Opvouwbare tent kopen? De soorten uitklapbare tenten

Je wilt graag een opvouwbare tent kopen, maar je weet niet wat de verschillen zijn? Zie je door het grote aanbod uitklapbare tenten de bomen door het bos niet meer?

Dan hebben we goed nieuws: wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan!

In dit artikel behandelen we verschillende opvouwbare, uitklapbare en inklapbare tenten. We geven je per soort de belangrijkste informatie om je keuze makkelijker te maken.

De verschillende soorten opvouwbare tenten kun je in onderstaande keuzehulp vinden.

De verschillende soorten inklapbare tenten

Er zijn diverse soorten opvouwbare tenten op de markt. Er zijn onder andere paraplutenten of strandtenten die je kunt inklappen.

Vind de belangrijkste informatie over de meest bekende opvouwbare, inklapbare of uitklapbare tenten in onderstaande lijst.

1. Pop up tenten

Een pop up tent – ook wel opgooitent of werptent genoemd – is een tent die je in de lucht gooit en zichzelf uitklapt. Dit type tent staat bekend om het opzetgemak, de prijs en het lichte gewicht. Een werptent opvouwen kan wat lastig zijn, maar oefening baart kunst!

Een opgooitent is perfect voor iedereen die geen zin heeft om ouderwets te puzzelen met tentstokken.

Springveer

Vraag je je af hoe een opgooitent zichzelf opzet? Het antwoord is simpel: het frame van een pop up tent is voorzien van een springveer. Deze veer zorgt ervoor dat de tent zichzelf uitvouwt als je hem uit de verpakking haalt.

Opzetten

Het opzetten van een pop up tent is supereenvoudig. Door het opzetsysteem met springveer staat de tent in een paar seconden. Je hoeft hem hierna alleen nog maar vast te zetten met haringen en de scheerlijnen aan te spannen.

Opvouwen

Zoals eerder al benoemd kan het opvouwen van een uitklapbare tent wat ingewikkeld zijn. De meeste pop up tenten hebben een specifieke manier van terugvouwen. Vaak staat er in de handleiding goed omschreven hoe je je tent weer terug inklapt.

Gewicht

Pop up tenten staan erom bekend licht van gewicht te zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van de capaciteit van de tent. Hoe meer mensen er in de tent moeten overnachten, hoe groter en dus zwaarder.

Gemiddeld weegt een pop up tent tussen de 2 en 5 kilogram.

Prijs

Als je op zoek bent naar een budget tent is een werptent een goede keuze. Dit type tent is vaak goedkoper dan de gemiddelde kampeertent zonder pop up-systeem. Je koopt al een degelijke tweepersoons pop up tent voor rond de 50 euro.

2. Opvouwbare partytenten (easy up)

Een easy up opvouwbare partytent is een partytent die je binnen enkele minuten kunt opzetten en afbreken. Dit type uitklapbare tent hoef je met het opzetten of afbreken dus alleen maar in- of uit elkaar te vouwen.

Tentstokken

De reden dat je een easy up partytent zo snel opzet is het ontbreken van losse tentstokken. Deze moet je bij een normale partytent eerst nog zelf in elkaar schuiven. In het geval van een easy up partytent zijn de tentstokken onderdeel van het frame.

Frame

Een easy up partytent bestaat uit één en hetzelfde frame. Je kunt het zien als een soort harmonica-constructie die je eenvoudig in en uit elkaar kunt vouwen.

Opzetten

Het opzetten van een easy up partytent is dan ook supersimpel en snel gedaan. Je kunt dit zelfs in je eentje voor elkaar krijgen.

Je hoeft eigenlijk alleen maar de poten uit elkaar te trekken door naar achteren te lopen. Zodra alle poten even ver uit elkaar staan, klik je hem vast en span je het tentdoek vast. Hierna stel je de juiste hoogte in en hij staat!

Afbreken

Ook het afbreken is ook zo gepiept. Na gebruik schuif je de tentstokken naar beneden en ontkoppel je het harmonica-systeem. Je vouwt hem eenvoudig op door alle stokken weer naar elkaar toe te brengen.

Prijs

Het aanschaffen van een easy up is duurder dan een normale partytent, houd hier rekening mee. Waar je een normale partytent koopt voor een paar tientjes, kosten easy up partytenten vaak rond de 300 euro.

3. Opvouwbare strandtenten

Een opvouwbare strandtent is een tentje die je kunt gebruiken tijdens een picknick of dagje strand. Kenmerken van dit type tent zijn het opzetgemak, het lichte gewicht en bescherming tegen weerselementen.

Zonbescherming

Om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stalen is het belangrijk dat de uitklapbare tent zonbescherming biedt. De meeste strandtenten hebben een UPF-waarde tussen de 25 en 80.

Waterdichtheid

Het kan zomaar voorkomen dat de hemel openbreekt op een zonnige dag. Als je dan op het strand bent, is het fijn als je tent bescherming biedt tegen regen.

Een inklapbare tent voor op het strand die waterdicht is moet een minimale waterkolom van 1000 mm hebben. Een waterafstotende tent heeft een waterkolom tussen de 0 en 1000 mm. Houd hier dus rekening mee.

Windbestendig

Windbestendige strandtenten zijn ontworpen om niet de lucht in te vliegen bij wind. Je kunt hier rekening mee houden door te kiezen voor een opvouwbare tent met onderstaande kenmerken:

  • Vorm: kies voor een strandtent die niet makkelijk gevangen kan worden door wind;
  • Haringen: voor extra verankering;
  • Scheerlijnen: deze bieden extra stabiliteit;
  • Zandzakken: deze kun je vullen met zand voor extra windbestendigheid.

Gewicht

Opvallend aan opklapbare strandtenten is dat ze lichtgewicht zijn. Als je een dag op het strand spendeert, wil je ook niet te veel extra gewicht meesjouwen. Gemiddeld weegt een strandtent tussen de 1 en 4 kilogram.

Opzetgemak

Uitklapbare strandtenten zijn voorzien van een pop up systeem. Hierdoor vouwt de tent zichzelf uit nadat je hem in de lucht gooit. Je hoeft hem hierna dus alleen maar vast te zetten met haringen.

Prijs

Een basic strandtent koop je al vanaf 20 euro. Deze zijn vaak gemaakt van goedkope materialen en bieden geen goede bescherming tegen de weerselementen. Gemiddeld betaal je tussen de 50 en 70 euro voor een kwalitatief inklapbaar strandtentje.

4. Inklapbare douchetenten

Een uitklapbare douchetent doet dienst als douchehokje, toilettent of omkleedhok. Ze hebben een pop up-systeem, zijn lichtgewicht en compact. Vaak hebben ze weersbestendige eigenschappen en ventilatieopeningen voor frisse lucht.

Pop up-systeem

Dankzij het pop up-systeem zet je dit type uitklapbare tent snel en eenvoudig op. Haal hem uit de verpakking, maak de compressieband los en hij klapt zichzelf uit. Hierna zet je hem vast met haringen en indien van toepassing span je de scheerlijnen aan.

Gewicht

Inklapbare douchetentjes zijn licht van gewicht en wegen gemiddeld tussen de 2 en 3 kilogram. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, er bestaan ook douchetenten die meer dan 10 kilogram wegen.

Formaat

Douchetenten zijn ontworpen om in te douchen, het is dus belangrijk dat je comfortabel rechtop kunt staan. De meeste douchetentjes hebben een stahoogte tussen de 180 en 210 centimeter.

Om ervoor te zorgen dat je niet tegen het tentdoek geplakt staat tijdens het douchen, is de oppervlakte ook belangrijk. Gemiddeld heeft een douchetent een vloeroppervlak tussen de 1 en 3 m².

Zonbescherming

Zonwerende materialen zorgen ervoor dat je niet verbrandt tijdens het douchen. Let bij de aanschaf van een opklapbare douchetent dan ook op de UPF-waarde. Deze ligt meestal tussen de UPF 30 en UPF 50.

Waterdichtheid

Het klinkt misschien gek als je aan het douchen bent, maar de meeste opklapbare douchetenten zijn waterdicht. Als je ‘m gebruikt als toilettent of omkleedhok, is dit geen overbodige luxe als het regent. Een douchetent met een waterkolom van 1000 mm of meer is waterdicht.

Ventilatieopeningen

Om ervoor te zorgen dat er geen condens in de tent blijft hangen is frisse lucht belangrijk. Inklapbare douchetenten zijn om deze reden voorzien van een of meerdere ventilatieopeningen.

Prijs

De goedkoopste douchetenten kosten rond de 30 euro. Voor een super-de-luxe douchetent met bijvoorbeeld opblaasbare tentstokken betaal je makkelijk 250 euro.

Meer soorten tenten: