Je hebt het vast al vaker voorbij zien komen: fietshelmen met MIPS. Maar wat is MIPS nu eigenlijk? En waar staat deze afkorting voor?
Of ben je benieuwd welke fietshelmen met MIPS het beste zijn? Maar weet je door het grote aanbod niet waar je moet beginnen? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen en meer.
We hebben onderzoek voor je gedaan en de 6 beste MIPS fietshelmen op een rij gezet.
Verderop vind je de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan. Maar ook wat nu eigenlijk de voor- en nadelen zijn van een MIPS helm.
Benieuwd geworden? Lees snel verder!
- De top 6 beste MIPS fietshelmen
- Waar staat MIPS voor?
- Waar komt MIPS vandaan?
- Wat is MIPS in een fietshelm?
- Hoe werkt een MIPS helm?
- Wel of geen MIPS in een fietshelm?
- Zijn MIPS helmen zwaarder?
- Moet ik MIPS fietshelm vervangen na een val?
- Grootste voor- en nadelen van een MIPS fietshelm
- MIPS fietshelm kopen? Hier moet je op letten
- Waar goede MIPS helm kopen?
De top 6 beste MIPS fietshelmen
Om je te helpen de beste fietshelm met MIPS te kopen hebben we het uitzoekwerk al voor je gedaan.
Tijdens ons onderzoek hebben we meerdere fietshelmen in verschillende categorieën met elkaar vergeleken. De 6 best geteste fietshelmen met MIPS kun je vinden in onderstaande toplijst.
- De beste fietshelm met MIPS – Giro Angon MIPS Fietshelm
- Als beste MIPS racefietshelm getest – Van Rysel Roadr 500 MIPS Fietshelm
- Beste fietshelm MIPS dames – ProX Fietshelm
- Best geteste mountainbikehelm met MIPS – Bell Ukon MIPS MTB helm
- Goede e-bike MIPS helm – ABUS Urban-I 3.0 Fietshelm
- Als beste speed pedelec helm met MIPS getest – ABUS Pedelec 2.0 MIPS helm
Waar staat MIPS voor?
De afkorting MIPS staat voor Multi Directional Impact System. Helmen met de MIPS-technologie bieden betere bescherming bij een val of klap tegen je hoofd. Dit zorgt ervoor dat de kans op ernstige hersenbeschadiging drastisch verminderd wordt.
Waar komt MIPS vandaan?
MIPS is ontstaan nadat een Zweedse hersenchirurg geconstateerd had dat reguliere fietshelmen niet altijd voldoende bescherming bieden.
Fietsers kampten na een valpartij vaak met veel hersenschade, ondanks dat ze een helm droegen. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek was MIPS de oplossing voor betere bescherming van het hoofd en de hersenen.
Wat is MIPS in een fietshelm?
MIPS in een fietshelm is een wrijvingsarme laag tussen de buitenschaal en de voering van de helm. Deze extra laag – ofwel binnenschaal – biedt betere bescherming bij een eventuele valpartij.
Hoe werkt een MIPS helm?
Het principe van de MIPS-technologie is dat de binnenschaal onafhankelijk kan bewegen ten opzichte van het hoofd.
Bij impact vanuit verschillende hoeken beweegt deze binnenschaal in rotatiebewegingen met je mee. Dit zorgt ervoor dat de helm kan schuiven ten opzichte van je schedel.
Wel of geen MIPS in een fietshelm?
Nu weet je dat de MIPS-technologie in een helm betere bescherming biedt. Maar, is MIPS in een fietshelm nu echt nodig? Dit antwoord is afhankelijk van meerdere factoren en wat jij belangrijk vindt.
Je hoopt het natuurlijk niet, maar een vervelende valpartij tijdens het fietsen kan ieder moment gebeuren. Zeker als je hogere snelheden aantikt zoals bij wielrennen of mountainbiken. Een fietshelm met MIPS is dan ook altijd de beste keuze, we leggen je graag uit waarom.
Fietshelmen in verschillende categorieën – bijvoorbeeld mountainbiken of speed pedelec fietsen – worden op veiligheid getest.
Voordat een helm veilig verklaard wordt, moet deze voldoen aan strenge Europese richtlijnen. Na goedkeuring kun je een veilige helm herkennen aan een CE-kenmerk binnenin.
Dit CE-kenmerk wordt gevolgd door een EN-1078 voor volwassenen of EN-1080 nummer voor kinderen. Zorg er dus sowieso voor dat je een helm koopt die voorzien is van een CE-kenmerk.
Dan ben je in ieder geval verzekerd van de juiste bescherming tijdens het rijden.
Het grootste verschil tussen een fietshelm mét MIPS of fietshelm zonder MIPS is bescherming. Hiermee bedoelen we het type bescherming die de helm biedt bij een valpartij.
Fietshelmen zonder de MIPS-technologie worden getest op basis van een verticale val. Zodra een fietshelm bij een val in verticale positie voldoende bescherming biedt, wordt deze goedgekeurd. Je kunt je echter voorstellen dat dit niet altijd een realistisch valscenario is.
Fietshelmen met MIPS bieden bescherming bij valpartijen vanuit verschillende hoeken. Op welke manier je dus ook valt, de helm zal bij verschillende valscenario’s bescherming bieden.
Zijn MIPS helmen zwaarder?
Ja, een fietshelm met MIPS is iets zwaarder dan een helm zonder deze technologie. Het toegevoegde gewicht van een MIPS-binnenschaal is echter te verwaarlozen. Meestal gaat het hier om 20 tot 50 gram extra aan gewicht.
Moet ik MIPS fietshelm vervangen na een val?
Zoals bij ieder type fietshelm is ook voor MIPS helmen de regel: vervang deze na een valpartij. MIPS fietshelmen zijn ontworpen om je hoofd bij een val eenmalig optimaal te beschermen.
Het is dus voor je eigen veiligheid noodzakelijk je helm te vervangen na impact.
Meestal heeft een MIPS fietshelm een beperkte levensduur, zo’n 3-5 jaar. Hoe lang je helm meegaat ligt ook aan het gebruik ervan. Het advies is dan ook je MIPS fietshelm tijdig te vervangen.
Grootste voor- en nadelen van een MIPS fietshelm
MIPS helmen hebben niet alleen het bieden van extra bescherming als voordeel. Benieuwd naar nog meer voordelen van een MIPS fietshelm? We hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
👍 Voordelen:
- Veiliger dan een normale helm
- Absorbeert vrijgekomen energie bij impact
- Zorgt ervoor dat bij impact de helm breekt, in plaats van je schedel
- Biedt niet alleen bescherming bij een val in verticale positie, maar ook bij valpartijen vanuit verschillende hoeken
- Betere bescherming van de hersenen
- Kleinere kans op ernstig hersenletsel na val
- Verminderd kans op nekletsel na val
- Groot aanbod MIPS fietshelmen voor verschillende fietsstijlen en in veel verschillende merken
👎 Nadelen:
- Een fietshelm met MIPS-technologie is vaak duurder
- MIPS-helmen zijn iets zwaarder dan normale fietshelmen
- De MIPS-technologie voegt iets meer volume toe ten opzichte van een normale helm
- Door de extra binnenschaal hebben MIPS-helmen iets minder of kleinere ventilatiegaten
MIPS fietshelm kopen? Hier moet je op letten
Wil je een fietshelm met MIPS-technologie kopen, maar weet je niet waar je op moet letten? We hebben de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf voor je opgesomd. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet!
MIPS-technologie
Je hebt ervoor gekozen om een helm met MIPS te kopen. Het eerste waar je op moet letten is of de helm ook daadwerkelijk de MIPS-technologie heeft. Deze helmen kun je herkennen aan een klein MIPS-logo aan de zij- of binnenkant.
Type fietser
Voordat je op zoek gaat naar een MIPS-helm: bedenk jezelf waarvoor je hem gaat gebruiken. Is het voor woon-werkverkeer of fietsen in de stad? Gebruik je een normale fiets of heb je een e-bike of speed pedelec fiets? Of ben je fervent mountainbiker of wielrenner?
Er is een goede reden dat er zoveel verschillende type fietshelmen bestaan. Een mountainbikehelm is bijvoorbeeld niet per definitie geschikt voor speedbiken. Hiervoor schaf je een speciale speed pedelec helm aan.
Een BMX helm – die vaak wat zwaarder zijn – is weer minder geschikt voor wielrennen. In dit geval is een lichtgewicht racefietshelm een betere optie. Zodra je weet waar je hem voor gaat gebruiken, kun je een MIPS-helm uitzoeken.
Grootte & pasvorm
Zowel de pasvorm als de grootte van de helm zijn ontzettend belangrijk. Een MIPS helm moet namelijk perfect passen voor optimale bescherming.
Zorg er dus voor dat je voorafgaande je aankoop weet wat je hoofdomtrek is. Als de helm te los of te strak zit, ben je niet verzekerd van de juiste bescherming.
Bij het passen van de helm moet je hem recht op je hoofd zetten. Kantelt de helm naar voren of achteren? Dan is deze waarschijnlijk te groot.
De grootte van de helm kun je natuurlijk iets aanpassen door middel van de draaiknop achterop. Hiermee kun je de omtrek passend afstellen.
Geslacht
Ondanks dat de meeste MIPS-fietshelmen uniseks zijn, zit er wel degelijk verschil in fietshelmen voor heren of dames. Het grootste verschil zit hem voornamelijk in de pasvorm en de grootte. Fietshelmen voor dames zijn vaak wat kleiner dan fietshelmen voor heren.
Dit wil overigens niet zeggen dat je als vrouw geen herenhelm kunt dragen. Controleer echter voordat je de helm aanschaft of de hoofdomtrek overeenkomt met de jouwe.
Wil je een MIPS fietshelm kopen voor je kind? Houd er dan rekening mee dat het aanbod een stuk kleiner is. Voor kinderen is er hier en daar wat aanbod. Een fietshelm voor baby’s met deze technologie is echter een stuk moeilijker te vinden.
Materiaal & gewicht
Zorg ervoor dat je een helm kiest die gemaakt is van stevig materiaal. De hardheid van het materiaal is wel op invloed van het gewicht van de helm. De meeste MIPS helmen, afhankelijk van het type, wegen tussen de 300 en 800 gram.
Prijs
Helmen met MIPS zijn nu eenmaal wat hoger geprijsd dan helmen zonder deze technologie. Afhankelijk van jouw budget kun je kiezen voor een helm met of zonder MIPS.
Over het algemeen betaal je tussen de 30 en 100 euro meer voor deze technologie, alhoewel de prijsverschillen steeds kleiner worden.
Vizier
Voor extra bescherming kun je kiezen voor een MIPS fietshelm met vizier. Een vizier zorgt ervoor dat je ogen beter beschermd zijn tegen wind, opvliegend zand of insecten. Ideaal voor brildragers: je kunt je bril tijdens het fietsen namelijk gewoon ophouden.
Ventilatieopeningen
Het is een feit dat MIPS helmen minder of kleinere ventilatieopeningen bevatten. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn, maar vermindert wel een deel van je comfort.
Zie je meer voordeel in zoveel mogelijk ventilatieopeningen? Dan kun je ervoor kiezen een helm zonder MIPS aan te schaffen.
Waar goede MIPS helm kopen?
Er is ontzettend veel aanbod als het aankomt op MIPS helmen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je geen passende MIPS helm kunt vinden.
Je kunt een goede MIPS helm kopen bij speciaalzaken, zoals een fietsenwinkel of sportretailer. Maar ook online zijn er veel winkels met een groot assortiment MIPS helmen.
Bij onderstaande winkels kun je sowieso terecht voor een groot aantal helmen met MIPS, maar natuurlijk ook voor een uitgebreid aanbod aan andere goede fietshelmen.