Racefiets of mountainbike – Welke moet ik kiezen?

Ben je op zoek naar een sportieve fiets? Maar weet je niet goed welke je moet kiezen? Dan helpen we je in dit artikel op weg. 

Vaak wordt er getwijfeld tussen een racefiets en een MTB. We vertellen je de verschillen. De verschillen in eigenschappen en in doeleinden.

Ook geven we je de voor- en nadelen van beide fietsen. 

Het verschil tussen een racefiets en een MTB

We maken graag het verschil tussen een racefiets en MTB inzichtelijk. Daarom hebben we het volgende tabel met eigenschappen opgesteld:  

RacefietsMTB
BandenprofielGlad profielAll terrain profiel
Banden breedteSmalBreed
StuurAerodynamisch & met bochtStevig & recht
FrameSmaller & aerodynamischerDikker & steviger
ZithoudingAerodynamische houding, voorover gebogenStevige houding, meer rechtop
VeringGeenVoor en achter (Full Suspension) Of alleen voor (Hardtail)
WielmaatVaak dezelfde maatVeel verschillende maten (inches)

Verschil in doeleinden mountainbike en racefiets

Het heeft natuurlijk een reden dat de fietsen in eigenschappen verschillen. Beide fietsen zijn voor een ander doeleinde ontworpen. 

Een mountainbike is gemaakt voor onverharde wegen. Hobbelige wegen, een modderige ondergrond of hellingen zijn voor deze fiets goed te trotseren. Met een goede mountainbike trek je de natuur in en zoek je het avontuur op. 

Daarentegen is een racefiets juist gemaakt voor de verharde wegen. Een goede racefiets is puur ingericht op het maken van snelheid. Of je nu lange of korte tochten wilt maken. De bouw van de racefiets kan lucht goed afvoeren. Zo wordt de weerstand verminderd. 

De voor- en nadelen van een racefiets

Een racefiets heeft zowel plus- als minpunten. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Voordelen

Een groot voordeel van de racefiets is dat je er veel snelheid mee kunt maken. Het aerodynamische frame is erg efficiënt in het afvoeren van lucht. Daarom biedt dit type fiets tijdens lange ritten het meeste rijcomfort

Ook kun je je racefiets op bijna alle wegen gebruiken. Je hoeft niet naar een speciaal parcours te gaan om te fietsen. 

Nadelen

Het onhandige van racefietsen is wel, dat je aangewezen bent op verharde wegen. Die verharde wegen worden ook door andere weggebruikers gebruikt. Daarom moet je altijd op je hoede zijn en goed deelnemen aan het verkeer. Daardoor kun je geremd worden. 

Daarnaast is de houding die je op een racefiets aan moet nemen, niet voor iedereen prettig. Vooral bij de aero racefiets moet je een moeilijke houding aannemen.

Daar moet je flexibel voor zijn. Gelukkig zijn er wel veel soorten racefietsen, waardoor je er eentje kunt kiezen die voor jou prettig zit. 

De voor- en nadelen van een mountainbike

Ook de mountainbike heeft voor- en nadelen. We zetten ze onder elkaar. 

Voordelen

Een groot voordeel van de mountainbike is het comfort. Tijdens de rit ben je verzekerd van een stabiele wegligging. Bij de mountainbike routes kun je de grenzen van stabiliteit opzoeken en oefenen met behendigheid. Daar is de fiets voor gemaakt. 

Nadelen

Een nadeel van de mountainbike is dat je aangewezen bent op een parcours. Voor het echte avontuur ga je mountainbike in de natuur. In Nederland heb je immers niet overal heuvels en uitdagende tracks. Op normale wegen biedt de mountainbike niet bijzonder veel voordelen.
Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste racefiets merken?

De beste racefiets merken zijn Giant, Trek en Cube. Ook merken als Bianchi, Colnago en Van Rysel zijn erg goed. Kwalitatieve racefietsen worden ook gemaakt door merken als Triban en Specialized. 

Wat zijn de beste mountainbike merken?

Er zijn enkele merken die zowel goede racefietsen als MTB’s maken. Zo behoren Bianchi, Cube en Trek ook tot de beste mountainbike merken. Dat geldt ook voor Giant. Verder zijn Rockrider, Cloot en B’twin goede merken voor een mountainbike.


Meer over racefietsen & mountainbikes: