Maxi-Cosi op de Fiets: Hoe kan dat & is het veilig?

Nederland is een fietsland. Zelfs de jongsten onder ons worden vervoerd op onze favoriete tweewielers. Maar hoe zit dat met een maxi cosi? Kun je die ook op de fiets dragen? Ja, dat kan zeker!

Hier leggen we je uit hoe je een maxi cosi op je fiets kunt plaatsen. Ook geven we je de voor- en nadelen van dit vervoermiddel voor je kind. Veel ouders zullen namelijk vragen hebben over de veiligheid.

Lees snel door om hier meer over te leren!

Hoe zet je een maxi cosi op de fiets?

Er is een specifieke drager ontworpen voor je maxi cosi. Deze kun je op je fiets monteren. De klemmen zorgen ervoor dat deze stevig op de fiets blijft zitten. Ook bind je een sterk elastiek om je zadel of stuur.

Op deze manier blijft de standaard stabiel. De maxi cosi plaats je vervolgens in de standaard. Met riempjes bevestig je de maxi cosi, zodat deze niet heen en weer kan bewegen.

Het is van belang dat je elke keer de klemmen controleert voor het fietsen. Op deze manier weet je zeker dat het stevig vastzit. De veiligheid van je kind moet natuurlijk altijd gegarandeerd zijn.

Een maxi cosi drager op de fiets kan zowel voorop als achterop gemonteerd worden. Het wordt echter aangeraden om deze op de bagagedrager te monteren. Dit komt doordat je achterop de fiets meer gewicht kunt dragen.

Een voordrager is alleen mogelijk als deze minimaal belast kan worden met 15 kg. Het voordeel van je baby voorop dragen is dat je hem of haar kunt zien tijdens het fietsen. Door de grotere stabiliteit en stevigheid is de bagagedrager echter veiliger.

Zorg ook dat je drager voldoende vering heeft. Deze absorbeert de trillingen van de weg. Omdat jonge kinderen nog geen sterke nekspieren hebben, is dit erg belangrijk. Heeft je fiets zelf al veringen?

Dan kunnen deze de veringen van de drager tegenwerken. Er zullen daardoor toch trillingen ontstaan. Plaats een drager daarom niet op een fiets met voorgeïnstalleerde vering.

Wil je een maxi cosi drager voor op je fiets kopen? Check dan hier het huidige aanbod >>

Is een maxi cosi drager op de fiets veilig?

maxi-cosi-op-fiets-veilig

Een maxi cosi drager is veilig op de fiets voor korte afstanden. Probeer al te veel verkeer te voorkomen en rijd niet te hard. Plaats de maxi cosi alleen in de drager als de weersomstandigheden goed zijn.

Kinderen kunnen pas een kinderzitje op de fiets gebruiken als ze kunnen kruipen. Dit is meestal vanaf 9 maanden oud. Dit komt doordat kinderzitjes niet genoeg steun geven aan het hoofd.

Een maxi cosi zorgt voor volledige ondersteuning van het lichaam. Voor kinderen onder de 9 maanden is een maxi cosi op de fiets dus veiliger.

Bij een eventuele val zal de baby in de maxi cosi blijven zitten. Hierdoor is het lichaam beschermd tegen impact. Hier zijn ze bovendien voor ontworpen in het geval van een auto-ongeluk.

Toch is het natuurlijk verstandig om koste wat het kost een ongeluk te voorkomen. Neem daarom geen onnodige risico’s met een baby op je fiets.

Vanaf wanneer maxi cosi op de fiets

Je kunt een baby van 4 maanden in een maxi cosi op de fiets vervoeren. Op deze leeftijd hebben ze genoeg kracht in hun bovenlichaam om kleine trillingen te kunnen opvangen.

In principe kan de maxi cosi drager gebruikt worden tot het kind niet meer in de maxi cosi past. Dit gebeurt in de meeste gevallen rond de 15 maanden.

Voordelen van een maxi cosi op de fiets

maxi cosi fietsdrager

Een maxi cosi op de fiets is geweldig voor korte afstanden. Even snel naar de supermarkt is zo gedaan met je baby achterop. Ook kun je je kleintje afzetten bij de crèche voordat je naar werk fietst.

Ouders die liever niet voor korte afstanden de auto pakken, kunnen hier ontzettend van profiteren.

Kinderen onder de 9 maanden zijn te jong voor een kinderzitje. Een maxi cosi op de fiets lost dit probleem op. Baby’s vanaf 4 maanden kunnen op deze manier al genieten van een fietstochtje.

Zo raakt je zoon of dochter al op jonge leeftijd gewend aan de fietscultuur van Nederland!

Een maxi cosi biedt veel bescherming aan een jong kindje. Het hoofd en nek worden ondersteund, zodat de baby altijd comfortabel is. Het sterke materiaal dat de maxi cosi omhult, zorgt voor extra veiligheid.

De drager wordt bovendien stevig op de fiets gemonteerd. Een maxi cosi op de fiets kan dus redelijk veilig zijn. Risico’s zijn vooral verbonden aan het rijgedrag en de verkeersomstandigheden.

Wil je een maxi cosi drager voor op je fiets kopen? Check dan hier het huidige aanbod >>

Nadelen van een maxi cosi op de fiets

Een maxi cosi op de fiets is niet geschikt voor lange afstanden. Een fietsvakantie met je baby zit er dus helaas niet in. Ook is het niet verstandig om tijdens spitsuur op de fiets te stappen.

Risico’s met een jonge baby moeten zoveel mogelijk beperkt worden. Hierdoor worden je mogelijkheden ook beperkt.

Een maxi cosi beschermt niet tegen het weer. Op de fiets heb je extra veel last van slechte weersomstandigheden. Je baby zal dit ook voelen. Fietsen in de regen of wind is daarom geen optie.

Zelfs op een frisse dag kan de snelheid van de fiets voor te veel kou zorgen. Een maxi cosi op de fiets is daarom eigenlijk maar enkele maanden per jaar mogelijk.

Ook is een maxi cosi op de fiets maar een tijdelijke oplossing. Een kind kan in principe vanaf 9 maanden al een kinderzitje gebruiken.

De maxi cosi drager kan in dat geval dus maar 5 maanden gebruikt worden. Kinderen groeien overal snel uit, dus ouders kunnen beslissen om deze uitgave over te slaan.

Bekijk ook:

Beste fietsonderbroek voor dames

Fietskar voor baby & kind


Alternatieven voor maxi cosi op de fiets

maxi-cosi-drager-fiets

Fietskar

Een fietskar is in principe een tentje op wieltjes. Deze trek je achter je fiets aan. Een kinderfietskar is een veilige manier van het vervoeren van jonge kinderen.

Ze zitten namelijk lager bij de grond, waardoor een val minder gevaarlijk is. De 3 grote wielen zorgen voor genoeg stabiliteit, ook in bochten.

Ook is een kinderfietskar zichtbaar van grote afstand. Fietsers en auto’s om je heen kunnen dus makkelijker rekening houden met je jonge kinderen. Een fietskar is te gebruiken vanaf 6 maanden, of als je kind zelfstandig kan zitten.

Bakfiets

Ook in een bakfiets kan een maxi cosi geplaatst worden. Hier zijn bovendien specifieke dragers voor ontwikkeld. Zo kan de maxi cosi onderweg niet gaan schuiven.

Een voordeel van een bakfiets is dat je deze voor de fiets installeert. Je kunt onderweg dus een oogje in het zeil houden.

Net als bij de maxi cosi op de bagagedrager, kan een baby vanaf 4 maanden in een bakfiets vervoerd worden. Ook hier zijn de weersomstandigheden belangrijk bij het fietsen. Bakfietsen zijn over het algemeen namelijk niet afgedekt.

Fietszitje

Een fietszitje is een oer-Hollandse manier van je kind meenemen op de fiets. Ze worden stevig bevestigd en zijn daarom redelijk veilig. Vanaf 9 maanden kun je je kind in een fietszitje plaatsen.

Kinderen krijgen bij een fietszitje iets minder steun voor hun hoofd. Daarom zijn ze niet geschikt voor jongere baby’s.


Bekijk ook:

Buggy voor op de fiets kopen