Polyester zwembad kopen? Soorten, Prijzen, Tips & Top 3!

Wil je graag een polyester zwembad kopen, maar wil je eerst wat meer informatie? Dat snappen we maar al te goed. Een zwembad van polyester is namelijk geen kleine uitgave.

In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie over kunststof zwembaden.

We bespreken onder andere de verschillende soorten en wat de kosten van een polyester zwembad zijn.

Ook de belangrijkste voor- en nadelen en aandachtspunten bij de aanschaf ervan nemen we met je door.

Zo weet je zeker dat je een doordachte keuze maakt bij het kopen van een kunststof zwembad.

Verschillende soorten zwembaden van polyester

Als je kijkt naar een polyester zwembad zijn er verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. De meest voorkomende zijn prefab zwembaden en inbouw zwembaden. Ook opzetzwembaden worden soms van polyester gemaakt.

Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze soorten zwembaden? Om je te helpen duiken we dieper in de meest voorkomende polyester zwembaden.

Prefab zwembad

Een prefab zwembad, ofwel monoblock zwembad, is een voorgevormd zwembad en wordt volledig ingegraven. Prefab zwembaden zijn bijna altijd gemaakt van polyester en meestal versterkt met glasvezel.

Deze combinatie resulteert in een sterk, licht zwembad van hoge kwaliteit.

Er bestaan verschillende maten en vormen prefab zwembaden van polyester. De meeste worden echter in een standaard vorm met standaard afmetingen geproduceerd.

Hierbij is rechthoekig is de meest voorkomende vorm, maar een polyester zwembad rond of andere vormen zijn mogelijk.

Qua afmetingen heeft een polyester prefab zwembad eigenlijk altijd dezelfde diepte: 150 centimeter. De breedte ligt tussen de 3 en 4 meter, en qua lengte kun je rekenen op 6 tot 10 meter.

Afhankelijk van de afmetingen hangt er een ander kostplaatje aan vast.

Ook afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kan de prijs van een polyester prefab zwembad verschillen. Gemiddeld kost een zwembad van goede kwaliteit tussen de 25.000 en 35.000 euro.

Afhankelijk van de leverancier zijn deze kosten inclusief of exclusief de plaatsing ervan.

Inbouw zwembad

Een inbouw zwembad – de naam zegt het eigenlijk zelf al, is een zwembad wat je in de grond plaatst. Dit type zwembad is het tegenovergestelde van een opbouwzwembad.

Waar een opbouwzwembad bovengronds geplaatst kan worden, wordt een inbouw zwembad polyester deels of volledig ingegraven.

Een inbouw zwembad kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest voorkomende materiaalsoorten zijn beton, RVS en… polyester. En laatstgenoemde is met goede reden!

Inbouw zwembaden van beton zijn extreem duur, je betaalt gemakkelijk tussen de 30.000 en 60.000 euro. Een RVS inbouw zwembad wordt als tegenhanger als goedkoopste optie gezien: reken op zo’n 5.000 tot 10.000 euro.

Polyester hangt er qua kostprijs eigenlijk een beetje tussenin. Kunststof heeft echter heel veel voordelen ten opzichte van beton en RVS. Verderop in het artikel kun je de grootste voordelen van een polyester zwembad vinden.

Inbouw zwembaden zijn net als prefab zwembaden verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Meestal kom je uit op een rond zwembad of een rechthoekige vorm.

Standaardmaten zullen een stuk goedkoper uitvallen dan een groter zwembad met afwijkende vorm en maat.

Opzetzwembad / opbouwzwembad

Een opzetzwembad of opbouwzwembad is een zwembad dat je tijdelijk kunt plaatsen en weer kunt afbreken. Dit heeft als voordeel dat je geen graafwerkzaamheden hoeft uit te voeren.

Je plaatst een opzetzwembad bovengronds of afhankelijk van het materiaal deels ondergronds.

Dit type zwembad is qua prijs een stuk aantrekkelijker dan een inbouw zwembad. Gemiddeld betaal je zo’n 500 tot 1000 euro voor een polyester opzetzwembad.

De meeste opzetzwembaden worden gemaakt van polyester, hout of RVS. Kunststof is ten opzichte van hout en RVS een stuk goedkoper en lichter van gewicht.

Ook is polyester qua materiaal onderhoudsvriendelijker ten opzichte van hout of RVS.

Voor een opbouwzwembad dat je langere tijd wilt gebruiken is kunststof de perfecte keuze.

Ter informatie: de rest van het artikel is toegespitst op prefab inbouw zwembaden van polyester. Wanneer we spreken over de voor- en nadelen, prijs of levensduur van een polyester zwembad praten gaat dit dus niet over een opzetzwembad.

Voor- en nadelen van een zwembad van polyester

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een polyester zwembad ten opzichte van andere materiaalsoorten? En zijn er nadelen aan het hebben van een kunststof zwembad? We nemen de grootste voor- en nadelen graag met je door.

👍 Voordelen:

  • Gemaakt uit één geheel
  • Naadloos, wat algvorming vermindert
  • Strak vormgegeven
  • Snel te plaatsen, installatie duurt gemiddeld 2 tot 4 dagen
  • Je hoeft ten opzichte van een inbouw zwembad van hout, beton of RVS de liner niet te vervangen
  • Het reinigen/ontsmetten van het zwembadwater door middel van zoutelektrolyse is mogelijk
  • De binnenkant van het zwembad voelt glad en comfortabel aan
  • Eenvoudig te reinigen
  • Vergt weinig onderhoud
  • Polyester isoleert goed, wat het zwembadwater lekker warm houdt
  • Duurzaam, kunststof zwembaden hebben een lange levensduur

👎 Nadelen:

  • Polyester zwembaden zijn duur, zeker als je de prijs vergelijkt met een RVS zwembad bijvoorbeeld. Polyester is echter wel een stuk goedkoper dan zwembaden van beton
  • Een polyester zwembad kan alleen door een specialist ingebouwd worden. Houd er rekening mee dat je genoeg beschikte ruimte moet hebben voor de plaatsing. Niet alleen ruimte voor het zwembad zelf, maar ook voor de hijskraan die in de meeste gevallen nodig is om het bad te plaatsen
  • Het zwembadwater mag niet te warm worden, hierdoor kan osmose ofwel polyester-rot, ontstaan. Osmose kun je herkennen aan zwarte puntjes of blaasjes in de toplaag van het zwembad. Dit kan het onderliggende polyester-materiaal aantasten, waardoor je het zwembad uiteindelijk zal moeten laten renoveren
  • Soms moet er een fundering van beton gelegd worden alvorens het polyester zwembad geplaatst kan worden
  • Wordt exclusief overkapping geleverd. Dit zou je afhankelijk van de afmetingen van het zwembad kunnen oplossen met een zwembadtent

Polyester zwembad kopen? Dit zijn de kosten

Ondanks de vele voordelen is de prijs van een polyester zwembad toch wel echt een nadeel. Het aanschaffen ervan is een grote uitgave. Je bent makkelijk tussen de 10.000 en 40.000 euro kwijt voor een kunststof zwembad.

De uiteindelijke prijs is echter afhankelijk van de kwaliteit van het zwembad. Goedkopere zwembaden worden gemaakt van minder goede materialen. De duurdere versies zijn geproduceerd met hoogwaardig polyester.

Hoe lang gaat een zwembad van polyester mee?

Dankzij de duurzame eigenschappen van polyester gaat een kunststof zwembad jarenlang mee. De maximale levensduur van een polyester zwembad is 20 jaar.

Hoe lang het zwembad precies meegaat is natuurlijk afhankelijk van het onderhoud wat je pleegt. Ook het gebruik van het zwembad kan invloed hebben op de levensduur.

Als je te vaak te warm water gebruikt kan osmose, ofwel polyesterrot optreden. Dit vermindert de levensduur van een kunststof zwembad aanzienlijk.

Maar ook hoe het zwembad in beginsel geplaatst is: met of zonder betonnen fundering. Een fundering van beton zorgt ervoor dat het zwembad een goede stabiele ondergrond heeft. Hierdoor kan de levensduur van een polyester zwembad verlengd worden.

Hoe een polyester zwembad plaatsen?

Het plaatsen van een kunststof zwembad is een aardige klus. Dit is dan ook de reden dat de plaatsing ervan altijd gedaan wordt door een specialist. We nemen graag de stappen van de plaatsing van een polyester zwembad met je door:

Stap 1:
De eerste stap is het uitgraven van het gat waar het zwembad in geplaatst wordt. Dit wordt gedaan in de vorm van het zwembad zelf;

Stap 2:
Indien er een hoog grondwaterpeil aanwezig is, zal er een fundering geplaatst moeten worden. Dit is vaak in de vorm van een betonnen plaat. Soms wordt er gebruik gemaakt van stabilisatiezand, een combinatie van betonzand en cement;

Stap 3:
Bij het aanleggen van een fundering wordt een drainagesysteem geplaatst. Dit zorgt ervoor dat grondwater netjes wordt afgevoerd. Zo loop je niet het risico dat er te op een later moment veel druk op het zwembad komt;

Stap 4:
Zodra de voorbereidingen getroffen zijn, wordt het zwembad door de specialist in het gat geplaatst. Afhankelijk van de grootte zal dit gedaan worden met een hijskraan;

Stap 5:
Hierna is het tijd om het zwembad te gaan vullen. Dit kan echter niet in één keer en moet dus in fases gebeuren. Als het zwembad in één keer gevuld wordt, ontstaat er een ongelijke druk aan de zijkanten;

Stap 6:
Is het zwembad halfvol? Dan wordt de open ruimte tussen het zwembad en het gat opgevuld. Hiervoor wordt meestal stabilisatiezand of grind gebruikt;

Stap 7:
Vervolgens zal het bad volledig met water gevuld worden, waarna de afwerking plaatsvindt. Hierbij worden de randen voorzien van stenen of platen.

Er bestaat een kans dat je voor het plaatsen van een polyester zwembad een vergunning nodig hebt. Dit is afhankelijk van de grootte van het zwembad en waar je hem precies wilt plaatsen.

Wat de precieze voorwaarden zijn kun je het beste navragen via de gemeente waar je woonachtig bent.

Polyester zwembad kopen? Hier moet je op letten

Wil je een zwembad van polyester kopen, maar weet je niet precies waar je op moet letten? We sommen de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan voor je op een rijtje.

Kwaliteit

De kwaliteit hangt samen met de prijs en de levensduur van een polyester zwembad. Hoe hoger de kwaliteit van de kunststof, hoe duurder het zwembad. Dit heeft dus als grootste voordeel dat het zwembad langer mee zal gaan.

Afhankelijk van jouw budget kun je dus een keuze maken tussen goedkopere of duurdere materialen. Omdat een polyester zwembad sowieso een grote uitgave is, raden we je echter aan te gaan voor de beste kwaliteit.

Nogmaals, hoe beter de kwaliteit, des de langer de levensduur van het zwembad is.

Vorm / afmetingen

Bedenk jezelf hoeveel mensen er gebruik gaan maken van het zwembad. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin.

Hoe kleiner je tuin, hoe kleiner het zwembad. Als ruimte en je budget geen probleem zijn, kun je kiezen voor een groot zwembad.

Houd er rekening mee dat de meeste kunststof zwembaden een standaard vorm en afmetingen hebben. Wil je van de standaard vormen afwijken? Dan moet je rekenen op een hogere prijs voor het zwembad.

Plaatsing

Zoals eerder aangegeven is een polyester zwembad voorgevormd en wordt deze ingebouwd. Waar je een houten inbouw zwembad zelf zou kunnen bouwen, kan dit met een polyester zwembad niet. Dit dient altijd gedaan te worden door een specialist, een zwembadbouwer.

Houd er dus rekening mee dat de plaatsing van het zwembad extra kosten met zich meebrengt. Sommige leveranciers communiceren de kostprijs inclusief montage. Bij andere leveranciers moet je de plaatsing van het zwembad apart betalen.

Beschikbare ruimte

Dat je genoeg ruimte in je tuin hebt hoeft niet per definitie te betekenen dat een polyester zwembad geplaatst kan worden.

Dit wordt namelijk altijd gedaan door een specialist, en vrijwel bijna altijd door middel van een hijskraan. En logischerwijs heeft een hijskraan aardig wat ruimte nodig om bediend te kunnen worden.

Genoeg ruimte in je tuin voor de hijskraan is noodzakelijk om het polyester zwembad te kunnen plaatsen.

Fundering

In sommige gevallen dient er onder het zwembad een fundering aangelegd te worden. Dit is afhankelijk van de samenstelling van de grond in je tuin en het grondwaterpeil.

Mocht het nodig zijn een betonplaat als fundering te leggen, brengt dit extra kosten met zich mee. Houd hier dus rekening mee.

Dit zijn de top 3 best geteste zwembaden van kunststof

Om je te helpen een keuze te maken hebben we onderzoek gedaan. Tijdens ons onderzoek hebben we verschillende polyester zwembaden met elkaar getest.

Uit deze test hebben we een top 3 van beste kunststof zwembaden samengesteld.

  1. Goedkoopste polyester zwembad klein – Fonteyn Melogno 420 x 270 x 130 centimeter
  2. Beste polyester zwembad bak groot – Fonteyn Elba 1125 x 375 x 150 centimeter
  3. Meest geschikte rechthoekige polyester zwembad – Fonteyn Mallorca 600 x 300 x 150 centimeter

Hier kun je een goed polyester zwembad kopen

Vroeger moesten de meeste mensen de grens over om een polyester zwembad te kopen in Duitsland. Tegenwoordig komen veel polyester zwembaden uit Polen, echter kun je die gewoon in Nederland verkrijgen.

Maar waar kun je nu het beste terecht voor een zwembad van polyester?

Het kopen van een kwalitatief goed polyester zwembad kun je het beste doen bij een speciaalzaak. Bij een gespecialiseerde zwembaden winkel kun je niet alleen advies inwinnen, maar ook offertes opvragen.

Ook online kun je terecht voor het aanschaffen van een kunststof zwembad. Er zijn een hoop aanbieders met een ruim aanbod goede zwembaden van polyester.

Voor het grootste aanbod met beste polyester zwembaden kun je bij onderstaande aanbieder terecht. En misschien heb je wel geluk, en vind je er 1 in de uitverkoop!






Meer zwembaden: