Rolluiken plaatsen op bestaande ramen? Opties, Kosten & Tips

Om je bestaande ramen volledig af te kunnen sluiten zijn rolluiken de perfecte optie.

Maar, waarom zou je specifiek voor rolluiken kiezen om op je bestaande ramen te plaatsen? En welke soorten rolluiken kun je hiervoor gebruiken?

In dit artikel geven we je onder andere antwoord op bovenstaande vragen. We bespreken hiernaast de verschillende opties voor het plaatsen van diverse soorten rolluiken op bestaande ramen.

Maar ook wat de kosten hiervan zijn komen aan bod. Lees snel verder!

Waarom een rolluik plaatsen op een bestaand raam?

Allereerst: rolluiken zorgen voor zonwering, isolatie en geluidsdemping, inbraakbeveiliging en bieden meer privacy. Dit zijn slechts een paar goede redenen om een rolluik op je bestaande raam te plaatsen.

Maar, wat maakt rolluiken specifiek nu zo geschikt om op bestaande ramen te monteren?

Buiten bovenstaande is de grootste reden om te kiezen voor een rolluik het plaatsing- en gebruikersgemak. Het bevestigen van een rolluik is eenvoudig en bij de installatie komen weinig tot geen sloopwerken kijken.

Dit maakt rolluiken de perfecte optie om op reeds bestaande ramen te plaatsen.

Soorten rolluiken die je op bestaande ramen kunt plaatsen

Vraag je je af welke soorten rolluiken je op bestaande ramen kunt monteren? Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn we dieper in de verschillende soorten rolluiken gedoken.

Om meteen met de deur in huis te vallen. Uit ons onderzoek hebben we geconstateerd dat niet alle rolluiken even geschikt zijn om op bestaande ramen te plaatsen.

We onderscheiden in dit artikel onderstaande 3 soorten rolluiken en lichten ze allen toe:

 • Opbouwrolluik – rolluik en raam in één
 • Inbouwrolluik – rolluiken buitenkant raam
 • Voorzetrolluik – rolluik op de gevel of in het kozijn

Eigenlijk kunnen we opbouwrolluiken meteen al van de lijst afstrepen, deze plaats je namelijk niet op bestaande ramen. Bij een opbouwrolluik vormen het raam en het rolluik zelf één geheel. Het geheel wordt dan ook in één keer geïnstalleerd.

Inbouw- en voorzetrolluiken daarentegen kun je wel op bestaande ramen plaatsen.

Een inbouwrolluik wordt aan de buitenkant van het raam geplaatst en geïntegreerd in de gevel. Dit heeft als voordeel dat het rolluik een moderne look heeft. Het nadeel van inbouwrolluiken is het sloopwerk: de gevel moet namelijk gedeeltelijk geopend worden.

Voorzetrolluiken zijn eigenlijk het meest geschikt om te monteren op bestaande ramen. Dit type rolluik wordt namelijk aan de buitenzijde van het raam of de gevel geplaatst. Het grootste voordeel is dat er geen sloopwerk bij komt kijken.

Hoe plaats je een rolluik op bestaand raam?

Hoe je een rolluik op een bestaand raam plaatst is afhankelijk van het soort rolluik. Zoals eerder aangegeven kun je twee soorten rolluiken op bestaande ramen plaatsen: inbouw- en voorzetrolluiken. We leggen de manier van plaatsing van beide soorten uit.

Inbouwrolluiken

Het plaatsen van een inbouwrolluik wordt gedaan in de muren van je woning. Dit rolluik monteer je aan de buitenkant van het raam en integreer je in de gevel.

Omdat je het rolluik dus in de gevel plaatst, is het slopen van de muur genoodzaakt. De gevel moet geopend worden voordat het rolluik gemonteerd kan worden. Inbouwrolluiken worden dan ook het meeste gekozen bij nieuwbouwwoningen.

Dit betekent echter niet dat je dit type rolluik niet kunt gebruiken voor bestaande ramen. Het enige waar je dus rekening mee moet houden zijn de bijkomende sloopwerkzaamheden. Dit is dan ook meteen het grootste nadeel aan een inbouwrolluik.

Voorzetrolluiken

Een voorzetrolluik kun je op 2 verschillende manieren monteren: op de dag of in de dag.

Bij de plaatsing van een voorzetrolluik op de dag wordt de zonwering op de gevel gemonteerd. Het rolluik valt bij deze plaatsingsoptie over het kozijn heen.

Deze muur plaatsing heeft als grootste voordeel dat je geen gaten hoeft te boren in het kozijn. Ook heb je meer ruimte voor de plaatsing, wat de montage een stuk makkelijk maakt.

Een nadeel is dat het rolluik een stuk meer opvalt ten opzichte van een in de dag plaatsing.

Kies je ervoor een voorzetrolluik in de dag te plaatsen? Dan bevestig je de zonwering tussen twee muren in. Het rolluik wordt bij wijze van spreken ‘in het kozijn’ gehangen.

Het grootste voordeel aan een in de dag plaatsing is dat het rolluik iets minder opvalt. Dit zorgt er ook voor dat wind minder makkelijk achter het scherm kan komen. Een nadeel is dat je bij deze plaatsing gaten in het kozijn moet boren.

Zelf het rolluik op bestaand raam plaatsen of laten doen?

Ben je benieuwd of je een rolluik zelf op een bestaand raam kunt plaatsen? Kortgezegd: ja, dit is zeker mogelijk. Maar eigenlijk raden we je af om een rolluik zelf te monteren.

Ondanks het feit dat het je montagekosten scheelt, kan het monteren een tijdrovende klus zijn. Hiernaast zul je eventuele gereedschappen die je niet in bezit hebt moeten huren of aanschaffen.

En heb je gedacht aan het gewicht van een rolluik – wat het bevestigen ervan een stuk moeilijker maakt?

Ons advies is dan ook om het plaatsen van een rolluik over te laten aan een expert. Zo ben je er zeker van dat het rolluik op de juiste manier gemonteerd wordt. En, je hebt er zelf geen omkijken naar!

Voor- en nadelen van een rolluik op bestaand raam plaatsen

Benieuwd wat nu eigenlijk de voordelen van rolluiken op bestaande ramen zijn? En, zijn er eigenlijk nadelen. We lichten de grootste voor- en nadelen van inbouw- en voorzetrolluiken voor je toe:

Inbouwrolluiken

👍 Voordelen:

 • Geïntegreerd in de gevel, ziet er strak en modern uit
 • Perfect voor nieuwbouwwoningen

👎 Nadelen:

 • Sloopwerk is onmisbaar, een deel van de gevel moet worden geopend
 • Montage duurt door sloopwerkzaamheden langer en is lastiger
 • Maakt (niet altijd, wel vaak) hard geluid bij het uit- of inrollen van het rolluik
 • Duurder dan voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken

👍 Voordelen:

 • Geen sloopwerkzaamheden nodig
 • Snelle en eenvoudige montage
 • Kan op de gevel of aan het kozijn gemonteerd worden
 • Bij plaatsing aan het kozijn kan wind minder makkelijk achter het rolluik gevangen worden
 • Goedkoper dan inbouwrolluiken
 • Beschikbaar in veel verschillende soorten uitvoeringen

👎 Nadelen:

 • Valt meer op omdat het rolluik op gevel of aan het kozijn geplaatst wordt
 • Indien montage aan het kozijn plaatsvindt, moeten er gaten geboord worden

Kosten rolluik bestaand raam

Afhankelijk van het type rolluik en de plaatsing ervan loopt de prijs nogal uiteen. Ook de afmetingen, de materiaalsoort en de bediening (handmatig of elektrisch) beïnvloeden de uiteindelijke prijs.

Het aanschaffen van een inbouw- of voorzetrolluik kost je tussen de 100 en 1800 euro. Deze kosten zijn exclusief de plaatsing ervan. Gemiddeld ben je voor de montage ergens tussen de 100 en 200 euro per rolluik kwijt.

De prijzen kunnen dus erg uiteen lopen. Beslis van te voren wat voor type rolluik je wilt plaatsen, gebruik de informatie uit dit artikel en ga dan op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding met betrekking tot het plaatsen hiervan.


Meer over rolluiken: