Buiten schommel voor in de tuin kopen? Dit zijn de 7 beste!

Zoek je een goede schommel voor buiten? Dan helpen wij je graag op weg. Op deze pagina ontdek je welke tuin schommels de beste zijn. 

Daarna gaan we in op de verschillende soorten en kom je te weten waar je op moet letten. Ook geven we je passende alternatieven. Zo ben je compleet op de hoogte! 

Beste schommels voor in de tuin

Bij het zoeken naar een buiten schommel heb je veel opties. Er zijn veel soorten schommels geschikt voor buiten. Ook kun je de schommel combineren met een glijbaan of een speelhuisje. In de top 7 staan verschillende soorten.

Allemaal van goede kwaliteit:

1: Beste schommel tuin – SwingKing dubbele schommel

De beste buiten schommel is deze van SwingKing. Dit is een schommelset met dubbele schommels en een sterk frame van hout. Aan dat frame kunnen de 2 schommels worden bevestigd. Die zijn in hoogte verstelbaar en maximaal belastbaar met 80 kg

Het hout is voorbehandeld. Dat wil zeggen dat het bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Het geïmpregneerde hout is vorstbestendig, kan tegen water en UV stralen. Hierdoor beleef je jarenlang plezier aan de schommelset. 

De palen kun je in jouw tuin bevestigen door middel van grondankers. Die ankers kun je los bij de set bestellen.  
2: Beste schommel voor buiten – KBT rubber schommelzitje buiten

De rubberen buiten schommel van KBT wordt erg goed beoordeeld. De schommel biedt de nodige stevigheid, ziet er mooi uit en is ideaal voor buiten. Het rubberen materiaal is namelijk vorstbestendig, maar kan ook goed tegen UV stralen en water

In het zitje is een stalen plaat gemonteerd. En de touwen zijn gemaakt van gelast kunststof. Dat biedt extra stevigheid. Hierdoor kan de schommel met maar liefst 70 kg worden belast

Een erg sterke kinderschommel voor buiten dus. Die zelfs geschikt kan zijn voor volwassenen
3: Nestschommel buiten – KBT Grandoh nestschommel

KBT-Grandoh-nestschommel

Ook een nestschommel is erg leuk voor in de tuin. Deze nestschommel van KBT is bijzonder stevig en heeft een langwerpige vorm. Het maximale draagvermogen is 150 kg. Daardoor kunnen zelfs meerdere kinderen tegelijk schommelen

De stof van het schommelzitje is volledig waterafstotend. Ook is er in het ontwerp gebruik gemaakt van staal. Dat maakt de schommel extra stevig. 

De touwen zijn verstelbaar en het is eenvoudig om de schommel in elkaar te zetten. De minimale leeftijd die wordt aanbevolen is 3 jaar. 
4: Beste kinderschommel buiten – KBT schommelzitje

Nog zo’n toffe kinderschommel voor buiten is deze kunststof schommel. Dit zitje van kunststof is erg sterk en geschikt voor buiten. Het is waterafstotend en heeft amper onderhoud nodig. Verder is het zitje erg licht van gewicht. 

De aangeraden minimumleeftijd voor deze schommel is 3 jaar. En het maximale draaggewicht van deze kunststof schommel is 70 kg. Daardoor kan de schommel tot een leeftijd van 15 jaar worden gebruikt. 

In meerdere kleuren is de schommel beschikbaar. Daarom zijn er zowel leuke varianten voor meisjes als voor jongens
5: Babyschommel buiten – Little Tikes schommel

Little-Tikes-2-in-1-peuter-schommel

Voor baby’s is buiten schommelen net zo leuk. En daar draagt deze Little Tikes babyschommel voor buiten aan bij. Kinderen kunnen hier al vanaf 9 maanden in schommelen. Zij zitten veilig en comfortabel in het zitje. 

De schommel groeit met ze mee, omdat je de T-beugel met gordels kunt verwijderen. De touwen kun je in hoogte verstellen. De tuin schommel is dan ook tot een leeftijd van 4 jaar te gebruiken. Verder heeft het zitje felle kleuren, die leuk zijn voor jongens en meisjes
6: Schommel glijbaan tuin – SwingKing speeltoestel glijbaan schommel

Heb je genoeg ruimte in de tuin? Dan kun je ook voor dit speeltoestel van hout gaan. Daarmee heb je niet alleen twee schommels, maar ook een glijbaan in de tuin.

En een leuke speeltoren waar je met een touw naar toe kunt klimmen. Onder de speeltoren is ruimte voor een zandbak

Jouw kids kunnen zich met dit speelhuisje uren vermaken. Op warme dagen is het zelfs mogelijk om de tuinslang op de glijbaan aan te sluiten. Dan creëer je een 3 meter lange waterglijbaan. De schommels kunnen in hoogte worden versteld
7: Meegroei schommel buiten – Kruzzel 3 in 1 schommel

Kruzzel-3-in-1-schommel-peuter

Aan de schommel van Kruzzel, heb je een toffe modulaire peuter schommel. Dit is een schommel die met je meegroeit. Al vanaf 8 maanden kunnen kinderen erop schommelen. En dat tot een leeftijd van zo’n 6 jaar. Het maximaal belastbaar gewicht is 30 kg

Deze kinderschommel voor buiten gebruik je op 3 manieren. Voor de jongste kinderen gebruik je de T-beugel, zij-leuningen en de veiligheidsriem. Dan zit jouw kleine goed vast. 

Later kun je de T-beugel weghalen. En op nog latere leeftijd verwijder je zelfs de leuningen en de riem. Zowel voor jongens als meisjes is dit een leuke tuin schommel. Ook kun je hem binnen ophangen. 
Waarom een schommel in de tuin?

Buiten spelen is erg gezond. Buitenspeelgoed, zoals een schommel in de tuin, kan dat goed stimuleren. In de buitenlucht kunnen kinderen zich uren met de schommel vermaken. En dat terwijl ze fysiek actief bezig zijn en hun evenwichtsorgaan ontwikkelen. 

Soorten schommels voor buiten

De buiten schommels kunnen in allerlei vormen en materialen voorkomen. Er is dan ook voor alle leeftijden wel een leuke tuin schommel te vinden. We geven je graag een idee van de variëteit.

De volgende soorten schommels kunnen voorkomen:

  • De meest bekende variant, is het normale schommelzitje. Dit kan een houten schommel zijn, maar ook een kunststof of rubberen schommelzitje.

    Vaak is de schommel enkel voor één persoon bedoeld. Soms wordt het zitje vormgegeven als autoband. Of als schijf. Dit zijn dan ook bekende variaties op het klassieke schommelzitje.  
  • Voor kinderen is de meegroei schommel voor buiten populair. Dit wordt ook wel de 2-in-1 of 3-in-1 schommel genoemd. Enkele onderdelen van deze schommel zijn afneembaar. Hierdoor kan de schommel voor meerdere leeftijden worden gebruikt. 
  • Ook erg leuk is de nestschommel voor buiten. Hierbij zit je niet op een plankje, maar in een rond of langwerpig nest. De nestschommel is vaak erg stevig.

    Daarom kan de schommel ook geschikt zijn voor volwassenen. Of kun je hem gebruiken als 2 persoons schommel. 

Schommel voor buiten kopen? Hier let je op:

Wil je een goede schommel kopen voor in de tuin? Dan kan het vinden van de juiste nog niet meevallen. Er is namelijk erg veel keuze. Om de opties met elkaar te vergelijken, moet je meer weten over de eigenschappen.

De volgende aspecten zijn daarbij belangrijk:

Materiaal

Niet alle materialen waar schommels van worden gemaakt, zijn weerbestendig. Een materiaal als kunststof is geschikt voor buiten. Neerslag is voor de kunststof schommels geen probleem. En dat geldt ook voor vorst. 

De metalen schommel met het rubberen zitje komt ook veel voor. Dit is een stevig type schommel. De schommel is goed betaalbaar en vereist weinig onderhoud. Een nadeel is, dat de schommel in de zomer warm kan worden. En mogelijk kan gaan roesten. 

Hout is niet altijd even geschikt voor buiten. Het hangt er namelijk van af of het hout behandeld is. Is het voorzien van een speciale coating of is het geïmpregneerd? Dan zit het met het weerbestendige aspect wel goed. De houten schommel is dan geschikt voor buiten. 

Voor welke leeftijd

Kijk bij het kopen van een buiten schommel goed voor welke leeftijd de schommel is bedoeld. Soms is het lastig om het verschil tussen een kinderschommel voor buiten en schommel voor volwassenen te zien. 

Een schommel voor peuters of een babyschommel voor buiten is eenvoudiger te herkennen. Dit zijn namelijk vaak schommels met leuningen en een veiligheidsriem.

Die onderdelen kun je op latere leeftijd weghalen. Daarom wordt dit ook wel een meegroei schommel voor buiten genoemd. 

Formaat

Niet iedereen heeft buiten ruimte voor een grote schommel. Het gaat dan enerzijds om het formaat van het schommelframe. Aan dat frame kan de schommel worden opgehangen. Anderzijds moet er rondom dit frame genoeg ruimte zijn om te schommelen. 

Voor grote tuinen kun je ook voor een groter schommelrek gaan. Je zou zelfs een schommel met glijbaan in de tuin kunnen zetten. Zodat jouw kleine een groot speeltoestel heeft. 

Heb je minder ruimte? Dan zijn er gelukkig schommels voor kleine tuinen. Dat zijn vaak enkele schommels met een compacter frame. 

Bevestiging schommel in de tuin

Bij het bevestigen van de schommel kun je op verschillende dingen letten. Wil je een gehele schommelset bestellen? Dan kun je allereerst kijken hoe de set wordt geleverd.

Is de set al voorgemonteerd of krijg je het als bouwpakket? Dat zijn dingen om rekening mee te houden. 

Ook is het goed om te kijken hoe je de schommelset wilt verankeren. Voor de veiligheid moeten de palen goed vaststaan in de grond. Daarvoor krijg je bij het pakket vaak een grondanker. Soms moet je dat grondanker nog los bestellen

Het verschilt per anker hoe je hem vastzet in de grond. Sommige grondankers kun je de grond in draaien. En voor andere soorten moet je een gat maken in de grond, waar je ook beton bij giet. Dan weet je zeker dat de schommel goed vast staat. 

Naast de ankers kan het vastzetten ook met pinnen gebeuren. Die pinnen steek je in de grond. Dit wordt gezien als minst stevige manier om de schommel in de tuin te bevestigen. Het voordeel is wel, dat je de schommel nog kunt verplaatsen. 

Alternatieven voor een schommel in de tuin

Tegenover de schommel voor buiten, staat natuurlijk de schommel voor binnen. Als je de schommel toch alleen binnen wilt gebruiken, is dat een goede optie. Weet wel dat veel buiten schommels ook al geschikt zijn voor binnen. 

Een ander alternatief voor een losse schommel is een speeltoestel. In de tuin zet je dan bijvoorbeeld een schommel met glijbaan.

Een soort buitenspeelgoed met schommel. Al helemaal voor peuters en kinderen is het speeltoestel met een schommel en glijbaan in de tuin echt een feestje.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste buiten schommels geselecteerd?

In de selectie is met veel aspecten rekening gehouden. Alleen de beste schommels voor buiten werden geselecteerd. De schommels werden vergeleken op prijs en de kwaliteit die je daarvoor terug krijgt. De specificaties en reviews waren daarvoor ook belangrijk. 

Waar moet een tuin schommel aan voldoen?

Een schommel in de tuin moet veilig en stevig zijn. Daarvoor moet de schommel goed kunnen worden verankerd. Bovendien komt het goed van pas als de schommel weerbestendig is. Dan kun je hem zonder zorgen het hele jaar door buiten laten hangen. 

Zijn alle schommels geschikt voor buiten?

Nee. Er zijn schommels die je alleen binnen kunt gebruiken. Dat zijn dan vaak schommels van textiel. Of van hout dat niet geïmpregneerd is. 

Kun je zelf een schommel in de tuin maken?

Ja dat is mogelijk. Bij een bouwwinkel als de Gamma of Praxis haal je dan de benodigdheden in huis. Houten balken, touw, sluitringen en bouten komen dan goed van pas. Online kun je een bouwtekening vinden of een stappenplan volgen. 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen zelfstandig schommelen?

Als kinderen een jaar of 4 zijn kunnen ze vaak zelf schommelen. Het verschilt per kind wanneer hij/zij hier aan toe is. Soms is dat al bij een leeftijd van 3 jaar, en soms op een latere leeftijd. 

Welke ondergrond is geschikt voor de buiten schommel?

Het meest geschikt is gras, zand of houtsnippers. Mits de valhoogte maximaal 1,5 meter bedraagt. Ook is het mogelijk om rubberen tegels in de tuin de plaatsen.