Mountainbike voor op de weg? Hier moet je op letten

De mountainbike wordt meestal gebruikt om off road mee te rijden. Het is de ideale fiets om lekker door de bossen te crossen, of om heuvels mee te bedwingen.

Maar wist je dat de mountainbike ook prima gebruikt kan worden voor langere ritten over de weg? In principe kun je met ieder type mountainbike de weg op.

Toch zijn er bepaalde onderdelen waarop je kunt letten als je op zoek bent naar een mountainbike voor (langere) ritten over de weg.

De banden zijn het belangrijkste

banden-mountainbike-voor-op-de-weg

Het profiel van je banden speelt een belangrijke rol als het gaat om comfortabel rijden. Goede wegbanden zijn banden met een wat gladder profiel.

Wil je een mountainbike voor op de weg én in het bos? Kijk dan wel uit dat je niet een te glad profiel kiest. In het bos heb je namelijk juist banden nodig met meer profiel, omdat je daarmee meer grip houdt op oneffen terrein.

Als je je MTB echt alleen op de weg wilt gebruiken, zijn fietsbanden met een glad profiel dus de beste keuze.

Check regelmatig de bandenspanning

Behalve de soort banden is ook de bandenspanning belangrijk om op te letten. Handig om te weten: op iedere fietsband staat in het rubber op de zijwand wat de aanbevolen bandenspanning is.

Die wordt vaak uitgedrukt met de term PSI. Uiteindelijk hangt de ideale bandenspanning af van verschillende factoren. Je eigen gewicht bijvoorbeeld, maar ook het terrein waarop je rijdt.

Als je fiets op de weg kun je er meestal vanuit gaan dat je de banden kunt oppompen tot de aanbevolen bandenspanning.

Ga je toch met je fiets het bos in, oneffen terrein op? Dan is een lagere bandenspanning beter, omdat dat meer grip geeft en ervoor zorgt dat je comfortabeler over alle hobbels fietst.

Let ook op de remmen

remmen-mtb-op-de-weg

Goede remmen zijn altijd belangrijk. Bij een mountainbike voor op de weg nog nét wat belangrijker dan bij een MTB voor off road. Op de weg heb je namelijk te maken met andere weggebruikers.

Om snel te kunnen remmen zijn goed werkende remmen dan essentieel. Controleer de remmen van je mountainbike dus regelmatig. Daarnaast is het handig om te weten dat mountainbikes verschillende soorten remmen kunnen hebben.

De twee vaakst voorkomende soorten zijn de schijfrem en de velgrem. Bij een velgrem wordt de fiets afgeremd doordat zachte rubberen blokken direct op de velg drukken als je de handrem inhoudt.

Een schijfrem werkt anders: dit type rem zit vast aan de wielnaaf. Wanneer je de handrem inhoudt zorgen remklauwen die verbonden zijn met het frame dat de fiets afgeremd wordt.

Een nadeel van de velgrem is dat de remblokjes slijten, waardoor je de handrem steeds dieper in moet drukken om af te remmen. Daarnaast is een schijfrem ook praktischer wanneer je regelmatig van banden wilt wisselen.

Je kunt er dan bijvoorbeeld ook racebanden inzetten, op het moment dat je gaat voor snelheid op de weg. En wanneer je dan toch off road gaat, kun je er vrij gemakkelijk ATB-banden in plaatsen.

Of kies voor extra dunne banden, of voor net zulke wielen als die van een fatbike. Zo wordt je mountainbike extra veelzijdig!

Comfortabel de weg op

mountainbike-weg

Niet alleen de banden en remmen van je fiets zijn belangrijke onderdelen van je fiets. Als je een comfortabele mountainbike voor op de weg zoek, let dan ook zeker op het zadel.

Welk zadel het meest geschikt is hangt onder andere af van je eigen gewicht. Ben je wat zwaarder? Dan kan een wat breder zadel prettig zijn, omdat daarop je gewicht over een breder oppervlak wordt verdeeld.

Over het algemeen zijn zadels voor MTB’s overigens vaak vrij smal. Ook zijn ze tamelijk hard. Dit kan eerst best even wennen zijn, maar uiteindelijk geeft dit op langere ritten vaak wel het meeste comfort.

Ook als je snel last hebt van zadelpijn kan een hard, smal zadel een uitkomst zijn. Daarbij is het ook belangrijk dat je zadel op de juiste hoogte staat afgesteld.

Dit kun je simpel doen, door naast je fiets te gaan staan en je zadel op heuphoogte vast te zetten. Wanneer je vervolgens op het zadel gaat zitten, zou je je benen helemaal moeten kunnen strekken als de trappers op het laagste punt komen.

Let er wel op dat je je been niet overstrekt, want dan krijg je juist eerder klachten zoals zadelpijn.

De beste mountainbike voor op de weg

mountainbike-op-de-weg

In principe kun je iedere mountainbike zo aanpassen dat deze zo goed mogelijk is toegerust voor het rijden op de weg. Wil je een snelle mountainbike die speciaal gemaakt is voor de weg? Dan kun je er ook voor kiezen om een ATB fiets te kopen.

ATB bikes zijn eigenlijk niets anders dan allround of hybride mountainbikes voor op de weg. Je kunt er prima langere ritten op maken, maar deze mountainbikes zijn ook ideaal voor in de stad.

Rijd over de weg, en neem tussendoor een mooie shortcut door het park! Koop je geen ATB, maar een ander type mountainbike voor op de weg? Ook dat moet prima lukken, zolang je let op bovenstaande punten: de banden, de remmen en het zadel.

Kijk daarnaast dan ook nog naar zaken zoals duurzaamheid, het gewicht van de fiets (hoe minder, hoe beter) en naar het stuur. Met een goede stuurprecisie heb je namelijk meer controle over je fiets. Zo kun je veilig de weg op!

Bekijk het aanbod bij onderstaande winkels en bekijk en vergelijk direct de beste MTB voor jou: