Moderne rolluiken? Ontdek hier je mogelijkheden!

Rolluiken: ze zijn er in allerlei modellen en kleuren, maar passen niet altijd even mooi bij de gevel van jouw huis. Bijvoorbeeld als je in een nieuwbouwhuis woont, of net je gevel opgeknapt hebt.

In dit geval zijn moderne rolluiken een perfecte optie. Maar, wat zijn nu eigenlijk moderne rolluiken? En welke mogelijkheden heb je?

In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en meer.

Wat zijn moderne rolluiken?

Vraag je je af wat we nu eigenlijk bedoelen met moderne rolluiken? Want, wat maakt een rolluik nu eigenlijk modern? Wij zochten het voor je uit!

Laten we beginnen met het materiaal: rolluiken worden vaak gemaakt van kunststof of aluminium. Kunststof is goedkoper, waar aluminium sterker en duurzamer is.

Moderne rolluiken worden vrijwel altijd gemaakt van aluminium. Waarom? Omdat deze materiaalsoort het rolluik en dus jouw woning een moderne en strakke uitstraling geeft.

Vaak worden moderne rolluiken gemaakt in het zwart of antraciet. Zwarte rolluiken geven je huis een moderne look, waar antraciet meer gaat voor het industriële gevoel.

Moderne rolluiken: Dit zijn je mogelijkheden

Je zou misschien denken dat je keuze uit hippe rolluiken niet zo groot is. Het tegendeel is echter waar. Je hebt een hoop verschillende opties wat betreft het design, model en de kleuren.

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Deze vind je hieronder!

Rolluiken met trendy uitstraling

Ja, moderne rolluiken worden vaak gemaakt van aluminium en zijn zwart of antracietgekleurd. Over smaak valt echter niet te twisten, want misschien vind jij rolluiken van PVC in het wit wel helemaal modern.

Je hebt dus nog een hoop andere opties om rolluiken een moderne uitstraling te geven.

Wat betreft de kleur kun je alle kanten uit. De beschikbaarheid in kleur van rolluiken is eigenlijk eindeloos: van standaard RAL- tot uitbundige kleuren.

Je kunt ook voor een foliebekleding of poederlak kiezen voor een trendy uitstraling. Je kunt dit bevestigen of aanbrengen op de rolluikkast, geleiders of de latten aan de onderkant van het pantser.  

Zoals eerder aangegeven worden vrijwel alle moderne rolluiken gemaakt van aluminium. Maar ook PVC is een sterke en duurzame materiaalsoort die goed past bij een moderne woning.

Uiteraard heb je nog meer opties wat betreft de vorm of eventuele extra specificaties. Vaak hebben rolluiken met een afwijkende vorm wel een meerprijs, net als extra eigenschappen zoals een rolluik met hor of elektrische bediening. 

Rolluiken met strakke uitstraling

Ondanks dat we het over hippe rolluiken hebben, kunnen ze het zicht van je woning verstoren. Vind je het een fijner idee dat rolluiken strak en minder zichtbaar weggewerkt zijn? Dan kun je kiezen voor een rolluik zonder kast, waarin je twee opties hebt.

Ten eerste kun je gaan voor een opbouwrolluik, waarbij het rolluik en raam uit één geheel bestaan.

Dit type rolluik wordt voornamelijk gebruikt bij nieuwbouwwoningen, omdat er nogal wat sloopwerkzaamheden bij komen kijken. Het geheel wordt namelijk in één keer in de gevel geïnstalleerd.

Opbouwrolluiken hebben als grootste voordeel dat de rolluikkast aan de binnenkant van je huis gemonteerd wordt. Dit zorgt er dus voor dat je gevel niet verstoord wordt door een zichtbare rolluikkast.

Je tweede optie is een inbouwrolluik, die aan de buitenkant van het raam geplaatst wordt. Ook bij deze optie komt sloopwerk kijken, voor de installatie moet de gevel voor een deel geopend worden.

Inbouwrolluiken worden geïntegreerd in je gevel, wat het een strakke en moderne uitstraling geeft. Hierdoor heb je geen last van een prominent aanwezige rolluikkast aan de buitenkant van je gevel.

Uitbreidingsmogelijkheden moderne rolluiken

Buiten bovengenoemde mogelijkheden kun je moderne rolluiken uitbreiden met extra specificaties en eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan dubbelwandige rolluiken, die isolerend en geluiddempend werken.

Ook qua veiligheid kun je je moderne rolluik uitbreiden met extra voorzieningen. Denk hierbij aan anti-optilveren, die inbraak vertragend werken. Maar ook het kiezen van brandvertragende materialen is een optie.

Hiernaast heb je de keuze uit handmatige, elektrische of automatische bediening. Bij handmatige bediening rol je het rolluik op met een draaihendel. Ook elektrische zonwering is een mogelijkheid, met als grootste voordeel dat je geen armkracht nodig hebt.

Veel moderne rolluiken kun je tegenwoordig uitbreiden met klimaatsensoren. Deze meten de huidige wind, regen of zon. Op basis van de weersomstandigheden worden je rolluiken automatisch in- of uitgerold.

Wat kosten moderne rolluiken?

De prijs van moderne rolluiken kan nogal uiteenlopen. Dit heeft voornamelijk te maken met het merk rolluik, het model, het materiaal en de bediening ervan. Maar ook extra eigenschappen kunnen de prijs beïnvloeden.

Gemiddeld ben je tussen de 100 en 750 euro per m² kwijt voor een modern rolluik. Er zit dus wel een flink verschil in de verschillende soorten en maten.

Ook is de prijs afhankelijk van de zelfmontage of het laten monteren door een monteur.

Dit zijn de voor- en nadelen van moderne rolluiken

Buiten het feit dat ze een lust voor het oog zijn hebben moderne rolluiken meerdere voordelen. Maar zitten er ook nadelen aan trendy rolluiken? We sommen de belangrijkste voor- en nadelen hieronder voor je op:

👍 Voordelen:

  • Je woning krijg een moderne uitstraling;
  • Hippe rolluiken worden gemaakt van sterk en duurzaam materiaal;
  • Beschikbaar in alle mogelijke kleuren;
  • De rolluikkast is niet prominent aanwezig aan de buitenkant van je gevel. Dit zorgt voor een strakke look.

👎 Nadelen:

  • Bij de montage van moderne rolluiken komen sloopwerkzaamheden kijken. De gevel moet (deels) geopend worden om de rolluiken te installeren;
  • Moderne rolluiken worden gemaakt van duurdere materiaalsoorten.


Meer rolluiken: