Wat is de beste racefiets voor beginners?

Ben je pas begonnen met wielrennen? Dan ben je vast op zoek naar een goede beginners racefiets. Maar het is niet eenvoudig om te weten welke je moet kopen, omdat er zoveel verschillende soorten zijn.

Bovendien heeft een racefiets voor een beginner specifieke vereisten. Blijf niet met twijfels zitten. Lees dit artikel en ontdek waar je op moet letten bij de aankoop.

Je komt ook te weten wat de drie beste betaalbare modellen van dit moment zijn!

Dit zijn de beste racefietsen voor de beginner

Wil je een goedkope koersfiets kopen met uitstekende kwaliteit? Een fiets die ideaal is voor beginners? Dan is het een goed idee om een kijkje te nemen bij Decathlon.

Maar dan zijn er uiteraard nog heel veel modellen om uit te kiezen. Hieronder ontdek je de beste racefietsen uit de collectie!

1. Triban RC 120

Triban RC 120 racefiets beginner

De Triban RC 120 is de beste racefiets voor heren. Het is voorzien van een ErgoFit-zadel wat zorgt voor optimaal zitcomfort tijdens ritten. Het heeft 2×8 versnellingen en het frame is vervaardigd van aluminium.

Deze koersfiets komt met levenslange garantie op het frame, de vaste vork, het stuur en de stuurpen. De mechanische schijfremmen garanderen je bovendien een veilige rit, ook wanneer het regent.
2. Triban Easy

Triban-RC520-racefiets-dames-beginner

De Triban Easy is speciaal ontworpen voor dames die willen beginnen met wielrennen. Het is namelijk voorzien van een hogere stuurinrichting en kortere bovenbuis.

Het is ook een erg veilige dames koersfiets voor beginners, want het heeft dubbele remgrepen en wat bredere banden. De fiets is verkrijgbaar in wit en pastel munt.
3. Triban RC 100

Triban-RC-100-beste-racefiets-voor-beginners

De Triban RC 100 is de ideale wielrenfiets voor beginners. Schakelen is eenvoudig en de banden van 32 mm zijn erg veilig. Daarnaast is het een comfortabel model waar je rechter op kan zitten.

Ook op vlak van kwaliteit zit het goed. Het frame is namelijk gemaakt uit aluminium. Bovendien krijg je levenslange garantie op het frame, het stuur, de vork en de stuurpen!
Waar moet een goede beginners racefiets aan voldoen?

Een goede koersfiets voor beginners voldoet aan een aantal strenge eisen. Wij vertellen je wat deze zijn. Zo is het veel makkelijker om de juiste racefiets te vinden!

Zithouding

Een racefiets gebruik je doorgaans niet voor een half uurtje. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een fiets waarmee je een comfortabele zithouding kan aannemen. Op dat vlak is er veel verschil bij de diverse racefietsen.

Zo zijn er modellen waarbij je dieper zit en meer naar voren leunt. Deze zijn echter niet aangeraden voor beginners, omdat ze dit nog niet gewend zijn. Een goede beginners racefiets heeft dus een meer comfortabele zithouding.

Versnellingsgroep

Het tweede belangrijke aandachtspunt bij de aankoop van een koersfiets is de versnellingsgroep. Deze bestaat uit meerdere onderdelen waaronder de ketting, de cassette en het crankstel.

De versnellingsgroep is belangrijk, omdat het zorgt voor een soepele overschakeling van versnellingen.

Voor beginners worden de versnellingsgroepen SHIMANO Sora en CAMPAGNOLO Mirage en Xenon aangeraden. Dit omdat een beginner doorgaans slechts eenmaal per week fietst en op jaarbasis meestal niet meer dan 2000 kilometer aflegt.

Frame

Een goede koersfiets voor beginners heeft een frame dat licht, maar toch stevig is. Dat wordt bepaald door het materiaal waaruit het is vervaardigd. Zowel aluminium als carbon zijn relatief licht, maar carbon weegt nog heel wat minder.

Daartegenover staat dat aluminium steviger is. Voor beginners is vooral het gewicht van het frame erg belangrijk. Daarom is het aangeraden om voor een carbon wielrenfiets te kiezen.

Hoeveel kost een wielrenfiets voor een beginner?

kosten-wielrenfiets-beginners

Als je wielrennen interessant vindt en je er heel graag je hobby of zelfs beroep van wilt maken, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kostprijs.

Natuurlijk is daar niet slechts één antwoord op, want er zijn koersfietsen verkrijgbaar in diverse prijscategorieën.

Zo vind je bij Decathlon al een goede racefiets voor onder 1000 euro. Sommige fietsen kosten echter een paar duizenden euro’s.

Tourrenners rijden bijvoorbeeld op wielrenfietsen van meer dan 10.000 euro. De kans is groot dat je zoveel geld niet wilt uitgeven.

Dat moet gelukkig ook niet, want zoals eerder vermeld zijn er al goede koersfietsen voor minder dan 1000 euro. Je kan zelfs al een hele goede racefiets voor onder 1500 euro aanschaffen.

Meer hoef je als beginner zeker niet uit te geven. Bovenop de aankoopkosten van de fiets, moet je wel nog rekening houden met de kosten van de kledij en toebehoren zoals een fietsbril.

Tips voor beginnende wielrenners

Heb je de beste wielrenfiets gevonden? Dan is het tijd om aan je avontuur te beginnen. Maar voordat je vertrekt, is het handig om onderstaande tips door te nemen. Zo ben je goed voorbereid!

  • Stel je fiets altijd juist af. Zo verhoog je je comfort en voorkom je blessures.
  • Investeer in goede fietskledij.
  • Neem een fietspomp, bandenlichters, plakspullen en een binnenbandje mee onderweg.
  • Vergeet geen inbussleutel tijdens je eerste ritten. Daarmee kan je de zadel- en stuurhoogte verstellen.
  • Doe het de eerste twee maanden rustig aan.
  • Neem regelmatig je rusthartslag op. Dat vertelt veel over je conditie. Wanneer je rusthartslag lager wordt, gaat je conditie vooruit.

Wat is het verschil tussen een racefiets en een gewone fiets?

verschil-racefiets-gewone-fiets

Weet je niet goed wat het verschil tussen een wielrenfiets en gewone fiets is? Dan ben je zeker niet de enige. En als je serieus wilt beginnen met wielrennen, is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat een racefiets van een reguliere fiets onderscheidt.

Eigenlijk is het simpel: racefietsen zijn altijd licht in gewicht en hebben smallere banden, omdat ze ontworpen zijn om te zorgen voor een zo min mogelijke luchtweerstand en frictie met de weg.

Concreet betekent dit dat racefietsen banden hebben die 25 tot 45 mm breed zijn. Het stuur is ook sportiever. Het heeft een naar beneden gebogen ontwerp om je flexibiliteit te bieden bij het positioneren van het lichaam.

Maar opgelet: niet iedere fiets met zo’n stuur is een wielrenfiets. Soms komt het ook voor bij mountainbikes en andere type fietsen.


Meer over racefietsen: