Rolluik met hor: Voordelen, Nadelen & Aandachtspunten

Met een rolluik met hor sla je zoveel vliegen in 1 klap. Het is een ideale combinatie voor iedereen die op zoek is naar een zon-, inbraak- én insectenwerende oplossing.

Door voor een rolluik met hor te kiezen profiteer je automatisch van een groot aantal voordelen.

Als je op zoek bent naar zonwering, dan is een rolluik met hor 1 van de opties die je hebt. We kijken naar de voor- en nadelen, de alternatieven en aandachtspunten voor deze optie.

Wat is een rolluik met hor?

hor_rolluik

Een rolluik is een luik voor je raam of deur dat je (net als een rolgordijn) naar boven en naar beneden rolt. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof of aluminium en bevestigd aan de buitenkant van je gevel. Je kunt ook houten rolluiken vinden.

Er wordt een cassette in of boven je kozijn gemonteerd. Via een elektrische of handmatige bediening en rails in je kozijnen open of sluit je het rolluik parallel met je gevel en raam.

Een rolluik kan volledig worden gesloten of gedeeltelijk. Hij neemt nauwelijks plek in beslag. Als je hem volledig sluit, kan je er een kamer compleet mee verduisteren. Daarnaast is het een uitstekende inbraakwerende maatregel.

Een hor is een rolluik van gaas. In de zomer kan je deze naar beneden rollen om insecten tegen te houden. Je raam kan gewoon open, waardoor geuren, geluiden en frisse lucht van buiten wel binnenkomt. Alleen muggen en ander ongedierte maakt geen kans.

Een rolluik met hor heeft allebei, dus is een ideale combinatie.

De toepassingen van rolluiken met een hor

Je kunt een rolluik met hor voor allerlei toepassingen inzetten.

  • Zonwering
  • Inbraakwering
  • Verduistering
  • Isolering
  • Het creëren van meer privacy
  • Het weren van insecten
  • Geluidswerend

Wat zijn de voordelen?

rolluik_hor

Omdat een rolluik met hor voor zoveel toepassingen kan worden gebruikt, heeft het ook een groot aantal voordelen.

  • Rolluiken met hor zijn multifunctioneel (zie alle toepassingen hierboven).
  • Ze zijn gemakkelijk te installeren en aan te sluiten.
  • Je kunt rolluiken met hor ook elektrisch bedienen.
  • Rolluiken met hor voegen waarde toe aan je woning en maken deze aantrekkelijker.
  • Ze zijn te krijgen in verschillende kleuren en afmetingen.
  • Omdat ze niet uitsteken, zijn rolluiken met hor ruimtebesparend.
  • Een rolluik met hor met een Politiekeurmerk Veilig Wonen verbetert de inbraakveiligheid van je woning en dat haalt je inboedelverzekering omlaag.

De nadelen van rolluiken met horren

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan rolluiken met horren. Gelukkig is deze lijst wat minder lang.

  • Een rolluik met hor heeft geen gezellige uitstraling zoals andere zonwering vaak wel heeft.
  • Er is ook een cassette aan je voorgevel, wat je mogelijk niet mooi vindt.
  • Elektrische bediening is gevoeliger voor defecten.

Wat zijn de alternatieven?

Een rolluik met hor lost dus een groot aantal problemen in 1 keer op. De grootste nadelen hebben te maken met het uiterlijk van een rolluik. Deze heeft niet de romantische uitstraling van een gordijn of de gezellige uitstraling van een markies.

Wat zijn dan de alternatieven? Als je zonwering zoekt met soortgelijke voordelen als een rolluik met hor, dan kom je uit op de volgende opties.

1. Een rolluik zonder hor of een hor zonder rolluik

Een rolluik alleen is ideaal in slaapkamers, omdat deze volledig kan worden verduisterd. Dat levert een betere nachtrust op. Het is ook een goede keuze voor mensen die nachtdienst werken of voor babykamers.

Een rolluik met hor houdt alleen insecten tegen als deze volledig is afgesloten.

Je kunt ook kiezen voor een zonwerende hor. Deze houdt insecten en zonlicht tegen, maar zal de ruimte nooit verduisteren zoals een rolluik dat wel kan. Ook is het niet inbraakwerend en kan je ’s avonds als het licht binnen aan is van buiten naar binnen blijven kijken.

2. Andere horizontale zonwering

Als je een rolluik met hor overweegt omdat deze parallel loopt langs je raam, dan zijn er ook andere opties om uit te kiezen.

De cassette neemt weinig plek in beslag en een rolluik met hor steekt ook niet uit van je huis. Het is dus een ruimtebesparende keuze.

Er zijn ook andere soorten zonwering die op deze manier werken:

  • Screens
  • Rolgordijnen
  • Plissé rolgordijnen
  • Shutters
  • Lamellen

Al deze opties zijn niet zo inbraakwerend of verduisterend als een rolluik met hor. Ze houden ook geen insecten tegen. Ze delen voornamelijk het ruimtebesparende kenmerk en hebben een gezelliger uiterlijk.

3. Andere verduisterende zonwering

Ben je vooral in rolluiken geïnteresseerd omdat deze een ruimte volledig kunnen verduisteren? Ook dan zijn er alternatieven om te overwegen.

Standaard gordijnen, bijvoorbeeld, zijn ook te koop in een volledig verduisterende stof. Als je deze sluit heb je een compleet donkere kamer.

Andere soorten zonwering die ook verduisterend kunnen worden geleverd zijn rolgordijnen en plissé gordijnen.

Enkele aandachtspunten bij rolluiken met hor

Eigenlijk is er geen alternatieve vorm van zonwering beschikbaar die alle voordelen van rolluiken met een hor deelt.

Je kunt investeren in zonwering met gaas, maar dan verduister je de ruimte niet en heb je ook geen inbraakbeveiliging. Rolluiken met horren zijn dus echt van alle markten thuis.

Toch zijn er enkele aandachtspunten om op te letten als je deze aan gaat schaffen.

1. De reparatie

Omdat rolluiken met hor vrij ingewikkeld zijn, kan er ook sneller iets defect raken dan bij, bijvoorbeeld, een standaard gordijn. Ze hebben een oprolmechanisme, bediening van binnen en een vergrendeling. Vooral elektrische rolluiken met hor zijn gevoeliger voor defecten.

Je kunt niet altijd zelf je rolluiken repareren. Kleine onderdelen zijn vrij gemakkelijk zelf te vervangen. Maar je raakt vaak je garantie kwijt als je het per ongeluk verkeerd doet.

Goed onderhoud is belangrijk, maar als ze dan toch defect raken, schakel je een specialist in. En dat is een uitgave waar je niet op had gerekend.

2. De installatie

Een rolluik met hor aanschaffen is zo gedaan, maar deze moet ook worden geplaatst. De meeste specialisten bieden aan dit voor je te doen en dat is wel zo verstandig. Een goede installatie betekent een langere levensduur.

Er zijn enkele punten die lastig zijn om zelf te doen:

  • Aansluiten op de elektriciteit (bij elektrische bediening).
  • Bevestiging van de bediening binnen terwijl het rolluik met hor zich buiten bevindt.
  • Het bevestigen van de cassette aan de gevel.

3. De bediening

Je hebt de keuze tussen een elektrische en een handmatige bediening voor je rolluik met hor. Er zijn zelfs rolluiken met hor die je met een app bedient en koppelt aan je Home Systeem. De bediening is een belangrijk aandachtspunt.

Handmatige bediening is goedkoper, gemakkelijker te installeren en minder gevoelig voor defecten. Het is ook lastiger, want je moet opstaan en zwengelen.

Elektrische bediening is makkelijker voor jou, want je hoeft niet op te staan om het rolluik of de hor dicht te doen. Het is ook duurder, ingewikkelder om te plaatsen en gevoeliger voor defecten.

Waar koop ik een goed rolluik met hor?

rolluik-met-geintegreerde_hor

Rolluiken met hor zijn te krijgen bij een aantal goede zonweringspecialisten. Zij kunnen je ook helpen bij het maken van de juiste keuze. Misschien twijfel je nog tussen een rolluik met hor en een zonwerend hor, bijvoorbeeld.

Het beste zoek je een goede specialist op online en bezoek je deze zelf. Je stelt al je vragen aan een medewerker en bespreekt wat je nog dwars zit. Uiteindelijk kies je dan vast het beste rolluik met hor voor jouw woning.




Veelgestelde vragen

Zijn rolluiken met hor ook geluidswerend?

Ja, rolluiken houden geluid van buiten tegen. Ze zijn akoestisch en thermisch isolerend. Dat betekent dat geluiden van buiten minder overlast bezorgen en dat hij je woning beter isoleert en koel houdt.

Is er ook andere zonwering die mijn huis beter beveiligt?

Nee, rolluiken zijn de enige vorm van zonwering die je woning ook echt beter beveiligen tegen diefstal. Kies voor een rolluik met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en je woning krijgt een betere score op inbraakveiligheid. Dat verlaagt je verzekeringspremie, maakt je woning gemakkelijker te verkopen en geeft jou gemoedsrust.






Meer rolluiken: