Regenton op balkon plaatsen? Tips, Aandachtspunten & Info

Ook als je een balkon hebt, kan je water opvangen met een regenton. En dat water gebruik je voor je planten of om je auto te wassen.

Het is wel zo dat niet elke regenton op je balkon past. Deze moet aan speciale voorwaarden voldoen.

Wil jij een kleine regenton op je balkon zetten om water op te vangen en her te gebruiken? Dan is dit artikel vast nuttig voor je.

We bekijken alle mogelijkheden die je hebt en ondersteunen dat met tips en aandachtspunten.

5 regentonnen voor op je balkon

Het onderstaande lijstje bevat 5 uitstekende regentonnen die je op je balkon kunt plaatsen.

  1. Elho Green Basics Rain Catcher 33 (tussen je regenpijp)
  2. Soluvert Regenwatercollector (aansluiting op je regenpijp om water op te vangen)
  3. Garantia Rocky muur regenton klein (kleine smalle regenton met steenlook)
  4. Regenton Wave (regenton met plantenbak)
  5. Regenton Harcostar Antraciet (kleine regenton voor je balkon)

De eigenschappen van een goede balkon regenton

Het spreekt voor zich dat een grote regenton een minder slimme keuze is op (kleine) balkons.

Je hebt al weinig ruimte en daarnaast heb je ook niet zoveel water nodig als je geen tuin hebt. Daarom is een kleine regenton op je balkon de beste optie. Waar moeten deze dan aan voldoen?

  • De regenton moet op je balkon passen; een smalle of platte regenton is dan ook prima.
  • Je kunt hem aan je regenpijp koppelen of tussen je regenpijp.
  • Hij heeft voldoende inhoud voor de hoeveelheid water die je gebruikt.
  • Het design past bij het uiterlijk van je balkon.
  • Er is een overflow systeem, zodat het overtollige water wordt weggevoerd als de kleine regenton op je balkon vol is.

Welke soorten regentonnen zijn geschikt voor op je balkon?

Er zijn verschillende soorten regentonnen die prima op een balkon kunnen worden geplaatst. Je hebt dan de keuze uit de volgende opties.

  • Kies voor een regenton met plantenbak. Dit is niet alleen praktisch om water op te vangen, je hebt ook een mooie plant om je balkon mee uit te rusten. Het water is niet vies, want het wordt eerst gefilterd. Deze regentonnen hebben ook een kraan.
  • Een regenton die je tussen je regenpijp plaatst is ideaal op je balkon. Uiteraard moet je dan wel een regenpijp hebben bij je balkon. Deze kleine regentonnen vangen het water op en voeren overtollig water weer af via de regenpijp.
  • Er zijn ook aansluitingen die je op je regenpijp kunt plaatsen. Daar zet je dan zelf een emmer of ander vat onder. Ook dit is voor balkons een mooie (en voordelige) oplossing.
  • Als laatste kan je investeren in een platte regenton. Dit zijn kleine regentonnen die je tegen de muur zet en die daar dus weinig plek innemen. Ze worden vaak ontworpen met een steenlook, zoals het uiterlijk van de muur. Dan vallen ze minder op.

Waarop moet je letten als je een regenton voor je balkon koopt?

Er worden voldoende regentonnen verkocht. Maar welke regentonnen zet je op je balkon? Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de omvang van je balkon en de watertoevoer. We bespreken alle aandachtspunten.

Hoe groot is je balkon?

Op kleine balkons is minder ruimte beschikbaar voor een regenton dan op grote balkons. Als je minder oppervlak hebt, is een kleine smalle regenton een slimme oplossing.

Heb je wel meer ruimte, dan kan je investeren in een groter exemplaar.

Let op: grote regentonnen kunnen heel zwaar worden. Controleer of je balkon dit gewicht kan dragen.

Hoeveel water heb je nodig?

Heb je een appartement met balkon en zonder tuin? Dan zal je veel minder water nodig hebben dan wanneer je een huis met tuin hebt. De inhoud van regentonnen kan uiteenlopen van 35 liter tot honderden liters.

Water uit de regenton gebruik je niet om te drinken. Maar je kunt er wel de auto mee wassen, de planten mee water geven of zelfs het toilet mee doorspoelen. Pas de inhoud aan op de hoeveelheid water je nodig hebt.

De aansluiting

Hoe wil je het water op je balkon gaan opvangen? De meeste regentonnen sluit je aan op de regenpijp, dus dat is de beste manier.

Heb je geen regenpijp? Dan zijn er ook regentonnen, zoals de regenton met plantenbak, die het water opvangen uit de lucht. De hoeveelheid water die je dan opvangt is minder.

Regenwater opvangen op je balkon: 3 handige tips

Regenwater opvangen en hergebruiken is goed voor het milieu. En niets houd je tegen als je een balkon hebt. De onderstaande 3 tips komen vast goed van pas.

  1. Als je geen regenpijp hebt, dan kan je water opvangen in emmers. Hang ze aan de buitenkant van je balkon of gebruik een aansluiting aan de regenpijp.
  2. Plaats een paar regentonnen met plantenbak en je hebt niet alleen mooie planten op je balkon, maar ook een manier om water te verzamelen.
  3. Er zijn handige regentonnen die je tussen je regenpijp zet met een ingebouwde beker om je planten mee water te geven.

Waar koop ik een goede regenton voor op mijn balkon?

Alle winkels die regentonnen verkopen hebben vaak ook kleine regentonnen voor op je balkon in het assortiment. Dit zijn de bekende doe-het-zelf zaken en de tuincentra.

Ook online is het aanbod groot. En daar vind je ook altijd een goede aanbieding.

Met de informatie die je hier gekregen hebt kies je vast een uitstekende regenton voor op je balkon uit.




Veelgestelde vragen

Kan mijn balkon het gewicht van een zware regenton dragen?

Wil je een grote regenton op je balkon plaatsen? Dan is het wel verstandig om te controleren wat het maximale draaggewicht is. Hangt je balkon los? Dan is het gewicht dat deze kan dragen lager dan wanneer hij op een kamer er onder gebouwd is.

Waarom is het goed om regenwater op te vangen?

Door regenwater op te vangen bespaar je geld op water uit de kraan. Je planten zijn er gek op en je wast je auto zonder strepen achter te laten. Omdat het weinig kalk bevat, heb je geen last van aanslag als je het toilet met regenwater doorspoelt. Het is een milieuvriendelijke manier om water opnieuw te gebruiken.