Papafiets kopen? Alles wat je moet weten!

Wil je makkelijk je kids per fiets kunnen vervoeren? Dan is een papafiets misschien iets voor jou! 

De papafiets is erg geschikt voor een kinderzitje. Bij het ontwerp van de fiets is veel rekening gehouden met het veilig vervoeren van kinderen. 

In dit artikel vertellen we je daar alles over. Je ontdekt wat de fiets precies typeert en waar je op moet letten.

Bovendien geven we aan wat goede alternatieven zijn en waar je de papafiets kunt kopen. 

Wat is een vaderfiets?

De naam geeft het al weg. De vaderfiets is een fiets speciaal voor vaders. Het model heeft veel weg van de moederfiets. En dat valt ook wel te verwachten. Beide fietsen zijn ervoor gemaakt kinderen te vervoeren

Dat kan om een ritje op en neer naar de creche gaan. Maar ook naar de supermarkt of gewoon een gezellige fietstocht. De vaderfiets wordt ook wel een papafiets genoemd. 

Wat zijn de eigenschappen?

De herenfiets is erg geschikt voor een kinderzitje. Ook voor 2 kinderzitjes. Dat zie je terug in eigenschappen van het frame. 

Het frame is erg stevig om het gewicht te dragen. En daarnaast is er een lage instap. Tussen het stuur en het zadel is bovendien extra ruimte gecreëerd voor het kinderzitje. 

De stevige robuuste banden geven je een veilige wegligging. Je hebt veel grip waardoor je zorgeloos met de kids op pad gaat. 

Een papafiets kopen, waar let je op?

Het kopen van de juiste papafiets wordt makkelijker met kennis van belangrijke eigenschappen. Om te weten te komen wat je zoekt, zetten we belangrijke specificaties op een rijtje. 

Maximaal gewicht

De vaderfiets heeft, net als alle andere fietsen, een maximaal belastbare gewicht. Bij de vaderfiets is dit gewicht iets om extra rekening mee te houden. De fiets wordt er namelijk op aangeschaft, om kinderen te vervoeren. 

Wil je er zeker van zijn dat je je kinderen op een veilige manier vervoert? Dan moet het totale gewicht onder het maximaal belastbaar vermogen blijven. Dat maximum komt meestal neer op 100 kg of 120 kg

Ga je berekenen met hoeveel kg je de papafiets denkt te belasten? Houd dan rekening met jouw eigen gewicht en het gewicht van de kinderen. Let ook op het gewicht van eventuele kinderzitjes en andere accessoires op de fiets. Tel dit vervolgens bij elkaar op

Soort

De papafiets is er in verschillende soorten. Zo heb je een elektrische papafiets en een normale vaderfiets. Beide varianten hebben voordelen. Wat voor jou de beste papafiets is, is dus een persoonlijke keuze. 

Een normale papafiets is al erg geschikt voor het vervoeren van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de lage instap, de stabiele rijervaring en het stevige frame. Vergeleken met de elektrische papafiets is de normale papafiets goedkoper. 

Maar wil je extra ondersteuning tijdens het fietsen? Dan is de elektrische papafiets misschien wel de beste papafiets voor jou. Het is dan wel een investering, maar je geniet al snel van de voordelen. 

De papafiets wordt vaak beladen met extra gewicht. Je neemt bijvoorbeeld je kinderen mee, of je doet boodschappen.

De elektrische ondersteuning helpt je om ondanks dat extra gewicht, makkelijk van A naar B te komen. Daardoor pak je misschien wel eerder de e-bike dan de auto.  

Standaard

Bij de papafiets heb je keuze uit een enkel of dubbel standaard. Het dubbele standaard lift het achterwiel omhoog. Daardoor staat de fiets extra stabiel geparkeerd. Het is lastig de fiets om te stoten. 

Een enkel standaard is ook een optie. Dan leunt de fiets aan 1 zijde op dat standaard. In vergelijking met het dubbele standaard, is dit minder stabiel

Stuurslot 

Het stuur van de papafiets kun je vergrendelen als je een stuurslot hebt. Dat stuurslot kun je meestal handmatig instellen. Zodra je de herenfiets gaat parkeren, kan het stuur niet meer heen en weer bewegen. 

Dat komt erg van pas bij een herenfiets met kinderzitje. De stabiliteit van het stuur maakt het eenvoudiger om je kind van het voorzitje af te tillen. En heb je bagage aan het stuur hangen of zit er een mand voorop de papafiets? Dan is een stuurslot ook handig bij het uitladen.  

Frame vormgeving

De papafiets is gemaakt voor een comfortabele rit. Dat maakt het stevige frame mogelijk. De fiets kent een lage instap en genoeg ruimte voor kinderzitjes.

Bij de ene fiets is de instap lager dan bij de andere. Dat geldt ook voor de hoeveelheid ruimte voor kinderzitjes. Hier kun je dus op letten. 

Bij het frame kijk je ook naar een design dat je aanspreekt. Ga voor een leuk design die bij je past. De papafietsen zijn er immers in allerlei soorten en maten. 

Accessoires

Accessoires zijn er voor de papafiets genoeg. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een herenfiets met kinderzitje en een herenfiets zonder kinderzitje. Bij een enkele herenfiets zit dat kinderzitje standaard op de fiets. Het is gebruikelijker om het stoeltje los te bestellen. 

Andere handige accessoires kunnen met ruimte voor bagage te maken hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fietsmand of krat voorop de fiets? Of fietstassen voor aan de bagagedrager? Op die manier neem je extra spullen mee. 

Wat zijn goede alternatieven voor de papafiets?

Wil je op een ander type fiets kinderen vervoeren? Dan zijn er genoeg opties. De bakfiets ligt erg voor de hand. Je hebt hierbij keuze uit een normale of elektrische bakfiets. In de bak kun je een of meerdere zitjes voor kids creëren. Soms zitten de stoeltjes er zelfs al standaard in. 

Een mamafiets is natuurlijk ook een alternatief. Die fiets is erg vergelijkbaar met de papafiets. De mamafiets is net zo stevig en geschikt voor een kinderzitje. 

Denk ook aan een fiets met fietskar. Die fietskar kan achter allerlei soorten fietsen worden bevestigd. Zo zijn er fietskarren voor MTB’s, E-bikes en racefietsen. Ook zijn er zijn fietskarren met 2 wielen of met 1 wiel.

En in een gesloten en open variant. Ook verschilt het hoeveel kinderen je in de kar mee kunt nemen. Er is van alles mogelijk. 

Wil je liever een wat stoerder alternatief? Dan kun je een fatbike kopen. Dit zijn fietsen met extra brede banden. Je hebt veel grip en geniet van comfort. Ook met kinderzitjes zijn de fatbikes verkrijgbaar. Of in elektrische varianten.  

Waar te koop?

Weet je inmiddels precies wat je zoekt en wil je een papafiets kopen? Doe dat dan bij een betrouwbare winkel. Dan ben je zeker van een goede prijs kwaliteit verhouding.

De volgende webshops hebben een goed aanbod aan kwalitatieve papafietsen: