Parasol 3 meter kopen? De Top 10 beste parasols van 300 cm

Een parasol met een diameter van 3 meter is groot genoeg voor flink wat schaduw. Het is een uitstekende keuze op open terrassen en grote balkons.

Je krijgt voldoende bescherming tegen de zon en zit samen met je gezelschap heerlijk koel en beschut.

Denk jij eraan om een parasol van 3 meter te kopen? Dan is er voldoende keuze. Je kunt vast wel wat hulp gebruiken bij het maken van je keuze.

De informatie in dit artikel is specifiek opgesteld voor iedereen die een parasol van 3m wil kopen.

De 10 beste parasols 3m

We beginnen met de 10 beste parasols met een diameter van 300 centimeter of een zijkant van 3 meter. Er zijn namelijk ronde, vierkante en rechthoekige parasols 3m te koop. Deze top 10 staat vol met de beste parasols van 3 meter van dit moment.

 1. Madison Flores Parasol – stokparasol – Ø300cm – ecru (stokparasol)
 2. VONROC Premium Parasol Recanati Ø300cm (kantelbaar)
 3. VONROC Premium Zweefparasol Bardolino Ø300cm (zweefparasol)
 4. Shadowline Francisco zweefparasol 300x300cm (vierkant)
 5. Shadowline Aruba parasol 300x200cm (rechthoekig)
 6. Glatz Sombrano S+ Easy zweefparasol 300x300cm (luxe zweefparasol)
 7. BluMill Zweefparasol – Inclusief Kruisvoet (betaalbare zweefparasol)
 8. VidaXL Parasol kantelbaar met LED 3 m (met verlichting)
 9. Madison Parasol Flores Luxe rond 300 cm (strandparasol)
 10. VidaXL Wandparasol met metalen paal 300 cm (wandparasol)

Let hierop als je een parasol 300 cm gaat kopen

Er is dus voldoende keuze als je een parasol van 3m zoekt. Het is zaak dat jij de juiste parasol aanschaft voor jouw situatie. Daarom hebben we hier een zeer uitgebreide koopgids opgesteld. We behandelen alle punten die belangrijk zijn als je een parasol van 3 meter gaat kopen.

1. Welke soort parasol wil je kopen?

Eén belangrijke beslissing over je parasol heb je al gemaakt en dat zijn de afmetingen. Vervolgens bepaal je welk soort parasol het beste is voor jouw ruimte. Zoals je in onze top 10 hebt kunnen zien, is er nogal wat keuze.

We behandelen de belangrijkste soorten parasols 3 meter hier.

 • Een stokparasol of strandparasol is de goedkoopste optie. Je kunt hem vergelijken met een grote paraplu. De stok staat in de parasolvoet. Deze parasols zijn gezellig en praktisch, maar staan op een klein balkon soms te veel in de weg.
 • Een zweefparasol hangt boven je terras, omdat de voet aan de zijkant staat. Dit is ruimtebesparend en ook mooi. Zweefparasols hebben een zware voet nodig en zijn vaak duurder.
 • Voor kleine ruimtes of balkons is een muurparasol een uitstekende keuze. Deze hebben helemaal geen voet, zodat ze ook niet in de weg kunnen staan. Het nadeel van deze optie is dat ze aan je muur bevestigd moeten worden. Wie doet dat voor je?

2. De vorm van je parasolvoet op wielen

Er zijn parasols met een 3 meter diameter en parasols met een zijkant van 3 meter. Je hebt dus eigenlijk de keuze tussen een ronde parasol 3m, een rechthoekige parasol 3m of een vierkante parasol 3m.

Deze keuze hangt af van je eigen voorkeur en ook enigszins van de vorm van je terras of balkon. Op een klein balkon is een ronde parasol met een diameter van 300 centimeter geen ruimtebesparende keuze.

Je kunt dan meer schaduw creëren door voor een rechthoekige of een vierkante parasol te kiezen.

Bij open ruimtes is een ronde parasol met een diameter van 3 meter juist erg gezellig. Zet hem naast een zwembad of een buitenbar en je komt direct in de vakantiestemming.

Bekijk de ruimte en bepaal welke vorm voor jou het beste is.

3. Welke eigenschappen moet je parasol 3m hebben?

Je weet nu welke soort parasol je nodig hebt en welke vorm deze moet hebben. Nu kan je nadenken over de extra eigenschappen die voor jou nuttig kunnen zijn.

We behandelen de belangrijkste opties hier.

 • Neem een muurparasol of zweefparasol 3 meter die ook kantelbaar is. Met een kantelbare parasol blokkeer je zelfs de zonnestralen aan het einde van de dag nog.
 • Stokparasols van 3 meter zijn vaak knikbaar. Een parasol met knikarm 3 cm kan je mee laten bewegen met de zon en deze altijd blokkeren.
 • Wil je een parasol die waterdicht is? Een waterdichte parasol beschermt je ook bij regenachtig weer. Het doek heeft minder onderhoud nodig en zal minder snel schimmelen.
 • Op het strand of op een heuvel is een windbestendige parasol een uitkomst. Die kunnen net wat beter tegen winderige weersomstandigheden.
 • Zweefparasols hebben als voordeel dat ze 360 graden om de paal kunnen draaien. Een draaibare parasol geeft je nog meer plaatsingsmogelijkheden.

4. Welke soort parasolvoet heb je nodig?

Een parasol van 3 meter doorsnee is groot. En grote parasols hebben een goede zware parasolvoet nodig. Er zijn verschillende soorten parasolvoeten om uit te kiezen.

Uiteraard is het van belang dat deze de juiste houder heeft voor de stok van jouw specifieke parasol. Let daar dus goed op.

De belangrijkste soorten voeten bespreken we hier.

 • Een vulbare parasolvoet is handig voor op het strand. Je doet er water of zand in en verzwaart hem zo. Leeg is hij gemakkelijk mee te nemen. Ook thuis is dat een uitkomst.
 • Een granieten parasolvoet is zwaar. Deze heeft vaak een handvat en 2 wieltjes om hem gemakkelijker te verplaatsen. Het uiterlijk is modern en luxe.
 • Vulbare of massieve tegels worden bij kruisvoeten aan zweefparasols van 3 meter gebruikt. Ze wegen 25 kilo per stuk en zetten je zweefparasol zo stevig aan de grond.
 • Parasolvoeten op wielen kunnen bij elk type parasol worden toegepast. Je rijdt ze gemakkelijk van de ene plek naar de andere. Controleer wel of de wieltjes een rem hebben.
 • Je kunt je parasol 3m ook verankeren in de grond. Dan heb je dus een stukje gras of grond nodig, om hem te plaatsen.

Tip: wil je je parasol op je balkon zetten, dan kan je ook investeren in een houder die je aan je reling plaatst om ruimte te besparen.

5. Het gewicht van de parasolvoet

Bij een parasol van 300 centimeter hoort dus een goede voet. En dat heeft niet alleen te maken met het soort voet, maar ook met het gewicht van de voet.

Vooral de voeten van zweefparasols 3m moeten erg zwaar zijn. Dat is omdat het gewicht aan één kant hangt en dus niet evenredig wordt verdeeld. Er zijn speciale zweefparasols met voet.

De omvang van de parasol 3m vertelt je hoe zwaar de voet minimaal moet zijn. Ook de plek waar de parasol staat en hoe winderig deze is, heeft daar invloed op.

De onderstaande tabel vertelt je welk gewicht de voet van je parasol 3m minimaal moet hebben in verschillende omstandigheden.

Soort parasolDiameterMinimaal gewicht parasolvoetGewicht parasolvoet op winderige plek
StandaardTot 300 cm30 – 45 kg35 – 52,5 kg
StandaardTot 350 cm35 – 52,5 kg40 – 55 kg
    
ZweefTot 300 cm60 kg90 kg
ZweefTot 350 cm90 kg120 kg

6. Het gewicht en het materiaal van het doek

Het doek van je parasol 3m bepaalt meer dan alleen het uiterlijk. Het beïnvloedt hoe sterk de parasol van 3 meter is, hoeveel zon hij doorlaat en hoe windbestendig hij is. Je kunt de kwaliteit van het doek al inschatten door te kijken naar het gewicht van het materiaal.

Dit wordt aangeduid in gram per vierkante meter. Een polyester doek met een gewicht van 200 gram per vierkante meter is zwaarder dan gemiddeld en dus van hogere kwaliteit.

Een ander kenmerk van het doek dat belangrijk is als je je parasol van 300 centimeter gaat kopen, is het materiaal.

Er zijn verschillende gangbare opties.

 • Polyester is het materiaal dat het meest wordt toegepast. Het is ook het goedkoopste. Kies je voor polyester, let dan op de kwaliteit ervan. Dat doe je door het gewicht te bekijken en door te achterhalen of de kleur door het garen is aangebracht of erop is gedrukt. Bedrukt polyester zal snel verkleuren in de zon.
 • Olefin en Solefin zijn beide zeer kwalitatieve materialen voor parasols van 3m. Het zijn synthetische garens die van tevoren gekleurd worden. Dat betekent dat het de kleur goed behoudt. Deze garens houden UV-straling ook erg goed tegen.
 • Acryl is mogelijk het beste materiaal voor jouw parasol 3m. Je ziet het ook omschreven als Dralon of Sunbrella. Het behoudt de kleuren het beste én houdt bijna alle UV-stralen tegen. Daarbij is het waterafstotend en dus onderhoudsarm.

7. De UV-bescherming van het doek

Een belangrijk kenmerk aan je parasol van 3 meter is dat deze je beschermt tegen de stralen van de zon. Er zijn parasoldoeken die deze straling beter blokkeren dan andere. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het doek en ook met het materiaal waarvan het doek is gemaakt.

Er is een hele simpele manier waarop je controleert hoeveel UV-bescherming het doek je geeft. Elke parasol 3 meter heeft een UPF-waarde. Deze correspondeert met het percentage van UV-straling dat door het doek wordt tegengehouden.

Deze tabel geeft dat duidelijker weer.

UV-beschermingBijbehorende UPF-waarde% tegengehouden UV-stralen
GoedUPF 15 – UPF 2493% – 96%
Erg goedUPF 25 – UPF 3996% – 97,5%
UitmuntendUPF 40 – UPF 50+97,5% – 99%

8. Welke extra opties moet je parasol 3m hebben?

Een laatste punt om over na te denken als je een parasol van 3m gaat kopen is welke extra opties je bij je parasol nodig hebt. Deze extra opties maken je het leven gemakkelijker, maar de prijs voor je parasol 300 centimeter gaat er ook van omhoog.

Dit zijn enkele gangbare extra opties om aan te denken.

 • Een parasol met franjes geeft je terras of balkon een nog feestelijker uiterlijk.
 • Er zijn ook parasols van 3m met ingebouwde verlichting op zonne-energie. Daarmee zit je nog vaker en langer buiten.
 • Een windvanger in de nok van de parasol 3m maakt hem minder windgevoelig.

Is een parasol 3m de beste optie voor jou?

Parasols met een diameter van 3 meter of een zijkant van 3 meter zijn groter dan je denkt. Dit is niet altijd de beste optie, vooral als de beschikbare ruimte klein is. Soms kan het beter zijn om voor een parasol 2m te kiezen of een ruimtebesparende balkonparasol.

Heb je juist een grote ruimte beschikbaar, dan kan je ook een grotere parasol nemen. Er zijn zelfs parasols met een diameter van 5m, maar alles tussen 3 en 5 meter is groot. Daarmee creëer je meer schaduw, voor meer mensen en een grotere plek uit de zon.

Waar koop ik een goede parasol 3 meter?

Het is altijd verstandig om op zoek te gaan naar een parasol van 3 meter in de aanbieding. Deze vind je het beste online, of bij een outlet of sale.

Er zijn voldoende online en offline winkels en speciaalzaken die mooie parasols 300 centimeter verkopen. Als je er even wat tijd en moeite in steekt, is het niet lastig om deze te vinden.

De informatie uit dit artikel is dan ongetwijfeld nuttig als je een parasol 3m uit gaat kiezen. De keuze van de afmetingen heb je al gemaakt, nu de rest nog.
Veelgestelde vragen

Past elke voet bij mijn parasol van 3 meter?

Er zijn parasols 3m met kruisvoeten en met stokvoeten. Kruisvoeten veranker je met tegels. Stokvoeten zet je in een houder. Zorg er ook voor dat de parasolvoet zwaar genoeg is voor het soort parasol 3m dat je hebt.

Kan ik mijn parasol van 3 meter altijd buiten laten staan?

Nee, de meeste standaard parasols met een 3m diameter moeten bij regen en wind worden afgebroken. Meestal krijg je er een parasolhoes bij om ze in op te bergen. Zo niet, dan is het goed om deze apart aan te schaffen. Het is namelijk belangrijk dat je je parasol goed opbergt als deze niet in gebruik is. Laat je je parasol 3m staan, dan zal deze op den duur defect raken of schimmelvlekken ontwikkelen. Deze vlekken krijg je nooit meer uit je doek.


Meer parasols: