Plunge pool kopen? Kosten, Soorten & Belangrijke Tips

Plunge pool betekent letterlijk uit het Engels vertaald ‘duik zwembad’. Dit zijn kleine mini zwembaden die vaak diep zijn en waar je dus letterlijk in kunt springen om af te koelen.

Baantjes trekken kan je in een plunge pool niet. De naam is afkomstig van de vaak diepe waters aan de voet van watervallen die ook plunge pools worden genoemd.

In dit artikel gaan we dieper in op wat een plunge pool is en wat je ermee kunt.

Wanneer is het verstandig om in een plunge pool te investeren, hoe laat je deze aanleggen en welke soorten zijn er? We bespreken het hier allemaal.

Wat is een plunge pool?

Een plunge pool is een klein zwembad dat bedoeld is voor ontspanning en afkoeling. Ze zijn vaak diep en hebben een trap, zodat je er na een drukke werkdag zo instapt om tot rust te komen.

Plunge pools zijn steeds meer in trek, omdat ze eigenlijk in elke tuin passen.

Het doel van een plunge pool is dus niet om meer lichaamsbeweging te krijgen, maar om te ontspannen. Je zit erin om te relaxen met familie, vrienden of alleen.

Vergeet baantjes trekken, opblaas speelgoed en bommetjes; in een plunge pool hoef je even helemaal niets.

De voor- en nadelen van plunge pools

Het is goed mogelijk dat je nog twijfelt tussen een plunge pool kopen of een groter zwembad. Het is dan altijd goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen.

We zetten voor iedereen die nog niet zeker weet of een plunge pool de beste optie is, de voor- en nadelen naast elkaar.

👍 Voordelen plunge pool

 • Een plunge pool past ook in een kleine tuin.
 • Plunge pools zijn goedkoper dan zwembaden.
 • Ze warmen sneller op en zijn dus ook goedkoper in onderhoud.
 • Plunge pools hebben minder onderhoud nodig dan grote zwembaden.
 • Een plunge pool voegt waarde toe aan je woning en maakt deze beter verkoopbaar.

👎 Nadelen plunge pool

 • Behalve zitten en ontspannen kan je de plunge pool voor weinig andere doeleinden gebruiken.

Welke soorten plunge pools zijn er?

Nu je weet wat een plunge pool is en met welke voor- en nadelen je te maken krijgt als je deze installeert, is het tijd om deze te gaan kopen. Je hebt dan de keuze uit een aantal verschillende soorten plunge pools.

We zetten de belangrijkste hier voor je op een rijtje:

 • Je hebt de keuze uit inbouw plunge pools en opbouw plunge pools. Inbouw plunge pools graaf je in en zijn gelijk aan de grond of vloer. Opbouw plunge pools staan op de vloer of grond en daar heb je dus een trapje bij nodig.
 • Er zijn plunge pools in standaard maten (2x2m, 3×2,5m, 4×2,5m, 5x3m), maar je kunt deze ook op maat laten maken. De standaard diepte is 125 centimeter, maar ook dat kan worden aangepast als je dat wilt.
 • Prefab plunge pools worden ook in verschillende vormen aangeboden. De meest gangbare zijn vierkant of rechthoekig, maar een plunge pool die rond of ovaal is bestaat ook. Kies voor maatwerk en jij bepaalt de vorm.
 • Een plunge pool met jetstream biedt nog meer ontspanning en is een alternatief voor een jacuzzi.
 • Je kunt als laatste ook kiezen voor een plunge pool die verwarmd is, zodat je er ook bij koud weer heerlijk in tot rust komt.

Voor wie, wanneer en welke ruimte zijn plunge pools geschikt?

Er zijn een groot aantal situaties waarin een plunge pool kopen een uitstekend idee is. Neem een plunge pool als je een kleine tuin hebt, bijvoorbeeld.

Het is een slimme investering voor iedereen die een manier wil hebben om te relaxen na een drukke dag of om af te koelen tijdens de warme zomermaanden.

Plunge pools laat je in je tuin aanleggen, maar je kunt hem ook binnen plaatsen. Een plunge pool binnen heeft minder onderhoud nodig en kan echt altijd worden gebruikt.

Het is een alternatief om te overwegen als je een klein zwembad wilt kopen of een jacuzzi. Plunge pools worden steeds populairder, dus het is ook een slimme investering als je je huis wilt verkopen in de toekomst.

Wat zijn de plunge pool kosten?

Een plunge pool moet je laten aanleggen, dus de kosten zijn voor de plunge pool zelf en voor de arbeid. De kosten voor een prefab plunge pool zijn een stuk lager dan voor een op maat gemaakte, bijvoorbeeld.

Daarbij zullen de prijzen voor plunge pools in de tuin ook anders zijn dan voor een plunge pool die binnen moet worden ingebouwd.

Omdat er meer kosten komen kijken bij het installeren van een plunge pool alleen, hebben we hier alle mogelijke kosten op een rijtje gezet.

De exacte prijs als je een plunge pool gaat kopen vraag je uiteraard op via een offerte bij je specialist.

Kosten plunge pool zelf: vanaf +/- €5000.

Kosten ingraven plunge pool:

 • Grond afgraven en afvoeren: €15 per m2.
 • Containerhuur: €250 – €500 per container.
 • Hovenier (optioneel): €40 – €50 per uur.

Kosten fundering plunge pool:

 • Bekisting plunge pool: €200 – €300.
 • Materiaal (beton, ijzer, afwerkspaan): €350 per m2.
 • Arbeidskosten: €25 – €40 per uur.

Montage plunge pool: €35 – €45 per uur voor een klusjesman. Of natuurlijk voor een echte zwembadbouwer.

Wat zijn dan de plunge pool kosten? Reken op prijzen die beginnen bij €10.000. Daar komen dan de kosten voor een pomp, verwarming, afdekzeil, filter en andere accessoires die je nodig hebt voor gebruik nog bij.

De maatwerk plunge pool kosten vraag je op via een offerte bij je specialist.

Aandachtspunten: Let hierop als je een plunge pool gaat kopen

Ga jij een plunge pool kopen? Dan is het belangrijk dat je het best mogelijke mini zwembad uitkiest. Om deze te vinden is het belangrijk om op een aantal aandachtspunten te letten.

We bespreken ze allemaal hier:

1. Prefab of maatwerk?

Je kunt een plunge pool bouwpakket bestellen en deze zelf installeren. Dit is de goedkoopste optie, want de plunge pool wordt in een fabriek samengesteld en in zijn geheel naar je toegestuurd. Het enige wat je nog moet doen is deze plaatsen.

Dit soort bouwpakket plunge pools zijn dus een stuk goedkoper en dat is een groot voordeel. Een ander voordeel is dat er nauwelijks overlast is van bouwwerken. Het nadeel van deze optie is dat je minder keuze hebt met betrekking tot het ontwerp.

Heb je zelf ideeën van hoe jouw nieuwe plunge pool eruit moet komen te zien? Kies dan voor een bedrijf dat deze voor je op maat kan maken. Ze kunnen je de exacte plunge pool leveren die jij voor ogen hebt.

Deze wordt dan van losse materialen opgebouwd in je tuin. Dit levert meer overlast op, is een stuk duurder, maar je krijgt wel exact de plunge pool die jij voor ogen had.

2. De afmetingen van je plunge pool

We hebben het al even gehad over de standaard afmetingen van plunge pools. Deze zijn vooral belangrijk als je een plunge pool bouwpakket gaat kopen. De afmetingen van een plunge pool die op maat is gemaakt bepaal je helemaal zelf.

De maat van je plunge pool is belangrijk, want deze moet passen in je tuin of ruimte. Denk dan ook even na over de diepte.

Een standaard diepte is 125 centimeter, maar verdiepen naar 140 of 150 centimeter kan bij sommige leveranciers ook. Dan zit je dus verder onder water.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plunge pool met het formaat dat jij voor ogen hebt en dat je er ook nog omheen kunt lopen.

3. Hoe moet de plunge pool geplaatst worden?

Wie gaat de plaatsing van je plunge pool regelen? Doe je dit zelf of besteed je het uit? Uitbesteden is vaak duurder, maar daar staat volledige ontzorging tegenover.

Als je dit door de leverancier laat doen weet je ook altijd zeker dat je plunge pool goed wordt geïnstalleerd. Zij doen dat namelijk al een lange tijd met hun eigen producten.

Je kunt dit ook zelf regelen. Je zult dan een graafmachine nodig hebben en beton moeten storten voor de fundering.

Je bespaart geld, maar het nadeel is dat je met verschillende partijen te maken krijgen die niet op elkaar zijn ingewerkt. Dat zou voor problemen kunnen zorgen.

4. Het materiaal van je plunge pool

De meeste prefab zwembaden worden gemaakt van polyester. Het is eigenlijk gewoon een klein inbouw zwembad. Een polyester zwembad heeft als voordeel dat het goedkoper is en uit 1 stuk bestaat.

Een ander materiaal dat momenteel erg in opmars is voor plunge pools is beton. Daarmee giet je je plunge pool in elke maat die je wilt. Daarbij is het ook een optie die een mooi modern en industrieel uiterlijk heeft.

Momenteel is dat een hele populaire stijl. Een plunge pool van beton is wat lastiger te maken, maar heeft dus een uniek uiterlijk dat schitterend staat in de huidige moderne tuinen.

5. Een inbouw of opbouw plunge pool

We spreken hier regelmatig over inbouw plunge pools, maar er zijn ook modellen die je op de ondergrond plaatst. Deze zijn dan vergelijkbaar met een klein opzetzwembad. In je tuin zijn deze opzet plunge pools veel prominenter aanwezig dan een inbouw plunge pool.

Dat kan ook heel mooi zijn, als je voor een plunge pool met een authentieke houten zwembad omkasting kiest, bijvoorbeeld. Ook een betonnen opzet plunge pool is schitterend in moderne tuinen.

Een opbouw plunge pool stap je in met een trapje aan de zijkant. Dit is ook een mooie optie als je de plunge pool binnen wilt plaatsen. Het heeft dan veel weg van een groot en luxe bad.

Opbouw plunge pools worden minder verkocht, maar hebben zeker een uniek en mooi uiterlijk. Vergeet deze optie dus niet. Een ‘gewoon’ opbouwzwembad kan natuurlijk ook altijd een optie zijn.

Waar koop ik een goede plunge pool?

Ga je een plunge pool kopen? Dan heb je zowel in Nederland als België voldoende zwembadwinkels en andere verkooppunten om te bezoeken.

Wij raden altijd aan om eerst online te kijken en de ervaringen van klanten door te lezen.

Heb je dan een plunge pool verkoper gevonden die je aanstaat, dan neem je contact met ze op en bespreek je de mogelijkheden.

Met de informatie in dit artikel ben je goed voorbereid op deze gesprekken. Ga op zoek naar de beste plunge pool voor jouw situatie en je maakt vast een weloverwogen beslissing.
Veelgestelde vragen

Hoe groot is een plunge pool?

Kies voor een op maat gemaakte plunge pool en deze kan geleverd worden in alle mogelijke afmetingen. Voor prefab plunge pools zijn de standaardafmetingen van kracht. De meest gangbare zijn: 2m x 2m, 3m x 2,5m, 4m x 2,5m en 5m x 3m.

Hoe diep is een plunge pool?

De standaard diepte voor prefab plunge pools is 125 centimeter. Soms kan je dit laten verlagen naar 140 of 150 centimeter. Op maat gemaakte plunge pools hebben de diepte die jouw voorkeur heeft.


Misschien ook interessant: