Speed pedelec helm kopen? Check de Top 7 beste uit de test

Met een speed pedelec rijd je harder dan met een gewone elektrische fiets. Bij snelheden van maximaal 45 kilometer per uur is het belangrijk dat je goede bescherming draagt. Een fietshelm is zelfs verplicht bij gebruik van deze snelle elektrische fietsen.

Een goede helm voor je speed pedelec is gecertificeerd (NTA 8776 norm in Nederland en EN1078 norm in België), zodat jouw hoofd beschermd is als je valt bij een hogere snelheid.

Wil jij een speed pedelec helm kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Lees hier dan verder over de beste speed pedelec helmen van dit moment.

Top 7 beste speed pedelec helmen

Een goede speedbike helm voor jou is dat niet automatisch voor een ander. Deze is van hoge kwaliteit, voldoet aan jouw persoonlijke eisen en aan de NTA-norm. Hier vind je de 7 beste producten uit onze speed pedelec helm test.

1. Beste speed pedelec helm: Abus Pedelec 2.0. ACE

Abus 2.0. ACE speed pedelec helm

Wil jij een goede fietshelm voor je speed pedelec kopen, die je het hele jaar door gebruikt en die je optimaal beschermt, dan komt de Abus Pedelec 2.0 ACE het beste uit de test. Deze allround helm heeft alles wat je nodig hebt als speed pedelec gebruiker.

De ACE gebruik je in elke situatie en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Voor een iets hoger dan gemiddelde prijs, krijg je een speedbike helm met verlichting, regenkap en vizier. Hij is lichtgewicht, comfortabel en reduceert windruis.
2. Beste speed pedelec helm voor dames: AGU Urban pedelec

AGU-Urban-Pedelec-dames-fietshelm-e-bike

Dames willen een veilige helm die wat eleganter en lichter is. Daarbij is het een voordeel als deze comfortabel zit.

Van alle helmen die we getest hebben, kwam de AGU Urban pedelec helm voor dames als beste uit de test. Deze helm is lichtgewicht, stijlvol, te krijgen in kleinere maten en gemakkelijk te verstellen.

Een ander voordeel van deze speedbike helm voor dames is dat hij een afneembaar vizier heeft en een zonnescherm. De prijs van deze NTA 8776 helm is ook prima. Het is een uitstekende keuze voor stijlvolle lichtgewicht bescherming op je fiets.
3. Beste speed pedelec helm met vizier: Cratoni Commuter

Cratoni-Commuter-speed-pedelec-helm-met-vizier

Ben je van plan om veel te fietsen, dan is een speed pedelec helm met vizier een must. Deze houdt vliegjes en andere deeltjes tegen en beschermt je ogen tegen wind. De beste speedbike helm met vizier is de Cratoni Commuter.

Het is een helm speciaal voor forenzen, verkrijgbaar in verschillende kleuren en met een optimale pasvorm. Ook aan ventilatie is gedacht met een handige schuifbediening. De Commuter voldoet aan de NTA 8776 norm en weegt slechts 400 gram.
4. Beste speed pedelec helm met verlichting: Abus pedelec+

Abus-pedelec-fietshelmen-e-bike

Sommige helmen voor je speed pedelec zijn van alle gemakken voorzien. Zo kun je investeren in een speedbike helm met bluetooth of een helm die een berichtje stuurt naar iemand als je gevallen bent.

Rijd je vaak in het donker, dan heb je een speedbike helm met verlichting nodig en dan komt de Abus pedelec+ het beste uit de test.

Deze helm heeft alle basisfuncties die je nodig hebt, zoals een regenhoes en een comfortabele pasvorm. Daarbij is er de krachtige ledlamp waarmee je in het donker beter zichtbaar wordt.

Dit alles krijg je voor een zeer goede prijs en dat maakt de Abus pedelec+ ideaal voor iedereen die een kwalitatieve helm zoekt zonder poespas.
5. Beste speed pedelec helm met MIPS: Lumos Ultra MIPS

Lumos-Ultra-MIPS-beste-speed-pedelec-helm

MIPS staat voor Multi Directional Impact System en dat is een veiligheidssysteem dat de impact op je hoofd bij een val vermindert. Dat geeft je extra zekerheid en veiligheid op je speed pedelec. De beste helm met dit systeem is de Lumos Ultra MIPS.

Naast een pedelec helm die je hoofd beter beschermt, krijg je met de Lumos Ultra MIPS ook verlichting, bluetooth en richtingaanwijzers. Je laadt hem gemakkelijk op met een USB-verbinding. Met deze speedbike helm ben je goed zichtbaar en dus veiliger.
6. Beste speed pedelec helm van Abus: Abus Pedelec 2.0

abus-speed-pedelec-2.0

Abus is het merk dat de ANWB aanraadt en van alle helmen die zij produceren komt de Abus Pedelec 2.0 het beste uit de test. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend, want voor gemiddelde kosten krijg je een speedbike helm met vizier en verlichting en uitstekende ventilatie.

De Abus Pedelec 2.0 is een speed pedelec helm die ook op de snorfiets of bromfiets kan worden gedragen. Hij is iets simpeler dan ACE uitvoering. De helm heeft een handige ingebouwde USB-poort voor het opladen van de verlichting en netten om insecten tegen te houden terwijl je fietst.
7. Beste speed pedelec helm met alle functies: Cratoni Smartride

Cratoni-Smartride-beste-speed-pedelec-helm

Een goede fietshelm voor je speed pedelec heeft minimaal een NTA 8776 certificering in Nederland of een EN1078 certificering in België. Wat je er daarna aan toe wilt voegen, is aan jou.

Rijd je echt vaak op de fiets en wil je een helm waarmee je van alle gemakken wordt voorzien, dan kies je voor een Smartride helm van Cratoni.

Waarom is deze helm zo slim? Hij heeft een achterlicht, richtingaanwijzer, muziekspeler, afstandsbediening, fotocamera, bluetooth connectie, walkietalkie en valsensor.

Daarbij is hij ook lichtgewicht, reflecterend, ventilerend en voorzien van vizier. Met de Cratoni Smartride kom je niets te kort.
Speed pedelec helm kopen; waar moet ik op letten?

aandachtspunten-pedelec-helm

Aan de hand van de bovenstaande voorbeelden wordt het gemakkelijker om te bepalen welke helm je het beste voor je speed pedelec koopt.

Het belangrijkste is de certificering en met een EN1078 of NTA8776 speed pedelec helm mag je ook op je bromfiets of snorfiets rijden.

Bij het uitkiezen van je helm, let je op een aantal andere punten. De bovenstaande beste speedbike helm categorieën vertellen je al een beetje wat er mogelijk is.

Om je te helpen aan de ideale helm voor jouw speed pedelec, vind je hier alle punten waarop je moet letten bij je aankoop.

1. De maat van je speed pedelec helm

Elke goede helm voor je speed pedelec is voorzien van instelbare banden. Daarmee kun je deze goed passend maken op je hoofd. Maar voor optimale bescherming is het ook belangrijk dat je de juiste maat uitkiest.

Deze meet je met een lintmeter, door de omtrek van je hoofd te nemen net boven je oren en net boven je wenkbrauwen.

Met deze afmeting weet je welke speed pedelec helm jou het beste zal passen. Soms wordt de maat aangeduid in centimeters, en andere keren in small, medium en large. Deze komen op de volgende manier met elkaar overeen:

 • Small: een omtrek van 52 centimeter en kleiner.
 • Medium: een omtrek van tussen de 52 centimeter en 57 centimeter.
 • Large: een omtrek van 57 centimeter en hoger.

2. Het soort speed pedelec helm

Er zijn allerlei soorten helmen die beter geschikt zijn voor verschillende situaties.

Voor sporters kan een MTB-helm of een racefiets helm een betere keuze zijn, maar kun je ook een speed pedelec helm kopen die ook voor die situaties geschikt is. Zo voorkom je dat je een aparte helm nodig hebt voor elke fiets.

Ben je iemand die veel in de stad rijdt, dan zijn de simpele en lichtgewicht speed pedelec helmen een goede keuze. Fiets je juist veel in de natuur, dan is een speedbike helm met vizier aan te raden, of met windruis reductie en een regenhoes.

Vraag jezelf dus altijd af hoe je de helm wilt gaan gebruiken en pas je aankoop daarop aan.

3. Welke extra opties vind je belangrijk?

speed-pedelec-helm-met-verlichting

Een laatste punt om op te letten als je een speed pedelec helm gaat kopen is de accessoires. Wil je een simpele helm die je voornamelijk beveiligt, of wil je verlichting, bluetooth, richtingaanwijzers, valmelding, een muziekspeler, walkietalkie of videocamera?

Alles is mogelijk en je kiest voor al deze opties of een selectie ervan.

Vergeet niet dat veiligheid het belangrijkste is en dat je dus altijd een NTA 8776 helm koopt. Daarna is de keuze aan jou en heb je nogal wat opties.

Door de bovenstaande punten te nemen en voor jezelf te bepalen wat je nodig hebt, maak je een sterke selectie, wordt je keuze gemakkelijker en vind je een helm die bij je past.

Het verschil tussen speed pedelec helmen en standaard fietshelmen

De reden waarom het zo belangrijk is dat je op je speed pedelec een goede helm draagt, is dat je sneller gaat. Speed pedelecs zijn eigenlijk ook geen fietsen, maar bromfietsen. Een speed pedelec helm is verplicht en dan is een standaard fietshelm niet voldoende.

Net als een speed pedelec een kruising is tussen een elektrische fiets en een brommer, is een speed pedelec helm ook een kruising tussen een standaard fietshelm en een brommerhelm. Wat heeft een speed pedelec helm dat een standaard fietshelm niet heeft?

 • De Nederlandse NTA 8776 certificering is specifiek voor dit type helmen.
 • Een pedelec helm is groter dan een standaard fietshelm.
 • Je slaap en nek worden extra beschermd bij een val.
 • Een speed pedelec helm is verplicht.
 • Een fietshelm voor je speed pedelec is sterker en dempt de schok beter.

Andere bescherming naast je helm

bescherming-fietshelm-speed-pedelec

De speedbike helm beschermt je hoofd als je valt bij hogere snelheden. We gaan er uiteraard van uit dat dit niet gebeurt, maar dat is nooit gegarandeerd.

Daarom is optimale bescherming terwijl je je speed pedelec gebruikt aan te raden. De speed pedelec helm is verplicht, maar wat doe je nog meer om jezelf te beschermen?

1. Zichtbaarheid en hoorbaarheid

Zorg altijd dat je goed zichtbaar bent en dat je zelf ook goed om je heen kunt zien. Investeer dus in verlichting, in een achteruitkijkspiegel en eventueel een fluorescerend hesje. Controleer regelmatig of je claxon werkt en investeer eventueel in een extra fietsbel.

2. Kinderen en bijrijders

Je mag geen kinderen die jonger zijn dan 3 jaar vervoeren met je speed pedelec. Bij kinderen van 3 jaar en ouder moet je een beveiligingssysteem installeren. Vergeet niet ook te investeren in een kwalitatieve kinderfiets helm.

3. Bescherming

Het is niet verplicht om beschermende kleding te dragen, maar kom je te vallen dan zal het zeker zware schaafplekken en andere wonden voorkomen. Heeft jouw speed pedelec helm geen vizier, dan is bescherming voor je ogen geen overbodige luxe, bijvoorbeeld met een goede fietsbril.

De beste speed pedelec helm merken

beste-fietshelmen-e-bike

In deze wereld is goedkoop vaak duurkoop en je eigen veiligheid zet je niet op het spel. Daarom is het altijd verstandig om te investeren in een goed merk, waarvan je zeker weet dat ze kwaliteit leveren en veiligheid bieden.

Investeren in kwaliteit kost vaak meer, maar dat is het extra geld zeker waard. Dit zijn de 5 bekendste speed pedelec helm merken van dit moment:

 • Abus: dit is het bekendste merk en de ANWB raadt het aan.
 • Cratoni: de meest uitgebreide en slimme speed pedelec helmen komen van deze fabrikant.
 • Endura: het allround merk voor allerlei soorten fiets- en speed pedelec helmen.
 • Giro: Giro is een merk dat helmen maakt voor allerlei soorten extreme sporten.
 • Lumos: ook Lumos maakt smart helmen, ideaal voor gadget liefhebbers.


Misschien ook interessant: