiets het meest geschikt voor sportieve fietsers en ouderen.

Waarom? Hoe lichter de fiets, hoe minder gewicht je hoeft voort te trappen. Dit is voor zowel de sportieve fietser als de oudere een groot voordeel.

Waarom een lichtgewicht fiets kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een lichte fiets zou willen kopen. We nemen de belangrijkste redenen met je door.

Omdat een lichte fiets nu eenmaal minder gewicht heeft, kom je vanuit stilstand sneller op gang. En als je eenmaal op gang bent, merk je dat een lichte fiets een stuk minder zwaar trapt. Hierdoor blijf je gemakkelijker op snelheid.

Een andere reden om een lichtgewicht fiets te kopen is het gebruiksgemak. Je kan een lichte fiets makkelijk voortbewegen en verplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook eenvoudiger een stoepje op tillen of een steile heuvel op duwen.

Is het gewicht van een fiets belangrijk?

Het gewicht van een fiets is zeer belangrijk voor je fietsprestaties. Als jij een fervent fietser bent, wil je het beste uit jezelf halen. Je prestaties staan daarmee hoog in het vaandel.

Hoe lichter je fiets, hoe minder gewicht jij als fietser hoeft voort te trappen, hoe beter je prestaties.

Hoe lichter de fiets hoe sneller?

Het klopt dat hoe lichter je fiets is, hoe sneller je kunt rijden. Dat is ook logisch, want hoe meer gewicht je moet voortduwen, hoe minder snel je gaat. Dus, hoe lager het gewicht van je fiets, hoe sneller je gaat.

Voor- en nadelen van een lichte fiets

Ben je benieuwd wat nu eigenlijk de voordelen zijn van een lichtgewicht fiets? En of er überhaupt nadelen bestaan? We sommen de belangrijkste voor- en nadelen van een lichtgewicht fiets hieronder voor je op.

👍 Voordelen

 • Gewicht;
 • Perfect voor de sportieve fietser;
 • Gebruiksvriendelijker voor oudere mensen;
 • Je hoeft minder gewicht voort te trappen;
 • Makkelijker te verplaatsen;
 • Eenvoudiger op te tillen over een stoepje;
 • Wendbaarder;
 • Minder lastig op- en afstappen;
 • Vanuit stilstand sneller op gang;
 • Trapt minder zwaar;
 • Je blijft gemakkelijker op snelheid.

👎 Nadelen

 • Prijs, vaak zijn lichtgewicht fietsen duurder. Zeker als ze gemaakt zijn van carbon, wat een prijzige materiaalsoort is;
 • Minder stabiel;
 • Minder stevig;
 • Minder robuust;
 • Minder maximaal belastbaar gewicht.

Wel of geen lichtgewicht fiets kopen?

Als je het ons vraagt zitten er zeker meer voordelen dan nadelen aan het kopen van een lichte fiets. Maakt het gewicht je echter niet zoveel uit? Dan raden we je eigenlijk af een lichtgewicht fiets te kopen, hier bespaar je geld mee.

Waar koop ik een lichte fiets?

Ben je klaar om een lichtgewicht fiets aan te schaffen? Bij onderstaande aanbieders vind je een ruim assortiment lichte fietsen. Voor ieder wat wils!


Meer over fietsen: