Top 5 beste opvouwbare fietsendragers (2024)

Als een fietsendrager opvouwbaar en inklapbaar is, geniet je van extra gebruiksgemak. Met het opvouwen bespaar je ruimte bij het opbergen van de fietsendrager.

Maar aan welke opvouwbare fietsendrager heb je een goede? Wij zetten de 5 beste inklapbare fietsendragers voor je op een rijtje.

Vervolgens vertellen we je hoe de inklapbare fietsendrager werkt en waar je op moet letten. 

De beste inklapbare / opvouwbare fietsendragers

De volgende trekhaak fietsendragers zijn inklapbaar en opvouwbaar. Of je nu op zoek bent naar een lichte fietsendrager of een fietsendrager waarmee je 4 fietsen kunt vervoeren. De volgende opvouwbare fietsendragers blinken uit in gebruiksgemak en kwaliteit:

1. Beste inklapbare fietsendrager – Thule EasyFold 931

Van het merk Thule is de EasyFold 931 de ideale opvouwbare fietsendrager. Je kunt de inklapbare fietsendrager zonder gereedschap op de trekhaak bevestigen. De fietsendrager is geschikt voor 2 fietsen

Samen mogen de fietsen maximaal 60 kg wegen. Daarmee is het type geschikt voor e-bikes. De fietsendrager zelf weegt in totaal 16,9 kg. Het gaat dus om een lichtgewicht fietsendrager. De fietsendrager is bovendien zowel inklapbaar als kantelbaar. 
2. Fietsendrager e-bike inklapbaar – Touring Flex Plus 2 ANWB

De Touring Flex Plus 2 van de ANWB is ook een van de beste opvouwbare fietsendragers. Met de fietsendrager kun je 2 fietsen vervoeren. Dat kunnen ook elektrische fietsen zijn. De fietsendrager bevestig je op de trekhaak

Het maximaal draagvermogen komt neer op 60 kg. De fietsendrager weegt 17 kg. Het aansluiten van de verlichting is met de gecombineerde 7- en 13 polige stekker zo gepiept. 

De Touring Flex Plus 2 is uitvoerig getest en scoort hoog op kwaliteit en gebruiksgemak. De mogelijkheid tot inklappen en opvouwen, maakt de fietsendrager makkelijk in gebruik. De kofferbak blijft toegankelijk en de fietsendrager is eenvoudig op te bergen. 
3. Compacte fietsendrager opvouwbaar – Pro-User Diamant

Pro-User-Diamant-fietsendrager-met-oprijgoot

Aan de Pro-User Diamant heb je een compacte fietsendrager van uitstekende kwaliteit. Met de fietsendrager – die je op de trekhaak bevestigt – neem je eenvoudig 2 fietsen mee. Mede vanwege het handige kantelmechanisme is de fietsendrager vaak in de prijzen gevallen. 

Het maximaal draagvermogen is 60 kg. Daarmee is het mogelijk om 2 (elektrische) fietsen mee te nemen. Ondanks het flinke draagvermogen, blijft dit een lichte fietsendrager. Zelf heeft de drager een gewicht van 18 kg
4. Inklapbare fietsendrager trekhaak – Atlas Premium XFold Hapro

In de top 5 beste inklapbare fietsendragers, staat ook de Atlas Premium XFold van Hapro. Dit type fietsendrager is geschikt voor 1 fiets en die zet je vast op de trekhaak. Die fiets mag maximaal 30 kg wegen, dat is het maximale laadvermogen. 

Met de Atlas Premium XFold kun je een e-bike, wielrenfiets, stadsfiets of mountainbike vervoeren. Het gewicht van de fietsendrager zelf bedraagt 14,3 kg. Een compacte en lichte fietsendrager dus. 

Voor het gemak kun je de fietsendrager handmatig kantelen en is de drager volledig opklapbaar. Ook wordt er bij deze fietsendrager aan de veiligheid gedacht. De fietsendrager heeft namelijk diefstalbeveiliging
5. Beste opvouwbare fietsendrager 4 fietsen – Pro-User Amber IV

Tot slot is de Pro-User Amber IV een van de beste opvouwbare fietsendragers. Zodra je de fietsendrager op de trekhaak hebt gemonteerd, kun je meerdere fietsen meenemen. De fietsendrager is namelijk geschikt voor 4 fietsen

Dat mogen ook elektrische fietsen zijn. Zolang je maar let op het maximaal draagvermogen van 60 kg. Neem je 4 fietsen mee? Dan komt dat neer op maximaal 15 kg per fiets. Bij 3 fietsen is dat 20 kg per fiets. 

Ondanks dat je veel fietsen mee kunt nemen, blijft het een handige en lichte fietsendrager. Hij weegt 19,5 kg en kan zowel ingeklapt als gekanteld worden.  
Hoe werkt een inklapbare en opvouwbare fietsendrager?

Een inklapbare fietsendrager is veel handiger in het gebruik dan een fietsendrager die je niet kunt inklappen.

Voor het opbergen is deze functie ideaal. Hoe je dit precies doet, verschilt per type fietsendrager. In de meeste gevallen zijn er hendels of beugels aanwezig die je handmatig indrukt om de fietsendrager te vouwen.

Voor de veiligheid kan het zijn dat de hendels met een slot worden vergrendeld. 

Waar moet je op letten?

Er zijn veel soorten inklapbare en opvouwbare fietsendragers. Als je weet op welke aspecten je moet letten, wordt de zoektocht overzichtelijker.

De volgende eigenschappen zijn van belang:

Het draagvermogen

Op de eerste plaats staat het draagvermogen. Of je nu 2 of 4 fietsen gaat vervoeren, je let altijd op het draagvermogen. Dit staat voor het maximaal aantal kilogram waarmee de fietsendrager belast kan worden

Houd er rekening mee dat je dat vermogen deelt door het aantal fietsen. Bij veel fietsendragers is het draagvermogen bijvoorbeeld 60 kg. Met 2 fietsen is dat 30 kg per fiets en bij 4 fietsen 15 kg per fiets. 

Het draagvermogen is daarmee bepalend voor het type fiets dat je mee kunt nemen. Een elektrische fiets weegt al snel 25 kg. Voor een stadsfiets is dat 18 kilo en sportfietsen zitten meestal rond de 10 kg. 

Het aantal fietsen

Voordat je een inklapbare fietsendrager koopt, bepaal je hoeveel fietsen je mee wilt kunnen nemen. De meeste fietsendragers zijn geschikt voor 2 fietsen.

Sommige fietsendragers voor op de trekhaak zijn uit te breiden naar 3 of 4 fietsen. Dat is iets om rekening mee te houden.

Wielgoot

Bovendien is het slim om te letten op de wielgoot. Met name als je een sportfiets wilt vervoeren. De wielgoten variëren namelijk in breedte. Voor een mountainbike of fatbike heb je een bredere wielgoot nodig dan voor een racefiets

Afmetingen

Een opklapbare fietsendrager is al een stuk eenvoudiger op te bergen. Wil je een zo compact mogelijke variant? Let dan ook op de afmetingen van de fietsendrager na het inklappen. 

Oprijgoot

Voor extra gebruiksgemak kun je de opklapbare fietsendrager compleet maken met een fietsendrager oprijgoot. Met behulp van de goot rijd je je fiets makkelijker de drager op. De goot voorkomt het tillen.


Meer fietsendragers: