Onderhoudsvrij tuinhuis kopen? Alles wat je moet weten & Top 7

Ben je op zoek naar een tuinhuis waar je amper werk aan hebt? Dan is een onderhoudsvrij tuinhuis ideaal! Maar welke tuinhuizen zijn precies onderhoudsvrij?

En wat moet je weten over het onderhoudsvrije tuinhuis? Dat ontdek je in dit artikel!

Wij geven je eerst een overzicht van de beste onderhoudsvrije tuinhuisjes. Daarna gaan we in op wat een tuinhuis onderhoudsvrij maakt.

Je ontdekt daarnaast wat de voordelen van het tuinhuis zijn en waar ze van worden gemaakt. Ook gaan we in op de kosten, geven we tips en alternatieven.

De beste onderhoudsvrije tuinhuizen

Wil je weten welk tuinhuis je weinig hoeft te onderhouden? Dat hebben wij voor je uitgezocht. Na een uitgebreide vergelijking selecteerden wij de beste onderhoudsvrije tuinhuizen.

Dat zijn de volgende soorten:

  1. Keter Manor Pent 64
  2. Keter Manor 65
  3. Biohort tuinhuis HighLine H5
  4. Keter Breteuil
  5. Biohort Europa 3
  6. Biohort AvantGarde A1
  7. Kunststof tuinhuis Rico

Wat is een onderhoudsvrij tuinhuis?

De naam doet het al vermoeden. Een onderhoudsvrij tuinhuis is een tuinhuis die je niet of amper hoeft te onderhouden. Dat komt doordat het tuinhuis wordt gemaakt van onderhoudsarme materialen. 

Dat is bijvoorbeeld kunststof of metaal. Deze materialen hoeven niet behandeld te worden om weerbestendig te zijn. Daardoor kun je het tuinhuis jaren buiten laten staan. Zonder dat de kwaliteit erop achteruit gaat. 

Waarom een onderhoudsvrij tuinhuis?

Een onderhoudsvrij tuinhuis heeft veel voordelen. Allereerst scheelt het type tuinhuis je veel tijd. Je hoeft het tuinhuis niet jaarlijks te onderhouden om de staat goed te houden. Het is simpelweg niet nodig om tijd te steken in het onderhouden van het tuinhuis.

Daarnaast scheelt een onderhoudsvrij tuinhuis je aardig wat geld. Voor het onderhouden van een tuinhuis heb je namelijk speciale materialen nodig.

Bij een houten tuinhuis komt impregneermiddel, lak of beits goed van pas. Elke paar jaar moet je de middelen aanschaffen. Dat is bij een onderhoudsvrij tuinhuis niet het geval. 

Een derde voordeel van een onderhoudsvrij tuinhuis, is de uitstraling. Dit zijn tuinhuizen die er voor een lange periode mooi uit blijven zien.

Vanwege de onderhoudsarme materialen hebben de tuinhuizen vaak een moderne look. Onderhoudsarme tuinhuizen zijn dan ook vaak mooie tuinhuizen

Waar wordt een onderhoudsvrij tuinhuis van gemaakt?

Het materiaal is erg bepalend voor de kwaliteit van een tuinhuis. Daarnaast bepaalt het de hoeveelheid onderhoud dat het tuinhuis nodig heeft. 

Over het algemeen zijn kunststof en metaal geschikte materialen voor een onderhoudsvrij tuinhuis. Een kunststof tuinhuis of een tuinhuis van metaal kan het hele jaar buiten staan.

Het is bestand tegen alle weersinvloeden. Zonder dat ze behandeld of onderhouden hoeven te worden.

Een houten tuinhuis wordt niet als onderhoudsarm gezien. Dat materiaal moet regelmatig worden behandeld om het weerbestendig te houden. 

Wat kost een onderhoudsvrij tuinhuis?

De kosten van een onderhoudsvrij tuinhuis zijn erg uiteenlopend. Erg bepalend is het formaat van het tuinhuis. Een klein tuinhuisje kost namelijk minder geld dan een groot tuinhuis. 

Daarnaast heeft het merk veel invloed op de prijs van het tuinhuis. Een tuinhuis van een bekend merk is vaak duurder dan een B-merk tuinhuis. 

Voor onderhoudsarme tuinhuizen is het Keter tuinhuis of het Biohort tuinhuis aan te raden. Het merk Keter produceert veelal kunststof tuinhuizen. En Biohort staat bekend om de tuinhuizen van staal of metaal. 

Door de verschillende factoren is het lastig om een indicatie te geven van wat een onderhoudsvrij tuinhuis kost. In onze top 7 zien we dat de tuinhuizen beginnen bij zo’n 500 euro. Dat bedrag kan oplopen tot enkele duizenden euro’s

Welk onderhoud heeft een normaal tuinhuis nodig?

Twijfel je om voor een traditioneel tuinhuis te kiezen? Dat wel onderhoud nodig heeft? Dan wil je natuurlijk weten wat je ongeveer te wachten staat. Een houten tuinhuis moet worden schoongemaakt, worden geschuurd en worden behandeld

Het schoonmaken doe je met water en een borstel. Gebruik een zachte borstel om het vuil van het tuinhuis af te poetsen. Eventueel kun je ook een mild reinigingsmiddel gebruiken. Een middel dat het hout niet aantast. Daarna kun je het afspoelen en laten drogen. 

Met het behandelen voorzie je het tuinhuis van een beschermende laag. Voordat je het behandelt, schuur je het tuinhuis op. Het behandelen zorgt ervoor dat het tuinhuis niet kan gaan schimmelen en rotten.

Op die manier maak je een normaal tuinhuis geschikt tegen de weersinvloeden. En kun je het dus buiten laten staan zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. 

Dat behandelen doe je eens in de paar jaar. Bij een houten tuinhuis wordt het aangeraden om het elke 3 tot 5 jaar te behandelen. 

Naast het behandelen en onderhouden is het ook slim om het tuinhuis regelmatig te inspecteren. Controleer of er geen beschadigingen zijn. En als ze er zijn, repareer ze dan snel zodat het tuinhuisje niet nog meer beschadigt. 

Voor wie is een onderhoudsvrij tuinhuis geschikt?

Wil je weinig tijd en geld stoppen in het onderhouden van een tuinhuis? Dan is een onderhoudsvrij tuinhuis erg geschikt. Het onderhoudsvrije tuinhuis is daarnaast een duurzame optie.

Het huisje gaat lang mee. Voor mensen die een gebruiksvriendelijk tuinhuis zoeken is dit de ideale optie. 

Tips voor een onderhoudsvrij tuinhuis

Wil je dat jouw tuinhuis lang meegaat? Wij geven je enkele tips. Enerzijds zijn het tips voor het vinden van een onderhoudsvrij tuinhuis. En anderzijds zijn het tips voor het verlengen van de levensduur van jouw tuinhuis. 

1: Kies het juiste tuinhuis materiaal

Wil je een tuinhuis dat je weinig hoeft te onderhouden? Let dan goed op het materiaal. Dat bepaalt voor een groot deel hoeveel onderhoud het huisje nodig heeft.

Onderhoudsarme materialen voor een tuinhuis zijn kunststof en metaal. Hout heeft in vergelijking met deze materialen veel onderhoud nodig.

2: Ga voor een stevige fundering

De fundering van een tuinhuis is erg van belang voor de levensduur. Het tuinhuis moet vlak en stevig staan. Daardoor kun je scheuren en verzakkingen voorkomen. En de kwaliteit van het tuinhuis behouden. 

Zorg er dus voor dat de ondergrond vlak is. Dat doe je door te werken met zand en tegels of beton. Het zand maakt de ondergrond recht. En het beton of de tegels geven de nodige stevigheid. 

3: Maak het tuinhuis af en toe schoon

Een onderhoudsvrij tuinhuis hoef je niet te onderhouden. Dat wil niet zeggen dat je het nooit schoon hoeft te maken. Dat komt het tuinhuis namelijk altijd ten goede.

Zorg ervoor dat het tuinhuis schoon is. En er bijvoorbeeld geen bladeren op het dak ophopen. Daarmee gaat het tuinhuis nog langer mee. 

4: Controleer geregeld de staat van het tuinhuis

Het is daarnaast erg verstandig als je het tuinhuis regelmatig controleert. Kijk goed of er beschadigingen zijn. Als je de beschadigingen snel opmerkt, kun je ze tijdig repareren. Op die manier voorkom je dat de staat van het huisje achteruit gaat. 

Alternatieven voor een onderhoudsvrij tuinhuis

Is het onderhoudsvrije tuinhuis toch niet precies wat je zoekt? Dan zijn er gelukkig alternatieven. Als je houdt van wat gemak kun je ook uit andere tuinhuizen kiezen. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van een prefab tuinhuis? Dat tuinhuis is erg eenvoudig in elkaar te zetten. De onderdelen zijn al voorgemonteerd. En je beschikt over alle benodigdheden. Zo hoef je zelf de onderdelen alleen nog maar op een juiste manier te bevestigen. 

Nog makkelijker is het kant en klare tuinhuis. Daarbij hoef je amper moeite te doen om het tuinhuis in elkaar te zetten.
Veelgestelde vragen

Heeft een onderhoudsvrij tuinhuis onderhoud nodig?

In principe hoef je een onderhoudsvrij tuinhuis niet te onderhouden. Je zou het tuinhuis hooguit af en toe schoon kunnen maken. Dat is goed voor de levensduur van het tuinhuis en het aanzicht. 

Hoe lang gaat een (onderhoudsvrij) tuinhuis mee?

Naar schatting gaat een gemiddeld tuinhuis zeker 15 jaar mee. Met goed onderhoud kun je die levensduur verlengen. Bij een houten tuinhuis is dat erg van belang. En bij onderhoudsvrije tuinhuizen, die gemaakt zijn van kunststof of metaal, is dat minder belangrijk. Dan kun je het tuinhuis hooguit af en toe schoonmaken om het in goede staat te houden. 

Wat plaats je onder een onderhoudsvrij tuinhuis?

Voor de stabiliteit heeft een tuinhuis een stevige en vlakke ondergrond nodig. Vaak wordt die fundering gelegd met zand. Met het zand zorg je voor een vlakke ondergrond. Dat combineer je vervolgens met tegels of met een betonnen plaat. Zo voorkom je scheuren en verzakkingen. 

Van welk materiaal wordt een onderhoudsvrij tuinhuis gemaakt?

Onderhoudsarme materialen voor een tuinhuis zijn kunststof en metaal. Dit zijn materialen die niet verweren. Daarom hebben ze weinig onderhoud nodig. Al helemaal in vergelijking met een houten tuinhuis. Meer tuinhuizen: