Surfschoenen kopen? De 5 beste surfschoenen – Heren & Dames

Met een goed paar surfschoenen sta je zelfverzekerder op je plank. Of je nu van surfen, windsurfen of kitesurfen houdt, een goede grip is essentieel.

Surfschoenen beschermen je voeten ook tegen scherpe objecten in het water. Genoeg redenen om een paar waterschoenen voor bij je surfoutfit te kopen.

Als je het aanbod bekijkt zie je dat er voldoende keuze is. Daarom is dit artikel nuttig voor iedereen die nieuwe surfschoenen uitkiest.

We behandelen de 5 best geteste surfschoenen. Daarna bespreken we alle aandachtspunten om op te letten als je ze gaat kopen.

Dit zijn de 5 beste surfschoenen

Er zijn surfschoenen voor heren en voor dames. Daarbij zijn er surfschoenen voor verschillende watersporten. De onderstaande top 5 bevat de beste surfschoenen voor verscheidene situaties.

1. De beste surfschoenen heren: Jobe H20 shoes 3mm

Deze Jobe H20 schoenen voor heren zijn geschikt voor gebruik bij verschillende watersporten. Ze houden je voeten warm en beschermd. Tegelijkertijd zijn ze ook perfect voor iedereen die meer grip op het surfboard wil hebben.

Ze zijn gemaakt van 3 millimeter neopreen en hebben een dunne buitenzool voor meer grip, bescherming en warmte.

👍 Voordelen:

  • Lichte lage surfschoenen in maat 43.
  • Perfect voor verschillende watersporten.
  • Extra grip op je board.
  • Warme en beschermde voeten.
  • Geschikt voor de warmere seizoenen.

👎 Nadelen:

  • In de winter heb je andere surfschoenen voor heren nodig.




2. De beste surfschoenen dames: Magic Marine Split Toe Shoes

De meeste surfschoenen worden als unisex geproduceerd, maar surfschoentjes voor dames moeten kleiner zijn. Deze Magic Marine surfschoenen voor dames worden in verschillende maten geleverd, waaronder damesmaten.

Ze zijn gemaakt van 2 mm neopreen, dus vooral geschikt voor gebruik in de zomer of in warme landen. De split toe zorgt voor een betere verbinding met je board.

👍 Voordelen:

  • Dames surfschoen in verschillende maten.
  • Split toe.
  • Middelhoog en zonder rits.
  • Perfect voor warmer water.
  • Lichtgewicht.

👎 Nadelen:

  • Niet geschikt voor koude temperaturen of lange surfsessies.




3. De beste kitesurf schoenen: Olaian surfschoenen hoog

Als je gaat kitesurfen dan draag je een wetsuit en deze hoge surfschoenen van Olaian sluiten daar goed bij aan. Ze zijn gemaakt van 4 mm neopreen en houden je voeten zeker 3 uur warm.

Je sluit ze af met klittenband. De zool is dun en voorzien van antislipmotieven. Met deze kitesurf schoenen neem je controle over je board.

👍 Voordelen:

  • Hoge kite schoenen voor gebruik met wetsuit.
  • Extra warm 4 mm neopreen.
  • Dunne zool voor goede gevoeligheid.
  • Antislipzool voor goede grip op het board.
  • Klittenband voor extra steun.

👎 Nadelen:

  • Niet geschikt voor warme temperaturen.




4. De beste windsurf schoenen: Tribord zeillaarsjes 4 mm

Ook tijdens het windsurfen heb je kwalitatieve schoenen nodig voor bij je wetsuit. Deze Tribord zeillaarsjes van 4 mm neopreen zijn hoog. Het zijn surfschoenen met een rits aan de zijkant.

Ze houden je voeten lekker warm. Ook zijn ze hoog, dus sluiten goed aan over je wetsuit. De antislip zool geeft je voldoende grip.

👍 Voordelen:

  • Trek ze aan over de pijpen van wetsuit.
  • 4 mm neopreen hoge windsurf schoenen voor gebruik in kouder water.
  • Geschikt voor verschillende watersporten.
  • Antislip dus goede grip.
  • Ritssluiting en gemakkelijk aan te trekken.

👎 Nadelen:

  • Niet voor windsurfen in warme landen of seizoenen.




5. De beste surfschoenen 5mm: Rip Curl Neopreen schoenen

Met surfschoenen gemaakt van 5mm neopreen is geen zee te koud voor je. Je kunt er zelfs bij het koudste weer mee het water in en je voeten blijven warm. Deze surfschoenen zijn hoog en worden gesloten met klittenband.

Ze maken je wetsuit compleet. Gebruik ze om te suppen, windsurfen, kitesurfen of om gewoon mee te surfen. De split toe geeft je een nog betere controle over je board.

👍 Voordelen:

  • 5 mm neopreen, dus altijd warme voeten.
  • Sluiten goed aan bij je 5 mm wetsuit.
  • Specifiek voor erg koude temperaturen.
  • Antislip.
  • Split toe.

👎 Nadelen:

  • In de zomer heb je andere surfschoenen nodig.




Wat zijn surfschoenen eigenlijk?

Surfschoenen, de naam zegt het al, zijn ontwikkeld voor surfers. Je gebruikt hoge schoenen samen met je wetsuit en lage schoenen zijn ideaal voor in de zomer. Je herkent surfschoenen omdat ze gemaakt zijn van neopreen.

Je gebruikt surfschoenen om mee te surfen, maar ze zijn ook geschikt voor andere watersporten. SUP-boarders, windsurfers, kitesurfers en zeilers dragen ze.

Je kiest tussen hoge, middelhoge en lage surfschoenen en verschillende diktes. We gaan beneden verder in op deze kenmerken.

Waarom zijn surfschoenen nodig?

Surfschoenen gebruik je om verschillende redenen.

  • Het (zee)water van Nederland is niet erg warm. Goede surf schoenen houden je voeten op een comfortabele temperatuur.
  • Als je in de zee of langs een rif moet wandelen, beschermen surfschoenen je tegen zee-egels en scherpe stenen.
  • Met goede surfschoenen zorg je ook voor een betere grip op je board. Dat betekent dat je gemakkelijker keert en je board probleemloos met je voeten bestuurt.

Waarop moet je letten als je surfschoenen gaat kopen?

Er is nogal wat variatie op het gebied van surfschoenen. Een groot gedeelte van je keuze wordt bepaald door je eigen voorkeuren. Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten om op te letten waardoor je surfschoenen nog beter aansluiten bij waar jij ze voor nodig hebt.

We bespreken de belangrijkste hier.

1. Kies je voor surflaarsjes of surfschoentjes?

Surfschoentjes zijn laag en surflaarzen zijn hoog. Beide hebben voor- en nadelen.

Lage surfschoenen hebben een dunne zool. Dat geeft je het ‘blotevoetengevoel’ als je op je board staat. Ze bieden voldoende bescherming tegen scherpe objecten in het water en verbeteren je grip. Je blijft je één voelen met je surfboard. Echt warm zijn ze niet.

Surflaarzen zijn juist wel warm en bedoeld voor gebruik bij je wetsuit. Ze beschermen tegen verwondingen van scherpe objecten, maar ze zijn ook dikker.

Ze houden je voeten dus lekker warm. Daardoor is de verbinding die je ervaart met je board wel minder sterk. Je betaalt ook meer voor hoge en dikke surfschoenen.

2. De dikte van het neopreen

Als je surf schoenen gaat kopen, dan staat er altijd bij welke dikte ze hebben. Deze dikte wordt uitgedrukt in millimeters. Heb je wel eens naar wetsuits gezocht, dan weet je dat deze maatstaaf daar hetzelfde is.

Hoe dikker de surfschoenen, hoe warmer ze zijn. In Nederland is de zee nooit echt warm, maar in andere surflanden is dat anders.

Het is belangrijk dat je de juiste dikte kiest bij de temperatuur van het water. Veel surfers gebruiken surfschoenen met dezelfde dikte als de wetsuit.

Je kunt voor je surf schoenen de volgende maatstaven hanteren, gebaseerd op de temperatuur van het water.

  • Bij een watertemperatuur van 14°C tot 17°C zijn surfschoenen van 1 tot 2 millimeter dikte voldoende.
  • Is het water 7°C tot 14°C, kies dan voor surfschoenen van 3, 4 of 5 millimeter dikte.
  • Als de watertemperatuur 7°C of lager is, dan draag je surfschoenen van 6, 7 of zelfs 8 millimeter dikte.

3. Split toe of niet?

Onze lijst met de 5 beste surfschoenen bevat 2 modellen met een split toe. Maar wat is dat eigenlijk? Split toe betekent uiteraard gespleten teen. Dat houdt in dat je grote teen wordt afgeschermd van de rest door middel van een tussenschot.

Dit heeft als voordeel dat je je surfboard beter voelt en aanstuurt. Je ervaart meer houvast en je manoeuvres gaan makkelijker. Je kunt van je normale surfschoenen ook later nog een split toe maken.

Split toe surfschoenen zijn niet bedoeld voor gebruik in de winter, omdat ze je tenen minder goed warm houden. Ook als je tweede teen langer is dan je grote teen, is het geen slimme keuze. Je split toe surfschoenen zullen dan niet lekker zitten.

4. De sluiting

Je kunt investeren in surfschoenen met rits of met klittenband. Sommige hebben helemaal geen sluiting en trek je als een sok aan. Alle keuzes hebben bepaalde gevolgen.

Surfschoenen met een rits zijn gemakkelijk aan te doen en zitten erg stevig. Het is mogelijk dat de rits je voeten gaat irriteren en dat is vervelend terwijl je surft. Kies je voor surfschoenen met rits, controleer dan of hier in het ontwerp aandacht aan is besteed.

Surfschoenen met klittenband zijn extra stevig. Het klittenband drukt op bepaalde plekken op je voet en daardoor is je enkel beter beschermd. Ze zijn wel lastiger aan en uit te trekken.

Lage surfschoenen hebben vaak helemaal geen sluiting. Dat is ideaal, want ze irriteren je huid niet en zitten als gegoten. Echt veel stevigheid zal je er niet mee ervaren en ook in de winter zijn deze surfschoentjes niet de beste keuze.

5. Surfschoenen of water schoenen?

In plaats van surfschoenen, kan je ook water schoenen kopen. Water schoenen hebben als voordeel dat ze dun zijn en dat ze dus ideaal zijn als vervangers voor blote voeten. Je voeten zijn beschermd, maar je verliest het gevoel met je surfboard en het water niet.

Waterschoenen zijn perfecte SUP schoenen. Het zijn ook perfecte schoenen om te dragen op je SUP-fiets. Je komt minder in contact met het water en je blijft het gevoel hebben dat je op blote voeten staat. Ze zijn erg geschikt voor gebruik op je yoga SUP-board en zeilboot.

Surfschoenen zijn gericht op watersporters die wel meer in het water zijn. Als je snel surft, bijvoorbeeld omdat je windsurft of kitesurft, dan is extra warmte en bescherming wel gewenst.

Ook als je regelmatig in het water ligt heb je goede surfschoenen nodig. Je wilt niet met surfen moeten stoppen, omdat je voeten te koud zijn.

Wat is de beste surfschoen voor mij?

Let op deze 5 aandachtspunten en je vindt vast het perfecte paar surfschoenen. Zorg ervoor dat ze de juiste maat, dikte en pasvorm hebben.

De zool moet voldoende grip geven en tegelijkertijd het gevoel dat je hebt met het board zoveel mogelijk behouden. Let ook op de sluiting.

Waar koop ik goede surfschoenen?

Surfschoenen en waterschoenen voor volwassenen zijn te krijgen bij allerlei verschillende winkels. Denk dan bijvoorbeeld aan Lidl, Decathlon, Scapino, Bever, Hema en zelfs de ANWB.

Koop ze bij een webwinkel en je bekijkt het allemaal rustig vanuit je luie stoel. Ook daar zijn de aanbiedingen het grootst en je kunt er altijd terecht. Ook zijn er natuurlijk speciale surfwinkels te vinden.

Je gebruikt de informatie uit dit artikel om de filters in te vullen. Zo maak je een selectie en zie je alleen de surfschoenen die voor jou geschikt zijn. Het maken van een goede keuze is dan zo gedaan.







Meer voor in het water: