Top 15 populaire kleuren muurverf

Ben je op de kleur van jouw muur uitgekeken? Of moet je het nog van een kleur voorzien? Dan ga je natuurlijk op zoek naar nieuwe muurverf. 

Het verven van de muur is immers een snelle en leuke manier om de uitstraling van jouw woning te veranderen. En dan natuurlijk het liefst in een leuke kleur.

Het kiezen van de kleur muurverf is misschien wel lastiger dan het verven zelf. Er zijn zo veel kleuren mogelijk. Daarom zetten we in dit artikel de meest populaire kleuren muurverf voor je op een rij.

Laat je vooral inspireren. Ook geven we je tips voor het vinden van de juiste kleur muurverf. Zo wordt de zoektocht een stuk eenvoudiger. 

Meest populaire kleuren muurverf

Zoek je een populaire kleur muurverf? Dit zijn de beste kleuren van het moment. We geven je 15 trendy kleuren muurverf. De kleuren kunnen bij meerdere verfmerken worden gekocht. 

In het lijstje staan kleuren die geschikt kunnen zijn voor verschillende kamers. Je vindt rustige kleuren, maar ook opgewekte kleuren muurverf die goed opvallen. Bovendien zijn de volgende kleuren goed met elkaar te combineren. 

 1. Taupe
 2. Terracotta
 3. Marineblauw
 4. Saliegroen
 5. Cacaobruin
 6. Lichtgeel
 7. Blauw-groen
 8. Knaloranje
 9. Zandkleur / beige
 10. Blauw-grijs
 11. Petrol blauw
 12. Koper
 13. Oud roze
 14. Off-white
 15. Lila

Tips voor het vinden van de juiste kleur muurverf

Vind je het maar lastig om de juiste muurverf kleur te vinden? Wij geven je enkele tips. Tips over het combineren van kleuren en over hoe je kunt bepalen welke kleur het best bij een ruimte past. Zo kom je sneller te weten waar je goed aan doet. 

Lukt het je echt niet om juiste kleur te vinden? Dan is het altijd mogelijk om professioneel advies te vragen. Voor advies kun je bijvoorbeeld bij een verfgroothandel of interieurspecialist terecht. 

1: Match de kleur met het type kamer

Bij het zoeken van de juiste kleur muurverf, kijk je allereerst naar het type kamer dat je gaat verven. Het is belangrijk dat de tint van de kleur en de kleur zelf daarmee matchen. 

Zachte kleuren muurverf zijn bijvoorbeeld rustgevend. Ze passen goed bij een slaapkamer of een andere kamer waar je tot rust wilt komen.

Opvallende, trendy kleuren muurverf kunnen juist een vrolijk en energiek effect hebben. Dat is leuk voor in de woonkamer of in de werkkamer

Niet alleen de tint van de kleur is belangrijk. Ook de kleur zelf kan verschillende effecten hebben. Zo wordt gesteld dat geel creativiteit stimuleert en dat blauw een rustgevend effect heeft. 

2: Let op de lichtinval bij de kleur voor op de muur

Een andere belangrijke eigenschap van de kamer is de hoeveelheid lichtinval. Heb je in de kamer te maken met noordelijk licht? Dan is dat licht over het algemeen wat koeler van kleur. Het wordt dan aangeraden om een populaire kleur muurverf te kiezen, die warm overkomt. 

Heb je daarentegen zuidelijk licht? Dan is dat licht warmer van kleur. De kleur van het licht neigt meer naar oranje tinten. Om het warme gevoel te versterken, kies je warme of donkere kleuren muurverf.

Ga je liever voor een tegenhanger? Dan is een koele kleur op de muur leuk in contrast. 

3: Zorg voor een geheel met de rest van het interieur

Bij het kiezen van de muurverf kleur, heb je natuurlijk ook rekening te houden met de rest van het interieur. Let hierbij bijvoorbeeld op de meubels en de gordijnen, maar ook op de vloer.

Probeer een geheel van de woning te maken. Kijk op voorhand of de kleuren goed bij elkaar passen. 

4: Kleuren combineren met een palet of een kleurenwaaier voor muurverf

Wil je meerdere populaire kleuren muurverf met elkaar combineren? Dan kun je met een kleurenwaaier voor muurverf kijken of de kleuren bij elkaar passen. Ook kleurstalen voor muurverf kunnen aangeven of de kleuren matchen. 

Over het algemeen werkt het goed om maximaal 3 hoofdkleuren te kiezen. Vaak is één van die kleuren opvallend en werken de andere twee ondersteunend. 

5: Test de muurverf voordat je gaat verven

Wil je weten of de gewenste kleur op de muur leuk staat? Dan is het de moeite waard om de muurverf kleur te testen. Daar zijn verschillende manieren voor. Ook voor het schilderen van andere oppervlaktes, zoals de gevel, kunnen de methodes worden gebruikt. 

Een bekende optie is de kleurtester. Dit is een kleinere versie van de kleur muurverf. Op een klein deel van de muur breng je de verf aan. Zo zie je alvast wat het lichtinval met de kleur doet. En of je de kleur bij de rest van de kamer vindt passen. 

Het is ook gebruikelijk om meerdere testkleuren naast elkaar aan te brengen. Als je twijfelt, kun je de kleuren muurverf zo goed met elkaar vergelijken. 

Daarnaast kun je werken met kleurstalen voor muurverf. Dit zijn meestal kleine stukjes papier in de kleur van de verf. Je kunt ze bij een verfgroothandel meenemen. Ze geven je een goed beeld van wat je kunt verwachten. 

Bovendien heb je tegenwoordig de mogelijkheid om de kleur muurverf met een app te testen. Om dat te doen maak je een foto van de woning.

Online kan daar de kleur voor op de muur aan worden toegevoegd. Dit is een soort digitale visualisatie. Ideaal om te kijken of een van de populaire kleuren muurverf bij jouw woning past.
Veelgestelde vragen

Hoe herken je muurverf van goede kwaliteit?

Het makkelijkst is om te letten op het merk. Schilders gebruiken muurverf van goede verfmerken. Dan weet je dat het met de kwaliteit goed zit. Daarnaast heeft muurverf van goede kwaliteit minder lagen nodig om goed te dekken. Zit jouw verf in één of twee lagen al mooi op de muur? Dan is de verf van goede kwaliteit. 

Hoeveel lagen muurverf heb je nodig voordat het goed dekt?

Dat verschilt. Over het algemeen heeft muurverf minimaal twee lagen nodig om goed te dekken. In de praktijk komt het vaak voor dat je 3 lagen moet schilderen. Bij donkere kleuren is het moeilijker om de kleur dekkend te krijgen dan bij lichte kleuren. 

Welke muurverf is geschikt voor een lichte ruimte?

In een lichte ruimte kan een donkerdere kleur een warm gevoel geven. Wil je de lichte uitstraling juist behouden? Dan zijn lichte en zachte kleuren muurverf aan te raden. 

Wat is een mooie muurverf voor de slaapkamer?

In een slaapkamer worden warme en zachte kleuren muurverf aangeraden. Dat geeft een knus gevoel. Bovendien zijn blauwtinten en aardetinten rustgevend. 

Welke kleuren muurverf zijn populair voor de kinderkamer?

Voor de kinderkamer zijn frisse, vrolijke kleuren muurverf een goede keuze. Daarnaast is het praktisch om voor een afwasbare verf te gaan. Of kan het een speels effect geven als je voor magneetverf of krijtverf kiest. 

Op welke manieren kun je een muurverf kleur testen?

Als je wilt kijken of de kleur muurverf iets voor je is, kun je meerdere dingen doen. Bekijk de kleur met kleurstalen voor muurverf of gebruik een kleurtester. Daarnaast kun je met een kleurenwaaier voor muurverf ook al een goed beeld van de verf krijgen.