Bestaan er rolluiken voor binnen? Opties & Alternatieven

Op zoek naar een rolluik? Maar vind je het vervelend dat een rolluik buiten het aangezicht van je gevel verstoort? Dan is een rolluik voor binnen ideaal.

Maar, bestaan er eigenlijk wel rolluiken voor aan de binnenkant van je raam? Om deze vraag te beantwoorden hebben we uitgebreid onderzoek gedaan.

Helaas zijn we tot de conclusie gekomen dat rolluiken binnen niet bestaan.

Ondanks dat rolluiken dus niet binnen geplaatst kunnen worden, zijn er wel een aantal andere opties.

In dit artikel bespreken we onder andere de alternatieven voor een binnen rolluik en de kosten ervan.

Rolluiken binnen: Welke opties heb ik?

Zoals aangegeven bestaan er helaas geen rolluiken voor binnen. Dit betekent dus automatisch dat een rolluik altijd aan de buitenkant van je woning geplaatst wordt.

Wel zijn er opties om een rolluik voor buiten minder zichtbaar weg te werken. Denk hierbij aan het plaatsen van een opbouwrolluik, inbouwrolluik of voorzetrolluik.

Wat ons betreft zijn opbouw rolluiken in dit geval de beste optie.

Bij een opbouwrolluik vormt het raam en het rolluik één geheel. Omdat er voor de plaatsing ervan sloopwerkzaamheden bij komen kijken is dit type rolluik dan ook vooral populair bij nieuwbouwwoningen. Het geheel wordt namelijk in één keer in de gevel geïnstalleerd.

Het grootste voordeel van opbouwrolluiken is dat de rolluikkast aan de binnenkant van je huis geplaatst wordt. Dit haalt dus meteen het grootste nadeel van een rolluik buiten weg. Het zicht van je gevel wordt niet verstoord door een prominent aanwezige rolluikkast.

Een tweede optie is een inbouwrolluik, met als grootste voordeel dat je dit type rolluiken op bestaande ramen plaatst. Ondanks dat de sloopwerkzaamheden minder zijn ten opzichte van opbouwrolluiken, moet de gevel gedeeltelijk geopend worden.

Ook inbouwrolluiken worden aan de buitenkant van het huis geplaatst, maar geïntegreerd in de gevel. Dit geeft een strakke en moderne uitstraling, waarbij het zicht van de gevel minder verstoord wordt.

De derde en laatste optie is het plaatsen van een voorzetrolluik met montering in de dag. In dit geval wordt het rolluik tussen twee muren in geplaatst, zodat ‘ie minder opvalt. Een nadeel hiervan is dat je gaten in het kozijn moet boren voor de plaatsing ervan.

Alternatief voor binnen rolluik

Er zijn diverse alternatieven voor binnen rolluiken, waaronder verschillende soorten binnenzonweringen of zonwerend glas.

Om je te helpen een eventuele keuze te maken duiken we dieper in de genoemde alternatieven.

Shutters

Shutters zijn binnenluiken met verstelbare horizontale lamellen die je als luiken kunt openklappen. Je kunt hiermee dus zelf bepalen hoeveel zonlicht je wilt blokkeren of binnenlaten.

Een groot voordeel van shutters is dat ze een isolerende werking hebben. Het grootste nadeel ervan is dat shutters het duurste alternatief binnenzonwering is.

Rolgordijnen

Rolgordijnen werken zonwerend en verduisterend, wat ze ideaal maakt voor in je slaapkamer. Dit type binnenzonwering is goedkoop en makkelijk te onderhouden. Je maakt ze eenvoudig schoon met een doek.

Een nadeel van een rolgordijn is echter dat het moeilijk te reguleren is hoeveel zonlicht er geweerd wordt. Ook het feit dat het zicht van buiten naar binnen en andersom geblokkeerd wordt kun je zien als minpunt.

Jaloezieën

Net als shutters hebben jaloezieën horizontale lamellen die je middels een koord open of dicht kunt klappen.

Zo kun je zelf reguleren hoeveel zonlicht je wilt blokkeren. Je kunt er ook voor kiezen de lamellen volledig in te schuiven, waardoor het zicht naar buiten niet verstoord wordt.

Ten opzichte van shutters hebben jaloezieën helaas geen isolerende eigenschappen. Ook het schoonmaken van alle lamellen kan een lastig en tijdrovend klusje zijn. Het grootste voordeel is echter dat dit alternatief erg goedkoop is.

Duettes

Eigenlijk een soort van combinatie tussen een rolgordijn en jaloezie zijn duettes. Dit type binnenzonwering heeft geen lamellen, maar is gemaakt van twee lagen gevouwen stof.

Zodra je de duette met het trekkoord optrekt, vouwen deze lagen stof als een harmonica op.

Het grootste voordeel van duettes is dat er verduisterende varianten bestaan, wat ze perfect maken als zonwering. Een nadeel ervan is dat je ze – ondanks dat ze gemaakt zijn van stof – niet in de wasmachine kunt stoppen.

Zonwerend glas

Het laatste alternatief wat we met je willen bespreken is zonwerend glas. Eigenlijk spreekt dit voor zichzelf: glas wat zonlicht tegenhoudt.

Het fijne aan dit glas is dat de warmte buiten blijft zonder dat je natuurlijk licht in je huis verliest.

Wat kost een rolluik voor binnen?

Omdat er geen rolluiken voor binnen bestaan, kunnen we je helaas geen duidelijk antwoord geven op deze vraag.

In dit artikel hebben we echter verschillende type rolluiken en alternatieven voor rolluiken binnen besproken. Voor een geschat kostenplaatje hebben we per optie en alternatief een prijsindicatie voor je samengesteld.

TypePrijs vanPrijs tot
Opbouw rolluiken€ 250,00€ 450,00
Inbouwrolluiken€ 150,00€ 350,00
Voorzetrolluiken€ 100,00€ 350,00
Shutters€ 200,00€ 700,00
Rolgordijnen€ 50,00€ 150,00
Jaloezieën€ 50,00€ 400,00
Duettes€ 100,00€ 250,00
Zonwerend glasVanaf € 80,00 per m2

Let op: bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op basis van zonweringen met standaard maten. Eventuele extra’s zoals buiten zonwering met elektrische bediening, klimaatsensoren of montagekosten zijn niet inbegrepen.


Meer over rolluiken: