Ben je op zoek naar een nieuwe fietsendrager? Dan is een lichtgewicht fietsendrager een aanrader. Het lichte gewicht maakt de fietsendrager een stuk makkelijker om te tillen en om te verplaatsen.
Ook belast je de auto er minder mee, waardoor je meer mee kunt nemen. Maar welke lichte fietsendrager is geschikt? Dat vertellen we je in dit artikel.
Eerst zetten we de 5 beste lichtgewicht fietsendragers op een rijtje. Vervolgens gaan we in op de definitie, want wanneer spreken we precies van een lichtgewicht fietsendrager? Ook geven we je de voor- en nadelen.
De beste lichtgewicht fietsendrager
Er zijn oneindig veel fietsendragers beschikbaar. Ook al zijn ze niet allemaal licht van gewicht, ze worden al snel zo genoemd. Ieder merk heeft een eigen perceptie van wat een fietsendrager mag wegen om hem een lichtgewicht te noemen.
Om je het zoekwerk naar een lichtgewicht fietsendrager te besparen, zetten we de 5 beste lichte fietsendragers op een rijtje.
1. Lichtgewicht fietsendrager voor 2 fietsen (8,8 kg) – Pro-User Briljant
Een erg lichte fietsendrager is de Pro-User Briljant. Met een gewicht van 8,8 kg is dit type fietsendrager uniek. Je kunt met de Pro-User Briljant 2 fietsen op de trekhaak vervoeren. Voor de montage heb je geen gereedschap nodig.
De fietsen mogen samen 40 kg wegen. Voor een dusdanig lichte fietsendrager is dat een behoorlijk draagvermogen. Al kun je met dit draagvermogen geen elektrische fietsen meenemen.
Door de rubberen elementen en spanbanden wordt de fiets tijdens het vervoeren goed beschermd. Ook aan het opbergen is gedacht. De fietsendrager is inklapbaar en wordt voorzien van een handige opbergtas.
2. Lichtste fietsendrager trekhaak (4,4 kg) – Thule Xpress 970
Van Thule is de Xpress 970 de lichtste fietsendrager voor op de trekhaak. Dit type weegt slechts 4,4 kg en is erg eenvoudig te monteren. De compacte fietsendrager is inklapbaar zodat je hem makkelijk op kunt bergen.
Met de Thule Xpress 970 kun je 2 fietsen meenemen. Samen mogen de fietsen maximaal 30 kg wegen. Dat is dus maximaal 15 kg per fiets, daardoor is de fietsendrager niet geschikt voor elektrische fietsen. Een elektrische fiets weegt per stuk immers al gauw 25 kg.
De fietsen worden aan de framehouder gehangen. Die houder is voorzien van rubber om de fietsen tegen krassen te beschermen.
3. Lichtste fietsendrager dak (2,5 kg) – Twinny Load
Fietsen kun je natuurlijk ook op het dak vervoeren. De dak fietsendragers wegen gemiddeld een stuk minder dan die voor op de trekhaak. Deze lichtste fietsendrager van Tinny Load weegt slechts 2,5 kg.
Dit is een fietsendrager voor 1 fiets. Het maximale draagvermogen is 15 kg. Vanwege de wielbevestiging en de bevestiging aan het frame, staat de Twinny Load garant voor een stabiele rit.
Ook is dit een extra veilige fietsendrager. Je kunt het frame afsluiten met een slot. Dat slot zit in de frameklem. Hierdoor hoef je je minder zorgen te maken als je de fiets even onbeheerd achter laat.
4. Lichtste fietsendrager voor elektrische fietsen (15 kg) – Atlas 2 Premium Hapro
Een ideale lichtgewicht fietsendrager is ook de Atlas 2 Premium van Hapro. Uniek aan deze fietsendrager is dat je ondanks het lichte gewicht van 15 kg, maar liefst 2 fietsen mee kunt nemen.
Deze Hapro fietsendrager heeft een maximaal belastbaar gewicht van 60 kg. Daardoor kun je makkelijk 2 elektrische fietsen vervoeren. Dit is dus een lichtgewicht fietsendrager voor elektrische fietsen.
De fietsendrager is ergonomisch gezien erg gebruiksvriendelijk. Dat komt enerzijds door de comfortabele handgreep en anderzijds doordat de fietsendrager kantelbaar en opvouwbaar is.
5. Lichtgewicht fietsendrager voor elektrische fietsen (18 kg) – Pro-User Diamant
De Pro-User Diamant fietsendrager is relatief licht van gewicht en geschikt voor 2 elektrische fietsen. De fietsendrager weegt 18 kg en het draagvermogen is 60 kg.
Deze opvouwbare fietsendrager kun je erg compact maken als je hem op gaat bergen. Om de fietsendrager mooi te houden, wordt er zelfs een fijne opbergtas bijgeleverd.
Ook de kantelfunctie valt goed in de smaak. Als de fietsen op de drager staan, kun je de kofferbak nog openen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij deze fietsendrager dik in orde. Al jaren komt de fietsendrager als beste uit de test.
Wanneer spreken we van een lichtgewicht fietsendrager?
Een fietsendrager wordt al snel een lichtgewicht fietsendrager genoemd. Maar wat is het gemiddelde gewicht van een fietsendrager. En wanneer is een fietsendrager echt licht te noemen? Dat vertellen we je.
Omdat het gemiddelde gewicht afhankelijk is van het soort fietsendrager, maken we onderscheid tussen de trekhaak en dak bevestiging.
Gewicht trekhaak fietsendrager
Een fietsendrager die je op de trekhaak monteert, weegt gemiddeld 18 kg. Voor een fietsendrager op de trekhaak wordt een gewicht onder de 18 kg als lichtgewicht gezien. Denk bijvoorbeeld aan 12 kg of 16 kg.
Ook zijn er varianten met een gewicht rond de 5 kg. Dat zijn vaak trekhaakdragers die enkel uit een framehouder bestaan. Het scheelt daarnaast ook in gewicht of de fietsendrager voor 1 fiets of voor 2 fietsen gemaakt is.
Gewicht fietsendrager dak
Fietsendragers die op het dak worden gemonteerd, zijn over het algemeen lichter. Die zijn dan ook vaak bestemd voor 1 fiets. Het gemiddelde gewicht van een dak fietsendrager is 5 kg. Onder de 5 kg worden de dak fietsendragers als lichtgewicht beschouwd.
De voor- en nadelen van een lichtgewicht fietsendrager
Voordat je een lichtgewicht fietsendrager koopt, wil je weten wat precies de voor- en nadelen zijn. We geven je 2 voordelen en 2 nadelen.
Voordelen
1: Makkelijker opbergen
Een groot voordeel van de lichte fietsendrager is dat de fietsendrager makkelijk te tillen is. Bij het opbergen maak je het jezelf niet onnodig moeilijk om de fietsendrager te verplaatsen. Het lichte gewicht is simpelweg makkelijker te tillen.
2: Kogeldruk of daklast beperken
Een ander voordeel zit hem in de kogeldruk of daklast. Een auto heeft een maximaal gewicht dat op de trekhaak of op het dak geplaatst kan worden.
Bij een kleine auto is de kogeldruk meestal maximaal 50 kg. Ga je naar een gemiddelde auto, dan komt dat neer op 75 kg. De maximale daklast komt vaak al neer op 100 kg.
Met het gewicht van de fietsendrager én de fietsen wil je ruim onder het maximaal belastbaar gewicht van de auto blijven. Met een lichtgewicht fietsendrager kun je makkelijker onder dat maximum blijven.
Nadelen
1: Minder belastbaar vermogen
Er bestaan lichte fietsendragers met een flink draagvermogen, van bijvoorbeeld 60 kg. Toch komt het vaker voor dat het draagvermogen bij lichte fietsendragers minder is.
De fietsendragers met een licht gewicht zijn over het algemeen minder belastbaar. Daardoor is het lastig om zware fietsen, zoals e-bikes mee te nemen.
2: Minder fietsen meenemen
Daarnaast zijn de lichte fietsendragers vaak geschikt voor maximaal 2 fietsen. Dat heeft te maken met het formaat van de fietsendrager, maar ook weer met het draagvermogen.
Meer fietsendragers: