Een paviljoen is een losstaand bijgebouw voor ontspanning en vermaak. Met een tuinpaviljoen creëer je dus een extra beschutting buiten waar je kunt zitten, eten en waar je gasten ontvangt.
Partytenten zijn de meest simpele tuinpaviljoens, terwijl permanente paviljoens soms juist van allerlei gemakken zijn voorzien.
Denk jij eraan een tuinpaviljoen te kopen, dan is er voldoende keuze. En niet elk paviljoen past bij jouw tuin en budget of voldoet aan jouw eisen.
Hier bespreken we de 5 beste tuinpaviljoens van dit moment. Dat volgen we op met nuttige informatie om te gebruiken bij het maken van de juiste keuze.
Dit zijn de 5 beste tuinpaviljoens
Om het grote assortiment paviljoens overzichtelijker te maken, presenteren we per situatie het beste product. Wat is het beste paviljoen met schuifdak en welk tuinpaviljoen is het beste als je zijwanden nodig hebt? Deze top 5 bevat de beste paviljoens per categorie.
1. Het beste paviljoen met schuifdak: SORARA Mirador weerbestendig paviljoen 3x3m
Er zijn ook paviljoens met een schuifdak dat je opent of sluit. Dit tuinpaviljoen van SORARA heeft een metalen dak van lamellen die je kantelt. Zo bepaal je zelf hoeveel zon er binnenkomt.
Het heeft een prijswinnend design en geïntegreerd waterafvoersysteem voor als het regent. Het dak blokkeert dus zowel zon als neerslag volledig. Hij is bedoeld voor permanent gebruik.
👍 Voordelen:
- Bestand tegen zware weersomstandigheden.
- Schuifdak met kantelbare lamellen.
- Frame van roestvrij aluminium.
- Permanent gebruik, dus kan blijven staan.
- Montage is eenvoudig.
👎 Nadelen:
- Duur.
- Kan niet worden verplaatst zoals een tuinpaviljoen tent.
2. Het beste paviljoen 4×4: Toolport tuinpaviljoen 4×4 waterdicht
Onder een paviljoen van 4×4 meter kan je gemakkelijk 16 staande en 10 zittende personen kwijt. Dit tuinpaviljoen van Toolport is van hoogwaardige kwaliteit, waterdicht en kan langdurig blijven staan.
Daarbij is hij ook erg mooi vormgegeven en krijg je er zijwanden bij. Hij is groot genoeg voor een mooie eettafel met 8 zitplekken of een flinke zithoek.
👍 Voordelen:
- Dak van waterdicht 220 g/m2 zeil.
- Inclusief 4 zijwanden.
- Mooi ontwerp.
- Voor langdurig gebruik tijdens de zomermaanden.
- Sterk frame van aluminium.
👎 Nadelen:
- Prijzig.
- Wordt in herfst en winter beter afgebroken.
3. Het beste paviljoen 4×3: Casaria paviljoen Topas met zijwanden
Een paviljoen van 4×3 meter is groot genoeg voor 6 tot 8 zittende personen. Dit tuinpaviljoen van Casaria is dan ook ideaal als overdekking voor een groot gezin of een terras.
Je krijgt bijzonder veel waar voor je geld, want dit tuinpaviljoen heeft voor deze productklasse een lage prijs. Daarvoor krijg je een sterk frame, een stabiel en kwalitatief paviljoen met zijwanden terug.
👍 Voordelen:
- Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
- Inclusief zijwanden.
- Dak voorzien van dakkap.
- Sterk metalen frame met poedercoating.
- Inclusief haringen en scheerlijnen.
👎 Nadelen:
- Niet voor permanent gebruik.
4. De beste budget paviljoen tent: Lesliliving 3×3
Door te kiezen voor een tuinpaviljoen tent bespaar je geld. En het Lesliliving budget paviljoen is dan ook erg goedkoop.
Dit is een paviljoen partytent die je gemakkelijk opzet voor een barbecue of diner buiten en die je daarna weer opbergt voor de volgende keer. Voor een zeer lage prijs tover je dan altijd een beschutte plek tevoorschijn.
👍 Voordelen:
- Erg goedkoop.
- 2 jaar garantie.
- Gemakkelijk op te zetten en af te breken.
- Metalen frame.
- Polyethyleen doek.
👎 Nadelen:
- Niet geschikt voor gebruik bij slecht weer.
- Geen zijwanden.
5. Het beste paviljoen met zijwanden: Pure Garden & Living Barbados tuinpaviljoen
Dit tuinpaviljoen van Pure Garden & Living heeft niet alleen dichte zijwanden, maar ook muskietennetten. Beide schuif je gemakkelijk en afzonderlijk open en dicht.
Het dak is gemaakt van waterafstotend doek en heeft een windvanger. Het stalen frame is sterk en robuust en deze tuinpaviljoen tent weegt slechts 38 kilo.
👍 Voordelen:
- Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
- Stevig metalen frame.
- Zijwanden van doek en/of van muggennet.
- Windvanger voor extra stabiliteit.
- Waterafstotend doek van 250 g/m2 PVC.
👎 Nadelen:
- Afbreken bij hevige weersomstandigheden.
De voordelen van een tuinpaviljoen
In het tweede gedeelte van dit artikel bespreken we nuttige informatie om te gebruiken als je je tuinpaviljoen gaat kopen. En misschien twijfel je nog?
De onderstaande lijst met voordelen maakt goed duidelijk waarop de aanschaf van een tuinpaviljoen een goed idee is:
- Met een tuinpaviljoen heb je altijd een beschutte plek om buiten te zitten.
- Je maakt meer gebruik van je tuin.
- Feestjes en barbecues moeten bij slecht weer niet meer worden afgelast of afgebroken.
- Een tuinpaviljoen tent is ideaal voor gebruik op de camping.
- Je kunt met een paviljoen in je tuin ook je jacuzzi, speelveld of zwembad overdekken.
Hoe kies ik het beste tuinpaviljoen?
De boven behandelde 5 producten zijn allen van uitstekende kwaliteit en geschikt voor uiteenlopende omstandigheden.
Hoe bepaal jij of een tuinpaviljoen past bij wat jij nodig hebt? Het volgende gedeelte van dit artikel helpt je bij het maken van de beste keuze.
1. Een paviljoen voor permanent of tijdelijk gebruik?
Zoals je in de top 5 met beste tuinpaviljoens hebt kunnen zien zijn er producten die je opzet als je ze nodig hebt en andere die je monteert en laat staan. Sommige breek je alleen tijdens de herfst en winter weer af en andere zijn juist voor puur permanent gebruik.
Heb jij een paviljoen voor je tuin nodig die altijd beschikbaar moet zijn of die je gemakkelijk opzet en afbreekt wanneer nodig?
Een partytent is een uitstekende optie als je spontaan een beschutte plek nodig hebt wanneer je de barbecue aansteekt, wanneer familie op bezoek komt of wanneer je een etentje organiseert. Deze zijn ook voor gebruik op de camping ideaal.
Een permanent paviljoen kies je als je deze plek altijd tot je beschikking wilt hebben. Dit is een paviljoen dat waterdicht is en sterk genoeg voor gebruik bij slecht weer. Dit is vaak de duurste optie, waar je wel het meeste en het langste gebruik van maakt.
2. Welke vorm moet je paviljoen hebben?
Er zijn rechthoekige, vierkante en zelfs ronde paviljoens. Een rond paviljoen is ideaal als je er een mooie ronde tafel onder zet.
Ze worden ook veel toegepast als overkapping voor jacuzzi’s. Vierkante tuinpaviljoens, bijvoorbeeld van 2×2 m, 3×3 m of 4×4 m, gebruik je ook voor deze doeleinden.
Er zijn ook rechthoekige tuinpaviljoens en dan is 3×4 meter een afmeting die je erg veel ziet. Hier kan je een lange tuintafel met stoelen onder kwijt of een comfortabele zithoek voor in de tuin.
Tuinpaviljoens van 2×3 meter zijn minder gangbaar. Er zijn ook grote rechthoekige tuinpaviljoen tenten van bijvoorbeeld 5×8 meter voor grote (tuin)feesten of zelfs bruiloftsfeesten.
3. Het materiaal bepaalt de kwaliteit en het uiterlijk
Tuinpaviljoens worden gemaakt van verschillende materialen. Vaak zijn dat twee componenten, namelijk het frame en het doek.
Je kunt ook kiezen voor een paviljoen met polycarbonaat dak, in plaats van een dak van stof. Het materiaal van je tuinpaviljoen bepaalt de kwaliteit en het uiterlijk ervan.
- Het frame: het meest gangbare materiaal voor het frame is gegalvaniseerd staal of staal met een poedercoating. Je kunt ook kiezen voor een tuinpaviljoen van aluminium. Hoe dikker de stokken/het frame, hoe sterker deze is. Permanente paviljoens hebben vaak een dikker en zwaarder frame.
- Het doek: het doek van de meest kwalitatieve paviljoens is gemaakt van PVC met of zonder een PU coating. Ook hier is het gewicht weer kenmerkend voor de kwaliteit. Een goede leverancier zal er altijd bij vermelden hoe zwaar het doek is in gram per vierkante meter.
- Het dak: tijdelijke tuinpaviljoens hebben meestal een dak van waterdicht of waterafstotend doek. Je kunt ook kiezen voor een hardtop paviljoen, met een dak van polycarbonaat of aluminium. Deze vind je voornamelijk op de permanente paviljoens die tegen een stootje moeten kunnen.
4. Hoe bepaal je de afmetingen?
Eén van de belangrijkste kenmerken van je tuinpaviljoen zijn de afmetingen. Niet alleen moet deze passen over je terras of op de plek in je tuin die je voor ogen hebt.
Het is ook belangrijk dat hij groot genoeg is voor het aantal mensen dat je eronder kwijt wilt. Tuinpaviljoens worden aangeboden in een groot aantal afmetingen.
Jij bepaalt wat je nodig hebt, door de volgende stappen door te lopen:
1. Loop naar de plek waar het tuinpaviljoen moet komen te staan en meet op hoeveel ruimte je hebt. Vergeet niet dat een klein tuinpaviljoen van 2×3 meter al flink wat beschutting biedt.
2. Houd rekening met eventuele scheerlijnen, die aan alle kanten 1 meter uitsteken.
3. Hoeveel mensen moeten er onder je paviljoen passen? Voor zittende mensen reken je 1,5 vierkante meter per persoon en voor staande mensen 1 vierkante meter.
5. Het monteren van je tuinpaviljoen
Een paviljoen in je tuin zet je op verschillende manieren op. Partytenten zijn vaak gemakkelijker te monteren dan permanente tuinpaviljoens.
Wil je een paviljoen voor op vakantie, bijvoorbeeld als voortent of als overkapping voor je eettafel, dan heb je een gemakkelijk montagesysteem nodig.
Tuinpaviljoens kunnen op verschillende manieren opgezet worden:
- Easy up: dit systeem is bedoeld voor tuinpaviljoens die regelmatig worden opgezet en afgebroken. Je vouwt ze uit als een harmonica en ze staan binnen een paar minuten. Dat kan zelfs door één persoon worden gedaan.
- Losse stokken: bij andere tuinpaviljoens zet je het frame zelf in elkaar. Deze hebben losse stokken die je in elkaar schuift en klikt. Dit is lastiger en neemt meer tijd in beslag, maar het frame is wel sterker.
- Montage uitbesteden: permanente tuinpaviljoens worden als een bouwpakket naar je gestuurd. Omdat deze het hele seizoen blijven staan is stevige montage van groot belang. Veel mensen besluiten dit uit te besteden, zodat ze zeker zijn dat een storm geen schade aan kan richten.
De voor- en nadelen van zijwanden
Er worden tuinpaviljoens aangeboden inclusief en exclusief zijwanden. Ook al ben je in staat om deze later ook nog aan te schaffen, het is geen slecht idee om hier bij de aankoop al bij stil te staan. Zijwanden hebben namelijk voor- en nadelen.
Voordelen
De voordelen van zijwanden spreken voor zich. In een paviljoen met zijwanden zit je namelijk nog beschutter en dat is fijn bij regen, wind én felle zon.
Daarbij verminder je inkijk als je de zijwanden ophangt en kunnen buren en voorbijgangers niet meer zien wat je onder je tuinpaviljoen doet. Zijwanden van muggengaas houden vervelende insecten tegen.
Nadelen
Als je zijwanden plaatst zal je ook nadelen merken. Het open en ruime gevoel verdwijnt en je paviljoen voelt meer als een tent. Ook voelt hij kleiner aan als de zijwanden zijn opgehangen en ben je je uitzicht kwijt.
Wel of geen zijwanden?
Veel mensen kiezen ervoor om een partytent met zijwanden aan te schaffen zodat ze de optie hebben. Je hoeft zijwanden namelijk niet op te hangen en kunt dat alleen doen als je meer privacy of beschutting nodig hebt.
Een partytent met zijwanden is nog vaker te gebruiken, want je kan met slechter weer nog gewoon buiten blijven zitten.
Een tuinpaviljoen huren
Het is ook mogelijk om een tuinpaviljoen te huren. Dit zijn dan paviljoen partytenten die je ophaalt, gebruikt en weer terugbrengt naar het verhuurbedrijf. Huren is dus geen optie als je een permanent of semipermanent tuinpaviljoen zoekt.
Geef je een groot feest en wil je daarna niet met een paviljoen komen te zitten die je nooit meer gebruikt, dan is huren een uitstekende optie. Je kiest een kwalitatief paviljoen uit dat groot genoeg is voor jouw doeleinden en betaalt een vast bedrag.
Ook met het huren van een tuinpaviljoen heb je een aantal opties. Je kunt alles zelf doen of alles uitbesteden. Een goede verhuurder van tuinpaviljoen partytenten zal hem voor je komen opzetten, inrichten en weer afbreken als je dat wilt.
Jij hoeft je dan over dat gedeelte van je organisatie geen zorgen meer te maken.
De extra opties
Er zijn simpele en luxe tuinpaviljoens. Dit verschil zit hem vaak in de extra opties waarvoor je kiest. Hoe uitgebreider je tuinpaviljoen, hoe meer je betaalt, maar ook hoe gebruikersvriendelijker en luxer deze zal zijn.
Bij tuinpaviljoens krijg je de mogelijkheid om voor een aantal verschillende extra opties te kiezen. Als je daar budget voor hebt, maken ze je het leven een stuk gemakkelijker.
Hier vind je enkele voorbeelden van extra opties waaruit je dan kunt kiezen:
- Verlichting: deze werkt op zonne-energie dus een kabel is dan niet nodig.
- Elektriciteit: voor het aansluiten van apparaten.
- Verwarming: zodat je ook bij kouder weer comfortabel in je tuinpaviljoen kunt zitten.
- Uitschuifbaar dak: hiermee bepaal je zelf hoeveel zon er binnenkomt en hoeveel je blokkeert.
- Opbergmogelijkheden: plankjes, zakjes en andere handige plekken waar je in je tuinpaviljoen iets in kwijt kunt.
Voor wie is een tuinpaviljoen geschikt?
Als je een beschutte plek wilt creëren in je tuin of ergens anders, dan zijn paviljoenen niet je enige optie. Er zijn een aantal andere manieren waarop je ook permanent of tijdelijk onderdak kunt bieden aan je gasten.
Tuinpaviljoens zijn in een aantal situaties wel de beste keuze:
- Je zoekt een permanente manier om je terras, zwembad, zithoek of jacuzzi te overkappen.
- Je geeft een groot feest en wilt een gezellig en sfeervol onderdak bieden aan je gasten.
- Je gaat op vakantie en hebt een lichtgewicht partytent nodig als voortent of eetruimte.
- Je wilt voor je gezin een paviljoen hebben om beschut te kunnen zitten als je spontaan de barbecue aansteekt.
- Je hebt een mooie tuin en wilt daar optimaal van kunnen genieten.
Geld besparen op je paviljoen
Een kwalitatief paviljoen dat je lang wilt laten staan en dat tegen een stootje kan kost geld. Daar staat tegenover dat je altijd een overdekte plek hebt om te zitten, te eten en samen te zijn.
Met een paviljoen gebruik je je tuin nog vaker en geniet je regelmatig van een kopje koffie buiten of een hapje eten met vrienden en familie.
Er zijn dus genoeg redenen te bedenken waarom een paviljoen een goede keuze is. De bovenstaande lijst met voordelen bewijst dat ook. Dat neemt niet weg dat een paviljoen aanbieding of mooie tuinpaviljoen actie altijd goed uitkomt.
Geld besparen op je tuinpaviljoen kan op verschillende manieren:
- Ga op zoek naar een (online) outlet. Daar worden tuinpaviljoens aangeboden uit een vorig seizoen, met een kleine beschadiging of die als showmodel hebben gediend. Daar is niets mis mee, maar ze zijn wel veel goedkoper.
- Er worden ook tuinpaviljoen sales georganiseerd. Tijdens deze dagen worden de producten voor een lagere prijs verkocht.
- Als je kunt wachten, koop je tuinpaviljoen dan in de winter. Tijdens dit seizoen ligt de verkoop nagenoeg stil en zijn de aanbiedingen het beste.
Waar koop ik een goed tuinpaviljoen?
Is het tijd dat jij een tuinpaviljoen uit gaat zoeken? Dan loop je eerst het assortiment bij verschillende winkels, zoals Gamma, Hornbach, Praxis, Cranenbroek en Action door.
Vergeet ook niet om bij de online warenhuizen te kijken. Daar is het aanbod groot en gebruik je de filters om te vinden wat je zoekt.
Je gebruikt de informatie uit dit artikel om het beste paviljoen te vinden voor jouw doeleinden. Met een beetje geluk vind je een goede aanbieding en haal je nog wat extra van de prijs. Daarna is bestellen zo gedaan en geniet je binnen de kortste keren van jouw nieuwe tuinpaviljoen.