Prefab zwembad kopen? Alles wat je moet weten!

Een prefab zwembad is een perfecte keuze als je eraan denkt om een zwembad in je tuin of nieuwbouwwoning te laten plaatsen.

Het is een goedkoper en sneller alternatief voor een bouwkundig zwembad. Deze kant en klare zwembaden zijn niet voor niets erg populair.

In dit artikel krijg je allerlei informatie over prefab zwembaden. We bespreken wat een prefab zwembad precies is, hoeveel deze kost en wat er mogelijk is.

Twijfelaars krijgen lijstjes met voor- en nadelen en uiteraard behandelen we ook de aandachtspunten om op te letten als je een monoblok zwembad koopt.

Wat is een prefab zwembad precies?

Een prefab zwembad is een zwembad dat al in de fabriek is voorgefabriceerd. Daar komt de term prefab (prefabricated) ook vandaan. Prefab zwembaden worden ook wel monoblok zwembaden of kant en klare zwembaden genoemd.

Als je een prefab zwembad koopt, dan wordt deze dus aan één stuk bij je geleverd. Het is als een groot bad dat met een hijskraan in een vooraf gegraven gat wordt geplaatst.

De levering en montage is snel en daardoor zijn prefab zwembaden een stuk goedkoper dan bouwkundig geplaatste zwembaden. Voordat je het weet lig je op een ligstoel naast het water met een koel drankje in je handen.

Waar worden kant en klare zwembaden van gemaakt?

De meeste prefab zwembaden worden gemaakt van polyester. Je hoeft echter niet voor een polyester zwembad te kiezen. Er zijn ook monoblok zwembaden van keramiek, inox, polyethyleen of epoxy.

Dit zijn allen harde en vormbare materialen die een waterdichte kuip vormen in je tuin of woning.

Een wat minder gangbare optie is een kant en klaar betonnen zwembad. Deze zijn vooral erg sterk en dus een duurzame optie.

Welke soorten monoblok zwembaden zijn er?

Wat betreft monoblok zwembaden is er veel keuze. Je kunt investeren in een klein zwembad, maar er worden ook hele grote modellen aangeboden. Er zijn ronde prefab zwembaden, vierkante, rechthoekige en allerlei andere vormen te krijgen.

De meeste prefab zwembaden fungeren als inbouw zwembad, dus je plaatst ze in een vooraf aangebracht gat in de grond. Dat kan buiten of binnen worden gedaan, zo lang het zwembad maar met een hijskraan kan worden neergelaten.

Dat betekent dat een prefab binnenzwembad in een bestaande woning zonder open dak niet kan worden aangebracht.

Dit is alleen een optie als je een nieuwbouwwoning aan het plaatsen bent en het dak later plaatst. Het is voor binnengebruik dus niet de meest gangbare keuze, maar het is zeker niet onmogelijk.

De voor- en nadelen van prefab zwembaden

Een prefab zwembad koop je niet zomaar. Ook al is dit een goedkopere optie, het is nog steeds een flinke aankoop. Daarbij draai je de situatie niet zomaar even terug als je kant en klare zwembad geplaatst is. Je wilt dus het beste en dat kan betekenen dat je twijfelt.

Wij helpen je een beslissing te maken, door alle voor- en nadelen van prefab zwembaden op een rijtje te zetten. Streep ze tegen elkaar af, bekijk de situatie van alle kanten en maak een weloverwogen keuze.

👍 Voordelen prefab zwembaden:

  • Prefab zwembaden zijn goedkoper dan bouwkundige zwembaden.
  • Ze zijn snel geplaatst en de werkzaamheden leveren dus weinig overlast op.
  • Kant en klare zwembaden zijn te krijgen in allerlei soorten en maten, van plunge pool tot groot zwembad
  • Ze zijn goed waterdicht, omdat ze uit één stuk bestaan.
  • Prefab zwembaden kunnen zowel in nieuwbouwwoningen als in de tuin worden geplaatst.

👎 Nadelen monoblok zwembaden:

  • De fabrikant heeft kant en klare modellen om uit te kiezen. Je kunt dus niet je eigen zwembad ontwerpen.
  • Omdat de vorm al voorbepaald is, kan je niet altijd een zwembad vinden dat exact in jouw specifieke stuk tuin past.
  • Er moet ruimte zijn voor de kraan om het zwembad in de kuil te laten zakken.

Hoeveel kost een prefab zwembad?

Dat brengt ons bij een hele belangrijke vraag en dat betreft de kosten voor een nieuw prefab zwembad. Voor een klein prefab zwembad alleen betaal je gemiddeld €3000.

Daar zit de plaatsing dan nog niet bij in. Een groot monoblok zwembad inclusief plaatsing zal je eerder €25.000 kosten. De prijs gaat omhoog als het een lastig te bereiken omgeving betreft.

Voor wie is een prefab zwembad een slimme investering?

Een prefab zwembad is een slimme investering voor iedereen die eraan denkt een zwembad in de tuin of in de woning te bouwen. Het is goedkoper om een groot en kwalitatief monoblok zwembad te plaatsen met minimale overlast.

Misschien is het daarom beter om te beschrijven wanneer een kant en klaar zwembad niet de beste optie is.

  • Als er geen ruimte is voor een kraan waarmee het prefab zwembad naar beneden wordt getakeld, dan is deze optie niet mogelijk voor je.
  • Een prefab zwembad kan ook niet zomaar naar binnen worden gebracht. Wil je een indoor prefab zwembad laten plaatsen? Dan kan deze dus eigenlijk alleen via het dak worden geplaatst. Dat is in veel situaties niet realistisch.
  • Je hebt je zinnen gezet op een op maat gemaakt zwembad. Je weet exact hoe deze eruit moet komen te zien. Er zal dan niet altijd een prefab optie zijn die aan jouw eisen voldoet.

Waarop moet je letten als je een kant en klaar zwembad koopt?

Een monoblok zwembad koop je natuurlijk niet zomaar. Je denkt eerst uitgebreid na over wat je nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn. Wat zijn dan de aandachtspunten om op te letten terwijl je je prefab zwembad uitzoekt?

We zetten ze hier in het kort onder elkaar.

1. De afmetingen en de vorm

Het prefab zwembad moet natuurlijk wel passen in je tuin. Gelukkig worden er kant en klare zwembaden aangeboden in allerlei afmetingen. Meestal krijg je een bepaald model in een groot aantal standaard maten.

De vorm is ook belangrijk. Er zijn rechthoekige, ronde, ovalen en vierkante prefab zwembaden. En dan zijn er ook nog de minder gangbare vormen die sommige fabrikanten aanbieden.

Vraag jezelf af welke vorm en welke grootte het beste past in jouw tuin. Vergeet niet dat er ook nog ruimte omheen moet zijn om te kunnen rondlopen en eventueel om te zitten.

2. De kwaliteit

Het is altijd verstandig om de kwaliteit van je prefab zwembad goed te controleren. In de meeste gevallen betekent een goedkoop zwembad vaak ook een minder sterk en duurzaam zwembad.

De kwaliteit controleer je op verschillende manieren:

  • Loop de productspecificaties door en bekijk het materiaal dat gebruikt is en de dikte daarvan.
  • Lees beoordelingen van huidige gebruikers door. Als zij een mankement of probleem hebben gevonden, dan lees je het daar direct.
  • Het is ook altijd verstandig om naar bewijs van kwaliteit door onafhankelijke partijen te zoeken. Dat vind je in keurmerken, certificeringen en markeringen.

3. Wat heb je nog meer nodig?

Als laatste denk je na over wat je nog meer nodig hebt. Een prefab zwembad alleen is niet genoeg.

Er zijn allerlei andere werkzaamheden en benodigdheden om rekening mee te houden:

  • Zorg ervoor dat er een graafmachine komt om het gat in de grond aan te brengen voor je prefab zwembad.
  • Wil je een warmtepomp om het water op temperatuur te houden?
  • Onderhoud is ook belangrijk, dus investeer in chloortabletten, watertestjes, een waterfilter en een schepnet.
  • Een afdekzeil voor je prefab zwembad zorgt ervoor dat het water niet vuil kan worden als je het zwembad niet gebruikt.
  • Wat wil je rondom het zwembad? Wil je een rand om op te staan, rond te lopen of een terras om op te zitten?
  • Krijg je een trapje bij je prefab zwembad of moet je deze zelf los aanschaffen?
  • Hoe ga je het zwembad leeghalen en vullen? Heb je een pomp nodig?

Dit zijn allemaal punten om mee te nemen als je een prefab zwembad laat plaatsen en de kosten berekent. Er komt dus veel meer bij kijken dan het aanschaffen van een waterdichte kuip alleen.

Prefab zwembaden hebben onderhoud nodig, moeten geplaatst worden en je moet investeren in de nodige accessoires om er optimaal gebruik van te maken.

Waar koop ik een goed kant en klaar zwembad?

Er zijn voldoende fabrikanten en zwembadwinkels die jou een kwalitatief prefab zwembad kunnen verkopen. Deze vind je gemakkelijk online. Daar kan je ook alvast het assortiment doorlopen en nadenken over wat je nodig hebt.

Je vindt dan vast ook een mooie prefab zwembad aanbieding.

Vervolgens is het altijd een goed idee om de fabrikant of winkel die je dan hebt uitgekozen persoonlijk te bezoeken. Je kunt hierbij denken aan de winkel van Toppy.

Prefab zwembaden zijn niet goedkoop en er moet ook van alles geregeld worden voor de plaatsing door de zwembadbouwer.

Bespreek dit persoonlijk met ze, stel al je vragen en je bestelt je nieuwe monoblok zwembad gemakkelijk en snel.




Veelgestelde vragen

Wat is beter, een prefab zwembad of een opbouw zwembad?

Een opbouw zwembad breek je af tijdens de winter. Een prefab zwembad blijft altijd in je tuin staan. Opbouw zwembaden zijn goedkoper, maar minder permanent en veel prominenter aanwezig. De keuze van welke optie beter is, ligt bij jou.

Hoe onderhoud ik een prefab zwembad?

Terwijl je het prefab zwembad gebruikt, is het belangrijk dat je het water goed onderhoudt. Dat betekent voldoende chloor, regelmatig filteren en bladeren etc verwijderen met een schepnet. Doe je dit goed, dan kan je hetzelfde water de hele zomer blijven gebruiken. Als je het zwembad afsluit voor de winter, verwijder je het water, maak je het zwembad helemaal schoon en dek je hem af. Hij is dan weer klaar voor een nieuw seizoen zo gauw deze aanbreekt.






Misschien ook interessant: