Top 10 winterharde balkonplanten

Het is natuurlijk wel zo gezellig als er planten op het balkon staan. En wil je daar ook in de winter van kunnen genieten? Dan zijn winterharde balkonplanten voor jou de oplossing!

Deze sterke balkonplanten zijn een stralende toevoeging aan ieder balkon. Ook in de koudere maanden blijven de planten goed.

De planten hebben vaak zelfs amper onderhoud nodig. Daar wordt iedere balkon eigenaar blij van, toch?

In dit artikel ontdek je wat de beste winterharde balkonplanten zijn. Bovendien ontdek je de voordelen van dit type plant en krijg je handige tips voor het vinden van de juiste balkonplanten.

De 10 beste sterke balkonplanten

Sterke, winterharde balkonplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Of je nu een ervaren tuinier bent of pas begint met planten op het balkon, er is altijd een geschikte soort.

Wij zetten de 10 beste winterharde balkonplanten onder elkaar. 

Per plant geven we je in het kort meer informatie. Ontdek wat de beste standplaats is voor de balkonplant. En of de sterke balkonplant veel onderhoud nodig heeft.

Zo kom je te weten welke planten iets voor jouw balkon kunnen zijn!

1: Lavendel

lavendel winterharde balkonplant

Bijna iedereen is wel bekend met lavendel. Lavendel is een mooie plant met paarse bloemen. De aroma geur is voor de plant erg kenmerkend.

Uit de bloemen wordt lavendelolie gewonnen. Dat wordt vaak gebruikt in verzorgingsproducten en blijkt een ontspannende werking te hebben. 

Lavendel doet het goed op een balkon met veel zon. De plant heeft af en toe water nodig, maar niet veel. Het is een plant die je amper hoeft te onderhouden. Het is goed om de plant eens in het jaar te snoeien. Insecten worden ook erg blij van lavendel.


2: Helleborus (kerstroos)

helleborus sterke balkonplant

De helleborus is een fleurige toevoeging aan ieder balkon. De plantensoort staat ook bekend als kerstroos. Typerend voor de helleborus, zijn de opvallende bloemen.

Op het moment dat andere planten niet meer bloeien, voegt de helleborus nog kleur toe aan jouw balkon. De bloemen zijn er in allerlei kleuren en staan aan het eind van de winter al in bloei. 

Een pluspunt is dat je de kerstroos amper hoeft te onderhouden. Met af en toe snoeien en het verwijderen van dode bladeren ben je er al. 

De beste plek voor een helleborus is een redelijk schaduwrijke plek. De plant geef je regelmatig water, maar niet te vaak.


3: Vlinderstruik

vlinderstruik winterharde balkonplant

Ben je gek op vlinders? Dan is een vlinderstruik een leuke en sterke balkonplant! Aan de plant groeien vrolijke bloemtrossen in allerlei kleuren. Die bloemen staan in de zomer in bloei. Dan weten vlinders, bijen en andere insecten jouw balkon te vinden.

De vlinderstruik heeft amper onderhoud nodig. In het voorjaar dient de plant even gesnoeid te worden. 

Verder kun je de plant het best plaatsen op een zonnige locatie. Het is daarnaast goed om de plant regelmatig water te geven.


4: Vuurdoorn

Vuurdoorn plant balkon winter

De vuurdoorn is een sterke balkonplant, met vrolijke kleuren. De haag geeft jouw balkon kleur en is erg geliefd bij vogels.

In het voorjaar en de zomer staan de bloemen in bloei. In het najaar is de haag rood van kleur, vanwege de bessen. De bessen van de vuurdoorn zijn giftig. 

De vuurdoorn is onderhoudsarm. Alleen in het voorjaar dien je de plant even te snoeien. De beste plek voor een vuurdoorn is half in de zon en half in de schaduw. In droge periodes is het goed om de plant meer water te geven.


5: Hortensia

Hortensia plant voor balkon in de winter

De hortensia kun je herkennen aan de grote bloem clusters. Hortensia’s zijn er in allerlei kleuren. Denk aan roze, wit blauw en zelfs paars. Het is een vrij grote plant voor op het balkon. Dus je moet er de ruimte voor hebben. 

Het is erg makkelijk om hortensia’s te onderhouden. Zet ze half in de schaduw en geef ze af en toe water. Dan groeien ze vaak erg snel. Bij te snelle groei moet je ze af en toe snoeien.


6: Cyclamen

Cyclamen winter plant voor balkon

Cyclamen is een sierlijke balkonplant. De sterke balkonplant heeft prachtige bloemen met mooie patronen. De bloemen zijn erg fel van kleur. Je kunt cyclamen planten bestellen met roze, witte, rode of paarse bloemen. 

De plant is geschikt voor een balkon met schaduw. Het is niet goed voor de cyclamen plant om direct in de zon te staan. De plant heeft niet heel veel water nodig. Het onderhoud van deze plant valt dus ook erg mee.


7: Siergrassen

Siergrassen balkon plant wintervast

Siergrassen geven jouw balkon een rustige en sierlijke look. Er zijn veel soorten siergrassen en bijna allemaal zijn ze winterhard.

Zowel in de zomer als in de winter kun je van de plant genieten. De siergrassen variëren in hoogte, omvang en textuur. Hierdoor is er altijd wel een type plant voor jouw balkon. 

Voor het onderhouden van siergrassen hoef je geen tijd uit te trekken. De plant is namelijk onderhoudsarm. Ze hebben niet eens veel water nodig. Enige droogte is voor de siergrassen geen probleem. 

Het verschilt waar je siergrassen het best kunt plaatsen. Het ene type heeft meer zon nodig en het andere juist schaduw.


8: Zonnekruid

Zonnekruid winterharde balkonplant

Ook zonnekruid is een populaire winterharde balkonplant. De plant wordt gewaardeerd vanwege de vrolijke felgekleurde bloemen. Vlinders en bijen zijn dol op zonnekruid. In de zomer staan de bloemen in bloei. 

De plant gedijt het best in volle zon. Heb je dus een zonnig balkon? Dan is zonnekruid iets voor jou. De plant heeft regelmatig water nodig, maar hoef je verder amper te onderhouden.


9: Buxus

buxus winterharde plant balkon

Haal je liever wat groens voor jouw balkon? Overweeg dan de buxus. De buxus blijft het hele jaar door groen. Het leuke is daarnaast, dat je de plant in allerlei vormen kunt snoeien. Dat snoeien helpt de plant om de goede dichtheid te houden. 

Een balkon met half schaduw is voor een buxus ideaal. In principe heeft de plant niet veel water nodig. Alleen in de droge periodes van het jaar moet je meer water geven.


10: Hulst

Hulst balkonplant winterhard

De hulst is een grotere struik of boom voor op het balkon. Het hele jaar door heeft de hulst groene stekelachtige bladeren. De hulst staat voornamelijk bekend om de felrode bessen. Die bessen kunnen ook oranje of geel zijn, dat is afhankelijk van de soort. 

Regelmatig snoeien is bij de hulst gewenst. Op die manier behoudt de plant de grootte en vorm. Een balkon met enige schaduw is voor de hulst geschikt. Vooral in de droge periodes van het jaar is het slim om de hulst water te geven.


Wat typeert winterharde balkonplanten?

Winterharde balkonplanten zijn bestand tegen winters. De koude temperaturen zijn voor dit type planten geen probleem.

De winterharde balkonplanten hebben dan ook geen bescherming nodig in de kou. In koudere periodes blijven de planten onderhoudsarm en een lust voor het oog. 

Waarom sterke balkonplanten nemen?

winterharde planten balkon

Er zijn meerdere redenen om voor sterke tuinplanten te kiezen. Dit zijn de grootste voordelen:

  • Lang plezier van

Van de winterharde balkonplanten heb je het hele jaar plezier. Ze blijven mooi in alle jaargetijden. 

  • Weerbestendig

Sterke tuinplanten zijn weerbestendig. Of het nu hard regent of waait, of juist zonnig is. De sterke planten kunnen hier tegen. 

  • Minder onderhoud

In de winter hoef je je geen zorgen te maken om sterke balkonplanten. Dit zorgt voor minder onderhoud. Bij andere planten kan het zijn dat je de bodem of plant moet beschermen. Daar heb je dus meer werk aan. 

  • Goed voor dieren 

Niet alleen mensen worden blij van de winterharde balkonplanten. Dat geldt ook voor insecten en vogels. In de plant kunnen ze voer of een schuilplek vinden. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van sterke balkonplanten?

winterharde planten voor balkon

Bij het aanschaffen van sterke balkonplanten neem je enkele dingen in overweging. Voor het overzicht zetten we de belangrijkste aspecten onder elkaar:

1: Standplaats eigenschappen

Het is belangrijk om te kijken of de standplaats voor de plant geschikt is. Dat heeft enerzijds te maken met de hoeveelheid zonlicht en anderzijds met de wind. 

De ene balkonplant heeft meer zon nodig dan de andere. Ga daarom na hoeveel zonlicht er op jouw balkon schijnt. En is dat dan direct zonlicht of indirect? Dat zijn belangrijke vragen. De omstandigheden moeten passen bij de eigenschappen die een plant wenst. 

Dat geldt ook voor de wind. Staan jouw balkonplanten bij jou vaak in de wind? Dan moet je al helemaal een sterke balkonplant kopen. Niet elk blad blijft mooi bij harde wind. Ook dit is dus weer iets om bij de plant te controleren. 

2: Formaat

Op een balkon heb je vaak beperkte ruimte voor een plant. Het is belangrijk dat je genoeg bewegingsruimte hebt en dat de plant niet in de weg komt te staan. Let daarom extra op het formaat en de vorm van de sterke tuinplanten.  

Groeit de balkonplant in de hoogte? Dan moet er ruimte voor zijn. Ook moet er dan een manier zijn om de plant naar boven te begeleiden. Planten kunnen ook juist in de breedte groeien. Daar moet de pot en de beschikbare ruimte bij passen. 

3: Onderhoud

Ook de verzorging van de plant kan een punt zijn om extra op te letten. Het gaat hierbij om de waterbehoefte en ander benodigd onderhoud. Denk bij onderhoud onder andere aan het snoeien van de planten. 

Heb je veel tijd voor het onderhouden van de balkonplanten? En vind je het leuk om met planten in de weer te zijn? Dan maakt het niet uit als de plant onderhoud nodig heeft. Als je dat wel vervelend vindt, ga je voor een onderhoudsarme winterharde balkonplant. 

4: Giftigheid

Niet alle planten zijn geschikt als je huisdieren hebt. Dat geldt ook voor sterke balkonplanten, die kunnen giftig zijn. 

Als je jonge kinderen of huisdieren hebt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Indien zij met de plant in contact komen, kan dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Op een klein balkon is de kans groter dat je de plant aanraakt. 

Dat risico wil je niet lopen. Daarom koop je het liefst geen giftige sterke balkonplanten. Daarvoor heb je bijvoorbeeld aan lavendel een goede plant.
Veelgestelde vragen

Welke winterharde balkonplanten bloeien in de zomer?

Meerdere sterke balkonplanten bloeien in de zomer. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lavendel, de vlinderstruik en de hortensia. Ook de kerstroos is hiervoor een geschikte winterharde balkonplant. 

Welke sterke balkonplanten zijn niet giftig?

Lavendel is een sterke balkonplant, die niet als giftig wordt beschouwd.

Waar kan ik winterharde balkonplanten kopen?

Je hoeft waarschijnlijk niet lang te zoeken in jouw zoektocht naar een mooie, winterharde balkonplant. Ga naar een (groot) tuincentrum bij jou in de buurt en je hebt voldoende keuze.