Je racefiets verzekeren; dit scheelt je een boel kopzorgen. Ook al gaan we er altijd van uit dat er niets met jouw racefiets zal gebeuren, mocht dat wel zo zijn, dan krijg je er in ieder geval een vergoeding voor.
Het is dus tijd om de beste racefiets verzekering uit te kiezen.
Er zijn vrij veel verzekeraars die racefietsen verzekeren. Bij sommige sluit je dan een standaard fietsverzekering af, terwijl andere een specifieke verzekering hebben voor racefietsen. Dit artikel helpt je een keuze te maken.
De 7 beste racefiets verzekeringen van dit moment
We beginnen met een uitgebreide vergelijking van de beste racefiets verzekeringen waar je nu uit kunt kiezen. We omschrijven ze in het kort en behandelen alle voor- en nadelen.
1. Centraal Beheer
De verzekering voor je racefiets van Centraal Beheer heeft een wereldwijde dekking. Diefstal en schade zijn beide inbegrepen. Daarbij krijg je dan tot 3 jaar na de aanschaf de volledige waarde van je racefiets terug.
Je accessoires zijn verzekerd en je krijgt 24/7 hulp bij een ongeval. Helaas ben je niet verzekerd tijden wedstrijden en toertochten (voor KNWU leden).
👍 Voordelen:
- Fietsverzekering voor racefiets.
- 24/7 pechhulp of hulp bij ongeval.
- Schade door aanrijding inbegrepen.
- Ook verzekerd wereldwijd en als je je fiets uitleent.
- 100% vergoeding tot 3 jaar na aankoop.
👎 Nadelen:
- Een van de duurste opties.
- Geen juridische hulp.
- Geen dekking voor wedstrijden en toertochten.
2. Kingpolis
De racefietsverzekering van Kingpolis biedt je het meeste voor een mooie lage prijs. Je bent verzekerd tegen schade en diefstal uit afgesloten ruimtes.
De dekking is voor heel Europa en je kunt speciaal aangeven dat je ook tijdens wedstrijden en toertochten verzekerd wilt zijn. Deze optie is beschikbaar voor alle leden van de KNWU. Wordt je fiets gestolen? Dan krijg je tot 5 jaar na aankoop het volledige bedrag dat je hebt betaald terug.
👍 Voordelen:
- Zeer lage prijs.
- Verzekerd in heel Europa.
- Ook verzekerd tijdens wedstrijden en toertochten.
- 100% vergoeding tot 5 jaar na aankoop.
- Vergoeding bij beschadiging.
👎 Nadelen:
- Geen wereldwijde dekking.
- Geen juridische hulp.
3. Hema
Ook de Hema racefiets verzekering is erg goed te betalen. De dekking is wereldwijd, dus als je racefiets verzekeren voor op vakantie is niet meer nodig. Je hebt de keuze tussen een standaard verzekering en een extra verzekering.
Het verschil is dat je bij de laatste ook schade door een ongeluk vergoed krijgt. Je accessoires zijn tot 150 euro verzekerd. Het nadeel van de Hema verzekering zijn de hogere poliskosten.
👍 Voordelen:
- Mooie lage prijs.
- Dekking wereldwijd.
- 100% vergoeding bij diefstal tot 3 jaar.
- Accessoires verzekerd tot 150 euro.
- Geen eigen risico.
👎 Nadelen:
- Hoge poliskosten (bijna 10 euro).
- Geen juridische hulp.
- Geen dekking voor wedstrijden en toertochten.
4. Univé
Wil je je racefiets verzekeren via Univé, dan betaal je daar een gemiddelde prijs voor. Daarvoor krijg je een wereldwijde dekking van zowel beschadiging als diefstal. Wordt je racefiets gestolen, dan krijg je tot 3 jaar na aankoop de hele investering terug.
Heb je een elektrische racefiets? Dan krijg je er gratis pechhulp bij. Voor een klein bedrag per maand kan je dat er ook extra bij afsluiten.
👍 Voordelen:
- Gemiddeld geprijsde verzekering.
- Diefstal en schade inbegrepen.
- Wereldwijde dekking.
- Pechhulp extra af te sluiten.
- 100% vergoeding bij diefstal (tot 3 jaar).
👎 Nadelen:
- Geen juridische hulp.
- Geen dekking voor trainingen, tochten en wedstrijden.
- Eigen risico bij diefstal.
5. ANWB
De racefiets verzekering van de ANWB wordt altijd als erg goed aangeschreven. Dat komt doordat hij bijzonder breed is. Je verzekert je racefiets namelijk tegen diefstal én schade. Je bent ook tijdens toertochten verzekerd, wat een groot voordeel is.
Je accessoires zijn ook meeverzekerd tot een bepaalde waarde, die je zelf ingeeft. En wordt je racefiets gestolen? Dan krijg je tot 5 jaar na aankoop je uitgave terug. ANWB leden krijgen 5% korting.
👍 Voordelen:
- Zeer compleet je racefiets verzekeren.
- Inclusief schade en diefstal.
- Inclusief accessoires (waarde zelf aangeven).
- Verzekerd tijdens toertochten.
- 100% vergoeding tot 5 jaar.
👎 Nadelen:
- Vrij prijzig (leden krijgen wel 5% korting).
6. Allianz
De racefiets verzekering van Allianz is niet de goedkoopste. Het grote voordeel is dat je juridische hulp krijgt en dat is een geruststelling. Je racefiets is minimaal verzekerd voor diefstal.
Je kunt ook een andere dekking kiezen waarbij schade en ook pechhulp zijn inbegrepen. Je krijgt 100% van het aankoopbedrag vergoed tot 3 jaar nadat je je fiets hebt gekocht. Bij diefstal moet je wel een eigen risico betalen.
👍 Voordelen:
- Goede prijs/kwaliteit verhouding.
- Verschillende dekkingen om uit te kiezen.
- Juridische hulp inbegrepen.
- Wereldwijde dekking.
- 100% vergoeding tot 3 jaar.
👎 Nadelen:
- Eigen risico bij diefstal.
- Geen dekking bij wedstrijden en toertochten.
7. InShared
Als je een goedkope optie zoekt om je racefiets mee te verzekeren, dan is InShared een aanrader. Je kunt kiezen tussen een diefstal verzekering of allrisk. De accessoires worden ook meeverzekerd en de dekking is wereldwijd.
Kies voor de allrisk optie en zowel diefstal als schade zijn gedekt. Voor een beetje extra premie, word je thuisgebracht als je fiets defect of gestolen is. Bij pech staat de alarmcentrale 24/7 voor je klaar.
👍 Voordelen:
- Lage prijs racefiets verzekering.
- Wereldwijde dekking.
- 100% vergoeding tot 3 jaar.
- Geen eigen risico.
- 24/7 alarmcentrale.
👎 Nadelen:
- Juridische hulp niet inbegrepen.
- Geen dekking bij wedstrijden en toertochten.
Is je racefiets verzekeren nodig?
Uiteraard is het niet verplicht om je racefiets te verzekeren. Net als dat niet verplicht is voor je gewone fiets. Maar een verzekering kan je in sommige situaties wel echt uit de brand helpen.
Goede racefietsen zijn niet goedkoop. Daarbij zitten er vaak dure accessoires bij, zoals een GPS kaart of een fietscomputer.
Als je fiets of accessoires gestolen worden of beschadigen, dan ben je de uitgave kwijt kwijt. Een verzekering helpt je dan om dat financiële verlies kleiner te maken.
Het is dus zeker verstandig om een dure racefiets te verzekeren tegen diefstal.
De voordelen van een goede fietsverzekering voor je racefiets
Ook al krijg je je geliefde racefiets niet terug als deze gestolen wordt, een racefiets verzekering afsluiten heeft een aantal grote voordelen.
- Een racefiets verzekeren is niet duur.
- Je bent vaak wereldwijd en anders in heel Europa verzekerd.
- Er zijn ook verzekeringen die schade aan je racefiets vergoeden.
- Soms krijg je juridische hulp en 24/7 pechhulp.
- Veel racefiets verzekeringen hebben geen eigen risico.
Je racefiets verzekeren: waar moet je op letten?
Het is altijd goed om een uitgebreide vergelijking te maken van verzekeraars. Je wilt de beste racefiets verzekering afsluiten voor jouw situatie en voor de laagst mogelijke prijs.
Let daarom op de volgende aandachtspunten als je een fietsverzekering voor je racefiets nodig hebt.
1. Diefstal of diefstal en beschadiging?
Verschillende racefiets verzekeringen dekken verschillende situaties. En dan is er zelfs per situatie onderscheid in wat er wel en niet gedekt wordt. De meest gangbare opties zijn diefstal en beschadiging.
- Als je fiets gestolen wordt, dan krijg je 100% of een percentage van de marktwaarde terug. Bij sommige verzekeraars dekt dit alleen diefstal als je een slot van een bepaalde kwaliteit hebt gebruikt. Bij andere valt er alleen diefstal uit een afgesloten ruimte onder. Let hier dus goed op.
- Ook beschadiging is niet altijd gegarandeerd gedekt. Beschadiging door diefstal wel, maar als jij een ongeluk veroorzaakt, dan wordt de schade niet altijd automatisch vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden schade als je fiets gevallen is wel en andere niet.
Het is dus erg belangrijk dat je eerst nadenkt of je je racefiets alleen voor diefstal wilt verzekeren of voor diefstal en beschadiging. Daarna wil je weten wat de voorwaarden zijn. Vraag jezelf af of je daarmee akkoord gaat of niet.
2. Vergoeding bij diefstal
Het grootste risico bij een dure racefiets is diefstal. En elke verzekeraar heeft daar een clausule voor in de polis opgenomen. Koop je een nieuwe fiets, dan krijg je die uitgave voor een x aantal jaren 100% vergoed, bijvoorbeeld.
Dat kan 3 jaar zijn en soms ook 5. Dit is een fijne gedachte als je een nieuwe racefiets hebt gekocht.
Wat belangrijk is hier is dat je controleert wat de vergoeding bij diefstal is als je een tweedehands racefiets wilt verzekeren. Sommige verzekeraars vermelden specifiek dat tweedehands oudere fietsen ook inbegrepen zijn.
En kijk even naar wat de vergoeding wordt als het aantal jaren is verstreken. Soms gaat dat percentage jaarlijks naar beneden, bijvoorbeeld.
3. Juridische hulp
Een racefiets verzekeren doe je ook voor het geval je een ongeluk krijgt. Wordt dat ongeluk of misdrijf door iemand anders veroorzaakt, dan kan dat uitlopen tot een rechtszaak.
Ook als het niet duidelijk is wat er is gebeurd, moet dit in enkele gevallen voor de rechter worden uitgesproken.
In deze situaties is het erg fijn als jouw racefiets verzekering juridische hulp aanbiedt als je dat nodig hebt. Bij sommige verzekeraars zit dit standaard inbegrepen, bij andere kan je het als extra uitbreiding aanvinken.
4. Eigen risico
Zoals al even aangegeven, zijn er veel racefiets verzekeringen die geen eigen risico vragen. Bij andere krijg je daar wel mee te maken.
Sommige verzekeraars vragen een laag eigen risico bedrag als je een schadeclaim indient. Bij andere is het eigen risico een bepaald percentage van de verzekerde waarde als je fiets gestolen wordt.
Dit is een belangrijk punt om te overwegen, omdat je dit bedrag verplicht moet betalen om je vergoeding terug te krijgen.
5. Extra opties
Een laatste aandachtspunt om rekening mee te houden als je je racefiets gaat verzekeren zijn de extra opties. Zo kan je als je een elektrische fietsverzekering afsluit, vragen voor een extra verzekering voor de accu.
Bij een fietsverzekering voor de racefiets zijn andere extra’s inbegrepen:
- Een 24/7 pechhulp is handig. Is je fiets defect of wordt deze gestolen, dan komen ze langs om je te helpen. Net als bij je auto.
- Andere verzekeraars geven je in deze situaties voor een beetje extra premie ook een rit naar huis.
- Hoe zit het met de dekking tijdens wedstrijden, trainingen en toertochten? Slechts enkele verzekeraars vergoeden diefstal en schade in die situaties ook.
- Zijn je accessoires meeverzekerd? Zo ja, tot welke waarde?
- Hoe zit het als iemand anders op jouw racefiets rijdt? Bij een aantal verzekeraars behoud je dan de volledige dekking, maar bij andere niet.
Waar vind ik een goede racefiets verzekering?
Wij hebben hier al 7 goede racefiets verzekeraars voor je verzameld en behandeld.
Wat is de beste racefiets verzekering voor jou? Wij raden aan om een uitgebreide vergelijking te maken en zo te zien welke verzekeraar jou de beste dekking en prijs kan bieden.
Het belangrijkste is dat jij gedekt bent in de situaties waarin jij je racefiets gebruikt. Het is ook belangrijk dat je je goed voelt bij de racefiets verzekering die je afsluit en dat deze al je zorgen wegneemt.
Ga op zoek online, maak een vergelijking en je sluit vandaag nog de beste racefiets verzekering af voor jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Bij ons komt de Kingpolis racefiets verzekering het beste uit de test. Ook de Consumentenbond geeft al jaren aan dat zij je de beste regeling geven voor de laagste prijs.
De prijs voor je racefiets verzekering hangt af van hoe uitgebreid deze is. Gemiddeld kan je rekenen op een maandbedrag van tussen de 5 en 15 euro.
Meer over racefietsen: