Rolluiken repareren? Kosten, Aandachtspunten & Tips!

Je rolluik kraakt en piept of heeft lamellen die aan vervanging toe zijn. Dan is het hoog tijd om je rolluik te herstellen. Een klus die je misschien liever uitbesteed aan een vakspecialist.

Maar, wat zijn de kosten voor het laten repareren van je rolluik? Zou je de reparatie van je rolluiken misschien zelf kunnen uitvoeren? Of kun je je rolluik misschien beter helemaal (laten) vervangen?

In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en meer.

We geven je onder andere informatie over verschillende soorten defecten. Maar ook de belangrijkste tips voor het repareren van je rolluik zetten we op een rij.

Welke rolluik defecten zijn er?

Je rolluik werkt niet meer naar behoren, maar je weet niet precies wat de oorzaak ervan is. We hebben de meest voorkomende defecten voor je op een rij gezet. Hierbij hebben we rolluiken met elektrische en handmatige bediening opgesplitst.

Rolluiken met handmatige bediening:

 • Defecte bandopwinder
 • Rolluikband is gescheurd of zit vast
 • Ingedeukte of scheefgetrokken lamellen
 • Beschadigd rolluikblad
 • Kapotte veer

Rolluiken met elektrische bediening:

 • Motor kraakt of piept
 • Defecte motor
 • Bediening is kapot. Denk hierbij aan de afstandsbediening, schakelaar op de muur of op afstand met smartphone
 • Ingedeukte of scheefgetrokken lamellen
 • Beschadigd rolluikblad
 • Anti-optilveer is kapot

Wat kost het repareren van een defect rolluik?

De kosten voor het repareren van kapotte rolluiken hangen af van een aantal factoren.

Denk hierbij aan het soort defect, hoeveel schade het betreft, de voorrijkosten en het uurtarief van de vakspecialist. Maar ook of het onderdeel gerepareerd kan worden of toch vervangen moet worden beïnvloeden de prijs.

Een andere factor waar je rekening mee moet houden is de hoogte waarop het kapotte rolluik hangt. Als de rolluiken hoger dan een ladder hangen, is het nodig een steiger of hoogwerker te huren. Deze kosten komen boven op de prijs van de reparatiekosten.

Als laatste kan het type rolluik de kosten beïnvloeden. Opbouw- en inbouwrolluiken zijn geheel of gedeeltelijk geïntegreerd in de gevel, wat lastiger kan zijn om te repareren.

Voorzetrolluiken zijn rolluiken op bestaande ramen en zijn makkelijker toegankelijk voor de monteur.

Prijsindicatie per soort reparatie/vervanging

Hieronder vind je een gemiddelde prijsindicatie per reparatie en de prijs om het onderdeel te vervangen. Zo weet je qua kosten ongeveer waar je vanuit moet gaan.

Type rolluikRolluik onderdeelReparatie/vervanging
Handmatige bediening  Defecte bandopwinder€ 25 – € 150
Handmatige bediening  Gescheurde/geblokkeerde rolluikband€ 50
Handmatige bediening  Kapotte lamellen€ 25 – € 40 per stuk
Handmatige bediening  Beschadigd rolluikblad€ 100 – € 250
Handmatige bediening  Kapotte veer€ 50 – 100
Elektrische bedieningDefecte motor rolluik vervangen of repareren:
– Motor met schakelaar
– Motor met afstandsbediening
 
€ 200 – € 400
€ 500 – € 600
Elektrische bedieningKapotte bediening€ 25 – € 300
Elektrische bedieningKapotte lamellen€ 25 – € 40 per stuk
Elektrische bedieningBeschadigd rolluikblad€ 100 – € 250
Elektrische bedieningKapotte anti-optilveer€ 50 – 100

Afhankelijk van de reisafstand van de vakspecialist moet je rekenen op zo’n 20 tot 40 euro voorrijkosten. Het uurtarief van de monteur kan nogal verschillen, dit ligt ergens tussen de 25 en 50 euro.

Gemiddeld wordt er een starttarief van 100 euro gerekend, wat meestal inclusief voorrijkosten is.

Rolluiken herstellen of helemaal vervangen?

Je kapotte rolluik laten herstellen? Of toch helemaal vervangen? Dit ligt volledig aan het onderdeel wat kapot is en de omvang van de schade.

Gaat de vakspecialist het onderdeel kunnen repareren? Of is het defecte onderdeel niet meer te redden, en moet deze volledig vervangen worden? En wat zijn hier dan de uiteindelijke kosten voor?

Ook de leeftijd van je rolluik speelt een rol bij het herstellen of volledig vervangen van je kapotte rolluik. De meeste rolluiken hebben een levensduur van 15 jaar. Afhankelijk van de leeftijd kan zijn dat het repareren van je rolluik de moeite waard niet meer is.

Het kan dus zijn dat de monteur het repareren of het vervangen van het defecte onderdeel afraadt. Dan zul je een nieuw rolluik moeten kopen. Voor het aanschaffen hiervan ben je gemiddeld tussen de 200 en 1000 euro kwijt.

Houd er in dit geval wel rekening mee dat de vervanging van het kapotte rolluik extra kosten met zich meebrengt. Ook voor de montage van het nieuwe rolluik zullen extra kosten in rekening gebracht worden.

Gemiddeld ben je zo’n 40 tot 80 euro kwijt voor het verwijderen van je kapotte rolluik. Voor het monteren van een nieuw rolluik betaal je ergens tussen de 100 en 200 euro, afhankelijk van de monteur.

Zo zie je maar. Afhankelijk van bovenstaande factoren kun je soms beter een nieuw rolluik aanschaffen. In sommige gevallen is het repareren of vervangen van een onderdeel juist weer meer de moeite waard.

Kan ik mijn rolluik zelf repareren?

Is het verstandig om mijn rolluik zelf te herstellen? Of kan ik hiervoor beter een vakman in dienst nemen? Dit ligt volledig aan het onderdeel wat kapot is of vervangen moet worden.

Kleinere onderdelen kun je zelf prima doen. Denk hierbij aan het schoonmaken of het vervangen van de rubbers die in de geleiders zitten bijvoorbeeld.

Voor grotere reparaties of het vervangen van onderdelen is ervaring vereist. We raden je in dit geval dan ook altijd aan een monteur in te huren. Vakspecialisten weten nu eenmaal precies wat ze doen, waardoor je verzekerd bent van kwaliteit.

Aandachtspunten bij het repareren van je kapotte rolluik

Wil je je kapotte rolluik laten repareren door een vakspecialist? Of heb je tips nodig om schade aan je rolluik te voorkomen?

We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor het besparen van reparatiekosten op een rij gezet.

Onderhoud en voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook van groot belang om je rolluiken goed te (laten) onderhouden. Dit zorgt voor een langere levensduur van het rolluik en je vermindert de kans op defecten.

Denk hierbij aan voorbereidingen die je kunt treffen als de winter voor de deur staat. Door het insmeren van de geleiders met zuurvrije vaseline voorkom je dat deze vastvriezen en kunnen beschadigen.

Maar ook in de zomer kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om schade te voorkomen. Je kunt bewegende delen bijvoorbeeld insmeren met olie. Dit houdt je rolluik schoner omdat vuil zich niet kan ophopen.

Ook op een hete zomerdag kun je je rolluik een handje helpen. Heeft de zon de hele dag pal op het rolluik gestaan? Wacht dan even met het bedienen van je elektrische rolluik totdat deze ietwat afgekoeld is.

Kies een rolluiken monteur in de buurt

De meeste vakspecialisten rekenen voorrijkosten op basis van het aantal kilometer. Door het kiezen van een monteur in de buurt kun je besparen op deze kosten.

Koop een betrouwbaar merk

Afhankelijk van je budget is ons advies een rolluik aan te schaffen van een bekend en betrouwbaar merk. Niet alleen zijn rolluiken van goede merken van betere kwaliteit, ook door de garantie die ze bieden kun je besparen op de kosten van eventuele reparaties.


Meer over rolluiken: