Wat is een goede racefiets voor je kind?

Zo hard mogelijk over de weg scheuren. Er zijn kinderen die dat geweldig vinden. Maar dan moet je wel een geschikte wielrenfiets voor je kind hebben.

Maar wat is nou een goede racefiets voor je kind? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Dat vertellen we jou op deze pagina!

Zo vind je de beste kinder racefiets

Om te beginnen bespreken we hieronder de belangrijkste tips voor het vinden van de geschikte kinder racefiets.

De wielmaat

Het belangrijkste is het formaat. Je zoon of dochter moet comfortabel kunnen fietsen. Bij volwassenen wordt meestal gekeken naar de framemaat. Dat is bij kinderen niet zo. Je moet uitgaan van de grootte van het wiel. Dat wordt de wielmaat genoemd.

De kleinste maat is 20 inch. Die is geschikt voor kinderen van 5 of 6 jaar. Natuurlijk hangt het af van de lengte van je kind.

Over het algemeen is 20 inch de goede afmeting voor een kind met kledingmaat 116-122.

Vervolgens is er de wielmaat van 22 inch (voor kinderen van 7, 8 of 9 jaar met kledingmaat 122-128). Daarna 24 inch (voor kinderen van 9-11 jaar, kledingmaat 128-140) en 26 inch (voor kinderen van 11-13 jaar, kledingmaat 140-152). Vanaf 28 inch zit je echt in de volwassen maten.

Let wel, deze cijfers zijn richtlijnen. Je zult in de praktijk eerst moeten uittesten wat de juiste wielrenfiets voor je kind is.

Racefiets op de groei kopen? Liever niet

Het is een aanlokkelijk idee om een racefiets voor kids op de groei te kopen. Dan kun je langer met een fiets doen. Voor gewone fietsen zou dat wel kunnen. Maar het is geen aanrader bij de aanschaf van een kinderracefiets.

Als de fiets te groot is, kan je kind niet goed kracht zetten op de pedalen. Sturen wordt ook lastig als je kind de armen ver vooruit moet strekken om bij het stuur te kunnen. Bij een wielrenfiets is het enorm belangrijk om overal goed bij te kunnen.

De snelheid ligt hoger dan normaal. Je moet er niet aan denken dat je kind plotseling bij hoge snelheid moet remmen, terwijl het amper bij de handrem kan. De veiligheid gaat boven alles.

Het is dus goed om een kinder racefiets op het juiste formaat te kopen. Dus liever niet kopen op de groei.

Zadelhoogte

De hoogte van het zadel moet afgesteld worden op het kind. Voor kleine kinderen is het heel prettig als ze met platte voeten de grond kunnen raken.

Ze moeten dan nog gewoon kunnen zitten, zonder af te stappen. Dan staan ze steviger als ze moeten stoppen.

In noodgevallen vallen ze niet zo snel om, omdat ze direct met de voeten op de grond staan. Ze komen met hun racefiets dan ook makkelijker op gang. Voor grotere kinderen is het voldoende als de tenen de grond kunnen raken.

Toch moeten zij ook makkelijk de voeten op de grond kunnen zetten als dat ineens nodig is. Daar moet je goed op letten als je de zadelhoogte instelt.

Opstaphoogte

De opstaphoogte heeft te maken met de zadelhoogte. Een kind moet heel makkelijk op de kinder racefiets kunnen stappen.

Dat gaat het makkelijkste als het zo vanaf de grond op het zadel kan komen. Voor grotere kinderen is de afstand tussen zadel en trapper belangrijker.

Een echte wielrenner moet zittend de pedalen krachtig rond kunnen trappen. Dan krijg je de hoogste snelheid. De grotere kinderen, van 10 of 11 jaar, kunnen dit al wel leren.

Typische kenmerken van een wielrenfiets voor kids

Click-pedalen

Een racefiets voor kinderen heeft dingen die een doorsnee kinderfiets niet heeft. Daar moet een kind wel mee om kunnen gaan. Het meest opvallende zijn de click-pedalen, waar je je voet in kunt haken.

Veel kinderracefietsen hebben dat nog niet. Dat is goed. Want als je plotseling moet stoppen, moet je voet niet in een clicksysteem vast blijven zitten.

Toch hebben sommige modellen dat al wel, met name voor oudere kinderen. Als je kind er ervaring genoeg mee heeft, kun je dat aanschaffen.

Versnellingen, de handrem en het stuur

Andere zaken die afwijken van een gewone kinderfiets zijn de versnellingen en de vorm van het stuur. De schoolfiets van kleine kinderen heeft nog geen versnellingen. Datzelfde geldt voor de handrem.

Kinderen leren over het algemeen eerst remmen met een achteruittraprem. Het werken met een handrem is te leren, maar het kost wat tijd en oefening.

Een kind van 5 of 6 jaar is misschien beter af met een racefiets die dat nog niet heeft. Dat zijn vragen die je moet beantwoorden vóórdat je beslist welke kinder racefiets je voor je zoon of dochter koopt.

Uiterlijk

Een racefiets voor kinderen moet er stoer uitzien. Felle kleuren of een opvallende opdruk is leuk. Dat is natuurlijk mooi om mee te pronken naar andere kinderen.

Voor een ouder is dat niet zo belangrijk, maar voor een kind maakt een blits uiterlijk wel verschil. Het zal vaker op pad gaan met de racefiets als de fiets er mooi uitziet.

Extra benodigdheden

Hieronder ontdek je welke extra benodigdheden een kind nodig heeft naast een goede racefiets. Met de juiste materialen kan jouw kind veilig de weg op en genieten van zijn of haar eerste wielertochten!

Helm

benodigdheden racefiets kind

Een wielrenner kan niet zonder helm. Schaf er eentje aan voor je kind, voor de veiligheid. Er zijn leuke modellen te koop die het kind een extra stoere uitstraling geven.

Verlichting

Op een kinderracefiets zit niet altijd een standaard verlichting. Als je kind ‘s morgens vroeg of ‘s avonds na zonsondergang wil racen, moet je dat erbij kopen.

Gelukkig zijn er losse lampjes te koop die je op de kleding van je kind vast kunt maken.

Eerst oefenen op de kinder racefiets

Het is verstandig eerst te oefenen voordat je kind met een racefiets de straat op gaat. Je kind moet het stuur anders vasthouden dan bij een schoolfiets. Er zitten versnellingen op.

Een normale kinderfiets heeft dat nog niet. Je moet vooroverbuigen. Je kind zit dus veel krommer op de fiets. Dat zijn dingen die een kind eerst moet leren. Eerst oefenen dus, dan pas de straat op.

Kleine kinderen moeten vaak nog leren omgaan met het verkeer. Voor hen is het extra belangrijk om vooraf flink te wennen aan een kinderracefiets.

Een goede start

Een racefiets voor kids schaf je niet zomaar aan. Er zijn een flink aantal dingen waar je op moet letten. Vooral de wielmaat, maar ook de dingen die nodig zijn voor het gebruik. Als je een goede keuze maakt, kan je kind heel veel plezier van zijn hobby hebben.

Wie weet droomt het al van het winnen van de Tour de France. Want alles begint met het kopen van de juiste kinder racefiets.Bekijk ook:

Mountainbike voor kind

Racefiets voor beginners