Waterdicht terrasoverkapping doek: Soorten, Opties & Tips

Met een waterdicht terrasoverkapping doek zit je ook tijdens slechter weer droog buiten. En een doek is een sfeervol en betaalbaar alternatief voor een terrasoverkapping.

Het voordeel van een waterdicht doek als overkapping is dat je hem ophangt wanneer nodig en weer opbergt als het echte slechte weer aanbreekt.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over terras overkapping doeken.

We bespreken de soorten die er zijn, alle opties die je hebt om uit te kiezen en je krijgt 3 nuttige tips voor een zo lang mogelijke levensduur.

Wat is een waterdicht regendoek voor je terras?

Een terrasoverkapping doek dat waterdicht is, is een zeil dat je tussen palen en/of gebouwen spant om een buitengedeelte overdekt te maken. Dat levert in dit geval een droge plek op om te zitten, maar ook een plek die voldoende schaduw biedt in de zomer.

Deze doeken zijn te krijgen in allerlei kleuren en maten. Je kunt ze ook op maat laten maken, zodat je altijd een doek krijgt dat past. Het ophangen kan je zelf, met de bijgeleverde benodigdheden.

Eventueel kan je iemand inhuren om de bevestiging aan te brengen in je muren of om de palen te plaatsen.

Is dat eenmaal gedaan, dan span je het doek over je terras wanneer je hem wilt gebruiken. Je haalt hem snel en gemakkelijk weer weg als je je terras niet gebruikt. Tijdens de winter, bijvoorbeeld, of als er echt slecht weer is voorspeld.

De voor- en nadelen van weerbestendige terrasdoeken

Een weerbestendig terrasdoek is een uitstekend alternatief voor een permanente overkapping. Een derde optie die je hebt is om een waterdicht zonnescherm te kopen. Hoe bepaal je of een waterdicht terrasoverkapping doek de beste optie is voor je?

Met de onderstaande voor- en nadelen bekijk je elke kant van het verhaal en maak je gemakkelijker een beslissing.

👍 Voordelen:

 • Betaalbaar
 • Sfeervol
 • Semipermanent
 • Allerlei vormen en kleuren beschikbaar
 • Bescherming tegen regen en uv-stralen

👎 Nadelen:

 • Niet permanent
 • Moet worden weggehaald bij slecht weer
 • Niet te openen en te sluiten (m.u.v. harmonicadoek)

Welke soorten terrasdoeken zijn er?

Wat betreft regendoeken voor je terras heb je voldoende keuze. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, maar ook uit verschillende methoden om ze op te hangen.

1. De gangbare vormen voor je waterdichte terrasoverkapping doek

Als je kiest voor een standaard waterdicht doek als overkapping van je terras, dan heb je de keuze uit 3 vormen, namelijk een driehoek, een rechthoek en een vierkant. Ga je voor een op maat gemaakt terrasdoek, dan is er meer keuze.

Het is in dat geval belangrijk dat je een vorm neemt die wel strak te spannen is. Een volledig rond waterdicht doek zal je als overkapping daarom weinig aantreffen, alhoewel gecurvde zijden wel te vinden zijn.

Doeken met 5-hoeken, 6-hoeken en andere vormen zijn het meest gangbaar en gemakkelijkst op te hangen.

2. Methoden om je weerbestendige terrasoverkapping doek op te hangen

Verder kan je kiezen tussen een terras overkapping doek dat je tussen bepaalde punten spant en een harmonicadoek. Een los doek hang je aan je gevel en/of aan palen.

Meestal is een simpel system met haakjes en ogen voldoende. Soms worden er draadspanners of katrollen gebruikt (voornamelijk bij waterdichte terrasoverkapping doeken met ronde zijden).

Het voordeel van een harmonicadoek is dat je deze kunt openen en sluiten, zoals je dat nodig hebt. Deze hang je namelijk over het dak van je pergola of tussen gespannen ijzeren lijnen.

Door hem te schuiven creëer je een opening waar nodig en beschutting ergens anders.

Welke opties heb je om uit te kiezen?

Als je een waterdicht doek als overkapping aan gaat schaffen, dan heb je een aantal keuzes te maken. Eén daarvan heb je al gemaakt, en dat is dat je een regenbestendig doek voor je terras wilt kopen.

Dit zijn de andere punten om over na te denken:

 • De vorm.
 • Harmonicadoek of gespannen doek?
 • Het materiaal (HDPE is het sterkst en het meest gangbaar)
 • De kleur

Hoe herken je een kwalitatief terrasoverkapping doek die waterdicht is?

Als je een terrasoverkapping doek aanschaft dat waterdicht is, dan wil je daar zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Het is dan belangrijk dat je de kwaliteit controleert.

Dat doe je door te kijken naar de dikte van het materiaal, het materiaalsoort en de afwerking.

De dikte van het doek wordt uitgedrukt in het aantal gram per vierkante meter. Hoe zwaarder het doek is, hoe kwalitatiever. Dikkere doeken zijn ook waterdichter en laten minder wind door.

Het materiaal van het terrasoverkapping doek waterdicht is ook belangrijk. We hebben al aangegeven dat HDPE (Hoge Dichtheid PolyEthyleen) een goede keuze is.

Andere gangbare materialen zijn polyester en PVC. Het is belangrijk dat je een materiaal kiest dat geen water absorbeert en dat sterk en duurzaam is.

Wat betreft de afwerking kies je het beste voor een waterdicht terrasoverkapping doek dat voorzien is van een band aan de zijkant voor extra stevigheid.

3 handige tips: Zo blijft jouw terrasoverkapping doek langer goed

We sluiten dit artikel af met 3 handige tips voor als je je waterdicht terrasoverkapping doek in gebruik neemt. Je krijgt duidelijke instructies over hoe je hem het beste ophangt van je leverancier.

Er zijn enkele regels om rekening mee te houden, zodat je langer van je terrasoverkapping doek waterdicht gebruik kunt maken.

1. Hang je waterdichte terrasoverkapping doek altijd op met een afschot. Ook al is het doek waterdicht, je wilt wel dat het regenwater er goed af kan lopen en dat het niet in het doek kan blijven staan. Een afschot van 30% wordt aangeraden, dus dat is 30 centimeter hoogteverschil per 1 meter doek.

2. Bij slecht weer is het beter om je regenbestendige terrasoverkapping doek te verwijderen. Sneeuw en langdurige regenval komen de levensduur niet ten goede. Zorg ervoor dat het overkapping zeil waterdicht volledig droog is voordat je hem langdurig opbergt tot je hem weer nodig hebt.

3. Onderhoud van je waterdichte terrasoverkapping doek is niet moeilijk. Verwijder takjes, blaadjes en vuil regelmatig (dit is zo gedaan als het doek droog is) en zorg ervoor dat hij niet aan te strenge weersomstandigheden wordt blootgesteld. Droog opbergen is het belangrijkste voor een lange levensduur.

Waar koop ik het beste terrasoverkapping doek waterdicht?

Een terrasoverkapping doek koop je bij een zonweringspecialist of online. Als je al weet wat je wilt en nodig hebt, dan is een online verkoper een uitstekende plaats om een aanbieding te vinden.

Kies je echter voor maatwerk, dan is het beter om een fysieke winkel te zoeken en je daar goed voor te laten lichten.
Veelgestelde vragen

Hoe duur is een terrasoverkapping met waterdicht doek?

Als je alleen het waterdichte doek aanschaft voor je terras, dan betaal je daar gemiddeld €700 tot €800 voor. Je moet deze dan zelf ophangen. De prijs voor een waterdicht terrasoverkapping doek is dus veel lager dan voor een permanente terrasoverkapping of groot zonnescherm.

Is een waterdicht terrasoverkapping doek ook geschikt als zonwering?

Jazeker! En hoe dikker het doek (kijk naar het gewicht per vierkante meter), hoe meer van de schadelijke uv-straling het tegenhoudt. In de zomer gebruik je een regenbestendig terrasoverkapping doek dus niet alleen voor een droge plek, maar ook voor het creëren van een koel en schaduwrijk terras. Je kunt ook kijken naar speciale zonwering voor een overkapping.


Meer overkappingen: