Pagodetent kopen? Zó vind jij de beste!

Je hebt het besloten; je gaat een pagodetent kopen. Dit is een uitstekende keuze voor tuinfeestjes, diners en andere buitenfeestjes. Je bekijkt het aanbod en ziet door de bomen het bos niet meer.

Er zijn zoveel verschillende pagode partytenten, dus welke neem jij? Dit artikel is samengesteld voor iedereen die eraan denkt een pagode te kopen.

Je leest over wat een pagodetent precies is, over de opties die je hebt en waarvoor je hem toepast. Zo vind jij een pagodetent die exact aansluit bij wat je nodig hebt.

Wat is een pagodetent precies?

Wat maakt een tuintent een pagodetent? De letterlijke definitie van pagode is ‘een heilig huis met een piramidevorm’. Dit is dan ook het belangrijkste kenmerk van de pagodetent. De onderkant is vierkant en het dak is puntvormig, als een piramide.

Pagodetenten zijn te krijgen in allerlei afmetingen, maar ze hebben één ding gemeen: het dak loopt uit in een punt.

Dat maakt ze extra gezellig, een beetje meer stijlvol en erg feestelijk. De vorm van het dak is het belangrijkste verschil tussen standaard partytenten en pagodetenten.

Voor wie is een pagodetent geschikt?

Een pagodetent is in principe voor dezelfde situaties toepasbaar als een partytent. Een pagodetent kopen doe je voornamelijk om het uiterlijk. In de onderstaande situaties is een pagodetent uitermate geschikt.

 • Je geeft een feest in stijl, zoals een bruiloft of een jubileum. Het romantische uiterlijk van een pagodetent sluit daar perfect bij aan.
 • Je wilt je party of bijeenkomst een extra feestelijk uiterlijk geven, bijvoorbeeld als je een straatfeest organiseert of een feest met je vereniging.
 • Je organiseert een sfeervol diner bij kaarslicht en wilt een perfecte omgeving creëren voor je gasten.
 • Je gaat naar een festival en wilt je pagodetent gebruiken als feestelijk onderkomen bij de tenten van je groepje.
 • Je zoekt een romantische overkapping voor je jacuzzi.

Een pagodetent kopen: dit zijn de aandachtspunten

Je hebt nu vast een goed idee van wat een pagodetent is en in welke situaties deze perfect past. Dat betekent dat het tijd is om een pagodetent te kopen.

Maar waar moet je dan precies op letten? Daarover meer hieronder..

1. De afmetingen van je pagodetent

Zoals al even aangegeven is een pagodetent vierkant. Je vindt ze in een verscheidenheid aan afmetingen. We zetten hier de meest gangbare voor je op een rijtje.

 • 2 bij 2 meter: zoek je een pagodetent of partytent van 2×2 meter, dan heb je een klein beschut onderkomen nodig. Je kunt hier 4 staande en 2-3 zittende gasten onder kwijt. Gebruik hem voor het beschut opstellen van een tafel met hapjes en drankjes.
 • 3 bij 3 meter: de standaardafmeting voor pagodetenten is 3×3 meter. Onder een pagode partytent 3×3 kunnen 9 mensen comfortabel staan en 6 personen comfortabel zitten. Dit is een ideale afmeting voor gezinsgebruik.
 • 4 bij 4 meter: kies voor een pagodetent van 4×4 meter en deze is al een stuk groter. Met een partytent 4×4 bied je beschutting aan 16 staande gasten en 11 zittende gasten. Perfect voor een bescheiden verjaardagsfeest.
 • 5 bij 5 meter: met een pagode partytent 5×5 geef je 25 staande en 17 zittende gasten een gezellig onderdak. Veel mensen besluiten pagodetenten met deze afmetingen te huren (over deze optie later meer).
 • 6 bij 6 meter: een pagodetent van 6×6 meter is echt groot. Je kunt er 36 staande en 24 zittende gasten onderdak mee bieden. Deze optie kies je voornamelijk als je echt een groot feest geeft. Ook hier is huren soms een betere keuze.

2. Permanent of spontaan gebruik?

Door het romantische uiterlijk kiezen veel mensen voor een pagodetent voor kortstondig of spontaan gebruik. Een bruiloftsfeest geef je niet meerdere malen.

Pagodetenten zijn ook uitermate geschikt als romantische overkapping voor je jacuzzi. En in dat geval wil je hem niet elke keer moeten opzetten en afbreken wanneer je in je jacuzzi stapt.

Wil je je pagodetent eenmalig of spontaan gebruiken, dan kies je voor een tent die gemakkelijk op te zetten is. Een easy up pagodetent is dan ideaal.

Deze vouw je in een paar minuten uit en hij staat. Bij kortstondig gebruik zijn kenmerken zoals weersbestendigheid en waterdichtheid ook minder relevant.

Wil je juist een pagodetent kopen omdat je deze langdurig wilt kunnen laten staan? Kies dan voor een kwalitatief product. Zie beneden voor meer over hoe je kwaliteit herkent.

Let vooral op de kwaliteit van het frame en het doek. En nu kan het ook belangrijk worden dat je partytent waterdicht is. Het gewicht van de pagodetent zegt veel over de kwaliteit.

3. Een pagodetent kopen inclusief of exclusief zijwanden?

Net als je een partytent met zijwanden aan kunt schaffen, kan je dat ook met een pagodetent. En dit is een belangrijk punt om bij stil te staan voordat je je pagode gaat kopen.

Het is namelijk veel gemakkelijker (en goedkoper) om direct al in zijwanden te investeren dan om ze later te moeten aanschaffen.

De onderstaande lijstjes met voor- en nadelen van zijwanden helpen je bij het maken van deze beslissing.

👍 Voordelen zijwanden:

 • Je bepaalt zelf of je de zijwanden dichtdoet of open laat.
 • Zijwanden geven je meer beschutting en privacy in je pagodetent.
 • Een pagodetent met zijwanden is minder windgevoelig.
 • Een pagodetent met zijwanden kan je ook bij slechter weer gebruiken.
 • Doe de zijwanden dicht en je creëert automatisch een gezellige en knusse sfeer.

👎 Nadelen zijwanden:

 • Doe de zijwanden dicht en de pagodetent voelt kleiner.
 • Je verliest je uitzicht, ook al hebben de zijwanden vensters.
 • Pagodetenten met zijwanden zijn duurder.

4. De verankering van je pagode partytent

Als je zekerheid wilt dat je pagodetent niet bij de eerste de beste windvlaag wegvliegt, dan is de verankering een punt om op te letten. De meeste pagode partytenten worden met haringen in de onderkant van de stokken aan de grond verankerd.

Is dit een belangrijk punt voor jou, kies er dan voor om je pagodetent extra vast te zetten met haringen en scheerlijnen. Soms worden deze al bijgeleverd.

Er zijn ook pagodetenten waar je zandzakken bij krijgt. Kies altijd voor een extra stevige pagode partytent als dit punt je zorgen baart.

5. De extra opties om uit te kiezen

Een laatste aandachtpunt om mee te nemen tijdens je zoektocht naar de ideale pagodetent is die van de extra opties. Deze verhogen de prijs, maar geven je ook meer gebruikersgemak en mogelijkheden.

Het onderstaande lijstje geeft je een idee van de extra opties waaruit je dan kunt kiezen:

 • Verlichting, eventueel op zonne-energie zodat je geen kabel moet trekken.
 • Elektriciteit, via een kabel of zonne-energie.
 • Een schuifdak om te bepalen hoeveel zon (en regen) er doorgelaten wordt.
 • Opbergmogelijkheden, zoals zakken in het doek of plankjes.
 • Verwarming, zoals een heater of een werkplaats kachel.

Kwaliteit herkennen: 5 handige tips

Tenzij je een goedkope partytent kiest voor eenmalig gebruik is kwaliteit belangrijk. Het laatste wat je wilt is een pagodetent kopen die omwaait, scheurt of lekt. Kiezen voor kwaliteit betekent niet automatisch dat je een dure luxe partytent pagode moet kopen.

De volgende 5 tips helpen je kwaliteit te herkennen door te kijken naar de producteigenschappen.

1. De kwaliteit van het doek herken je aan het gewicht. Deze wordt gegeven in gram per vierkante meter. Hoe zwaarder het gewicht, hoe sterker het doek.

2. PVC is het sterkste materiaal voor het doek. Dit is vaak ook 100% waterdicht en scheurvast.

3. Je wilt een pagodetent kopen met een sterk frame dat tegen een stootje kan. De dikte van de stokken is dan een goede indicator. Hoe dikker, hoe sterker.

4. Let op het gewicht van je pagodetent. Een zware tent heeft een sterk doek en dikke stokken terwijl een lichte tent dat vaak niet heeft.

5. Ook al is een uitschuifbare partytent erg handig, deze systemen zijn niet het sterkste. Uitzonderingen daargelaten is een frame met losse stokken steviger.

Kan je een pagodetent ook gebruiken in de winter?

Er is weinig gezelliger dan een winters feest met kruidenwijn, snert en warme chocolademelk. En pagodetenten kunnen ook in de winter worden toegepast, zo lang je maar aandacht besteedt aan enkele punten.

Kies altijd voor een wintervaste partytent en verzorg een soort van veilige verwarming voor binnen. Heaters of werkplaatskachels zijn ideaal voor kleinere pagodetenten terwijl een warmtekanon in een grote pagodetent goed werkt.

In de winter is het ook belangrijk dat het zeil sterk is, zodat deze sneeuw kan dragen. Kies voor een pagodetent met een zwaar pvc-zeil, bijvoorbeeld van 500 gram per vierkante meter.

Omdat het in de winter vroeg donker wordt, verzorg je ook verlichting. Daar wordt je feest nog gezelliger van. Bij sommige pagodetenten is dit al inbegrepen. Als je een pagodetent gaat huren kan je daarom vragen.

Geld besparen op je pagodetent

Wie houdt er nu niet van een goede pagode partytent aanbieding? Een actie is de moeite waard als je de pagodetent koopt die jij nodig hebt, voor een lagere prijs. Er zijn verschillende manieren waarop je geld bespaart op je pagodetent.

 • Koop je pagodetent in de winter. Omdat de verkoop dan sterk daalt, vind je dan de beste aanbiedingen.
 • Ga op zoek naar een pagodetent sale. De meeste grote warenhuizen en speciaalzaken bieden minstens 1 keer per jaar hun producten met korting aan. Er zijn ook verkopers die in bulk inkopen in het buitenland en deze pagodes voor een lage prijs hier verkopen.
 • Bij een outlet worden pagodetenten verkocht die niet meer voor de normale prijs kunnen worden aangeboden. Dit zijn bijvoorbeeld showmodellen, oude modellen of pagodes met een kleine beschadiging.

Pagodetenten huren

Je kunt je pagode kopen, maar je kunt pagodetenten ook huren. Deze optie wordt aangeboden door een aantal verhuurbedrijven en er is er vast een in je buurt. Kies voor huren als je je pagodetent maar 1 keer wilt gebruiken.

Heb je een pagodetent nodig voor een bruiloft of een professionele pagodetent voor een buurtfeest of feest bij de vereniging? Dan wil je die daarna niet in je schuur leggen en hem daarna nooit meer gebruiken. Pagodetenten huren is dan een ideale oplossing.

Huren heeft een aantal grote voordelen:

 • Je betaalt een vast bedrag en daarvoor krijg je een kwalitatieve partytent die werkt.
 • Verhuurders kunnen deze voor je afbreken en opzetten en zelfs ook inrichten.
 • Als je een grote pagodetent huurt dan bespaar je geld.

Waar koop ik een goede pagodetent?

Nu je weet waar je op moet letten als je jouw pagodetent gaat kopen is het alleen nog een kwestie van een winkel uitkiezen.

Online is het assortiment groot en vind je vaak ook een mooie pagodetent aanbieding. Bij speciaalzaken, outdoorwinkels en doe-het-zelf zaken verkopen ze vaak ook kwalitatieve pagodetenten.

Pas de informatie uit dit artikel toe, gebruik de filters en je pakt de ideale pagodetent voor jou snel uit het complete aanbod. Wat in het begin onbegonnen werk leek, is nu een fluitje van een cent geworden. Met jouw nieuwe pagodetent is je buitenfeest compleet.


Meer over tenten: