Rieten parasol kopen? De beste parasols van riet (en bamboe)

Van een rieten parasol om je te beschermen in de tuin of op het strand, krijg je direct een vakantiegevoel.

Je waant je weer in andere landen, waar je in een hangmat kokosmelk dronk. Zet deze parasol van riet in je eigen tuin, en je creëert dat gevoel ook thuis.

Er zijn allerlei soorten rieten parasols te krijgen, voor verschillende doeleinden. Ook de kleuren variëren.

In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt als ie een bamboe parasol of rieten parasol uitkiest.

Top 7 beste rieten & bamboe parasols

We beginnen met de 7 beste parasols van riet en bamboe die momenteel verkocht worden. Er is vast een parasol die aan jouw eisen voldoet.

 1. Rieten strand parasol (verkrijgbaar in groen, rood en blauw).
 2. Kingsleeve Parasol Hawaii (verkrijgbaar in beige, rood, blauw en groen).
 3. Strandparasol Beach Umbrella Wheat
 4. VidaXL strandparasol kantelbaar Hawaii-stijl
 5. VidaXL parasol van bamboe met dak van bananenbladeren (ook kleiner verkrijgbaar).
 6. J-line parasol bamboe naturel
 7. Raffia rieten parasol (te krijgen in verschillende diameters).

Voor wie is een parasol van riet een goede keuze?

Een mooie parasol van riet of bamboe zal overal de zon doen schijnen. Het is een uitstekende keuze voor iedereen die direct in de vakantiestemming wil komen. In principe is een stro parasol dus voor iedereen die daar ruimte voor heeft een uitstekende keuze.

Er zijn wel een aantal situaties te bedenken waarin deze bamboe parasols of rieten parasols het beste tot hun recht komen.

 • Neem je rieten strandparasol mee naar je ligplek aan de zee of aan een meer. Je creëert direct een vrolijke sfeer én een duidelijk herkenningspunt om terug te vinden. Dat is ook handig als je kinderen meeneemt.
 • Heb je thuis een zwembad en/of een bar in de tuin? Dan past een mooie bamboe parasol daar perfect tussen.
 • Ook op een balkon kan een rieten parasol schitterend staan. Vooral als je er andere rieten meubels bij aanschaft wordt dit een plek waar je het leven helemaal ontvlucht.

Waarop moet je letten als je een bamboe parasol gaat kopen?

Een rieten parasol, een bamboe parasol, een stro parasol; wat betreft het uiterlijk zijn ze grotendeels hetzelfde. En de keuze voor deze zonnige parasols is gemakkelijk gemaakt. Het is tijd om een mooie parasol van riet voor jou uit te kiezen.

Loop de onderstaande punten door en je kiest de beste rieten parasol voor jou.

1. Wat wil je met je parasol van riet of bamboe doen?

Een rieten strandparasol moet andere kenmerken hebben dan een rieten parasol voor in de tuin. Het is dus goed om even na te denken over waar je de parasol het meeste voor wilt kunnen gebruiken.

Heb je een bamboe strandparasol nodig, let dan op de volgende eigenschappen:

 • Hoe zwaar is de strandparasol? Hij moet gemakkelijk mee te nemen zijn.
 • Hoe wordt de rieten strandparasol verankerd? Een grondanker is op het strand het makkelijkste, of een lichtgewicht voet die je vult met zand of water.
 • Vergeet niet om ook naar de UPF te kijken. Op het strand wil je een goede bescherming tegen de UV-straling van de zon.

Tuinparasols of balkonparasols hebben vaak iets andere kenmerken:

 • Je wilt een zware parasolvoet met wielen (of zonder) die de rieten parasol goed aan de grond houdt. Je zet hem meestal neer op een semipermanente plek.
 • Het gewicht van de bamboe parasol is minder belangrijk. Hoe zwaarder, hoe steviger en dus hoe beter.
 • Omdat je deze rieten tuinparasols of balkonparasols langer gebruikt, is het belangrijk dat ze niet snel verkleuren in de zon.

2. Wil je een rieten parasol die knikbaar is of niet?

Een knikbare rieten parasol daalt met de zon mee. Dat betekent dat je er ook bij laaghangende zon schaduw mee creëert. Dat geeft je net wat meer mogelijkheden en plaatsingsvrijheid.

Het knikken wordt meestal gedaan met een mechanisme in de paal. Heb jij thuis geen last van de zon als deze onder gaat? Dan is het ook niet nodig om voor een rieten parasol die geknikt kan worden te kiezen.

Deze optie wordt dus bepaald door jouw situatie thuis en ook door je persoonlijke voorkeur. Want door je bamboe parasol te knikken en lager te zetten, blokkeer je het uitzicht namelijk ook. Dit is dus een optie waarvan alleen jij de toegevoegde waarde bepaalt.

3. Welke parasolvoet wil je bij je rieten parasol kopen?

Bij een mooie rieten parasol hoort ook een mooie parasolvoet. En een zware granieten parasolvoet op wielen past dan minder goed. Deze zijn beter geschikt bij modernere parasols en niet bij zomerse parasols zoals deze.

De vraag is dus: hoe zet je je bamboe parasol vast? Je hebt dan de keuze uit verschillende opties.

 • Een grondanker draai je in de grond en daar zet je je rieten parasol in. Bij deze optie heb je dus eigenlijk geen parasolvoet. De parasol zelf zal alle aandacht krijgen.
 • Er zijn ook mooie bamboe voeten of voeten van riet die perfect passen bij je rieten parasol. Deze zijn wat lastiger te vinden, maar staan vaak wel het mooiste. Andere hebben een standaard parasolvoet met daarover een rieten hoes.
 • Wil je je bamboe parasol op je balkon plaatsen? Overweeg een houder die je aan je reling bevestigt. Deze kan je ook gebruiken in je tuin. Je zet je rieten parasol vast aan je tafel of hek.
 • Kies voor een rieten parasol met voet, zodat je dit aandachtspunt direct overslaat.

4. De kenmerken van het dak van je rieten parasol

Omdat je kiest voor een parasol met een rieten dak, is het goed om even stil te staan bij de kenmerken van dit dak. Deze zijn anders dan wanneer je een gewone parasol koopt van doek. Toch zijn er mogelijk eigenschappen die je ook in je bamboe parasol terug zou willen zien.

Vraag jezelf dus af of je een waterdichte parasol van riet wilt hebben. Er zijn ook hele goede windbestendige parasols en dat is mogelijk voor jou een belangrijk kenmerk. Als laatste controleer je de UPF-waarde.

Is een optimale bescherming tegen de zonnestralen voor jou belangrijk, investeer dan in een bamboe parasol met een UPF van 50+.

5. Hoe maak je je rieten parasol nog feestelijker?

Het grote pluspunt en dé reden waarom je een rieten parasol koopt is de feestelijke uitstraling. Deze maak je nog feestelijker met deze 3 tips.

 • Investeer in gezellige parasolverlichting, bijvoorbeeld hanglampjes op zonne-energie. Je zit dan ook ’s avonds nog van je bamboe parasol te genieten.
 • Koop je rieten parasol tweedehands en knap hem op. Echt retro parasols zijn tweedehands vaak nog mooier dan nieuw. Ze komen immers echt uit dat tijdperk? Je kunt er zeker van zijn dat je tweedehands bamboe parasol uniek is.
 • Bij een mooie rieten parasol hoort ook een mooie hangmat of ligstoel. Breid je set uit en jouw tuin of balkon wordt de ideale vakantiebestemming.

Waar koop ik een goede rieten parasol?

Rieten of bamboe parasols zijn niet moeilijk te vinden. Tuinspeciaalzaken zoals Intratuin hebben er altijd wel een paar. Vergeet ook andere winkels zoals Xenos niet. Daar tref je soms een schitterende rieten parasol aanbieding.

Ook online is het aanbod groot. Gebruik de aandachtspunten die we hier gebruikt hebben om de filters in te vullen. Je ziet dan in 1 oogopslag alle rieten parasols die exact aan jouw eisen voldoen. Kiezen is daarna een peulenschilletje.
Veelgestelde vragen

Kan ik een rieten parasol zelf maken?

Theoretisch kan je een rieten parasol zelf maken, maar makkelijk is het niet. Ben je een beetje handig, dan koop je een goedkope bestaande parasol en bevestig je het riet of de bamboe zelf op het dak. De meeste mensen kopen hun bamboe parasol.

Is een rieten parasol brandgevoelig?

Ja, een rieten parasol is brandgevoelig. Je gebruikt hem dus niet als overkapping voor je barbecue of kampvuur.


Meer parasols: