Single speed fiets kopen? De 4 beste Fixie fietsen getest

Wil je een single speed, ofwel fixie fiets kopen? Maar weet je niet waar je terecht kunt of waar je op moet letten bij de aanschaf? Wij helpen je verder!

In dit artikel kun je niet alleen de top 4 best geteste fixed gear fietsen vinden. We geven je onder andere meer informatie over wat een single speed fiets nu eigenlijk is.

Maar ook wat de grootste voor- en nadelen van een fixie zijn. Lees snel verder!

De Top 4 best geteste single speed fietsen

Tijdens ons onderzoek hebben we verschillende fixie fietsen met elkaar vergeleken. Van de best geteste exemplaren is een toplijst samengesteld. De beste single speed fietsen vind je in onderstaande top 4.

  1. Als beste single speeds fiets getest – Elops 500 Single Speed Fiets
  2. De beste fixie fiets uit de test – Cheetah Prey 1SP Fixie Fiets
  3. Meest sportieve fixed gear fiets – Cheetah Bohemian 1SP Fixie Fiets
  4. Als meest comfortabele single speed fiets getest – Cheetah Attack 7 Single Speed Fiets

Single speed fietsen vs fixed gear fietsen

Een single speed of fixed gear fiets – ook wel fixie genoemd – wordt vaak gezien als dezelfde fiets. Ondanks de vele overeenkomsten zijn het toch echt 2 verschillende soorten fietsen. We leggen je graag uit wat single speed en fixie fietsen nu eigenlijk zijn.

Single speed fiets

Een single speed racefiets – wat letterlijk één snelheid betekent – is een fiets zonder versnellingen. Dit type fiets is voorzien van zowel remmen als twee tandwielen.

Kenmerkend aan een single speed is het vrije tandwiel. Stop je met trappen? Dan bewegen de ketting, pedalen en het tandwiel ook niet meer. Enkel het achterwiel draait nog verder door.

👍 Voordelen:

  • Minimalistisch design
  • Licht van gewicht
  • Veilig en eenvoudig in gebruik
  • Inclusief remmen
  • Vrij tandwiel
  • Vaak gemaakt van goedkopere materialen
  • Dit type fiets vergt minder onderhoud, waar je uiteindelijk op bespaart

👎 Nadelen:

  • Fiets heeft geen versnellingen
  • Je kunt niet achteruit fietsen

Fixed gear fiets (fixie)

Een fixie heeft net als een single speed geen versnellingen en wordt ook wel een doortrapfiets genoemd. Waarom? Op een fixed gear fiets is het niet mogelijk om te stoppen met trappen.

Dit type fiets is ook voorzien van twee tandwielen waarvan het achtertandwiel vast zit. Hierdoor blijven zowel de ketting, pedalen, wielen en het tandwiel constant doordraaien. Je kunt op dit type fiets niet achteruit remmen, maar wel achteruit fietsen.

Vaak zijn fixies voorzien van handremmen, alhoewel fanatiekelingen graag zonder rijden. Je kunt deze fixies dan enkel afremmen door je voeten stil te houden. Door je gewicht te gebruiken komt de fiets in een slip terecht.

👍 Voordelen:

  • Minimalistisch design
  • Licht van gewicht
  • Je kunt achteruit fietsen
  • Helpt bij het ontwikkelen van een constant trapritme
  • Het vergt minder energie omdat de trappers altijd blijven draaien
  • Vaak gemaakt van goedkopere materialen
  • Je hebt minder onderhoud aan een fixed gear fiets, hier bespaar je uiteindelijk dan ook op

👎 Nadelen:

  • Een fixed gear fiets heeft geen versnellingen
  • Minder veilig in gebruik omdat je niet kunt remmen
  • Je kunt niet stoppen met trappen
  • Het behoeft oefening en ervaring om op een fixie te rijden
  • Het nemen van scherpe bochten kan wat gevaarlijker zijn. De trappers kunnen namelijk de grond raken op hoge snelheid

Overeenkomsten fixie en single speed fiets

Zoals eerder aangegeven denken veel mensen dat een fixie en single speed bike dezelfde fietsen zijn. Dit komt voornamelijk omdat beide type fietsen veel overeenkomsten hebben.

We lichten de belangrijkste overeenkomsten graag toe:

  • Racefiets: beiden zijn geïnspireerd op ouderwetse baanfietsen, afkomstig uit het baanwielrennen. Meestal hebben dit type fietsen dan ook een racefiets-frame;
  • Tandwielen: beide fietsen hebben twee tandwielen;
  • Design: beide fietsen hebben een minimalistisch design;
  • Versnellingen: zowel een fixie als single speed hebben geen versnellingen.

Er is overigens wel een type fiets beschikbaar die je kunt gebruiken als single speed of fixie. Dit type fiets heeft een zogeheten flip flop naaf en is voorzien van zowel een vast als vrij tandwiel. Door het achterwiel om te draaien, kun je fixed of vrij rijden.

Single speed en fixed gear fiets: Wat zijn de verschillen?

Nu weet je wat een single speed of fixed gear fiets is en wat de overeenkomsten zijn. Maar wat zijn dan nu eigenlijk de verschillen tussen de twee?

We hebben de grootste verschillen voor je op een rijtje gezet:

  • Vast of vrij tandwiel: een single speed fiets beschikt over een vrij tandwiel, waar een fixed gear fiets beschikt over een vast tandwiel;
  • Trappen: op een single speed bike kun je stoppen met trappen, waarna de ketting, pedalen en het tandwiel stoppen met draaien. Op een fixed gear fiets kun je niet stoppen met trappen, omdat de ketting, pedalen en het tandwiel continue blijven draaien;
  • Remmen: over het algemeen zijn fietsen zonder terugtraprem fixies. Fietsen die wel een rem hebben worden single speed fietsen genoemd;
  • Achteruit fietsen: het is niet mogelijk om op een single speed bike achteruit de fietsen. Omdat op een fixie de terugtraprem mist, kun je op dit type fiets wel achteruit fietsen.

Waarom een fixed gear fiets kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een single speed fiets zou moeten kopen. De belangrijkste redenen vind je hieronder.

Een van de redenen om een single speed bike te kopen is het minimalistische design. Het concept ‘less is more’ komt steeds vaker terug, en dat is zeker van toepassing op dit type fiets.

Door het ontbreken van fietsonderdelen zoals versnellingen en meerdere bladen kan er ook minder kapot. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar houdt de fiets ook licht van gewicht. De meeste single speed fietsen wegen tussen de 10 en 15 kilogram.

Voor een fixie kan een throwback naar je jeugd ook een reden zijn om deze aan te schaffen. Ik hoor je denken, waarom?

Maar herinner je je niet meer dat je op je doortrap driewieler rondjes aan het scheuren was? Dit is voor veel rijders een reden om een fixed gear fiets aan te schaffen!

Fixie fiets kopen? Hier moet je op letten!

Voor het kopen van een single speed fiets moet je op een aantal dingen letten. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Fixie of single speed

Voordat je tot aankoop overgaat moet je jezelf bedenken welk type fiets je wilt aanschaffen. Het ligt er maar net aan hoeveel ervaring jij hebt met fietsen en wat je belangrijk vindt.

Zoek je een fiets die eenvoudig te gebruiken is en waarmee je tijdens het fietsen kunt remmen? Dan is een single speed fiets de beste keuze. Maar als je bijvoorbeeld wat meer uitdaging zoekt, kun je het beste voor een fixie gaan.

Framehoogte vs. lengte

Bij single speed fietsen wordt door de leverancier vaak aangegeven welke framehoogte bij welke lengte past. Check dus van tevoren of jouw lengte compatibel is voor de betreffende framehoogte van de fiets.

Materiaal

Een fixie of single speed fiets wordt meestal gemaakt van staal of aluminium. Een fiets van staal of staallegering is duurzaam en goedkoper. Aluminium daarentegen is lichter van gewicht, maar is vaak wel een stuk duurder.

Gewicht

Het voordeel aan een single speed bike is dat deze licht van gewicht zijn. Waar een stadsfiets al gauw rond de 25 kilogram weegt, is dit type fiets veel lichter.

De meeste single speed fietsen wegen zo’n 10-15 kilogram. Let bij de aanschaf dus goed op het gewicht.

Prijs

Omdat dit type fiets onderhoudsvrij is, ben je uiteindelijk vaak een stuk goedkoper uit. Wel kan er flink prijsverschil zitten in het type single speed fietsen. Je koopt een goede single speed fiets al vanaf 200 euro.

Uiteraard zijn er uitschieters waarbij je moet denken aan 1000 tot 2000 euro. Deze fietsen zijn dan gewoonweg gemaakt van duurdere materiaalsoorten.

Waar koop ik een goede single speed fiets?

single speed fiets voordelen

Vraag je je af waar je een goede fixie of single speed bike kunt kopen? Voor de aanschaf hiervan kun je het beste terecht bij een fietsspeciaalzaak. Alhoewel sommige sportwinkels ook single speed fietsen in het assortiment hebben.

Het is wel zo dat niet alle fiets- of sportwinkels dit type fietsen verkopen. Houd hier dus wel rekening mee. Voor het kopen van een fixie online kun je het beste terecht bij onderstaande aanbieders.