De meest geschikte speeltoestellen voor in kleine tuin: Top 6!

Heb je weinig ruimte in de tuin? En wil je er toch een mooi speeltoestel neerzetten? Dat kan! Er zijn namelijk genoeg kleine speeltoestellen voor in de tuin.

Waarbij je ook nog ruimte rondom het toestel vrij kunt houden. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Eerst zetten we de beste toestellen voor een kleine tuin op een rij. Daarna stippen we wat aandachtspunten aan. Zo weet je waar je rekening mee moet houden.

Tot slot behandelen we alternatieven en veelgestelde vragen.

Beste speeltoestellen voor een kleine tuin

Ga je een speeltoestel kopen voor een kleine tuin? Dan wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Het kan lastig zijn om te bepalen welke kleine speeltoestellen van goede kwaliteit zijn. Daarom hebben wij dat al voor je uitgezocht.

De volgende 6 kleine toestellen zijn van goede kwaliteit:

1: Beste speeltoestel kleine tuin – SwingKing Irma

Als het om speeltoestellen gaat, zijn producten van SwingKing aan te raden. Van SwingKing is het Irma speeltoestel geschikt voor een kleine tuin. Het toestel beschikt over een kleine glijbaan, een klimmuur en een ladder

Dit compacte toestel neemt zo’n 3 vierkante meter in beslag. De afmetingen zijn 190 x 66 x 125 centimeter. Het toestel is bedoeld voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud. De glijbaan is 1,2 meter lang. En de speeltoren is 125 centimeter hoog

Verder is het hout gecertificeerd. En is het geschikt gemaakt voor buiten gebruikt. Het toestel kun je ook nog uitbreiden met leuke accessoires
2: Klein speeltoestel met glijbaan – Wickey TinyWave

Ook een goed merk voor speeltoestellen is Wickey. De Wickey Tiny Wave is erg geschikt voor een kleine tuin. Terwijl dit kleine speeltoestel ook een glijbaan heeft. En onderin het toestel kun je een zandbak kwijt. Ook zijn er 2 haken om een schommel op te hangen. 

Het toestel heeft een oppervlakte van zo’n 8 vierkante meter. De precieze afmetingen zijn 260 x 310 x 220 centimeter en de platform hoogte bedraagt 90 centimeter.

Het toestel is gemaakt voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Al met al is dit een veelzijdig speeltoestel voor een kleine tuin. 
3: Stevig speeltoestel kleine tuin – SwingKing Mario

Een van de beste speeltoestellen voor een kleine tuin, is ook de Mario SwingKing. Kinderen zich op veel manieren met het speeltoestel vermaken. En dat terwijl het speeltoestel een klein formaat heeft. De afmetingen zijn 120 x 104 x 210 centimeter

Het speeltoestel is gemaakt van hout. Het bestaat uit een glijbaan van 2,5 meter, een klimtouw en een ladder. Onder de speeltoren zou je een zandbak kunnen plaatsen.

Ook zit er op de uitkijktoren een verrekijker. Voor kinderen vanaf 3 jaar is dit een leuk speeltoestel. 
4: Klein speeltoestel tuin – SwingKing Lancelot

Wil je voor jouw kleine een echte ridder speeltoren in de tuin zetten? Dan is de SwingKing Lancelot wat je zoekt. De speeltoren is namelijk vormgegeven als kasteeltoren. 

In de toren hebben kinderen een eigen speelhoek. En aan de achterkant kunnen zij op het trapje omhoog klimmen. Zodat ze van de 2,5 meter lange glijbaan af kunnen glijden. De speeltoren is er voor kinderen vanaf 3 jaar

De toren is 110 x 110 x 195 centimeter groot. En is gemaakt van gecertificeerd hout. Dat bedoeld is voor buiten gebruik. 
5: Klein speeltoestel – Step2 Game Time

Ook de Step2 Game Time behoort tot de beste speeltoestellen voor een kleine tuin. In tegenstelling tot de andere speeltoestellen, is deze gemaak van kunststof. Het is een erg klein speeltoestel. Kinderen vanaf anderhalf jaar oud kunnen er dan ook al mee spelen. 

Dit is een klein speeltoestel met een glijbaan. Ook zit er aan de zijkant van het toestel een basketbalnet. Daarom kan het op verschillende manier worden gebruikt. Het kleine speeltoestel is geschikt voor in de tuin, maar ook voor binnen

Het benodigde oppervlakte voor dit speeltoestel is 1,2 vierkante meter. De afmetingen zijn 157 x 108 x 78 centimeter
6: Klein speeltoestel/klimtoestel voor in de tuin – SwingKing Bokito

SwingKing-klimtoestel-buiten-Bokito

Een tof speeltoestel van compact formaat is SwingKing Bokito. In dit toestel kunnen kinderen vanaf 3 jaar uren klimmen en klauteren. Het speeltoestel heeft een klimwand, touwladder en klimnet. Ook met het duikelrek kunnen kinderen zich vermaken.

Het speeltoestel is gemaakt van hout. Dat hout is op een duurzame manier verkregen. Het heeft namelijk een fsc-certificaat. Ook is het hout vakkundig behandeld. Zo is het bestendig tegen allerlei weersinvloeden. 

Het klimtoestel heeft ook nog een TÜV certificaat. Dat toont aan dat het toestel veilig is om te gebruiken. Het toestel heeft een rechthoekige vorm en de afmetingen zijn 240 x 120 x 220 centimeter
Speeltoestel voor een kleine tuin kopen? 4 aandachtspunten:

Bij het kopen van een klein speeltoestel moet je met enkele punten rekening houden. We hebben ze voor je onder elkaar gezet.

1: Let goed op het formaat

Als je een klein speeltoestel zoekt, let je natuurlijk op het formaat. Kijk eerst hoeveel ruimte je in de tuin precies hebt. Op basis daarvan kun je op zoek gaan. 

De ruimte staat altijd duidelijk in de productomschrijving aangegeven. Bij sommige producten staat zelfs al het benodigde oppervlakte vermeld. 

In onze top 6 blijven veel afmetingen onder de 2 meter. Dat is voor een speeltoestel relatief klein. Vaak zie je namelijk dat de hoogte, breedte of lengte groter is dan 2 meter. 

2: Houd rekening met ruimte rondom het speeltoestel

Kijk dus goed naar het formaat. Maar ga ook na of er om het speeltoestel heen nog genoeg ruimte is. 

Heb je bijvoorbeeld een speeltoestel met schommel? Dan moet je wel kunnen schommelen. In stilstand neemt de schommel minder ruimte in beslag. Voor het maken van de zwaai heb je rondom de schommel zeker een straal van 2,5 meter aan ruimte nodig.

En bij een klein speeltoestel met glijbaan heb je aan het uiteinde van de glijbaan nog ruimte nodig. Anders kun je niet op een veilige manier van de glijbaan af stappen. Ook moet je nog op het laddertje kunnen klimmen. Dat zijn dingen om rekening mee te houden. 

3: Kijk naar de geschikte leeftijdscategorie

Let bovendien op voor wie het speeltoestel geschikt is. Een klein speeltoestel is al snel bestemd voor peuters of baby’s. Zij hebben een minder groot toestel nodig om mee te spelen. Maar dit kleine speeltoestel is niet altijd geschikt voor oudere kinderen

4: Ga voor een veilig toestel van goede kwaliteit

De veiligheid mag niet uit het oog worden verloren. Ook niet bij een speeltoestel voor in de tuin van klein formaat. Er zijn een paar dingen waar je de veiligheid op kunt beoordelen. 

Kijk bijvoorbeeld of het toestel een TÜV certificaat heeft. Dat certificaat kan alleen behaald worden na een uitgebreide test op veiligheid

En zoek je een klein speeltoestel voor een klein kind? Dan kun je nog extra letten op de plateauhoogte. Je wilt immers niet dat jouw kleine van een te hoog plateau af kan vallen. 

Tot slot kun je nagaan of er geen scherpe punten of randen zijn. Kinderen kunnen zich aan dit soort randen stoten. Of kunnen er achter blijven haken. Dat wil je voorkomen. Een klein speeltoestel voor in de tuin moet dan op een ronde manier zijn afgewerkt. 

Alternatieven voor een klein speeltoestel in de tuin

Voor een compacte tuin is een klein speeltoestel ideaal. Toch zijn er ook genoeg andere opties. Kijk maar eens naar de schommels voor een kleine tuin. Dit zijn vaak enkele schommels met een vrij compact frame. Daardoor nemen ze weinig ruimte in beslag. 

Ook andere speeltoestellen nemen weinig ruimte in. Een speelhuisje voor in de tuin hoeft bijvoorbeeld ook niet groot te zijn. Deze huisjes heb je al voor een klein formaat. 

Net zo efficiënt voor een kleine ruimte zijn een zandbak en een klimtoestel. De zandbak kun je soms zelfs inklappen als je hem niet gebruikt. En een klimtoestel vereist weinig ruimte om het rek heen.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste speeltoestellen voor een kleine tuin geselecteerd?

Bij het samenstellen van de top 6 is uiteraard gelet op het formaat van het speeltoestel. Dat moest geschikt zijn voor kleine tuinen. Daarnaast is er erg gelet op de kwaliteit. En zijn er speeltoestellen voor diverse leeftijdscategorieën geselecteerd. 

Welke ondergrond is geschikt voor een klein speeltoestel?

Een zachte ondergrond, die genoeg demping biedt. Dat kan een ondergrond zijn van gras, rubberen tegels of zand. Boomschors of houtsnippers kunnen ook geschikt zijn.


Meer speeltoestellen: