Survival schoenen kopen? De beste schoenen voor survivalruns

De beste survival schoenen zijn ontwikkeld voor sporters die meedoen aan obstacle runs. Deze survival runs brengen je langs allerlei uitdagende hindernissen terwijl je door de natuur rent.

Jij moet kracht, conditie en lenigheid hebben en je schoenen moeten jou voldoende steun geven.

Survivalrun schoenen zijn daardoor heel anders dan gewone hardloopschoenen. De nadruk ligt op grip, zodat je beter over het terrein loopt en ook bij de hindernissen niet weg kan glijden.

Hier bespreken we de meest bekende survival schoenen merken en alles wat je moet weten als je ze gaat kopen.

1. Salomon survival schoenen

Salomon is een bekend merk voor iedereen die trailschoenen gebruikt. Maar ze maken ook bijzonder kwalitatieve survival schoenen en schoenen voor andere activiteiten in de natuur.

Salomon survival schoenen zijn over het algemeen wat duurder, maar ze zijn ook van erg hoge kwaliteit.

Ga op zoek naar de Salomon Speedcross modellen, want die zijn specifiek ontwikkeld voor extra grip. Je herkent ze ook direct aan het diepe profiel aan de onderkant en de opvallende kleuren.

Er zijn Salomon survival schoenen voor heren en dames of met een unisex vormgeving. Ook als je een survival run schoen voor je kind zoekt, heeft Salomon dit in het assortiment.
2. Altra

Zoek je toch een goed paar survival schoenen, zonder de torenhoge prijs, bekijk dan de Altra schoenen eens. Dit zijn kwalitatieve schoenen, ontwikkeld voor trailrunning en survivalruns.

Ze hebben modellen voor heren en voor dames. De zool is specifiek samengesteld voor gebruik op onverhard terrein. Daar hebben ze een speciale MacTrac loopzool technologie voor ontwikkeld.

De survivalrun schoenen van Altra zijn ook mooi vormgegeven, in donkere opvallende kleuren en met een sportief design. Ze zijn te krijgen in alle standaardmaten. Van alle survival schoenen merken die we hier behandelen is het aanbod van Altra het grootste.
3. Asics

Als je van hardlopen houdt, dan weet je dat Asics de voorloper is op het gebied van hardloopschoenen. Het aanbod survival schoenen van Asics is iets kleiner, maar zeker de moeite waard.

De meeste modellen hebben het grove profiel dat je nodig hebt tijdens deze uitdagende wedstrijden.

Eigenlijk weet je dat je bij Asics altijd goed zit. Ze bieden survival schoenen aan voor dames en heren, maar ook in grotere kindermaten. Deze zijn allen uiteraard voorzien van de bekende Asics strepen op de buitenkant.
4. Inov-8 survivalrun schoenen

Inov-8 is een minder bekend merk, dat nu al 20 jaar bestaat. Vooral de Mudclaw schoenen zijn erg populair onder de survival runners. Door de grove noppen aan de onderkant lijken ze bijna op voetbalschoenen, wat tijdens survival runs natuurlijk erg goed uitkomt.

Als je kiest voor Inov-8 dan kies je voor kwaliteit en een schoen die je zelfs in het meest ruige terrein voldoende ondersteuning biedt.

Naast de survival schoenen maken ze ook kwalitatieve wandelschoenen en trail run schoenen. Inov-8 is ook een merk dat een mooie survival schoen voor je kind produceert.
5. Evadict trailrun schoenen

Evadict is een merk van Decathlon, wat betekent dat je kwaliteit krijgt die betaalbaar is. De trailrunning schoenen van Evadict zijn ook prima als survival schoenen te gebruiken.

Ze hebben namelijk een mooi grof profiel aan de onderkant en zijn ideaal voor hardlopen op onverhard en ook verhard terrein.

Voor de echte serieuze survival runners zijn deze schoenen niet goed genoeg. Maar voor beginners en hardlopers die af en toe aan een survival run meedoen zijn ze ideaal.

Je gebruikt dezelfde schoenen voor je survival run als voor je dagelijkse stukje hardlopen door de wijk in de ochtend.
Waarop moet je letten als je survival run schoenen gaat kopen?

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten die je mee moet nemen als je survivalrun schoenen gaat kopen. We gaan ervan uit dat je begrijpt dat je de juiste maat en pasvorm nodig hebt.

Dat spreekt voor zich. Het beste probeer je je survival schoenen dan ook uit in de winkel.

Behalve maat en pasvorm, zijn er een aantal andere punten die jou tijdens je survival run vast erg goed van pas zullen komen.

1. Kies voor een survival schoen met zoveel mogelijk grip

Tijdens je survival run is grip van groot belang. Je rent door bossen, velden, water, modder en rotsachtige ondergronden en je wilt daar niet uitglijden of hinder van ervaren.

Een goede grip is ook bij de hindernissen belangrijk, waar je soms moet klimmen en waar te gladde schoenen dus ook funest kunnen zijn.

Let bij het aanschaffen van je survival run schoenen daarom op de zool en de diepte van het profiel. Hoe agressiever de zolen, hoe beter de grip. Hoe dieper het profiel, hoe minder comfortabel de schoenen zijn bij gebruik op verhard terrein.

Tip: ben jij een beginnende survival runner, of iemand die daarnaast ook op verharde wegen wil kunnen rennen? Kies dan voor een survival schoen met een iets minder grof profiel.

Deze zijn multifunctioneler inzetbaar. Zo voorkom je dat je moet investeren in 2 paar.

2. Survival schoenen mogen niet waterdicht zijn

Als je aan een survival run meedoet, dan loop je soms tot aan je heupen in modder. Je zult ongetwijfeld waterhindernissen tegenkomen. Er is dus geen enkele manier waarop je je voeten droog houdt.

Voor die reden is het belangrijk dat je schoenen koopt die water goed doorlaten. Het komt toch wel in je schoenen, dus het is beter dat het er ook gemakkelijk weer uit kan.

Daarbij wil je juist voorkomen dat je schoenen het water absorberen, zodat je meer kilo’s aan je voeten draagt.

3. Kwaliteit is erg belangrijk

Survival schoenen krijgen het zwaar te verduren. Je gaat niet even een stukje hardlopen op de hardloopbaan, maar je rent over allerlei soorten terrein in een verscheidenheid van omstandigheden.

Het is dus belangrijk dat je survival run schoenen goed tegen een stootje kunnen.

Daarom is het altijd beter om te investeren in kwaliteit. En dat betekent vaak ook wat dieper in de portemonnee kijken. De merken die we hier besproken hebben zijn allen een uitstekende keuze.

Twijfel je aan de kwaliteit, lees dan klantenrecensies door en kijk kritisch naar de kenmerken van de survival schoenen. Op die manier krijg je zelf ook wel een beetje een idee van de duurzaamheid van de survival schoenen en dus ook de kwaliteit ervan.

Waar koop ik goede survival schoenen?

De beste survival schoenen koop je bij hardloop speciaalzaken. Zij hebben secties specifiek voor trail en survival runners en kunnen je helpen een goede keuze te maken.

Wij raden altijd aan om de survival schoenen eerst in de winkel te proberen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat en pasvorm kiest. Een medewerker kan je daar ook persoonlijk bij helpen.

Uiteraard kan je ook de grote online warenhuizen proberen. Dat is vooral een goed idee als je al weet wat je wilt hebben. De kans dat je daar op een mooie aanbieding stuit is ook groter.

Wat je ook doet, met wat je hier hebt geleerd vind je vast een mooie survival schoen voor jouw volgende race.
Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen hardloopschoenen, trailrun schoenen en survival run schoenen?

Hardloopschoenen zijn gemaakt voor gebruik op verhard terrein. Ze hebben minder grip en een flexibele, schok dempende en zachte zool. Survival schoenen hebben juist veel meer grip. Van de zijkant lijken ze bijna op voetbalschoenen. Ze zijn stevig en gemaakt voor gebruik alleen op allerlei soorten onverhard terrein. Trailrun schoenen zitten hier tussenin. Je kunt er zowel mee op verhard als onverhard terrein rennen. Ze bieden meer grip dan hardloopschoenen en minder dan survival schoenen.

Hoe lang doe ik met een paar survivalrun schoenen?

Hardloopschoenen kunnen 600 tot 1000 kilometer meegaan. Bij survival schoenen is dat wat minder. Met een goed paar kan je dan rekenen op ongeveer 500 kilometer voordat je aan vervanging moet gaan denken.


Meer schoenen: