Overkapping voordeur? Zo vind je de beste voordeurluifel

Een overkapping bij je voordeur lost veel problemen op. Je staat droog als je je deur opent en je bezoekers hebben een beschutte plek om te wachten tot ze worden binnengelaten.

Daarbij is het een uitstekende manier om voor verlichting en een beetje sfeer te zorgen bij je huis.

Heeft jouw voordeur een overkapping nodig? Dit artikel vertelt je alles over voordeurluifels en de opties die je hebt.

Wie of wat er ook voor je deur staat, met een dakje boven je voordeur staan ze daar altijd droog.

Wat is een overkapping bij je voordeur en waarom heb je het nodig?

Een overkapping bij je voordeur is een dakje dat je boven je deurpost bevestigt en dat daar voor beschutting zorgt. Deze kunnen gemaakt zijn van allerlei materialen en in allerlei stijlen.

Ook zijn er overkappingen met of zonder verlichting of veiligheidscamera’s.

Een voordeur overkapping is handig om verschillende redenen:

 • Iedereen die voor de deur staat om binnen te gaan staat droog en beschut.
 • Je deur en ook deurbel zijn beter beschermd tegen de weersomstandigheden.
 • Het uiterlijk van je gevel verbetert met een voordeurluifel.

De verschillende soorten afdakjes boven je deur

Als je op zoek gaat naar een afdakje voor boven je deur, dan heb je de keuze uit een aantal verschillende soorten. Allereerst moet je beslissen of je een prefab voordeur overkapping aan wilt schaffen, of dat je die zelf wilt laten ontwerpen.

Maatwerk is altijd duurder en het levert wat meer overlast op. Maar je krijgt dan wel het exacte dak boven je voordeur dat je in gedachten had.

Nadat je besloten hebt of je prefab of maatwerk wilt, zijn er de volgende soorten overkappingen bij je voordeur om uit te kiezen.

 • Je kunt allereerst kiezen voor een overkapping in een bepaalde stijl. Denk dan aan modern, landelijk of klassiek.
 • Het is ook mogelijk om een bepaald materiaal voor je overkapping te nemen. Bijvoorbeeld omdat dat bij je voordeur past of de andere materialen in je gevel. De meest gangbare keuzes zijn dan hout, aluminium of smeedijzer. Of wat dacht je van een overkapping boven je voordeur van glas?
 • Ook wat betreft de vorm van je voordeurluifel is er voldoende keuze. Rechthoekig en recht is het meest gangbaar, maar je kunt ook een ronde vorm nemen.

De kosten voor een voordeur overkapping

De prijs van het dakje boven je voordeur is afhankelijk van het soort dat je neemt. De materialen die worden gebruikt zijn de grootste bijdrager.

De kosten beginnen rond de €250 voor een simpel dak boven je voordeur gemaakt van glas of kunststof met een rvs-frame. Dit is een stijlvol afdak bij je voordeur in moderne stijl.

Kies je voor een klassieke deurluifel van hout, dan zijn de prijzen hoger. Voor gemiddeld €850 krijg je dan een kwalitatieve overkapping voor je voordeur met afwatering, sierrand en diagonale armen langs de zijkant.

Wil je een grote deurluifel met verlichting en met draagpalen, dan kan de prijs daarvoor oplopen tot meer dan €1500.

De bevestiging is hier dan nog niet bij inbegrepen. Daarbij zijn prefab voordeur dakjes meestal goedkoper dan maatwerk. Uiteraard hebben extra opties, zoals verlichting, beveiliging en ook afwateringen direct invloed op de prijs.

De voor- en nadelen van een overkapping boven je voordeur

Een nieuwe voordeur overkapping heeft dus kosten als gevolg. Ook al kan je ze al vinden voor een paar honderd euro, de kosten voor de plaatsing komen er ook nog bij.

Twijfel je over je beslissing? Dan halen deze lijstjes met voor- en nadelen je misschien over de streep.

👍 Voordelen overkapping voordeur:

 • Iedereen staat beschut voor je voordeur.
 • Je deur en deurkozijnen worden minder snel vies en gaan langer mee. De verf en het hout zijn beter beschermd en hebben minder onderhoud nodig.
 • Het uiterlijk van je gevel verbetert met een voordeur overkapping.
 • Je woning wordt daardoor beter te verkopen en ook wat meer waard.
 • Het plaatsen van een nieuwe overkapping voor je voordeur is hét moment om aan verlichting en beveiliging te denken.

👎 Nadelen voordeur overkapping:

 • Een overkapping voor je voordeur kost geld, voor het afdakje zelf én voor de plaatsing.
 • Een afdakje boven je voordeur van hout moet goed onderhouden worden.
 • Slecht geplaatste voordeur overkappingen kunnen water en vuil verzamelen en daardoor beschadigen.

Waarop moet je letten als je een overkapping boven je voordeur gaat kopen?

Nu je alles weet over de opties en de voor- en nadelen van overkappingen bij je voordeur, is het tijd om naar de winkel te stappen. Dat is je kans om de perfecte voordeur overkapping bij jouw gevel aan te schaffen. Maar hoe vind je die?

Gebruik de volgende aandachtspunten en je schaft vast een schitterend dakje aan voor boven je deur.

1. Prefab of maatwerk

Eén van de eerste keuzes die je moet maken is tussen prefab of maatwerk. Prefab is goedkoper en gemakkelijker. Je kiest een overkapping voor je voordeur uit een catalogus, voegt eraan toe wat je nodig hebt en bestelt hem.

De leverancier komt je voordeur overkapping brengen en ook plaatsen, mocht je dat willen. Dit levert minimale overlast op.

Het nadeel van prefab is dat je minder keuze hebt. Heb je een unieke overkapping bij je voordeur in gedachten, die exact is vormgegeven zoals jij het wilt?

Dan neem je een architect of bouwbedrijf aan. Dit is duurder, lastiger, maar je specifieke visie wordt werkelijkheid.

2. Denk goed na over het materiaal

Met materiaal van de overkapping boven je voordeur beïnvloedt de prijs, hoeveel onderhoud er nodig is en ook het uiterlijk.

 • Een houten overkapping bij je voordeur is stijlvol en landelijk. Hout moet wel onderhouden worden en periodiek beschermd worden tegen vocht en directe zon.
 • Zoek je juist een afdak bij je voordeur in een moderne stijl? Dan kan je aluminium of RVS overwegen. Deze opties zijn ook goedkoper en onderhoudsarm.
 • Een gietijzeren voordeur overkapping heeft een industriëler uiterlijk. Het is een materiaal dat erg in trek is momenteel. Het is duurder, maar onderhoudsarm en het gaat erg lang mee.

Tip: kunststof is een uitstekende keuze voor iedereen die betaalbaarheid, kwaliteit en weinig onderhoud met elkaar wil combineren. Het is een materiaal dat in allerlei kleuren en stijlen kan worden uitgevoerd en dat vele jaren goed blijft.

3. Welke extra’s wil je in je voordeur overkapping laten aanbrengen?

Nu je toch een nieuwe overkapping voor je voordeur gaat kopen, denk dan direct even aan hoe je deze passend maakt in jouw situatie. Verlichting is altijd een goed idee, voor jezelf en ook om inbrekers af te schrikken.

Denk ook even aan beveiliging. Laat een camera in je overkapping bij je voordeur verwerken en je ziet altijd wie er op de bel heeft gedrukt.

Eventueel kies je voor een nieuwe deurbel met camera, die dan door je overkapping van je voordeur altijd beschut staat opgesteld.

4. Wie gaat de overkapping boven je voordeur aanbrengen?

Het uitkiezen van een nieuwe overkapping bij je voordeur is één ding, maar deze moet ook worden opgehangen. En dat is een vrij lastige klus.

Er moet geboord worden in je gevel en de overkapping moet goed geplaatst worden in verband met afwatering.

Ervaren doe-het-zelvers kunnen dit zelf (let wel op hoe dit je garantieregeling beïnvloedt), maar de meeste mensen besteden het uit.

Leveranciers van voordeur overkappingen bieden deze service vaak zelf aan. Omdat ze ervaring hebben met het plaatsen van hun eigen producten, weet je dan zeker dat het goed komt.

5. Een voordeur overkapping zelf maken

Een laatste optie die je niet moet vergeten is dat het niet heel moeilijk is om de overkapping boven je voordeur zelf te maken. Elke doe-het-zelver kan deze ontwerpen en in elkaar zetten met materialen die in alle bouwmarkten te vinden zijn.

Let op een goede afwatering en zorg ervoor dat de materialen weerbestendig zijn. Het lastige is de bevestiging. Dat moet gedaan worden met bouten in de gevel.

Heb je hier echter ervaring mee, dan is je eigen overkapping boven je voordeur stoer, uniek en een stuk goedkoper.

Waar koop ik een goede voordeur overkapping?

Voordeur overkappingen worden bij verschillende winkels verkocht. Je kunt altijd terecht bij Praxis, Gamma of een andere bouwmarkt. Ontwerp je je eigen overkapping voor je voordeur, dan vind je daar alle bouwmaterialen die je daarbij gebruikt.

Er zijn ook verscheidene specialisten voor deurluifels en andere deurbenodigdheden. Dit zijn handige winkels als je niet weet wat je wilt en hulp nodig hebt.

Weet je wel exact wat je wilt en heb je geen assistentie meer nodig? Dan vind je vast een goede aanbieding voor je overkapping bij je voordeur bij één van de grote warenhuizen.
Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik voor een goede afwatering in mijn voordeur overkapping?

Je zorgt op 3 manieren voor een goede afwatering: Koop een overkapping met een ronde vorm, installeer je overkapping met een afschot van 30% (1 centimeter per meter) of een rechte overkapping bij je voordeur heeft vaak een regenpijpje.

Hoeveel onderhoud heeft een overkapping bij mijn voordeur nodig?

Een houten overkapping moet periodiek opnieuw geschuurd en geverfd of gebeitst worden. Je leverancier vertelt je hoe vaak, want dat hangt af van het soort hout. Behalve dat is af en toe verzameld vuil en bladeren verwijderen en de regenpijp vrij maken voldoende.


Meer overkappingen: