Wat is een goede mountainbike voor beginners?

Met een fiets crossen over bospaden, heuvels en onverharde wegen. Daarvoor is de mountainbike gemaakt. Een mooie manier om jezelf uit te dagen en jezelf uit te leven.

Gelukkig hoeft een MTB voor beginners niet duur te zijn. Een mountainbike onder de 1000 euro is prima te vinden. Maar er is veel keuze. Waar moet je op letten als je een mountainbike voor beginners koopt?

Aandachtspunten bij een MTB voor beginners

Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten in je zoektocht naar de beste MTB als beginner.

Framemaat

Framemaat-beginners-mountainbike

De framemaat geeft het formaat van de fiets aan. Je lichaamslengte is uitgangspunt om te kijken wat de juiste framemaat voor jou is. In een winkel helpt een verkoper je om de goede maat te bepalen.

Daar kun je bovendien een proefrit maken. Maar als je via internet een MTB bestelt, kan dat niet. Dan moet je vooraf zelf berekenen welke framemaat voor jou geschikt is.

Wielmaat

De wielmaat is iets anders dan de framemaat. Je kunt bij een mountainbike kiezen tussen 27.5 inch en 29 inch. Een tussenmaat kan soms ook. Met 29 inch kun je meer tempo maken, maar het trappen gaat zwaarder, zeker als je bergop gaat.

Voor een beginner is een kleinere wielmaat meestal voldoende. Het sturen is makkelijker en je hebt in bochtige bospaden je fiets beter onder controle. Als je veel op vlakke (zand)wegen rijdt, zou een grote wielmaat wel kunnen.

De keus hangt dus deels af van het terrein waar je veel op wilt rijden. Tegenwoordig gebeurt het vaak dat de fabrikant de framemaat koppelt aan de wielmaat.

Hoe groter het frame, hoe groter de wielmaat. Bij een mountainbike voor kinderen is de wielmaat belangrijker dan de framemaat.

Vering

vering-mountainbike-beginners

De meeste mountainbikes voor beginners hebben alleen vering bij de voorvork. Dat is genoeg voor de recreant. Geoefende mountainbikers en wedstrijdrijders willen meer, maar het is genoeg voor de Nederlandse bossen en de meeste parcoursen die zijn aangelegd.

Vering voor de hele fiets maakt de kostprijs hoger. Het is beter om eerst goed te leren omgaan met een MTB. Als je daarna meer ervaren bent, kun je een duurder exemplaar kopen.

Remmen

Voor de remmen zijn er twee systemen. Er zijn mechanische remmen en hydraulische remmen. MTB’s met mechanische remmen zijn goedkoper, maar je moet de remmen krachtiger inknijpen en de remkracht is minder.

Ervaren mountainbikers hebben bijna altijd hydraulische remmen. Als beginner moet je beslissen wat je wilt. Bij een winkel zou je met beide systemen een proefrit kunnen maken. Dan kun je zien wat je het beste bevalt.

Pedalen

pedalen-mtb-voor-beginners

Bij pedalen heb je de keuze tussen klikpedalen en platformpedalen. Klikpedalen zijn pedalen waarbij je de voet vastklikt op het pedaal. Daar heb je speciale schoenen voor nodig die je apart erbij moet kopen.

Platformpedalen zijn pedalen die je kent van gewone fietsen. Als je net begint met mountainbiken is dat waarschijnlijk beter. Je kunt gewoon de voet van het pedaal halen en op de grond zetten.

Met een klikpedaal kun je wel beter kracht zetten. En je voet glijdt niet zo makkelijk van de pedaal af bij een heuvel. Als je geen klikpedaal gewend bent, zal je vermoedelijk in het begin een paar keer vallen.

Dat komt omdat je moet leren hoe je de schoen los moet koppelen van het pedaal. Vandaar dat je als beginner het beste kunt starten met de gewone pedalen.

Pedalen kun je wisselen zonder een hele nieuwe fiets te hoeven kopen. Dus omschakelen naar een kliksysteem kan later ook nog.

Banden

Er zijn allerlei soorten banden. Maar ook hier geldt: hoe professioneler je wordt, hoe belangrijker de verschillen worden. Een terrein met veel modder vraagt iets anders van een band dan een droog parcours.

Je kunt banden zonder binnenband kopen. Hoe gek het ook klinkt: die raken minder snel lek. Maar het hoeft niet. Een startende mountainbiker zal over het algemeen genoeg hebben aan de standaardbanden die onder de MTB zitten.

Overweeg je toch om speciale banden aan te schaffen? Het beste is dan om bij de verkoper te vragen wat de voordelen en nadelen zijn. Vervolgens kun je afwegen of de duurdere banden het geld waard zijn.

Wat heb je nog meer nodig als beginnende mountainbiker?

benodigdheden-mountainbiken-voor-beginners

Fietshelm

Een helm is nodig. Dat heeft niet veel uitleg nodig. Er zijn speciale MTB helmen die iets afwijken van een helm voor het wielrennen. Het belangrijkste verschil zit in een klep voorop die veel modder tegenhoudt.

Er zijn modellen die het hele gezicht beschermen. Een beginner zal meestal nog niet zo wild rijden. Dan is een gewone helm voor een racefiets voldoende.

Speciale mountainbike kleding

In vergelijking met kleding voor wielrenners is deze kleding steviger en iets ruimer. Ze gaan daarom minder snel kapot als ze achter een tak blijven haken. Je moet zelf overwegen of je dat als beginner meteen wilt.

Hoeveel kost een goede beginners MTB?

Over het algemeen zijn mountainbikes voor beginners wel te betalen. Een goede mountainbike onder de 1000 euro is zeker te vinden. Sommige modellen zijn al te koop voor 500 of 600 euro. Je hoeft dus niet geen vette buidel te hebben om toch met deze sport te beginnen.

Alles hangt af van je wensen. De prijs wordt voor een flink deel bepaald door zaken als de banden, de remmen en de vering. Als je wilt beginnen op terrein dat niet zo ruig is, is een eenvoudig model goed genoeg.Meer over mountainbikes: