Overkapping tegen schutting: Regels, Aandachtspunten & Opties

Plaats een overkapping tegen je schutting en je creëert in 1 keer een beschutte plek buiten om tijd door te brengen.

De schutting fungeert als wand, waardoor inkijk, wind en zon geblokkeerd worden.

Als je dan ook een overkapping neemt met een dak dat open kan of dat kan worden uitgeschoven, dan bepaal je zelf hoeveel zon er doorkomt.

Denk jij eraan om een overkapping tegen je schutting te laten plaatsen? Dit artikel helpt je aan alle informatie die je nodig hebt.

We bespreken de regels, alle aandachtspunten en opties, zodat je exact weet wat je te wachten staat.

Een overkapping plaatsen, wat zijn de regels?

Je mag niet zomaar een overkapping laten plaatsen op je erf. Hieraan zijn regels verbonden en deze worden door je gemeente bepaald. Voordat je je overkapping tegen de erfgrens plaatst, is het dus belangrijk dat je bij hen navraagt wat deze regels zijn.

Een gangbare regel die veel gemeentes hanteren is dat de overkapping niet groter mag zijn dan 30 vierkante meter en dat deze niet meer dan 50% van je tuin in mag nemen.

Andere tuingebouwen tel je daar dan ook bij. In totaal mogen al je tuingebouwen dus niet meer dan 30 vierkante meter innemen of niet meer dan 50% van je totale tuinoppervlak.

Een overkapping tegen de erfgrens; nog meer regels

De bovenstaande regels gelden voor overkappingen die waar dan ook in je tuin worden geplaatst. Wil je je overkapping binnen 1 meter van de erfgrens plaatsen?

Dan gelden de volgende regels:

  • Je overkapping mag niet groter zijn dan 10 vierkante meter.
  • Je overkapping mag niet hoger zijn dan 2 meter.
  • Je moet investeren in een erfafscheiding en in een wand.

Een overkapping tegen de schutting vergunningsvrij bouwen

Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je een overkapping langs je schutting vergunningsvrij mag bouwen. Blijf op je eigen erf en meer dan 1 meter van je erfgrens af, bijvoorbeeld.

Op die manier mag je wel een gewoon dak plaatsen van 3 meter hoog en gelden de standaard regelingen voor overkappingen in je tuin.

Aangezien je je overkapping tegen de schutting niet aan de schutting kunt monteren, kan je ook investeren in een open losstaande overkapping en daar dan bijvoorbeeld coniferen tussen te planten.

Navragen bij de gemeente

De beste manier om te achterhalen of jij een overkapping tegen de schutting mag plaatsen, is door je gemeente te raadplegen. Zij kunnen je vertellen wat de exacte regels zijn met betrekking tot oppervlak en hoogte.

Er zullen situaties zijn waarin je wel een aanvraag voor een vergunning in moet dienen. Tegelijkertijd kan je daar bij een aantal gemeentes ook omheen door je aan bepaalde regels te houden. Dat scheelt tijd, veel werk en ook geld.

Wat zijn de opties als je een overkapping tegen je schutting plaatst?

Nu je weet wat de regels zijn, kan je gaan nadenken over wat je precies wilt laten bouwen. En dan heb je een groot aantal opties.

Hier zijn enkele voorbeelden van de keuzes die je dan hebt:

  • Kies voor een gedeeltelijk gesloten overkapping met waterdicht dak, zodat je altijd een droge en beschutte plek hebt om te zitten.
  • Met een glazen overkapping over je terras en tegen je schutting heb je altijd uitzicht naar boven en voldoende licht.
  • Zet je overkapping langs de erfgrens en gebruik je schutting of coniferen als wand. Zo zorg je er ook voor dat niemand naar binnen kan kijken.
  • Met een overkapping tussen je schuur en je schutting creëer je een nog knussere en beschuttere plek. Pas dan wel op dat je de 50% en 30 vierkante meter regel niet overschrijdt.

Waarop moet je letten als je een overkapping tegen de schutting gaat plaatsen?

Dat brengt ons bij de aandachtspunten om rekening mee te houden als je een overkapping tegen de schutting wilt laten bouwen. We behandelen ze hier allemaal.

1. Ga altijd eerst naar je gemeente

Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Ga daarom naar je gemeente en vraag daar naar alle regels die gelden voor het plaatsen van bouwwerken op je erf. Vraag daarna ook naar wat je moet weten als je de overkapping tegen de erfgrens plaatst.

Tip: moet je toch een vergunning aanvragen, vraag je bouwbedrijf dan om hulp. Zij kunnen je de juiste bouwtekeningen aanleveren en je tips geven. Dat zal de aanvraag versnellen.

2. Een gesloten of open overkapping?

Als je een overkapping tegen je schutting plaatst, dan kan je deze gebruiken als 1 of 2 wanden. Maar staat de schutting op je erfgrens, dan is het dus in veel gevallen beter dat je je overkapping er 1 meter vanaf bouwt.

Dat betekent dat je de wanden wel hebt, maar dat er een opening is tussen de dakrand en palen en de schutting.

Je kunt er daarom voor kiezen om toch 1 of 2 wanden aan te laten brengen in je overkapping. Deze wanden houden neerslag, zon en inkijk tegen, waardoor je dus op allerlei vlakken beschutter zit.

Tip: plaats in plaats van een wand, een rij met planten, zoals klimop of coniferen. Hier vul je de 1 meter scheiding tussen je overkapping en schutting mee, én maak je je overkapping sfeervol en gezellig.

3. De hoogte van het dak

Net als bij een standaard overkapping het geval is, moet je nadenken over het soort dak dat je erin wilt plaatsen. Boven, onder de opties die je hebt als je een overkapping tegen je schutting plaatst, hebben we al enkele genoemd.

De hoogte van het dak is een belangrijk punt, specifiek in deze situatie. Plaats je je overkapping binnen 1 meter van de erfgrens, dan mag deze niet hoger zijn dan 2 meter. Dat is voor veel mensen te laag.

Plaats je je overkapping verder dan 1 meter van de erfgrens af, dan mag deze maximaal 3 meter hoog zijn.

Nogmaals, trek dit wel na bij jouw gemeente. In dit geval, vraag je je af of je het dak hoger dan je schutting wilt aanbrengen of dat je deze, in ieder geval aan die zijde, op dezelfde hoogte als je schutting laat eindigen.

Deze keuze is vooral esthetisch. Misschien lijkt het vreemd als je een dak plaatst dat hoger is dan de schutting zelf, of wil je juist een ruimtelijker gevoel creëren door dat te doen.

Bij twijfel bespreek je dit met je leverancier. Het is belangrijk dat de overkapping en de schutting één geheel vormen.

Waar koop ik een mooie overkapping voor tegen de schutting?

Er zijn voldoende plekken waar je terecht kunt voor een echt mooie overkapping voor tegen je schutting. Denk aan de bekende grote bouwmarkten, maar ook aan overkapping specialisten.

Deze laatste kunnen je veel meer vertellen over de opties die je hebt als je een overkapping tegen je erfgrens plaatst. Je kunt er ook terecht met alle vragen die je nog hebt.

Een mooie overkapping voor tegen je schutting aanbieding vind je echter het snelste online. Wil je besparen, ga dan naar een outlet en schaf een showroommodel aan.

Waar je je overkapping voor tegen je schutting ook gaat kopen, met de informatie die je hier gekregen hebt maak je vast een weloverwogen aankoop.




Veelgestelde vragen

Hoe ver moet mijn overkapping van de erfgrens af staan?

Het beste houd je een afstand van 1 meter tussen overkapping en erfgrens aan. Wil je vergunningsvrij bouwen en niet aan regels worden gebonden, dan is dit een must.

Wanneer heb ik wel een vergunning nodig voor mijn overkapping tegen de schutting?

Vraag dit altijd na bij je gemeente, maar er zijn enkele regels om in acht te nemen: Het totale oppervlak van je tuingebouwen mag niet meer zijn dan 30 vierkante meter, je tuingebouwen mogen niet meer dan 50% van je erf innemen, een overkapping tegen de schutting die binnen 1 meter van de erfgrens wordt geplaatst mag niet hoger zijn dan 2 meter en de overkapping mag niet groter zijn dan 10 vierkante meter als deze binnen 1 meter van de erfgrens wordt gebouwd.






Meer overkappingen: