Welk SUP Board is geschikt voor yoga suppen?

SUP boards zijn meer dan paddle boards alleen. SUP yoga is een echte sport en wordt beoefend door liefhebbers wereldwijd.

Dat is ook niet vreemd. Het water is rustgevend en kalmerend, net als yoga zelf.

Maar wat is SUP yoga precies? Wat heb je nodig als je hieraan wilt beginnen? Wie kan het doen? We beantwoorden deze en andere vragen over SUP yoga in dit artikel.

Wat is SUP yoga?

SUP yoga is Stand Up Paddling (SUP) en yoga tegelijkertijd. Het klinkt misschien onmogelijk, maar op een SUP board kan je heel wat verschillende yogaoefeningen uitvoeren zonder dat je ervan afvalt.

SUP yoga is dus letterlijk yoga op een opblaasbaar SUP board.

Als je gaat yoga suppen, dan vaar je naar een mooie plek met je SUP board. Terwijl je dobbert op het water doe je je yogaoefeningen. Dit doe je alleen, of je doet het in klasverband met een aantal andere yoga suppers.

Welk SUP board is geschikt voor SUP yoga?

Niet alle SUP’s zijn geschikt voor SUP yoga. Een zogenaamde yoga SUP moet aan een aantal verschillende eisen voldoen. Er worden zelfs speciale yoga SUP’s gemaakt, specifiek voor deze sport.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat een race SUP voor snelheid anders gevormd moet zijn dan een yoga SUP.

Je hebt twee keuzes: je koopt een SUP board specifiek voor het beoefenen van yoga, of je koopt een allround board dat daar ook geschikt voor is. Wat ook je beslissing, goede yoga SUP’s hebben de volgende kenmerken.

 • Yoga SUP’s zijn breed, zodat elke oefening er op past.
 • Daardoor zijn ze ook erg stabiel en val je er minder sneller af. Een stabiel board maakt het gemakkelijker je posities vast te houden.
 • Yoga SUP’s liggen hoger in het water.
 • Voor SUP yoga is het handig als het dek van je SUP board volledig voorzien is van een antislip toplaag. Dat is je yoga mat.
 • Opblaasbare SUP boards zijn beter geschikt voor SUP yoga dan harde SUP boards.

Wat zijn de voordelen van yoga op het water?

Het is algemeen bekend dat yoga goed voor je is. Je maakt je lichaam sterker, flexibeler en het is een uitstekende manier om van stress af te komen.

SUP yoga doet daar nog een schepje bovenop:

 1. Met SUP yoga verbeter je je balans nog meer.
 2. Je lichaam werkt harder, omdat je meer kracht moet zetten om de positie vast te houden.
 3. Daardoor ontwikkel je controle over je eigen bewegingen en je oefent om je te focussen.
 4. Tijdens SUP yoga moet je je goed concentreren en dat helpt je mentaal sterker te worden.
 5. Het grootste voordeel van SUP yoga blijft uiteraard dat je het beoefent op een prachtige rustgevende plek op het water.

Voor wie is SUP yoga geschikt?

Allereerst is het belangrijk dat je goed kunt zwemmen als je wilt gaan yoga suppen. Dit is een basisvereiste. Dan is het een sport die geschikt is voor bijna iedereen.

Je hoeft geen ervaren yogi te zijn en ervaring met SUP boarden is ook niet vereist. SUP yoga is een sport die iedereen kan proberen, vooral als je ervan houdt om buiten te zijn.

SUP yoga is, vooral in het begin, zwaarder dan yoga op het land. Daarom is het ook een uitstekende sport voor iedereen die een uitdaging nodig heeft. Zo lang je je balans kunt houden en kunt zwemmen is SUP yoga het proberen waard.

Hoe begin je en wat heb je nodig?

Wil jij beginnen met yoga suppen, dan doe je dat het beste eerst met een instructeur. Deze zorgt dan voor de uitrusting die je nodig hebt. Blijk je het leuk te vinden en wil je het vaker doen, dan kan je ervoor kiezen zelf in een uitrusting te investeren.

Je hebt voor yoga suppen het volgende nodig:

 • Een stevig en breed yoga SUP board. Wij raden aan om voor opblaasbaar te kiezen. Hier horen dan ook de accessoires, zoals een pomp, een peddel, een draagtas en een reparatiesetje bij.
 • Een enkelband waarmee je met je SUP board wordt verbonden. Dit is voor als je van je board afvalt terwijl je naar je yoga plek peddelt.
 • Een manier om je SUP board te verankeren. Anders drijf je continu weg.
 • Een plek om je waterfles, peddel en slippers te bewaren terwijl je je oefeningen doet. De meeste yoga SUP’s hebben elastieken om je bezittingen onder te binden.

Handige tips om te gebruiken als je met SUP yoga wilt beginnen

SUP yoga lijkt misschien lastig, maar iedereen kan het. Het gaat er niet om hoe soepel je bent of hoe goed je je balans bewaart.

SUP yoga is een rustgevende sport waarmee je geniet van het water en de omgeving. Er zijn voldoende poses voor beginners waarmee je hier geleidelijk aan wordt geïntroduceerd.

Met de volgende tips maak je het begin een beetje gemakkelijker.

1. Probeer het gewoon: niets houdt je tegen om een keer aan een yoga SUP les mee te doen. Je hebt niets te verliezen.

2. Blijf in het begin laag. Hoe lager je bent en hoe dichter je bij het wateroppervlak bent, hoe gemakkelijker het is om je balans te bewaren.

3. Het is beter om naar de horizon te kijken dan naar je SUP board. Je zult merken dat SUP yoga dan een stuk makkelijker gaat omdat je je balans bewaart.

4. Vergeet iedereen om je heen en concentreer je op jezelf en je eigen lichaam.

5. In het water vallen is geen ramp. Het is zelfs lekker verfrissend als je aan het sporten bent. Klim weer op je bord en ga verder alsof er niets is gebeurd. Je zult niet de enige zijn die valt.

Waar koop ik een goed yoga SUP board?

Een goed yoga SUP board koop je online of bij een watersportspecialist. Zij hebben borden speciaal voor yoga ontwikkeld. Je krijgt dan een complete set zodat je alles hebt om mee te beginnen.

Het is altijd goed om te zoeken naar een mooie SUP board aanbieding. Met de informatie uit dit artikel weet je precies welke yoga SUP voor jou de beste keuze is.


Meer over SUP’s: