Ben je op zoek naar een omafiets met versnellingen? Ontdek dan in dit artikel wat goede opties zijn.
Om de zoektocht makkelijker te maken, zetten we de beste 7 omafietsen voor je op een rijtje.
Kom daarnaast te weten wat de omafiets typeert, waarom de fiets handig is en waar je op moet letten. Ook vertellen we je wat handige accessoires en alternatieven voor de fiets zijn.
- De Top 7 van de beste omafiets met versnellingen
- Wat is een omafiets?
- Wat zijn de eigenschappen van een omafiets?
- Waarom een omafiets?
- Omafiets met versnellingen kopen: waar let je op?
- Wat zijn handige accessoires bij een omafiets?
- Wat zijn goede alternatieven voor een omafiets met versnellingen?
- Veelgestelde vragen
De Top 7 van de beste omafiets met versnellingen
We zetten de 7 beste omafietsen met versnellingen op een rij:
- Avalon Z Oma RK3 (3 versnellingen)
- Capri Valentina (6 versnellingen)
- Elops 520 (6 versnellingen)
- Crown Athens (3 versnellingen)
- Popal Daily Dutch rood (3 versnellingen)
- Volare Lifestyle Tiener (3 versnellingen)
- Popal Daily Dutch donkergroen (3 versnellingen)
Wat is een omafiets?
Heb je het over de omafiets, dan heb je het over een klassieke fiets voor dames. Een omafiets is te vergelijken met een opoefiets. De fiets is echter niet alleen geschikt voor oma’s en opa’s. Al doet de naam dat misschien vermoeden.
De omafiets ontleent zijn naam aan de wat oubollige uitstraling. Op het moment dat er veel moderne fietsen op de markt kwamen, werd de fiets als traditioneel en oud gezien. Daarom werd het in de volksmond een omafiets genoemd.
Wat zijn de eigenschappen van een omafiets?
Waar de omafiets vooral om bekend staat, is het typerende frame. Het frame van de fiets bestaat in het midden uit een rechte en een gebogen buis. De fiets heeft een vrij lage instap en de zithouding is erg rechtop. Het stuur staat beduidend hoger dan het zadel.
Waarom een omafiets?
De omafiets met versnellingen is populair. En dat heeft meerdere redenen. De fiets is allereerst erg comfortabel. De lage opstap is voor iedereen praktisch bij het op- en afstappen. En je zit goed rechtop.
De fiets heeft een mooie klassieke uitstraling. Daarnaast is de fiets erg betaalbaar. Terwijl daar een erg goede kwaliteit tegenover staat. De fiets heeft relatief weinig onderhoud nodig.
Omafiets met versnellingen kopen: waar let je op?
Ga je een omafiets met versnellingen kopen, lees je dan goed in. Met kennis van belangrijke eigenschappen, weet je wat je zoekt. Zo voorkom je een miskoop. We zetten de belangrijkste eigenschappen op een rijtje.
Het aantal versnellingen
Ga je voor een omafiets met versnellingen? Dan kun je nog bepalen hoeveel versnellingen dat moeten zijn. De meest gebruikelijke opties zijn 3, 5, 7 of 8 versnellingen.
Over het algemeen geldt, dat je met meer versnellingen beter je snelheid kunt bepalen. Toch hebben weinig versnellingen ook voordelen voor de aanschafprijs.
Het aantal versnellingen begint vaak bij 3. Je kunt dus kiezen voor een omafiets met 3 versnellingen. Dan bepaal je al beter je snelheid dan bij een fiets zonder versnellingen.
En wil je veel kunnen schakelen? Dan ga je voor een omafiets met veel versnellingen. Dat kan een omafiets met 7 versnellingen zijn. Of zelfs eentje met 8 versnellingen.
Elektrisch of niet elektrisch
Heb je liever een omafiets met trapondersteuning? Dan is een elektrische omafiets wellicht een betere optie. De elektrische omafiets geeft je ondersteuning, zodat het fietsen minder kracht kost. Ook bij tegenwind of een tocht met hellingen kom je soepel van A naar B.
De elektrische omafietsen zijn er ook met versnellingen. Wel betaal je daar een meerprijs voor. De prijzen van elektrische omafietsen beginnen gemiddeld bij €1.000,-.
Verstelbare onderdelen
Het kan handig zijn als het stuur of het zadel in hoogte verstelbaar is. Door die instellingen zorg je voor een comfortabele zithouding op de fiets. Als je de onderdelen kunt verstellen, pas je de fiets aan op jouw lichaam.
Kettingkast
Omafietsen zijn er met open en gesloten kettingkasten. Het voordeel van een gesloten kettingkast is dat je broek bijvoorbeeld niet vies wordt.
Dat kan gebeuren als de broekspijpen in contact komen met het smeer van de ketting. Daarnaast ziet een gesloten kettingkast er netjes uit.
Een open kettingkast is ook mogelijk. Het voordeel daarvan is, dat je goed bij de ketting kunt. Als er iets kapot gaat valt dat eenvoudig en snel te repareren. Je hoeft immers niet de hele kettingkast open te maken.
Remmen
Bij de omafiets zie je grofweg 2 soorten remmen. Een terugtraprem of handremmen. Een terugtraprem is het meest gebruikelijk. Je remt dan met je trappers.
Een handrem wordt aan het stuur bevestigd en wordt als extra veilig gezien. Je voeten kunnen immers van de trappers afglijden.
En dat probleem komt bij handremmen niet voor. Wel maken de kabels de fiets minder mooi. Al kunnen die kabels ook goed in het frame zijn weggewerkt.
Framemaat
De juiste framemaat is erg belangrijk voor een comfortabele fietsrit. Zodra je een fiets in de juiste maat koopt, zorg je er ook voor dat je een optimale zithouding aanneemt. Je knieën moeten immers niet tegen het stuur aan komen. En je moet goed bij de grond kunnen.
Om tot de framemaat te komen, meet je de binnenbeenlengte. Als je gaat staan is dit de afstand van de grond tot aan je kruis.
Die lengte kun je vermenigvuldigen met een factor van 0,66. Heb je dat gedaan? Dan weet je welke framemaat je nodig hebt. Op het internet staan daarnaast diverse tabellen. Ook daar kun je jouw framemaat in aflezen.
Wielmaat
Framemaat is van belang, maar de wielmaat ook. De wielmaat wordt uitgedrukt in inches. Er is voor volwassenen niet altijd veel keuze in het aantal inches. Vaak wordt een maat van 28 inch gehanteerd. Dat is geschikt voor iedereen die langer is dan 1.55 m.
Bij kinderen kan de wielmaat wel meer variëren. Voor kleine kinderen zijn er fietsen met 20 inch wielen. En in de loop der tijd kunnen de kinderen doorgroeien naar 22 inch, 24 inch of 26 inch.
Prijs
Ga je een omafiets met versnellingen kopen? Dan begint het prijskaartje bij ongeveer €250,-. Voor dat bedrag heb je dus een relatief goedkope omafiets met versnellingen. Dat bedrag kan echter flink oplopen, afhankelijk van je wensen.
Je kunt het dus zo gek maken als je zelf zou willen. Het is slim om op voorhand je budget te bepalen. En de fietsen onderling op prijs kwaliteit te vergelijken. Lees veel beoordelingen van gebruikers. En kijk of er gunstige acties of aanbiedingen zijn.
Standaard
Bij de omafiets kun je uit verschillende soorten standaarden kiezen. Bij dit type fiets komt het klapstandaard vaak voor. Het klapstandaard zit aan de achterkant van de fiets.
Onder de bagagedrager wordt het vastgeklikt. En als je de fiets wilt stallen, klap je het uit. Het achterwiel wordt zo als het ware omhoog gebracht.
Naast dit klapstandaard zie je bij de omafiets soms ook een normaal standaard. Dat standaard zit in het midden van de fiets en kun je uitklappen met je voet. Het is aan jou om te bepalen wat je prettiger vindt.
Design
In het verleden zagen omafietsen er bijna allemaal hetzelfde uit. De standaard omafiets was zwart en had weinig accessoires. Tegenwoordig hebben de fietsen allerlei kleuren, designs en accessoires.
Wat zijn handige accessoires bij een omafiets?
Het handige van een omafiets, is dat er veel opties zijn voor accessoires. Denk bijvoorbeeld aan accessoires voor bagageruimte. Daarvoor heb je een omafiets met versnellingen en mand. Ook mogelijk zijn fietstassen achterop of een omafiets met een rekje voorop.
Je zou verwachten dat veel accessoires standaard op de omafiets zitten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Snelbinders en een slot dien je bijvoorbeeld soms zelf erbij te bestellen. Dat geldt ook voor een fietsbel of verlichting.
Wat zijn goede alternatieven voor een omafiets met versnellingen?
De stadsfiets is vergelijkbaar met de omafiets. Dit zou dus een geschikt alternatief kunnen zijn. De stadsfiets heeft soortgelijke kenmerken. De fiets is stevig, betaalbaar en comfortabel. Ideaal voor in de stad.
Een andere optie is de transportfiets. De naam zegt het al. Dit type fiets is ervoor gemaakt om bagage mee te nemen. Bij de transportfiets zit een mandje of krat voorop. Dat zijn accessoires die bij een omafiets ook voor kunnen komen. Ideaal voor het vervoeren van spullen.
Veelgestelde vragen
Voor het selecteren van de top 7 hebben wij veel omafietsen getest. De 7 fietsen scoorden het best op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Wij hebben ook gelet op specificaties en ervaringen van gebruikers.
Een klassieke omafiets heeft in principe geen versnellingen. Wel zijn er tegenwoordig veel omafietsen met versnellingen. Maar die zitten daar niet standaard op.