Prefab tuinhuis kopen? Alles wat je moet weten & Top 6!

Wil je een nieuw tuinhuisje in de tuin plaatsen? En zoek je een tuinhuis dat makkelijk te monteren is? Kijk dan eens naar het prefab tuinhuis.

Dat is een tuinhuis die je erg eenvoudig in elkaar zet. In dit artikel vertellen we je er alles over. 

Eerst geven we je de beste prefab tuinhuizen. Daarna gaan we in op de definitie van een prefab tuinhuis, ontdek je de voor- en nadelen en welke soorten er zijn.

Vervolgens gaan we in op de kosten, voor wie de prefab tuinhuisjes geschikt zijn en de aandachtspunten. 

De 6 beste prefab tuinhuizen

Het zoeken naar een goed prefab tuinhuis kan lastig zijn. Bij de productomschrijvingen staat niet altijd duidelijk vermeld hoe eenvoudig het is om het tuinhuis in elkaar te zetten. 

Daarom deden wij voor jou de research. Veel tuinhuizen zijn met elkaar vergeleken. De huisjes die het makkelijkst in elkaar te zetten waren, selecteerden we.

Dat zijn de volgende tuinhuizen:

  1. Keter Manor 68
  2. Biohort Neo GR1
  3. Keter Breteuil tuinhuis
  4. Keter Manor Pent 64
  5. Biohort tuinhuis Highline H5
  6. Karibu Qubic 1

Wat is een prefab tuinhuis?

Een prefab tuinhuis is een voorgefabriceerd tuinhuis. De afkorting prefab staat voor de Engelse term: prefabricated. Het tuinhuis is dan al voorbereid op het in elkaar zetten. 

Onderdelen zijn op de juiste maat gemaakt. En je beschikt over alle nodige schroefjes en bouwmaterialen. Als compleet bouwpakket wordt het prefab tuinhuis geleverd. 

Een prefab tuinhuis is iets anders dan een kant en klaar tuinhuis. Kant- en klare tuinhuizen zijn al helemaal in elkaar gezet. Je ontvangt ze dus niet als bouwpakket.

Het is echter wel wat lastiger om de tuinhuizen kant en klaar te vinden. Prefab tuinhuizen komen vaker voor. 

De voor- en nadelen van een prefab tuinhuis

Een prefab tuinhuis heeft voor- en nadelen. Als je wil weten waar je precies aan toe bent, kun je ze tegen elkaar afwegen. 

Voordelen

  • Snel in elkaar te zetten

Dit is natuurlijk het grootste voordeel van een prefab tuinhuis. Je zet het huisje snel in elkaar. De onderdelen zijn al klaar gemaakt voor het monteren. Je hoeft ze alleen nog maar aan elkaar vast te maken en het tuinhuis is klaar voor gebruik. 

  • Een complete set

Bij een prefab tuinhuis beschik je meteen over alle nodige materialen. Alle schroefjes en onderdelen zijn compleet. Vaak krijg je ook al wat gereedschap. Dat is vaak het geval bij prefab artikelen. Ook bij een prefab zwembad krijg je bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt. 

  • Veelzijdige opties

Er zijn genoeg tuinhuizen die als prefab bouwpakket worden geleverd. Er zijn grote prefab tuinhuizen, maar ook kleine soorten. Daarnaast hebben ze verschillende soorten daken en worden ze door allerlei merken gemaakt. Er is genoeg keuze. 

  • Zeker van kwaliteit 

Het prefab tuinhuis is gemaakt door professionals. Het ontwerp voldoet aan alle eisen van een comfortabel tuinhuis. Daar hoef je zelf niet meer over na te denken. Met de kwaliteit zit het wel goed. 

  • Geen onverwachte kosten

Het fijne van een prefab tuinhuis is dat je beschikt over een complete set. Je hebt alle materialen in huis die je voor het monteren nodig hebt. Daardoor hoef je niet op een later moment nog ontbrekende onderdelen te halen. Dat scheelt onverwachte kosten. 

Nadelen

  • Minder mogelijkheden qua ontwerp

Bij een prefab tuinhuis zit je vrij vast aan het voorbedachte ontwerp. Al helemaal als je het prefab tuinhuis vergelijkt met een zelfgemaakt tuinhuis. Je bouwt het huisje hoe het volgens het ontwerp bedoeld is. 

  • Aanpassingen achteraf kunnen lastig zijn

Doordat je vast zit aan een ontwerp, kan het lastig zijn aanpassingen te maken. Stel dat je achteraf nog wat elektriciteit of bepaalde leidingen wilt leggen. Dat kan moeilijk zijn om in het tuinhuisje te verwerken. 

Soorten prefab tuinhuizen

De prefab tuinhuizen zijn er in allerlei soorten. Ook alle mogelijke formaten en materialen zijn verkrijgbaar. Een prefab tuinhuis kan een houten tuinhuis, kunststof tuinhuis of metalen tuinhuisje zijn. 

Daar kan vervolgens ook nog isolatie bij komen. Is een prefab tuinhuis geïsoleerd? Dan blijft de temperatuur goed op peil. Je merkt binnen minder van de buitentemperatuur. Daardoor krijgt het prefab tuinhuis een aangenaam binnenklimaat. 

Bij de verschillende soorten prefab tuinhuizen kun je ook afgaan op het type dak. Er bestaan prefab tuinhuizen met een plat dak. Maar ook met een puntdak of lessenaarsdak.

Voor de afwatering zijn de laatste 2 soorten daken aan te raden. Maar ben je op zoek naar een tuinhuis met een moderne uitstraling? Dan is een plat dak de beste optie. 

Nog een optie is een tuinhuis met overkapping. Ook deze varianten zijn voorgefabriceerd te vinden. In het huisje kun je jouw spullen opslaan. En onder het afdakje kun je een zithoek maken. Op die manier kun je buiten zitten onder een afdakje. 

Wat kost een prefab tuinhuis?

De prijzen voor een prefabricated tuinhuis zijn uiteenlopend. De kosten hangen erg af van het materiaal, het merk en het formaat. En zo zijn er nog wel meer factoren die invloed op de prijs kunnen hebben.

Toch geven we graag een indicatie.

Een klein tuinhuis dat voor gemonteerd is, kost zo’n €800,-.

Ga je voor een groter prefab tuinhuis? Dan kun je denken aan enkele duizenden euro’s

Voor wie is een prefab tuinhuis geschikt?

Een prefab tuinhuis is er voor iedereen die op zoek is naar een nieuw tuinhuis. En die relatief weinig moeite wil doen om het huisje in elkaar te zetten. Dat monteren is bij een prefab tuinhuis namelijk zo makkelijk mogelijk gemaakt. 

Daarnaast moet je het eens zijn met het voorbedachte ontwerp. Er zijn gelukkig veel soorten prefab tuinhuisjes te vinden. Maar het design moet wel bij jouw wensen passen. Het is lastiger aan te passen dan wanneer je zelf een tuinhuis maakt. 

Prefab tuinhuis kopen? Aandachtspunten:

Ga je een prefab tuinhuis kopen? Dan is het slim om bepaalde aspecten in de gaten te houden. We geven je enkele belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen en kopen van een prefab tuinhuis.

Zorg ervoor dat je goed let op de volgende aandachtspunten:

1: Afmetingen prefab tuinhuis

Bij het kopen van een prefab tuinhuis is het formaat een belangrijke eigenschap. Het tuinhuis moet goed passen op de plek die jij voor ogen hebt. De tuinhuizen zijn er gelukkig in allerlei maten en vormen. Hierdoor is er altijd wel een geschikte soort voor in jouw tuin. 

Kijk dus goed hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. En vergelijk dat met de afmetingen van het prefab tuinhuis. Let er ook op dat je wat ruimte om het tuinhuis vrij houdt.

Dan kun je het goed onderhouden. En dan past het tuinhuis ook nog goed als het dak wat uitsteekt. 

2: Prefab fundering tuinhuis

Voordat je het tuinhuis plaatst, moet de ondergrond geschikt zijn. Een goede fundering voorkomt dat het tuinhuis kan verzakken. Ook maakt het de kans op scheuren en knellen heel veel kleiner.

Als je lang van het tuinhuis wilt kunnen genieten, is een goede voorbereiding essentieel. 

Zorg dus voor een vlakke en stevige fundering onder het tuinhuis. Hiervoor is gestabiliseerd zand ideaal. Dat kun je combineren met tegels of een bodemplaat van beton

Wil je het jezelf makkelijk maken? Gebruik dan een prefab fundering voor een tuinhuis. Dat is een voorgefabriceerd funderingsblok. Het blok is op maat gemaakt, zodat het precies past in jouw tuin. 

3: Kwaliteit van het prefab tuinhuis

De kwaliteit van een prefab tuinhuis is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk waar voor je geld. Een tuinhuis is een flinke investering, en dan moet de kwaliteit wel goed zijn.

Het kan lastig zijn om de kwaliteit op voorhand in te schatten. Toch zijn er enkele manieren om wat zekerder van je zaak te zijn. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar het merk van het tuinhuis. Met een bekend tuinhuis merk weet je zeker dat je goed zit. Dat is bijvoorbeeld een Keter tuinhuis of een tuinhuis van Biohort. En zo zijn er nog meer merken op te noemen.

Is een merk minder bekend? En wil je bepalen of het goede prefab tuinhuizen aanbiedt? Ga dan op zoek naar een keurmerk. Keurmerken of certificaten kunnen een stevige kwaliteit garanderen. 

Tot slot doe je er goed aan om beoordelingen te lezen. Als er reviews bij het prefab tuinhuis staan vermeld, krijg je een beter beeld van het product.

Vaak gaan de reviews daarnaast over het monteren van de tuinhuizen. Zo ontdek je hoe eenvoudig het is om het tuinhuis op te zetten. 

4: Overige mogelijkheden

Ga daarnaast alvast goed na wat voor prefab tuinhuis je zoekt. Je kunt namelijk gaan voor veel soorten tuinhuizen. Er zijn tuinhuizen met een overkapping of met een carport. Dat geeft je de mogelijkheid om overdekt een zithoek of parkeerplaats te creëren. 

Daarnaast kan een prefab tuinhuis geïsoleerd zijn. Soms is het huisje zelf al volledig of gedeeltelijk geïsoleerd. En soms kun je er zelf isolatiemateriaal aan toevoegen. Een geïsoleerd tuinhuis behoudt een constante temperatuur.




Veelgestelde vragen

Waar kun je een prefab tuinhuis kopen?

De prefab tuinhuisjes zijn bij veel tuinhuis winkels te koop. Allereerst kun je kijken bij de Praxis of bij Bol.com. Ook de Prefab tuinhuisjes bij Fonteyn kunnen op voorraad zijn.

Hoe leg je een goede tuinhuis fundering?

Het belangrijkst is dat de grond goed vlak is. De meest ideale ondergrond is een betonnen plaat. Die zou je in de tuin kunnen laten plaatsen. Ook is het mogelijk om de vloer te egaliseren en te dichten met tegels. 






Ook interessant: