Schilderwerk offerte aanvragen? Tips, Kosten & Voorbeeld

Heb je een nieuwe woning gekocht en moet deze geschilderd worden? Of wil je je huidige woning aan de binnen- of buitenkant opknappen met schilderwerk?

Wat er ook geschilderd moet worden, een nieuwe laag verf geeft je huis een frisse uitstraling.

Om zeker te weten dat het schilderwerk netjes en goed gebeurt is het verstandig een professional in te schakelen.

Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten voor een schilder? En hoe kun je het beste een schilderwerk offerte aanvragen?

In dit artikel bespreken we onder andere verschillende soorten schilderwerken voor binnen- en buitenshuis. Zetten we de kosten ervan op een rij en geven we je een voorbeeld van een schilder offerte.

Schilderwerk kosten

Hoe duur het is om je huis te laten schilderen is afhankelijk van een aantal factoren. Moet het schilderwerk buiten of binnen gebeuren? Welke schilderwerken zijn er nodig?

Om je te helpen hebben we de kosten van verschillende schilderwerken binnen en buiten voor je opgesomd. Deze kosten zijn inclusief verf en materialen, maar exclusief arbeidskosten van de schilder.

Gemiddeld ligt het uurloon van een binnenschilder tussen de 35 en 40 euro per uur. Voor een buitenschilder moet je rekenen op een uurloon tussen de 40 en 50 euro.

Verderop in het artikel lichten wij de verschillende factoren toe.

Binnenschilder

Soort schilderwerkGemiddelde kostenUitleg
Muren  € 15Per 1 m2
Plafond  € 15 – € 20Per 1 m2
Trap  € 400 – € 800Per trap
Kozijnen  € 40 – € 75Per kozijn
Deuren  € 75 – € 125Per deur, ex- of inclusief deurposten
Radiatoren  € 100 – € 250Per radiator
Keukentegels€ 15 – € 35  Per 1 m2
Keukenkastjes€ 30 – € 50  Per deur/lade

Buitenschilder

Soort schilderwerkGemiddelde kostenUitleg
Gevel  € 20 – € 40Per 1 m2
Dakkapel  € 400 – € 1500Van enkel zijpanelen en balken tot volledige dakkapel
Dakgoot en boeidelen  € 30 – € 50Per meter
Schutting / schuur  € 30 – € 50Per 1 m2
Deuren  € 90 – € 150Per deur, ex- of inclusief deurposten
Kozijnen  € 50 – € 150Per kozijn

Factoren die de prijs van de offertes voor schilderwerk beïnvloeden

De uiteindelijke kosten van offertes voor schilderwerk kunnen nogal uiteenlopen. Er zijn verschillende factoren die de prijs van een schilderwerk offerte kunnen beïnvloeden.

Hieronder vind je de belangrijkste factoren:

Grootte van de klus/oppervlakte

Moet er maar 1 kamer in je huis geverfd worden? Is het enkel nodig om de deuren en kozijnen buiten te verven? Of ben je van plan het hele huis aan te pakken?

Hoe meer vierkante meters er geschilderd moeten worden, hoe langer de schilder erover doet. De prijs kan dus aardig oplopen afhankelijk van het aantal onderdelen en de oppervlakte die geverfd moeten worden.

Hoe lang de schilder erover doet

De omvang van de klus bepaald uiteindelijk hoe lang een schilder over het schilderwerk doet. De grootte en oppervlakte zijn hierin niet de enige factoren. Onderdelen die zich in hoeken of nisjes bevinden zullen meer tijd in beslag nemen dan een strakke muur bijvoorbeeld.

Overschilderen

Het opnieuw laten schilderen van bestaand schilderwerk is in de meeste gevallen een stuk goedkoper. Kaal hout bijvoorbeeld neemt een stuk meer verf op dan reeds geverfd hout. Hierdoor moet de schilder meer verf gebruiken.

Dit gaat echter niet op als het reeds geverfde hout aan het bladderen is. In dit geval moet de schilder de oude verf namelijk eerst verwijderen. Hierna kan een nieuwe laag verf aangebracht worden.

Seizoen

De meeste mensen laten het schilderwerk in of aan hun woning doen in de lente of zomer. Dit is dan ook de drukste periode om een schilder in te huren. Het grootste voordeel hiervan is dat de verf een stuk sneller droogt dan in de herfst of winter.

Toch is het laten verven van je huis in de winter het overwegen waard. Vaak hanteren winterschilders namelijk een korting op hun uurloon. Gemiddeld kun je zo’n 10 tot 20% korting op de arbeidskosten per uur verwachten.

Inclusief of exclusief verf

Wil je besparen op de kosten van verf? Of heb je een speciale kleur of verfmerk op het oog, die de schilder niet in het assortiment heeft? Dan kun je overwegen de verf zelf aan te schaffen.

Een nadeel hiervan is dat je niet altijd precies weet wat de schilder nodig heeft. Het kan namelijk zo zijn dat er meerdere soorten verf nodig zijn voor de klus. Houd hier dus rekening mee.

Binnenshuis of buitenshuis?

Voor het schilderen van je huis zijn er verschillende soorten schilderwerk. Zo is er onder andere schilderwerk voor binnen, maar ook voor buiten kun je een schilder inhuren.

Indien het schilderwerk buitenshuis gedaan moet worden moet je rekenen op extra kosten. De kosten voor het schilderen buiten en het uurloon van de buitenschilder liggen hoger ten opzichte van een binnenschilder.

Het prijsverschil ligt voornamelijk aan het feit dat een buitenschilder speciale verf voor buiten moet gebruiken. Maar ook de materialen spelen hierin een rol. Vaak moet er bij buitenschilderwerk namelijk gebruikt gemaakt worden van een steiger of hoogwerker.

We sommen de meest voorkomende schilderwerken voor zowel binnen- als buitenhuis voor je op.

Binnenshuis

Gemiddeld gezien is je huis vanbinnen iedere 6 tot 8 jaar wel toe aan een nieuwe schilderbeurt. Oppervlaktes die veel gebruikt worden, zoals de trap, hebben meer onderhoud nodig.

Hieronder sommen we veelvoorkomende schilderwerken voor binnen op:

 • Muren sauzen
 • Plafonds sauzen
 • Schilderen van de trap
 • Kozijnen en deuren schilderen
 • Schilderen van radiatoren
 • Keuken schilderen

Buitenshuis

We adviseren de buitenkant van je huis iedere 4 tot 5 jaar opnieuw te schilderen. Je woning ziet er niet alleen een stuk beter uit met een nieuwe laag verf. De belangrijkste reden om je huis vanbuiten te laten verven is de beschermende functie die het biedt.

Door het goed onderhouden van je woning wordt deze beter beschermt tegen vocht of houtrot. Met schilderwerk verleng je de levensduur van je ramen of kozijnen bijvoorbeeld aanzienlijk.

We sommen de frequent voorkomende schilderwerken voor buiten hieronder op:

 • Gevel schilderen
 • Dakkapel schilderen
 • Schilderen van dakgoten en boeidelen
 • Schutting verven
 • Deuren en kozijnen schilderen
 • Balkon schilderen
 • Schuur verven
 • Tuinhuis verven

Soorten schilderwerk

Afhankelijk van de klus en bovenstaande factoren kan de schilder verschillende soorten schilderwerken uitvoeren. We nemen de meest voorkomende met je door:

Stuken

Stuken, ook wel stucen genoemd, is het egaliseren van de muren of plafonds binnenshuis. Dit wordt gedaan bij muren en plafonds die oneffenheden of gaten bevatten.

De stukadoor brengt in dit geval een gipslaag aan en strijkt deze hierna glad, waarna er gesaust kan worden.

Sauzen

Waar je kozijnen en deuren schildert, saus je muren en plafonds. Eigenlijk betekent sauzen dus het schilderen van muren en plafonds.

Bij het sauzen van muren of plafonds wordt er een nieuwe laag latexverf aangebracht. Dit kan zowel met een verfroller of verfspuit gedaan worden.

Spuiten

Als er grote oppervlaktes geverfd moeten worden kan de schilder ervoor kiezen een verfspuit te gebruiken.

Vaak wordt deze methode gebruikt voor muren en plafonds, wat het werk een stuk makkelijker en lichter maakt. In dit geval wordt de verf via een spuit strak en evenredig verneveld over je muur of plafond.

Schilderen

In het geval van schilderen verdelen we dit onder in twee soorten: met een verfroller of kwast.

Een verfroller wordt gebruikt voor het schilderen van grotere oppervlaktes, waar een kwast perfect is voor detailwerk. Afhankelijk van de klus zal de schilder een of beide methodes gebruiken.

Schilder offerte aanvragen?

Heb je besloten een schilder in te huren voor het nodige schilderwerk in of rondom je huis? Dan is het tijd om een schilder te vinden die aan jouw wensen en eisen voldoet.

Maar hoe kun je nu het beste offertes aanvragen of vergelijken? We geven je de belangrijkste tips bij het aanvragen van een schilderwerk offerte:

Meerdere offertes

Vraag meerdere offertes bij verschillende schilders aan. Hierdoor kun je ze met elkaar vergelijken en misschien wel kosten besparen.

Vrijblijvende offerte

Check van tevoren of de offerte vrijblijvend is. Een vrijblijvende offerte heeft geen geldigheidstermijn, waardoor je niet binnen een bepaalde termijn hoeft te beslissen. Zo zit je niet onverhoopt vast aan een klus die je misschien aan iemand anders had willen uitbesteden.

Moment van aanvraag

Je kunt het beste offertes aanvragen na dinsdag of na een vakantieperiode. Na een druk weekend zullen de meeste vakspecialisten op maandag druk zijn alle aanvragen te verwerken. Ditzelfde geldt voor het aanvragen van een offerte direct na een vakantieperiode.

Wees duidelijk

Zorg er bij het aanvragen van een offerte voor dat je duidelijk vermeldt wat de klus inhoudt. Hoe duidelijker jij bent, hoe duidelijker je offerte teruggestuurd zal worden.

Check reviews

Weet je niet zeker of de schilder die je hebt gevonden betrouwbaar is of goed werk levert? Dan is het de moeite waard om verschillende beoordelingen van eerdere klanten op te zoeken.

Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je een schilder inhuurt die zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Verzekering

Controleer of de schilder een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dit voorkomt dat jij voor eventuele kosten zoals schade opdraait waar de schilder verantwoordelijk voor is.

Voorschot

Sommige bedrijven vragen een voorschot op de klus. Het is dan ook niet gek als je deze vraag krijgt. Zorg er in dit geval voor dat alle kosten duidelijk op papier gespecificeerd staan.

Offerte schilderwerk: Voorbeeld

Heb je inmiddels een offerte aangevraagd, of ben je van plan dit te gaan doen? Dan is het verstandig te weten hoe een schilderwerk offerte opgebouwd is. En al helemaal wat voor kosten er allemaal op moeten staan.

We geven je graag een voorbeeld van hoe een schilderwerk offerte eruit zou moeten zien.

Over het algemeen is een offerte opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Gegevens van het bedrijf;
 • Gegevens van de klant, jij dus;
 • Locatie waar het schilderwerk uitgevoerd wordt;
 • De datum van de offerte;
 • Beschrijving van de dienst, bijvoorbeeld offerte schilderwerk buiten of offerte schilderwerk binnen;
 • Het soort schilderwerk, bijvoorbeeld muren sauzen of kozijnen buiten schilderen;
 • De oppervlakte in m2;
 • De prijs van het soort schilderwerk en arbeidskosten inclusief btw, met specificatie of materialen in- of exclusief zijn;
 • Voorwaarden van de betaling;
 • De duur van de offerte. Dit is niet van toepassing bij een vrijblijvende offerte. Houd er in dit geval wel rekening mee dat het bedrijf in de tussentijd de offerte kan aanpassen;
 • Eventuele overige voorwaarden.

Houd er rekening mee dat de offerte duidelijk moet zijn voor jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Is er bijvoorbeeld niet genoeg inzicht in de materialen die gebruikt gaan worden? Of worden de kosten hiervoor niet duidelijk omschreven? Trek dan aan de bel en vraag om opheldering.

Tips bij het aanvragen van een schilder offerte

Bij het aanvragen van een offerte moet je een paar dingen in je achterhoofd houden. Weet je niet waar je op moet letten? We sommen de belangrijkste aandachtspunten voor je op.

Offertes vergelijken

We raden je aan om verschillende offertes op te vragen bij diverse schilders. Niet alleen omdat dit je geld kan besparen, maar ook omdat je een goed gevoel bij de schilder moet hebben.

Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken maak je een weloverwogen keuze voor het benodigde schilderwerk.

Besparen op offerte

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de uiteindelijke offerte. Als een schilder meteen kan beginnen zonder dat er meubels in de weg staan, bespaar je kosten. Ook door het verwijderen van behang of het dichten van gaten kun je korting op je offerte krijgen.

Overleg alvorens je voorbereidend werk doet met de schilder of dit gewenst is. In sommige gevallen krijg je namelijk geen korting en doet de schilder deze werkzaamheden het liefst zelf.

Onderhoud

Bij het aanvragen van een offerte kun je overleggen wat de onderhoudsmogelijkheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld meteen een pakket afsluiten, waarin de schilder in de toekomst terug komt voor een schilderbeurt.

Door het regelmatig laten verven van je huis bespaar je uiteindelijk kosten. Het goed (laten) onderhouden van het schilderwerk vermindert de kans op houtrot en vocht. Hierdoor verleng je de levensduur van je woning.