Muurparasol kopen? Dit zijn de Top 7 beste wandparasols

Een wandparasol is een ideale ruimtebesparende oplossing voor iedereen die beschutting van de zon nodig hebt.

In plaats van een grote en zware voet op je terras of balkon, schuif je je balkonparasol boven je horizontaal uit op momenten dat je hem nodig hebt.

Denk jij eraan om een wandparasol te kopen? Dit artikel helpt je bij het uitkiezen van de beste parasol voor aan de muur voor jou.

We presenteren de 7 beste wandparasols én een nuttige koopgids met alle belangrijke aandachtspunten voor als je deze uitkiest.

Dit zijn de 7 beste muurparasols

We hebben alle muurparasols van de bekendste merken bekeken en getest. Dit zijn de 7 best geteste wandparasols van dit moment.

 1. Shadowline muurparasol
 2. Acaza Easysol rechthoekige muurparasol
 3. VidaXL wandparasol met LED’s
 4. 4goodz muurparasol halfrond (staat tegen de muur, hangt niet aan de muur)
 5. Pro Garden muurparasol halfrond (staat tegen de muur, hangt niet aan de muur)
 6. MaxxGarden muurparasol
 7. VidaLife wandparasol met metalen paal

Wanneer is een parasol aan de muur een goed idee?

Er zijn een aantal goede redenen om voor een parasol te kiezen die aan de muur is bevestigd. We schetsen enkele scenario’s waarin ze een grote uitkomst bieden.

 • Je hebt een klein balkon. Je wilt een schaduwrijke plek creëren zonder in te leveren op de beschikbare ruimte.
 • Je wilt zonwering verzorgen op je terras en wilt geen last hebben van een grote zware parasolvoet die in de weg staat.
 • Je hebt een balkon of terras in een moderne en minimalistische stijl. Een wandparasol past daar uitstekend bij.

De voor- en nadelen van muurparasols

Misschien heb je nog twijfels en vraag je je af of een wandparasol voor jou de beste optie is? De beste manier om dan duidelijkheid te krijgen, is door de plus- en minpunten van de situatie tegen elkaar af te strepen. Wij hebben daar de lijstjes voor.

👍 Voordelen muurparasol

 • Een muurparasol is ruimtebesparend.
 • Een muurparasol is praktisch en gebruiksvriendelijk.
 • Een wandparasol is minimalistisch.
 • Je hebt geen last van een lompe parasolvoet op je terras of balkon.
 • Een wandparasol is gemakkelijk op te bergen. Je verwijdert hem uit de houder en legt hem weg, of je gebruikt de bijgeleverde hoes.

👎 Nadelen wandparasol

 • Een zweefparasol met muurbevestiging is duurder dan een gewone parasol.
 • Hij moet vakkundig en stevig aan je muur bevestigd worden. Dit kan niet iedereen zelf, dus mogelijk levert het extra kosten op.

Aandachtspunten parasol met muurbevestiging kopen

Is het tijd om een goede parasol met muurbevestiging te gaan zoeken? Dan zijn er altijd punten om rekening mee te houden. Doe dit goed, en je komt met de perfecte muurparasol thuis.

1. De afmetingen van je muurparasol

Het is belangrijk dat je muurparasol op je balkon of terras past. Vraag je dus eerst af welke afmetingen je wandparasol moet hebben. Vooral als je hem als balkonparasol wilt gebruiken is dit belangrijk. Je wilt dat je parasol de zon voldoende blokkeert, maar dat je uitzicht behouden blijft.

Er worden muurparasols aangeboden in allerlei afmetingen. Wil je een grote wandparasol? Kies dan voor een parasol van 300×300 of zelfs groter. Er zijn ook kleinere wandparasols, zoals 200×200 of kleiner.

2. De vorm van je wandparasol

Zoek je een muurparasol in de vorm van een rechthoek of een ronde vorm? Een rechthoekige parasol is beter bij kleine rechthoekige balkons, omdat je dan optimaal gebruik maakt van het oppervlak. Het is ook een keuze die het beste past bij moderne balkons of terrassen.

Een ronde parasol is gezellig en brengt je direct in een vakantiestemming. Ronde parasols zijn door de vorm niet altijd de beste keuze bij kleine ruimtes. Gebruik je de ronde wandparasol buiten op een open terras, dan komt hij wel goed tot zijn recht.

3. De extra opties aan je muurparasol

Wat moet je muurparasol allemaal kunnen? Er zijn simpele en uitgebreide wandparasols. Vraag je voordat je een muurparasol aanschaft even af welke eigenschappen jou het leven gemakkelijker zouden maken.

De onderstaande gangbare opties geven je een goed idee van de mogelijkheden.

 • Wil je een kantelbare parasol of een muurparasol die maar 1 stand heeft? Een wandparasol die kantelbaar is stel je beter in op de stand van de zon. Vooral als deze laag staat.
 • In welke mate moet de arm aan de muur kunnen uitschuiven? Een lange beweegbare arm geeft je meer mogelijkheden voor het plaatsen van je balkonparasol. Dit is bij kleine ruimtes niet nodig.
 • Wil je de muurparasol uit de arm kunnen verwijderen? Dan berg je hem op als je hem niet gebruikt en blijft hij langer mooi. Een andere opties is om een beschermhoes aan te schaffen.

4. Hoeveel zon moet jouw wandparasol blokkeren?

Alle wandparasols creëren schaduw, maar niet alle wandparasols blokkeren alle UV-straling even goed. De beste manier om dit te controleren is door naar de UPF-factor van je zweefparasol te kijken.

Hieraan zie je exact hoeveel stralen er worden geblokkeerd en hoeveel er nog wel worden doorgelaten.

 • UPF 15 tot 24: goede bescherming, het doek laat nog 4 tot 5% van de UV-straling door.
 • UPF 25 tot 39: zeer goede bescherming, want het doek laat nog 3 tot 4% van de UV-straling door.
 • UPF 40 en hoger: uitstekende bescherming, het doek laat 3% of minder van de UV-straling door.

5. Is een alternatief een beter idee?

Er zijn ook goede en goedkopere alternatieven voor een wandparasol. Deze hoef je niet aan de muur te bevestigen, waardoor ze direct in gebruik te nemen zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een moderne zweefparasol, die je aan de zijkant van je terras of balkon zet. Ook deze staat veel minder in de weg. Een halfronde parasol die je tegen de muur zet levert op die manier ook ruimtebesparing op.

Een vrolijke strandparasol of een parasol met franjes brengt je direct in een feestelijke stemming. Deze zijn ook veel goedkoper.

Als laatste kan je ook altijd investeren in een parasolhouder voor de reling van je balkon of in een kleine tafelparasol.

Waar koop ik een goede wandparasol?

Wandparasols zijn wat minder gangbaar dan standaard parasols, maar ze zijn vrij gemakkelijk te krijgen. Winkels zoals Gamma en Hornbach hebben ze bijvoorbeeld standaard in het assortiment opgenomen.

Wil je nog meer keuze, zoek dan naar een mooie wandparasol online. De kans is groot dat je daar op een mooie aanbieding stuit.
Veelgestelde vragen

Hoe wordt een wandparasol bevestigd aan de muur?

Je bevestigt een muurparasol met bouten in de gevel. Dat betekent dat je daarvoor moet boren en ervoor moet zorgen dat de bouten stevig en muurvast bevestigd zijn. De bevestiging is niet voor iedere wandparasol even ingewikkeld. Als je twijfelt over je eigen doe-het-zelf talenten, huur je hier het beste een klusjesman voor in.

Hoe onderhoud ik een muurparasol?

Het beste wat je voor je muurparasol kunt doen, is deze beschermen tegen vuil en regen. Doe hem dus alleen open als je hem nodig hebt en berg hem op in de hoes. Als je de wandparasol op die manier goed schoonhoudt en beschermt, is er nauwelijks onderhoud nodig. Let op: een natte parasol kan gaan schimmelen. Deze schimmel is daarna nauwelijks nog te verwijderen. Het is dus beter om die situatie voor te zijn.


Meer parasols: